Vrăjitoarele din România, mai puternice decât statul. Parlamentarii se tem de farmece

Ştim demult că în România sunt posibile tot felul de anomalii. La noi în ţară e cu putinţă ca un agramat precum Traian Igaş să ajungă ministru de Interne, la noi se poate ca senatorii să adopte o lege care să transforme „Ziua mondială a sănătăţii” într-o „Zi de doliu naţional”, la noi legile care ne-ar putea scăpa de câinii maidanezi zac în Parlament de ani buni. Însă una dintre cele mai mari aberaţii legislative este că meserii precum cea de vrăjitoare, de ghicitoare sau de prezicătoare sunt recunoscute oficial.

În momentul de faţă, România se află în situaţia cea mai ingrată: aceste profesii sunt trecute în nomenclatorul de meserii, dar pe de altă parte nu există nicio lege care să stabilească un cadru legislativ pentru ele. Ca atare, veniturile vrăjitoarelor nu sunt impozitate, iar practicantele îşi desfăşoară activităţile într-un adevărat paradis favorizat de vidul legislativ.

Schimbarea s-a produs la 1 ianuarie 2011, când aceste aşa-zise meserii au intrat în lista COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România). În acest document, pe poziţia 5161 se regăsesc profesiile de „astrologi, prezicători şi asimilaţi”. În „asimilaţi” intră tot ce vrei şi ce nu vrei: vrăjitoare, ghicitoare, vraci şi alte ciudăţenii. Aceste meserii sunt trecute în categoria „lucrătorilor în domeniul serviciilor”, alături de profesii onorabile precum cele de stewardesă, chelner, ghid, cosmetician sau instructor auto.

Dacă predicţia nu se adeverea, vrăjitoarea ajugea la puşcărie

La acea dată s-a tot spus că recunoaşterea urma să aducă şi  obligaţii pentru vrăjitoare deoarece pasul următor era ca ele să fie obligate să plătească impozite la stat pentru veniturile lor. Din acest motiv vrăjitoarele nu au fost deloc încântate de schimbare şi s-au plâns că, dacă statul tot vrea să le ia banii, ar fi corect să le deschidă nişte cabinete de vrăjitorie şi să le asigure o pensie.
În aceeaşi perioadă, mai mulţi parlamentari PDL în frunte cu Alin Popoviciu au iniţiat un proiect de lege prin care voiau să impoziteze activitatea vrăjitoarelor, obligându-le să taie chitanţă de fiecare dată când făceau o previziune. Ghicitoarele ar fi fost obligate şi să se înscrie în organizaţii profesionale şi să aibă autorizaţii de liberă practică.
Proiectul de lege era foarte dur şi prevedea că, dacă predicţiile nu se adeveresc, clienţii se pot adresa instanţelor de judecată, prezentând drept dovadă chitanţa şi factura primită. Vrăjitoarele ar fi putut fi sancţionate cu amendă sau chiar cu închisoare de la şase luni la trei ani dacă prezicerile lor dădeau greş.

„Sunt parlamentari care au fost la vrăjitoare”

Cum era de aşteptat, speriate că li se ia pâinea de la gură, cititoarele în cafea sau în globuri de cristal şi-au ieşit din pepeni, au ieşit în stradă şi au pichetat Parlamentul. “O să întoarcem toate blestemele împotriva domnului Popoviciu, o să îi pară rău”, declara la acea dată vrăjitoarea Sidonia.
Proiectul deputatului a trecut de Senat, însă a fost respins de Camera Deputaţilor. Alin Popoviciu spune că legea a picat deoarece mulţi parlamentari s-au temut de ceea ce le-ar fi putut face vrăjitoarele dacă le-ar fi supărat votând o lege care să le usture la buzunare.
„Sunt mulţi parlamentari cărora chiar le e frică de vrăjitoare şi le este greu să voteze o lege împotriva lor. Eu am colegi care mi-au spus că le e frică de vrăjitoare, sunt parlamentari care au fost la ele”, a declarat politicianul pentru VerticalNews.
Acum, el colaborează cu deputatul Nicolae Păun, preşedintele al Partidei Romilor Social-Democrată din România, la un nou proiect de lege care să stabilească mai clar limitele acestei meserii. Propunerea lui ar fi ca toate aceste „profesii” – de vrăjitoare, ghicitoare sau prezicătoare – să fie interzise. Însă este sceptic cu privire la succesul unui astfel de proiect, mai ales că deja prima încercare a eşuat. „Eu le-aş interzice pe toate. Dar nu ştiu în ce măsură are şanse să treacă. Trebuie să găsim o formulă. Ori le interzicem, ori le legalizăm şi le impozităm”, a mai explicat el.
Există şi o variantă de mijloc, arată el, care să interzică total vrăjitoria, adică practicarea magiei albe sau a magiei negre, dar care să permită şi să impoziteze activităţi precum ghicitul în cărţi de TAROT, în cafea etc. Popoviciu mai spune că, în principiu, în această sesiune parlamentară ar trebui ca noua lege să fie gata.

Vrăjitoare da, jurnalist ba

Până atunci însă, aşa cum arătam mai sus, vrăjitoarele sunt recunoscute în România, îşi desfăşoară nestingherite meseria şi obţin venituri uriaşe de la naivii care cred că viaţa lor se va îmbunătăţi dacă le bagă acestor femei sute de mii de euro în buzunare, după cum a ieşit la iveală în scandalul dintre vrăjitoare şi Oana Zăvoranu. Mai grav e că multe dintre ele îi şantajează pe creduli că vor dezlănţui toate forţele cosmosului împotriva lor dacă nu plătesc. Iar cei care au picat în plasă nu sunt puţini.
Situaţia este de un absurd rar întâlnit, mai ales deoarece la noi în ţară există meserii serioase care nu se regăsesc în nomenclatorul de meserii. Spre exemplu, cea de guard (ofiţer, agent însărcinat cu paza). În primăvara anului trecut, câţiva poliţişti comunitari din Iaşi au simţit pe propria piele haosul legislativ din România. Oamenii s-au trezit că, deşi au muncit ani de zile la Poliţia Comunitară, ei nu au de fapt nicio vechime deoarece meseria trecută în documentele de angajare (adică cea de guard) nu figurează în nomenclatorul de meserii.
Nici meseria de jurnalist nu se regăseşte în COR decât sub denumirea învechită de ziarist, care presupune munca la un ziar. Dar cum ziarele sunt tot mai puţine, iar meseria se desfăşoară tot mai mult în mediul online şi TV, legiuitorii ar putea să mai şteargă praful de pe nomenclator. Despre meseriile noi, de viitor, ce să mai spunem. Nu a fost loc pentru specialişti în social media, pentru vânzători de publicitate online sau pentru testeri de softuri. Dar a fost loc pentru vrăjitoare.

Voi ce părere aveţi?
Vedeţi ce magie face vrăjitoria în România.

7 Comentarii la “Vrăjitoarele din România, mai puternice decât statul. Parlamentarii se tem de farmece”

 1. lala says:

  Se aseamana foarte mult cu preotii. De aia au succes 😉

 2. deta says:

  @lala,totusi nu poti sa compari preoti cu acestea,cel putin preoti au o pregatire.Asa zise Vrajitoare,bune de vrajeala,cu scoala putina s-au ioc pregatire,sfideaza societatea in care noi traim,rad de naivitate acelora care datorita banilor,au uitat sa ajute pe cei necajiti,ptr. vrajitoare nu este leg.doar ptr.noi care platim taxele la zi.As amenda ziarele care publica acest gen de anunturi,pers.care apeleaza la vrajitoare au multa PROSTIE in cap,dar bani munciti cu putin EFORT se dau usor,ptr.ca nu au NOROC inDRAGOSTE,DOAMNE!!!vai de picioare daca nu au MINTE.Cate platesc IMPOZIT pe ceea ce detin dorim sa citim in presa si cat mai repede daca platesc si cat.Si unde sunt cei care ar trebui sa apere s-au mai bine zis sa aplice LEG.ptr.toti la fel,sa o respecte.

 3. doinita says:

  Nu e prost cine cere, e prost cine da…sigur vrajitoarele cunosc tehnici de manipulare, santaj si isi dau seama pe cine pot jupui…dar articolul sesizeaza esenta fenomenului: au fost lasate, de autoritati, de fisc, sa prospere din ilegalitati, la fel ca si camatarii, proxenetii si alti interlopi. Solutia logica: confiscarea bunurilor obtinute nelegal: vrajitoarele nu au firme, nu dau bonuri fiscale, deci palatele, aurul, banii, masinile..confiscarea! Sau te pomenesti ca autoritatilor chiar le este frica de vraji si blesteme?

 4. alcibialde3 says:

  Oana zavoranu si celelalte matracuce isi merita soarta. Sunt teribil de proaste. Din pacate astia fac bani in Romania. Ce este jenant este ca autritatile statului (politie, procuratura, fisc, judecatori) nu concura la eliminarea acestor focare de prostie si evaziune. D-aia suntem cine suntem…:(

 5. Titus says:

  Deta, la fel de prost (proasta) esti si tu. Pune mana pe cartile de limba romana si apoi comenteaza. T.

 6. marius says:

  Ola,ola ce mai prostii fac guvernantii nostri!

 7. mad&sad says:

  Este adevarat ca o clienta fidela a acestor escroace tiganici este si Prima Doamna, Maria Basescu? Afost momita sa apeleze la vrajitoare de nevasta interlopului Bercea Mondialul si impinsa de nevoia de a-si vedea fetele la casa lor, iubite de barbati statornici. E adevarat, ori ba?

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!