VerticalNews prezintă Harta sectelor din România

Într-o ţară ca România, cea mai credincioasă din Europa, după Turcia şi Malta, e greu să mai existe loc şi pentru alte culte. Sau pentru alte curente religioase. Despre credinţa românilor în Biserica Ortodoxă Română am povestit aici (ce afaceri trebuie să faci ca să te ajute Dumnezeu), urmând ca din această săptămână să prezentăm, pe larg, alte forme de manifestare a credinţei în divinitate.
VerticalNews mută atenţia spre celelalte culte din România- cine sunt, în ce cred, câţi adepţi au, unde sunt localizate.

România este una dintre cele mai credincioase ţări din Europa – fapt demonstrat de statisticile privind numărul cetăţenilor care cred în Dumnezeu (România este depăşită în topul continental doar de Turcia şi Malta în ceea ce priveşte credinţa; nouă din zece români cred în forţa divină), de numărul mare de biserici construite, dar şi de influenţa socială şi economică pe care o are Biserica Ortodoxă Română.

Imaginile cu credincioşii ortodocşi care iau cu asalt bisericile în preajma Sărbătorilor sau petrec ore în şir la coadă pentru a se apropia de moaştele sfinţilor, mesajele înalţilor prelaţi în diferite momente importante şi apariţia repetată a BOR în presă au devenit ceva obişnuit. Ortodocşii, deşi majoritari în ţara noastră, nu sunt însă singuri.

Potrivit recensământului din 2002, în România sunt mai mult de un milion de romano-catolici (4,7% din populaţie). Adepţii religiilor protestante reprezintă aproximativ 3,2% din populaţia României (aproape 700.000 de oameni), majoritatea parohiilor fiind în Transilvania. Islamul este popular doar în cele două judeţe din Dobrogea (Tulcea şi Constanţa) şi are aproape 70.000 de adepţi. Penticostalii reprezintă aproximativ 1,5% din populaţie, în timp ce Adventiştii de Ziua a Şaptea, organizaţie care este cunoscută – printre altele – şi pentru accentul pus pe dietă şi sănătate, are peste 10.000 de credincioşi doar în Bucureşti.

Martorii lui Iehova, 100.000 de români

Un alt cult care a prins după Revoluţie îl reprezintă Martorii lui Iehova. În doar două decenii, numărul adepţilor organizaţiei fondate la sfârşitul secolului al XIX-lea de Charles Taze Russell din ţara noastră a ajuns la aproape 100.000. Sistemul de recrutare al noilor membri este unul de tip piramidal, oricare nou credincios angajându-se să aducă la rândul său alţi adepţi. Dezvoltarea Martorilor lui Iehova a fost facilitată şi de faptul că membrii acestui cult nu efectuau serviciul militar, atunci când acesta era obligatoriu. Printre obiceiurile stranii ale Martorilor se numără refuzul de a-şi exercita dreptul la vot şi de a face transfuzii de sânge.

De asemenea, serialul VerticalNews va vorbi, în zilele următoare, şi despre Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut (M.I.S.A.) şi despre felul în care s-a adaptat organizaţia după fuga liderului Gregorian Bivolaru. M.I.S.A. – o mişcare spirituală controversată care avea aproximativ 35.000 de membri în România – nu era unitară nici sub comanda lui „Guru” Bivolaru, iar în ultima vreme s-a divizat şi mai mult.

Spre final, vom arunca o privire asupra vedetelor de la noi şi din străinătate care promovează culte nonconformiste. Dacă Dida Drăgan şi Bodo s-au pocăit, împărtăşind idealurile la Biserica Râul Vieţii, în Statele Unite ale Americii, Tom Cruise şi mai mulţi actori de la Hollywood susţin mişcarea Scientologică.

Ovidiu Adam

11 Comentarii la “VerticalNews prezintă Harta sectelor din România”

 1. Ecaterina a doua says:

  Iehovistii suntfoarte uniti. bravo lor

 2. elena says:

  Chiar sunt curioasa despre afacerea Martorii lui Iehova. Au facut langa mine o universitate, au platit repararea strazii unde au universitatea, dau ajutoare oamenilor din secta.oare ce sume invart?

 3. gelu says:

  Hoho, interesant subiect. mishto.

 4. Ghita says:

  Astia au o singura relogie. Ca evreii: BANUL!

 5. Camil says:

  Invart bani foarte multi, dar sunt si foarte uniti. Prefera anonimatul, in raportul cu autoritatile si celelalte culte, dar daca-i calci pe coada devin extrem de pericilosi

 6. Oare cine says:

  Oare cine sunt mai puternici: Martorii lui Iehova sau Adventistii de ziua a 7-a? O sa primim raspuns la asta?

 7. tdioda says:

  Oare cine invarte mai multi bani? Martorii lui Iehova, adventistii…
  Ar fi bine sa estimati situatia financiara a Bisericii ortodoxe si apoi sa vorbiti despre asta.
  Cat despre secte, ilrog pe autorul articolului sa se documenteze mai bine, un articol subtirel si o catalogare nepotrivita realitatii. Unele confesiuni religioase sunt denumite culte, prin protocolul Legii cultelor. Sectele au o alta caracteristica si nu aceea ca este diferita de credinta majoritara din tara. Probabil in acceptiunea unora secte sunt si romano-catolicii, greco-catolicii, islamicii etc. Doar ca sunt mai putini decat ortodocsii.

 8. Ovidiu Ar says:

  MOAERTE-L CAUTA ACASA SI EL BANTUIE PE NET.SI IN LOC SA-SI TINA LUMANAREA APRINSA SLA CAPTAI EL DICTEEAZA PITICILOR DIN JUR INESTIMABILE SFATURI SI DIRECTIVE PRECUM LENIN.
  MA ROG ARE SI URMASUL LEGAL AL LUI CEAUSESCU PASIUNILE SALE.CE VB PORPORUL DESPTE EL .SPIONITA SE NUMESTE BOALA,CA RAPORTE DE LA SERV
  SECRETE UN II MAI PARVIN LUI.DIN FERICIRE.ABIA ASTEPT SA VESDEM DIN CARE PARTE A CERULUI NE VA FILA?SPERA CA PONTICA SA-I DEA RAPORTUL SE PE LUMEA CEALALTA?!SAU II VA DA INDICATII PRIN VISE CA ASA SE ZICE DIN BATRANI CA PROCEDEAZA CEI PLECATI DIN LUMEA CELOR VII

 9. dorin says:

  care HARTA , domnule ? ROMANIA este in top ca TARA CREDINCIOASA ? toti oamenii din toate tarile cred in ceva . eu cred ca scaunul de langa masa este bun si ma sustine si ma asez pe el ca sa mananc . eu cred ca mancarea pe care mi-o ofera mama este buna si o mananc bucuros . etc . numarul sau procentul mare al celor ce cred in ceva sau cineva nu ii face sa fie detinatori ai adevarului . stiinta a ajustat mereu diferite teorii si biserica a trebuit sa isi ajusteze si ea dogmele . sa amintim de geocentris si heliocentrism , de persecutati si persecutori . in care religie / cult / denominatiune / biserica / secta CRESTINA se cere SA URASTI pe acela care nu crede ca tine ? Biserica Ortodoxa Romana e Majoritara in Romania si isi asuma falimentul in implementarea moralei crestine in societate ? ortoHotie , ortoViol , ortoCorupt , ortoAvort , etc .

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!