Cum îşi bat joc de români Orange, Vodafone şi Cosmote

Cât de mult poți vorbi la telefon într-o lună? Nu atât de mult cât îți oferă cele mai scumpe abonamente pe care le vând cei mai mari operatori de telefonie mobilă. În schimb, plăteşti din ce în ce mai mult!

Cei mai mari operatori de telefonie mobilă din România, Orange, Vodafone și Cosmote, se întrec în oferte care mai de care mai atrăgătoare, mizând pe ignoranţa românilor, care vor mult şi ieftin, fără să se mai gândească la consecinţe. Cât de mult profită românii de minutele oferite nonşalant de operatorii de telefonie vedem în continuare. Cert este că, atraşi de mirajul reclamelor mieroase, doldora de minute gratuite şi nefolositoare, românii ignoranţi se trezesc că ajung să plătească două sau chiar mai multe abonamente, suma lunară cheltuită pentru răsfăţul convorbirilor pe mobil atârnând din ce în ce mai greu în balanţa cheltuielilor. Astfel, ignoranţii români care adoră “moca” plătesc mai mult decât dublu, în an de criză, serviciile oferite cu dărnicie de Orange, Vodafone sau Cosmote. În 2007 şi 2008, preţul mediu plătit de un român pentru factura de telefon mobil era de aproximativ 48 de lei. Acum, preţul mediu sare de 100 de lei.
Trebuie să fim fair şi să menţionăm că în ultimii doi ani s-au dezvoltat foarte mult şi rapid conexiunile la internet de pe telefonul mobil, iar multe dintre smartphone-uri au fost vândute în leasing, preţuri mai mici, dar abonament lung şi scump.

Iată povestea:

Marii operatori de telefonie mobilă vând abonamete cu mii de minute incluse. Prețurile sunt pe măsură: de la câteva zeci de euro la aproape 200 de euro.

Ofertele par tentante, însă apare întrebarea firească: “cât de mult poți vorbi la telefon într-o lună?”. 15.300 de minute într-o lună, adică 255 de ore, peste zece zile, potrivit calculelor Verticalnews. Aceasta în condițiile în care timpul dedicat activităților care nu permit și conversații telefonice a fost limitat drastic: somn – șapte ore pe noapte, timp petrecut în baie – o oră pe zi, timp petrecut la masă – o oră și jumătate pe zi, serviciu – opt ore pe zi, în timp ce activitățile sexuale nu ocupă mai mult de o oră pe săptămână. Dacă în scenariul luat în calcul abonatul muncește cinci zile în fiecare săptămână, în week-end nu face altceva decât să vobească la telefon. Orice activitate care nu permite conversații telefonice a fost exclusă din programul său.

Mii de minute

Orange și Cosmote vând abonamente cu număr nelimitat de minute care pot fi vorbite în rețeua fiecăruia dintre operatori. Cele mai “generoase” oferte de la Orange, Pantera 80 și Delfin 60, le permit abonaților să vorbească oricât cu alți utilizatori ai rețelei operatorului. În plus, Delfin 60 mai are incluse și 750 de minute în alte rețele naționale, iar Pantera 80 – 800 de minute în alte rețele din țară, iar bonus vin 100 de MMS-uri (Multimedia Messaging Service) care pot fi consumate și expediind simple SMS-uri și trafic de date nelimitat. Prețul abonamentelor este însă de 83,37 euro (TVA) inclus la Pantera 80, respectiv de 62,52 de euro (TVA inclus) la Delfin 60.

Pentru a consuma minute naționale incluse în abonament, abonații la Pantera 80 trebuie să vorbească în medie aproape 27 de minute în alte rețele în fiecare zi, iar cei ai Delfin 60 un număr de 25 de minute în fiecare zi. Oricum, în scenariul luat în calcul, tot 15.300 de minute pot vorbi într-o lună. Pentru a consuma și cele 100 de SMS-uri ar trebuie să le scrie și să le expedieze în timpul job-ului. În schimb, pentru a naviga și pe Internet cât mai mult, singura soluție este să facă acest lucru în timp ce vorbește la telefon, dacă terminalul îi permite acest lucru.

Chiar dacă numărul de minute incluse în aceste două oferte par suficient de generoase, Cosmote a plusat: 2.600 de minute naționale și un număr nelimitat de minute în rețea. Operatorul a plusat și la capitolul prețuri: abonamentul costă 169,88 euro (TVA inclus) pe lună. Prețul poate coborî la jumătate dacă este aleasă oferta cu 1.300 de minute naționale incluse și minute fără număr către alte numere Cosmote.

Vodafone nu înceracă încă să-și seducă clienții cu abonamente care includ un număr nelimitat de minute care pot fi vorbine în rețeaua sa. Cel mai scump abonament pentru persoane fizice costă 36,46 de euro (TVA inclus), preț în care clientul primește 2.500 de minute în rețeua Vodafone plus 400 naționale, la care dacă se adaugă unele extra opțiuni se ajunge la 700 de minute în rețele naționale , iar prețul abonamentului ajunge la 63 de euro (TVA inclus), potrivit informațiilor furnizate de către angajații de la call-centerul operatorului. În prezent, Vodafone are o promoție în cadrul căreia oferă 2.500 de minute în rețea clienților care cumpără acest abonament în această perioadă. Pentru a putea consuma toate minutele incluce, abonatul trebuie să vobească în medie aproape 107 minute în fiecare zi. Cu puțin efort, minutele incluse în acest abonament pot fi consumate.

Cum afli ce abonament ai nevoie

Dacă te uiți pe facturile din ultimele luni afli cât ai vorbit în rețeaua operatorului la care ești abonat și cât ai vorbit în celelate rețele de telefonie mobilă. Cu aceste cifre în mine și cu oferta operatorului la care ești abonat în fața ochilor poți alege cel mai bun abonament pentru tine.

Dacă constați că vorbești un număr mai mare de minute într-o altă rețea, iar acestă situație nu este una temporară, poți să-ți schimbi operatorul pentru a micșora valoarea lunară a facturii. Chiar dacă schimbi compania de telefonie mobilă, numărul poți să ți-l păstrezi.

Prin urmare, utilizând aceste informații poți să alegi singur care este cel mai bun abonament pentru tine (și implicit mai ieftin), nu să pui botul la o ofertă care aparent este avantajoasă.

Voi nu vorbiţi/plătiţi cam mult la mobil?

Mara Popa

48 Comentarii la “Cum îşi bat joc de români Orange, Vodafone şi Cosmote”

 1. camil says:

  Si eu am patit acelasi lucru. Factura mea s-a triplat, nu dublat. Si totusi nu-s chiar un idiot cum sugetati. “Romanii ignoranti”…Cam prea mult, nu credeti?

  • Andrei says:

   si eu am o problema imensa mi’a venit factura 200 ron la sfarsitul unei luni,iar suma mi s-a parut absurda,am solicitat factura detaliata si prin telefon si pe internet si nu a venit nici in ziua de azi,am gasit acum 10 minute o factura in cutia postala care scria ca vor trimite firma de recuperare iar suma a ajuns la 1.400 lei…..nu iti vine sa ii dai cu capu de toti peretii pe nemernicii astia?!

 2. mihai says:

  daca ar fi sa ne luam dupa filmul Whatever Works,se mai poate spune viermi ignoranti.si,da romanii sunt ignoranti.de asta sunt atat de departe.

 3. andrecu says:

  RCS-RDS dezinformeaza si inseala clientii

  Cautati pe site-ul RCS-RDS / asistenta / intrebari frecvente /Cum se face taxarea convorbirilor. O sa vedeti ca pentru telefonia fixa, se face la 10 secunde, iar pentru cea mobila nu scrie nimic. Cititi contractul pe site RCS-RDS / Dreptul la informare (jos in pagina) / Contract servicii. O sa observati ca nu specifica nimic despre modalitatea de tarifare. Acum, uitati-va pe desfasuratorul convorbirilor dvs. O sa vedetei ca, pentru mobil, tarifarea se face la minut, unic in Romania. Astfel, tarifele din reclamele lor devin inselatorie, pentru ca niciun abonat nu vorbeste numai minute intregi.

 4. Psiho says:

  Ca romanii aleg abonamente stupide e cert, ca nu toti o fac (si nu cred ca reprezinta o minoritate) e la fel de sigur insa ofertele generoase de care aminteste tanti (nenea?!?!) Popa Mara sunt de regula destinate micilor afaceri, celor care au max 5-10 angajati si care-l folosesc ca telefon de birou sau pentru un patronas care chiar vorbeste 1-2-3 ore pe zi. Fenomenul este fortat, daca exista aceste tipuri de abonamente nu inseamna ca se si vand in cantitati semnificative. La urma urmei reclama se face si la Mercedes si Audi dar nu inseamna ca pe piata predomina aceste masini. Ca am vazut cazuri in care un amarastean care nu-si permitea sa cumpere un mobil si-a contractat un abonament monstros doar ca sa-l ia redus e iarasi alta poveste incarcata de snobism si prostie.

 5. Done says:

  Romanii “pun botu'” din cauza ca nu-si permit cumpararea “la liber” a unui telefon mai acatarii, doar astfel putand pune mana pe un telefon cum si-ar dori fara sa se gandeasca in momentul incheierii contractului ca pana la final nu mai e nicio “sfaraiala” telefonul, basca faptul ca il platesc de vreo trei ori in astia doi ani de contract

 6. Valentin Adrian says:

  Frumos articol! Pacat ca e doar o reclama mascata, a celor de la Vodafone, prin care interpretati niste date in directia dorita.

 7. maria says:

  @psiho. aceste oferte sunt promovate ca fiind pentru persoane fizice.la abonamente de firma este altceva. am o firma cu 5 angajati, cu abonament la orange cu tarife preferentiale fara sa dau 180 de euro pe abonament. insa in grupul meu de oameni vorbesc mocca, pe orange vb cu 5 centi (asta dupa ce termin fiecare 500 de minute in retea gratuite per numar angajat), iar pe restul cu 10 (asta dupa ce termin cele 150 gratuite per in angajat, in afara retelei). cunosc pers care dau 50 de euro pe luna pt nu stiu ce pantera x si nu apuca sa le termine desi sunt persoane fizice iar la birou nu mai folosesc fixul companiei ci minutele lor de pe mobil si tot nu le termina. plus ca pe langa astea mocca, tot te taxeaza. pt ca ai mocca sms in retea nu in afara retelei, iti mai ia 2-5 euro pe luna pt sms.

 8. IO says:

  Nu este nevoie sa va luati abonamente. Mergeti pe cartele.

 9. CHINDRIS says:

  da hotie la drumul mare cu aceste companii de telefonie mobila

 10. CHINDRIS says:

  am primit mesaje de la 123 care sunau asa:”felicitari nr dumneavoastra a fost ales pt tombola de azi 5000 euro/zi…..

 11. CHINDRIS says:

  am raspuns la intrebari si am acum cost suplimentar de 14 euro dar am primit 300 sms-uri

 12. Menelau says:

  @chindris

  prietene esti victima propriei inteligente care, sa spunem asa, e plecata in Spania si colinda…
  Cine te pune sa crezi astfel de reclame? Toti operatorii avertizeaza contra fraudelor si a inselaciunilor. Tu, credul fiind, ai pus botul… Ce vina are Orange Voda sau Cosmo?
  Saitul este un fiss care vorbeste ca sa nu taca, e la moda sa calculezi cite minute are luna si cite zeci de ore pe luna pot vorbi femeile (de obicei ele au meteahna asta….)
  Ia un distonocalm si reia scoala de unde ai intrerupt-o, ajuta mult.

 13. Razvan says:

  Foarte bine spus “romani ignoranti”.Nesimtirea si nepasarea sant la moda la noi.De ce sa vorbesti mai mult la telefon.La telefon trebuie sa fi scurt si cuprinzator.Vorba lunga saracia omului

 14. Rebecca says:

  Nu suntem de vina, ca ne lasam prostiti!

 15. Aveti perfecta dreptate. Si, in ciuda avertismentelor, romanii continua sa cumpere produse foarte noi si foarte scumpe. Se indatoreaza ca prostii…

 16. Ticu electricianu says:

  Eu am platit in ultima luna peste 3 milioane de lei, dar nu am folosit mobilul decat pentru cateva conversatii (aceleasi, uzuale). Factura a fost de sase ori mai mare decat pana acum…Or fi calculat tarifele altuia?

 17. Dorina Mocanu says:

  Nu doar la telefonie mobila se pacalesc romanii. Si la celelalte “promotii”. La cablu, de exemplu. La inceput iti baga pe gat tot felul de programe, speciale, pachete super tari, si umfla pretul foarte mult. Apoi realizezi ca nici 10 la suta din mega oferta cablistului nu-i nici necesara, nici interesanta. Si astfel ajungi sa platesti mult taxa pe prostie.

 18. vasile says:

  In conditiile actuale NU METITA SA FACI ABONAMENT. Cea mai buna solutie este cartela pre platita. Poti oricand renunta la numarul de telefon si la operatorul de telefonie in favoarea altui operator.
  Oferte sunt destule pe baza de cartela.Nu trebuie sa ai treaba cu facturi,cu plata lor,cu statul la coada pentru a plati factura etc.etc.

 19. huhurez says:

  cei de la vodafon sant cam nesimtiti am abonament de sapte euro si platesc in loc de 32 de lei platesc 41 sau 50 e corect nu cred sant cam ne haliti

 20. eu says:

  Mie nu-mi ajung niciodata minutele
  tot timpul le termin,vorbind ore intregi cU prietenele mele,comentam,discutam ce au mai facut copiii nostri.ce au mai mancat,ce pozne au facut…..si nici nu e asa de scump.Decat daca trec de alea in retea…..care sunt 500 la numar,apoi cele nationale..200 si tot nu-mi ajung…

 21. Cea mai prosta afacere este sa te abonezi pe Orange, Cosmote sau Vodafone. Luati-va, nene, cartele si gata, terminati cu stressul.

 22. habarnam says:

  Parcă ţineţi un pic cu vodafonu’…
  Eu am orange, cu 2 numere favorite şamd. Unul îmi era necesar pt un partener de “afaceri”, ca să zic aşa. Ideea e că omul nu prea avea semnal acasă. Nemulţumit, văzând că nu rezolvă cu orange, s-a dus la vodafone. I-au făcut ăia capul mare, că ei au acoperire şi sub calota glaciară, i-au prezentat hărţi, explicaţii, etc. L-au convins. Acum nu mai are semnal nici cât avea înainte…
  Orice afacere e, oarecum, o înşelătorie. Ideea e că, în anumite limite, e suportabilă şi, oarecum, convenabilă. Numai că limita aia e foarte-foarte departe de noi.

 23. Si eu am o firma, si dupa 2-3 ani de abonamente rezonabile ca preet (max 25 de euro), uneori cel mai convenabil este cu cartela prepay…

 24. Sorin says:

  Mai e un aspect trist: campaniile “promoţionale”, unde, după ce te-ai prins în concursul de întrebări, apare şi un text mic, discret, gen 0,5EUR/SMS. Imediat m-am dus să protestez, mi s-a spus că se rezolvă, dar luna următoare factura cerea încă 600lei. Am sesizat imediat ANPC (protecţia consumatorului) cerând nu doar încetarea “ţepuielii” şi refacerea facturii, dar şi includerea în contract a clauzei că nu se aplică “campanii de promovare” decât DUPĂ ACCEPTUL EXPLICIT AL CLIENTULUI. Prin SMS, cel mai simplu.

 25. eugenb says:

  Exemplul meu : Din cauza ca nu prea vorbesc la telefonul mobil, folosesc de 7 ani acelasi Nokia 3410 cu cartele cumparate de mine (de la Vodafone) si am vorbit numai de cat aveam nevoie. Din cauza ca eu cumparam sau plateam la magazinele cu semnul Pre-Pay (sper ca am scris bine) numai de 11 euro si nu vorbeam in cele 3 luni de toti banii, am ajuns sa am la un moment dat 30 de euro in cont si atunci am cedat din contul meu 10 euro si am acum asigurat 1 an (in caz ca depasesc suma ramasa pot sa suplimentez suma din cont foarte usor). Este adevarat ca au incercat sa ma amageasca cu abonamente diferite, dar nu am fost de acord si am ramas asa. Dumneavostra faceti cum credeti ca va este mai convenabil! Si NU, aceasta postare NU este RECLAMA pt aceasta firma, ci numai o simpla remarca.

 26. Traian Gomoescu says:

  Rusinos din partea nostra ca ne lasam pacaliti atat de usor.

 27. Stefan says:

  Din nefericire romanii se bucura prea repede de ofertele aparent avantajoase. Operatorii de telefonie nu procedeaza corect atunci cand dezinformeaza pe potentialii cumparatori de terminale sau servicii. Cel mai repede cad in capcana tinerii dar de platit platesc parintii. De aceea cartelele pre-pay sunt indicate pentru tineri.
  Telefonia mobila s-a dezvoltat datorita faptului ca romanii sunt vorbareti peste masura. Lucrul acesta a fost si este speculat de catre companiile de telefonie. Romtelecom nu se simte prea bine din cauza concurentei acerbe. Abonatii din reteaua fixa se rezuma doar la a pastra abonamentul dar nu prea mai folosesc serviciile oferite de companie.

 28. monica says:

  eu am un abonament de 11 ani la orange.am colegi cu iphone pe cosmote si in mijlocul orasului nu au semnal iar de vodafone pe virful dealului la 1 km distanta de antena nu are semnal cu nokia 5230 colega mea.deci in concluzie folositi cit mai putin telefoanele ptr ca oricum s-au dovedit cancerigene si interactionati face to face.timpul conteaza dar persoanele mai mult…si in privinta abonamentelor si cartelelor luati cit mai mici ofertele ca banii se fac greu…

 29. Goe says:

  Orange este, ca si Vodafone, un serviciu de rahat

 30. Dan says:

  Da, mari pisicheri astia de la Orange, Vodafone, Cosmote …. Pe abonamnete. Eu o vad ca pe o discriminare faptul ca la abonament (Orange) plătesc mai mult decat unul ce își ia o simpla cartela pre pay, are mii de minute pt numai 5 €. Probabil ca ii costa prea mult avocatii, la câte procese or avea pe rol si trec pe cartele. Mai am 6 luni si le spun PA PA , trec pe cartela, ca nu se mai poate, si mă duc la RDS ca au si netul free ! Bafta tuturor mai Putin celor de la Orange, de care nu mai vreau sa aud.

 31. xavier says:

  dar ce ziceti de pretul terminalelor la abonamente care sunt de la 2-3 ori mai mari decat inafara Romaniei la acelasi operator sau in anumite cazuri telefonul este luat gratis la un anumit plan tarifar care la noi tre sa platesti cateva sute de euro pe el, bineteles la acelasi tip, cost de abonament.

 32. Chiru says:

  Aroganta, Minciuna, Distanta si Dispretul fata de client – sunt criterii de lucru si pricipiile RDS – RDS – DIGI exceland la toti indicatorii.

 33. Willy says:

  Faceți un articol cu prețurile la smartphoane la noi si la alții. Veți vedea mari diferența. De ce”? Pentru ca romanii sunt fuduli si foooooaaarte stupizi

 34. Ady says:

  Vad ca foarte multi oameni zic ca platesc foarte mult pe telefoane, asa ca NECC Telecom vine in ajutorul lor:
  Ce ofera NECC Telecom :
  -In reteaua proprie convorbirile sunt absolut GRATUITE si NELIMITATE, atat National cat si International.
  -In orice retea din lume, convorbirile sunt de doar 0.03 centi/minut
  -Ofera abonamente pt personae fizice si juridice..Cel mai mic abonament e de 5 euro la NECC Telecom
  -Pentru 5 euro, ai posibilitatea de a vorbi 4 ore in toate retelele fixe din lume sau 2 ore pe telefonul mobil.
  -Posibilitatea de clonare a numarului de pe telefonul fix pe cel mobil.
  -Echipamente de la companie; videotelefoane
  -Serviciul ROAMING este exclus, nu suntem taxati prin acest serviciu, indifferent unde ne-am afla.
  -Apelurile video fara costuri suplimentare
  -Posibilitatea de compensare a facturii telefonice prin recomandarea serviciilor la altii.
  -Videotelefonul functioneaza ca si telefonul traditional; El practic este un minicalculator
  -Lipsita total de radiatii, suntem telefonie verde.
  -Retea cu acoperire globala

  Pentru mai multe detalii, ne gasiti pe e-mail: ronal2011@mail.com

 35. florint says:

  Folositi cartelele sunt comode, ieftine, nu esti legat de nesimtitii astia.

 36. pitulice maria says:

  Avem cea mai birocratica structura din lume. Pana si sa platesti un biet aboonament la telefonul mobil trebuie sa faci o suta de operatiuni sau de drumuri. Mai mult, ca sa schimbi abonamentul, sa treci pe cartela sau la un pret mai mic ai nevoie de toate actele de la certificat de casatorie, pana la cel de casa. Sunt niste nesimtiti!

 37. menelaos says:

  Ca si la banci, si acesti faimosi operatori incarca factura pe nedrept. De ce? Pentru ca romanul e rabdator

 38. geo says:

  exista solutii de videotelecomunicatii compensate, daca inscrii si pe altii in retea, poti fi platit de firma de telecomnicatii, util mai ales pt. cei care vorbesc mult international …
  pt. inscrieri : 0742398897

 39. gferw says:

  EU AM LA COSMOTE ABONAMENTUL ” PERFECT PENTRU TINE ” CU 500 DE MINUTE SI 500 DE SMS IN RETEA SI 50 DE MINUTE NATIONALE SI INTERNATIONALE ZONA 1 ( REPUBLICA MOLDOVA ) SI LUNA IUNIE 2012 MI-A VENIT ABONAMENTUL APROAPE 200 DE LEI . VREAU SA I-I INTREB DUPA CE SE EXPIRA CELE 50 DE MINUTE CU CIT SE TAXEAZA MINUTUL , M-I SE PARE FACTURA FOARTE UMFLATA . TREBUIE SA M-A DUC LA NENOROCITII ASTIA DE LA COSMOTE . TREBUIE STIUT CU CIT VORBESTI MAI MUL CU ATIT TE INCARCA LA FACTURA

 40. MARIA says:

  Am abonament la Vodafone. La sfarsitul lui oct 2012, am fost sunata din centrala, ca chipurile imi dau inca 250 min in retea si 25 nationale pentru ca sunt client fidel.Dar s-a dovedit o mare teapa! Nu mi-a zis ca de fapt mi-a pus o extraoptiune de 3 euro. Cand am mers la magazinul lor, si am facut scandal, mi-a anulat extraoptiunea, dar, in luna urmatoare factura a venit de 4 ori mai mare 148,44 roni .Am cautat pe Myvodafone si am vazut ca m-a incarcat cu 28 de euro taxa de anulare a extraoptiunii. Ce sa fac?

 41. Vlad says:

  Momentan am un ab la vodafone in valoare de 8 euro…si singura mea varianta ca sa imi cumpar un smartphone , htc one s , de exemplu este sa dau 900 de ron , la ab de 16 euro pe luna…ceea ce dupa parerea mea este exagerat…. adica … as putea sa il cumpar la liber, insa nu sunt vreun bogatas sa intru in magazin sa scot 2500 de ron si gata … Banii aia repr 2 salarii medii…. Dar asta este lumea in care traim

 42. Andrei says:

  Sunteti idioti ca nu va luati prepaid , si-asa-s niste gunoaie toti 3 , da’ …orange in materie de gunoi le da clasa celorlalte …ramaneti pe vodafone prepaid si-i cat de cat acceptabil 🙂

 43. Viorela says:

  Am vorbit de pe orange pe cosmote , si cand am verificat daca am cost suplimentar mi-a aratat ca an 2,02 euro si mi-a mai scris ca 2,02 date .
  Ce inseamna ?

 44. Calin says:

  Am trecut toata familia la RDS digi 3 aqbonamente 4 eu de abonament nelimitat in orce retea.Sint f multumit;mai cade reteaua;dar nu e stres 🙂 si inca nu au acoperire asa de buna;dar cred ca se vor inbunatatii lucrurile.Sotia platea inainte in lunile “bune” 75 lei la Orange pe abonament si nu-i ajungeau minutele in alte retele.Cu banii aia platesc acum 3 abonamente si mai ramin cu bani !

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!