Traian Igaş, cel mai agramat ministru

PREAMBUL: Am ales să prezentăm astăzi acest articol şi pentru că schimbarea ministrului Igaş este iminentă, mai ales în situaţia demisiei guvernului. În afară de acest fapt, considerăm că este de datoria noastră să prezentăm şi de ce trebuie să plece de la MAI demnitarul Traian Igaş. Pentru că în virtutea unor alegeri anticipate, în fruntea instituţiei care va organiza atât alegerile locale, cât şi legislative trebuie să fie un om responsabil, cu discernământ şi care să inspire încredere.
Iată acum motivul:
Ex-ministrul Traian Igaş, omul ce s-a aflat în fruntea uneia dintre cele mai importante structuri din ţară, Ministerul Administraţiei şi Internelor, are toate şansele să rămână în istorie drept „cel mai agramat ministru” care a trecut vreodată pe la Palatul Victoria. Perlele sale din ultimele zile îl aşază în compania selectă a altor politicieni certaţi cu limba română, dintre care se remarcă, bineînţeles, Elena Băsescu şi Marian Vanghelie
.

În acest weekend, cei care l-au urmărit la televizor pe Traian Igaş au fost răsplătiţi din plin. Mai toate apariţiile PDL-istului s-au lăsat cu expresii catastrofale, iar românii care îl priveau de-acasă probabil că împleteau hohotele de râs cu ruşinea că sunt reprezentaţi de un agramat.

Sâmbătă, după videoconferinţa cu prefecţii de la MAI, politicianul a declarat în faţa presei că „nicio localitate nu este vădită de energie electrică”. Este limpede că voia să spună „văduvită”, adică „lipsită”. În orice caz, îi amintim ministrului că „vădit” înseamnă „evident”.

Zăpezile de altădată sunt în mintea lui Igaş

Dar această gafă este doar cea mai recentă dintr-o serie foarte lungă de poticneli. Vineri, doar cu o zi înainte de dilema „vădit-văduvit”, Traian Igaş s-a împiedicat de-un alt cuvânt, taman în toiul unei conferinţe de presă televizate: „Cetăţenii să nu încerce în această perioadă … sau să nu plece la drum dacă nu este impetuos … impetuos necesar”. De această dată, omul a încercat să folosească expresia „imperios necesar”, dar a înlocuit „imperios” cu „impetuos”, care înseamnă „tumultuos, năvalnic”.
Dacă aşa s-a exprimat omul care avea menirea de a ne da sfaturi şi informaţii utile în această perioadă, să ne mai mire că românii s-au panicat şi au dat iama prin magazine ca să-şi facă provizii de parcă venea iarna nucleară? Vinovat e tot Igaş, care a declarat pentru un ziar central că vin zăpezile de altădată, mai precis „nămeţii de cinci metri din 1954”.

Ploaia de greşeli te îngheaţă mai ceva ca „freezing rain”

Dar să revenim la bâlbe şi dezacorduri. În decembrie anul trecut, în discursul ţinut în faţa Parlamentului, Igaş a folosit varianta inculţilor pentru cuvântul „complet”, adică a vorbit despre o chestiune „complectă”. Tot atunci a inventat un cuvânt nemaiauzit în lumea oamenilor care s-au ţinut cât de cât de şcoală: „criminologen” în loc de „criminogen” (n.n.- care generează o crimă sau favorizează producerea ei).
De ce s-o complica bietul om cu astfel de neologisme când el nu reuşeşte întotdeauna să facă banalul acord între subiect şi predicat?

Într-o conferinţă de presă din iunie 2011, în care a anunţat o nouă tăiere a veniturilor angajaţilor MAI, Traian Igaş li s-a adresat în felul următor liderilor de sindicat ce ameninţau cu declanşarea unor acţiuni de protest: “Liderii de sindicat să nu mai dezinformeze cum obişnuieşte să facă de fiecare dată. Am rugămintea să nu mai dezinformăm, să cream panică“.

Mai mult, de fiecare dată când vorbeşte despre braconaj, Igaş introduce un „n” suplimentar pentru a fi sigur că poceşte şi acest cuvânt: “Astăzi avem mai multe structuri care se suprapun în ceea ce înseamnă controlul piscicol, ceea ce înseamnă branconajul. (…) Branconajul e destul de mare”.


Glumă a la Igaş: greşeşte intenţionat

Ministrul a încercat să dreagă busuiocul la un moment dat şi a spus că face intenţionat greşeli pentru a fi remarcat de presă: „O să vă spun patru vorbe, dintre care doua aşa cum trebuie şi două cu dezacord. Dacă nu fac niciun dezacord, din păcate nu mă preia nicio televiziune nici când spun lucruri bune”.
Până una-alta, aşteptăm cu interes cartea despre experienţa sa în fruntea ministerului, pe care Traian Igaş a anunţat că o va scrie la un moment dat. „Va veni momentul în care voi scrie şi eu o carte, mai ales că de un an de zile de când sunt în minister am putut să văd foarte multe lucruri şi am acumulat foarte multă experienţă în acest sens”, ne-a ameninţat PDL-istul.

Putem să bănuim cum va arăta cartea lui Igaş, mai ales dacă ne amintim că actualul ministru de Interne este singurul de după Revoluţie care şi-a dat examenul de bacalaureat la 24 de ani, după ce a făcut liceul la seral. Cum a reuşit să termine domnul Igaş Facultatea de Drept la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad sau cum a absolvit masteratul de la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii “Aurel Vlaicu” tot din Arad, rămân taine pe care probabil că nu le vom pricepe niciodată.

Voi ce părere aveţi? Este normal ca într-un guvern al unei ţări membre în Uniunea Europeană să existe oameni atât de slab pregătiţi precum Traian Igaş?

Dan Micu

16 Comentarii la “Traian Igaş, cel mai agramat ministru”

 1. Digital says:

  Super tare!

 2. Monument says:

  De prostie acest personaj, care reflecta clar starea in care se afla România

 3. gogu says:

  Mai, dar cum a ajuns un asemenea stupid in post atat de important?!?

 4. Mircea says:

  Pentru unul care a terminat liceul la 25 de ani vorbeste destul de corect romaneste; de ce a ajuns ministru sa-l intrebam pe badita Traian.
  Este o rusine a guvernarilor post-decembriste. Speram ca astfel de incompetenti sa fie de domeniul trecutului: doar comunistii au promovat astfel de non-valori. Totusi sa ne miram? Nu suntem condusi tot de comunisti?

 5. aspida says:

  Cartea (promisă) a lui Igaș, dacă o va încredința unei edituri serioase, profesioniste, va fi ok din p-d-v gramatical!

 6. madamclisi says:

  Igas este unul dintre oamenii propulsati de Traian Basescu. Un agramat, ce-i drept, dar al carui scop este sa stearga anumite urme deocheate pe care le-au lasat membrii familiei prezidentiale.

 7. bogdan says:

  Jenant acest ministru,insa nu-i singurul din cabinetul Boc care vorbeste cum vorbeste. Din pacate, calitatea acestor oameni lasa de dorit.

 8. AvocatMihai says:

  Cred ca va numit amicul Lucian Croitoru, un bun specialist. Oricum, ar putea fi sustinut, profesional vorbind, de Mugur Isarescu, socrul sau. Bafta!

 9. Tidy3 says:

  L-ati cam “ucis” pe amicul Igas. Oricum, pe locul sau va veni siretul Gabriel Oprea, altfel ramane fara partid, ca nu are nici o sansa la alegeri. Asta daca nu le “fura”

 10. Ana says:

  Pariez si eu pe Oprea la interne si pe Diaconescu la externe si uite asa UNPR ramane la guvernare. Oricum noul guvern este acelasi, cu mici schimbari.

 11. OANA says:

  Dupa articolul asta va trebui s-o ia de la zero cu bastonase, liniute…caiete dictando. I-ati demontat toate revelatiile trecute si viitoare!

 12. vicu says:

  Oameni precum Igas nu ar trebui numiti in functii care sa le ofere posibilitatea acordarii de interviuri. Asta in primul rand daca tot treci peste chestiuni de bun simt precum cvul care nu corespunde postului. Daca facem suma celor care sunt la Guvern azi, nu prea dam de oameni scoliti in adevaratul sens al cuvantului. Ce pacat!

 13. OLTEANU ALY says:

  -domnule ministru IGAS ,nu comentez nimic in legatura cu studiile dumneavoastra si nu sunt solidara cu cei ce fac remari rautacioase din acest puct de vedere deoarece agramati neagramati toti sunt adversari in politica dar nu si in afaceri numite crima organizata; -fiul meu si eu nu eram pe mosia mamelor celor din instituti si nici a unor intrusi care sau declarat grade de rudenie cu mine,cu mama si frati mei dar si cu fiul meu si sunt mina in mina cu cei care monopolizeaza instituti si propietati; -ar trebui ca domni ex si actuali comisari,nicoleta miulescu,primari si consilieri ei cu toata caracatita lor sa fie expusi si tratati in acelasi mod in care trateaza ei famili si populatia pe care le praduesc si le hartuesc cu cei din instituti si din afara institutilor realizati din crima organizata si munca altuia; -ex si actuali comisari si familile lor inclusiv cei din primariue si alte instituti,inclusiv interlopi lor sunt favorizati,sau de ochi lumi li se insceneaza niste procese in care stau 29 de zile sub arest sau o pedeapsa usoara dar ramin toti bogati si victimile lor praduite,jantajate deposedate de drepturi,hartuite de judiciari si justitie mina in mina cu gasti de cartiere si neamurile,prieteni lor; -domnul comisar nicusor badea si domnul liviu tiulescu erau prin politie si au devenit coplici ai colegilor dumnealor favorizindu-se si protejindu-se reciproc,dananae alexandru,pruna,codita,constandin dobrescu,tudor constandin,grigorie marin si alti destui de multi; -SIGURANTA,VIATA,FAMILIA si DREPTURILE CETATENILOR sunt puse in pericol chiar de cei ce comit abuz de putere si uz de influenta prin institutii; -sa fie si ei si familile,copii si parinti ,frati lor expusi la ce sa facut cu mine si familia mea si cu multi cetateni care au cazut victimile mafiei legalizata de instituti; -domnule comisar NICUSOR BADEA rusineeeeee si dumneavoastra si lui nelu galiceanu deoarece fratele meu din spania si fiul meu nici nu stie ca in neamu si familia noastra au intrat niste intrusi care fac afaceri cu cei din institutii; -nu a stiut nici sora mea care a decedat pe data de 5-01-2001 de acesti intrusi care au intrat in familiile noastre cu niste lecti invatate cu uni din instituti si lumea interlopa; -incalcarea drepturilor omului inclusiv la viata cei din instituti sunt responsabili deoarece uni din afar nu au conducere si influenta decit cu intermediari care au in comun scopuri si interese ce ii unesc in afaceri numite crima org.si mafie. -crima org.si mafia a distrus unitatea,demnitatea,nivelu de trai la mii de famili si populatiei,nu pt. confirm realitatea din viata mea si realitatea la ce se vede in romania;

 14. ion neagramatul says:

  Pentru că în virtutea unor alegeri anticipate, în fruntea instituţiei care va organiza atât alegerile locale, cât şi legislative trebuie să fie un om responsabil, cu discernământ şi care să inspire încredere.

  Recititi-va textul de mai sus si mai ganditi-va ce si cum e cu limba asta grea, romana… 🙂

 15. OLTEANU ALY says:

  pt.ION NEAGRAMATU:eu nu am decit o jumatate de clasa in comparatie cu neagramati ,tacma dumneavoastra ; -din 1989 si pina in prezent cine a condus romania si ce se vede mai mult decit jaf,praduirea,divizarea familiei si populatiei? -neagramamati de frunte cocotati peste tot , sau detat la HAI sa praduim,jefuim, divizam familiile si populatia neaparata si neprotejata de tacma neagramatilor care au preluat puterea in statu roman uni de la alti pina in prezent pt. reprezinta interesele crimei organizate incurajind mafia,care terorizeaza populatia mina in mina cu neagramati pusi pe acaparat tot ce pot acapara si monopolizat institutii si propietatii,inbogatindu-se pe aceasta cale tocmai dupa urma neagramatilor; -se vede ca sunteti o persoana cu foarte multe pregatiri in multiple domeni ,dar eu cred ca sunt o varietate de oameni creati de dumnezeu care nu cred ca incurajaza discriminarea,aroganta,egoismul,suprematiatia,favorizarea unei specii umane in raport cu nr.diplomilor sau categoria sociala,etnia smd; -doamna NICOLETA MIULESCU ,RODICA TENEA si alti neagramati vedeti la cei duce mintea ,in familie si la facultate au invatat ce este al lor le apartine si ce este al altuia tot lor neagramatilor le aparine ; -a-ti vrea sa munciti cu familie cu tot si alti sa va admnistreze indirect si periodic si sa va reprezinte viata si drepturile in defavoarea dumneavoastra si a familiei? -se vede pt. ce a-ti invatat carte sa sfidati pe cei care au ajuns victimile celor mai tirani,odiosi si criminali din admnistratia romaniei mina imn mina cu lumea interlopa ; -nu va doresc sa fiti in situatia mea sau altora similar cazului meu; -vedeti de ce romania a ajuns praduita de un stat mafiot? deoarece UNI destui de multi au o mentalitate dupa chipul si asemanarea celor care au fost dictatori odiosi,tirani,criminali si la pregatirea dumneavoastra sunt sigura ca ii cunoasteti perfect dar si ce ideologie au promovat pentru a face din populatie idioti,prosti si tot ce nu este in conformitate cu crestini si intelectuali autentici;

 16. porcaru says:

  bai, asta ar fi fost batut cu oua intr-o tara civilizata, nu pus sa ocroteasca lumea. D-aia sunt militenii batuti in cap, ca-i asta seful lor…

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!