Tradiții și superstiții de Revelion

Cel puțin o dată la 12 luni, când anul se înnoiește, ne aducem aminte de câteva tradiții și superstiții. Care sunt tradiţii şi care superstiţii, nu se mai ştie cu exactitate, însă, cei care-şi doresc să nu dea greş, le respectă în amănunt. Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului – în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie – este numit „îngropatul Anului“, denumirea de Revelion aparţinând timpurilor moderne.
Termenul de «Revelion» vine din franceză («Réveillon») şi înseamnă «veghe» sau «ospaţ la miezul nopţii». De aici tradiţia de a avea o masă bogată şi de a nu dormi în noaptea dintre ani.
În unele zone însă se păstrează încă anumite tradiţii cu jocuri, muzică, urături ce simbolizează teama, dezordinea şi haosul urmate, prin abundenţa ospeţelor şi petrecerilor de după miezul nopţii, de optimism, veselie, ordine şi echilibru.

 • Pentru un an bun financiar este bine să înapoiați până la Revelion tot ceea ce ați împrumutat. Nu este bine să vă prindă anul nou cu datorii pentru că așa o veți ține următoarele 12 luni.
 • Tot pentru un an prosper, trebuie să ştiţi că în Ajun nu se mătură, iar de Revelion nu se aruncă gunoiul şi nici nu se împrăştie.
 • Tot pentru prosperitatea financiară din timpul anului, la miezul nopţii trebuie să aveţi bani în buzunar.
 • O altă tradiție spune că este bine să așteptați Anul Nou în haine noi, prin urmare nu strică să dați o fugă pe la mall înainte de Revelion.
 • Pentru a fi iubiţi, purtaţi în noaptea dintre ani ceva roşu, iar pentru a avea parte de sănătate în anul ce vine, ţineţi în buzunar un căţel de usturoi. Despre usturoi, oltenii cred că este aducător de pace în casă, aşa că îl agaţă din belşug la porţi şi la ferestre.
 • Nu plângeţi şi nu vă certaţi pentru că aşa va fi tot timpul anului.
 • La 12 noaptea, îndrăgostiţii să se sărute sub crenguţa de vâsc, pentru ca iubirea lor să fie sinceră şi durabilă.
 • La miezul nopţii, se deschid uşile și chiar ferestrele pentru a primi în casă Noul An. Prima persoană care vă intră în casă este foarte importantă pentru noul an. Veţi avea noroc dacă vine un bărbat înalt, brunet. Blonzii şi roşcaţii, dar şi femeile, sunt aducători de ghinion.
 • Pentru împlinirea viselor, tot de Anul Nou se spune că trebuie să mâncați struguri, de preferabil, roze sau negri. După miezul nopții mâncați 12 boabe și după fiecare puneți-vă câte o dorință. Sunt anumite zone unde se pregătesc plăcinte cu răvaș în care se ascunde câte o monedă. Se spune că cine nimerește bucata cu bănuț are un an norocos.
 • Nu agăţaţi prea devreme în perete calendarul pentru anul viitor pentru că aduce ghinion.
 • Nu spălați rufe în noul an până la  Bobotează (6 ianuarie) pentru că veți avea un an lipsit de spor.
 • Nu împrumutați bani în prima zi a anului.
 • Dacă nu pleci de acasă, e bine să lași să ardă o lumânare toată noaptea ca să ai un an luminos și îmbelșugat.
 • Pe masă e bine să ai 12 feluri de mâncare, adică tot atâtea câte luni are noul an; se spune că vei avea un an bun din punct de vedere al sănătății și al prosperității.
 • Primește urătorii cu plugușorul, capra, ursul, sorcova ca să fii sănătos, să ai noroc la bani și să ți se împlinească toate dorințele; legenda spune că prin formulele lor magice, dansul și gesturile specifice scenariilor, colindătorii îți transmit sănătate și belșug.
 • Nu folosi foarfecele în ultima, dar nici în prima zi a anului pentru că îți tai norocul în dragoste, iar în cazul în care te vei căsători vei face o alegere greșită.

De prin țară adunate

 • În Bucovina, dar și în Maramureș, Anul Nou vine în sprijinul fetelor nemăritate, care doar în această primă zi şi numai la fântână îşi pot afla ursitul. Astfel, ele se îmbracă în haine roşii, îşi pun bani în sân şi merg la fântână, de unde iau în pahar cu apă, pe care îl aşează pe un petec de cenuşă. Alături aprind două lumânări, în timp ce spun o rugăciune. Tradiţia spune că, după acest ritual, vor putea vedea chipul celui care le este sortit.
 • La ”Cumpăna dintre ani” este bine să ţii în mână ce-ţi doreşti mai mult în anul următor. Despre acel obiect se crede că va fi cel mai important plan al tău pentru anul care vine. Dacă ai bani în mână, vei merge bine cu banii tot anul, dacă ţii persoana iubită de mână, îţi va merge bine cu dragostea tot anul, iar dacă ţii paharul în mână, va fi un an vesel. Dorinţa pusă la miezul nopţii de Revelion are toate şansele să se împlinească.
 • Nu spargeți ceva de Anul Nou pentru că este de rău augur.
 • Pe masa de Revelion nu trebuie să se afle carne de pui, pentru că, aşa cum găina scormoneşte în pământ şi-l împrăştie, tot aşa se risipesc norocul şi bunăstarea casei. Curcanul este gustos și, cel mai important, benefic.
 • Cine va dormi în Ziua de Sfântul Vasile, prăznuit pe 1 ianuarie, va fi tot anul somnoros.
 • Lăsați o lumânare pe masă toată noaptea de Revelion și veți avea un an luminos și bun.
 • Un pahar plin cu vin trebuie să stea pe masă în noaptea dintre ani, pentru ca totul să-ţi meargă din plin.
 • În noaptea Anului Nou, în multe zone din ţară, fetele numără nouă stele pe pe cer; dacă a noua stea este mai strălucitoare înseamnă că tânăra va avea un ursit voinic şi frumos. Apoi, fata o roagă pe strălucitoarea stea să-i aducă ursitul cât mai repede.
 • Bucovinenii apreciază lunile ploioase sau perioadele de secetă pe baza unui aşa-numit calendar din foi de ceapă, în noaptea de ajun se tăiau părţi egale dintr-o ceapă, fiecare părticică era botezată cu numele lunilor din an. După ce se presăra sare în fiecare coajă de ceapă, erau aşezate pe vatră ca în succesiunea lunilor din an. Aprecierea lunilor ploioase se facea în dimineaţa de 1 ianuarie după cantitatea de apă acumulată în cupele foilor de ceapă.
 • Gospodarii care au animale și păsări trebuie să le hrănească dis-de-dimineaţă! În Oltenia, pe 1 ianuarie, sătenii aruncă hrana la păsări spre est, ca să fie răsplătiţi cu ouă multe şi gustoase.
 • În zonele din Făgăraş şi Mureş, obiceiul spune că de Anul Nou să se aşeze pe masă 12 farfurii sub care se ascund diferite obiecte, urmând că tinerii să-şi vadă norocul în viaţă, în funcţie de ce aleg.
 • Cel mai răspândit obicei în Banat este, probabil, obiceiul punţilor. Puntea se alcătuieşte din două crăci de copac, de preferinţă de măr, în formă de furcă , între ramurile cărora se pune , de-a curmezişul, un băţ. Ea simbolizează un pod aruncat între malul anului ce stă să se încheie şi cel al anului ce stă să vină. Ca să îl poată visa pe cel cu care se va căsătorii, fiecare fată de măritat trebuie să aibă puntea ei. Punea se ţine în camera fetei după cuptor şi dacă va fi văzută prima dată de un băiat, fetei îi va merge bine tot anul.

Însă, dincolo de nesfârşitele superstiţii, noaptea dintre ani este prilej de distracţie alături de prieteni şi de cei dragi, momentul din an în care dispar toate grijile şi renasc speranţele.

Echipa VerticalNews vă doreşte un an 2017 cu sănătate, bucurii, împliniri şi mai puţin auster decât precedentul.
LA MULŢI ANI!

6 Comentarii la “Tradiții și superstiții de Revelion”

 1. Timeea says:

  La mulți ani!

 2. Gabriela says:

  Un an mult mai bun!

 3. ide says:

  Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului – în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie – este numit „îngropatul Anului”, denumirea de Revelion aparţinând timpurilor moderne. Termenul de «Revelion» vine din franceză («Réveillon») şi înseamnă «veghe» sau «ospaţ la miezul nopţii». De aici tradiţia de a avea o masă bogată şi de a nu dormi în noaptea dintre ani. În unele zone însă se păstrează încă anumite tradiţii cu jocuri, muzică, urături ce simbolizează teama, dezordinea şi haosul urmate, prin abundenţa ospeţelor şi petrecerilor de după miezul nopţii, de optimism, veselie, ordine şi echilibru. Fiecare zonă a ţării are repertoriul obiceiurilor de Anul Nou propriu, dar cel mai bogat în manifestări folclorice este cel din Bucovina.

 4. liviu says:

  Singura traditie e bautura! Sa bem si sa ne distram si asa o tinem tot anul.

 5. Ana says:

  Nu usnt superstitioasa, dar anii pari sunt mai buni. Hai, la multi ani!

 6. Mihaela Dumbrava says:

  Sa dea Dumnezeu un an mai bun decat toate de pana acum! La multi ani!

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!