Televiziunile din România, fabrici de vedete de mâna a doua

 

 

 

 

 

 

Românii se uită mult la televizor. Dimineaţa, seara, în weekend, stau lipiţi de telecomandă. Potrivit unui studiu GFK recent, 6 ore şi 16 minute petrecem zilnic, în medie, în faţa micului ecran. Specialiştii argumentează această situaţie prin faptul că programele TV sunt distracţia cea mai ieftină într-o ţară sărăcită de criză. Ieftine sunt şi emisiunile şi subiectele promovate cu insistenţă în detrimentul programelor de calitate.

Audienţele halucinante ale show-urilor păcătoase au devenit combustibil pentru “fabricile” de vedete de mâna a doua şi non-valori.

Cele mai multe prezenţe pe sticlă le au blondele vreunui designer sau fotbalist, “Adeline Pestriţu”, oricine îşi alege un nume de scenă “porno”, golani care fac din conflicte violente motive de mândrie.

O mostră în acest sens o reprezintă faptul că Bianca Drăguşanu a fost de zece ori mai mediatizată decât actorul Dan Puric.

Invitaţi suburbani şi moderatori inculţi

Psihologul Aurora Liiceanu povesteşte un episod jenant desfăşurat chiar pe scena Ateneului român.

“Lumea la noi este, într-adevăr, tabloidizată, promovând non-valori şi ridicând la gradul de valori persoane cu o notorietate dubioasă. Spre surprinderea mea, am văzut pe scena Ateneului evoluând doi reputaţi artişti de divertisment, într-un cuplet, incredibil de vulgar, în care cuvântul „ouă” – cu evidentă tentă anatomică – s-a repetat obsesiv. Desigur, publicul părea uimit, dar şi confuz”, spune Aurora Liiceanu.

Ea ridică şi o altă problemă- moderatorii inculţi, al căror discurs se poate confunda cu uşurinţă cu cel al invitaţilor.

Este evident faptul că în media se generalizează apariţia unor moderatori inculţi, care nu numai că nu ştiu ceea ce înseamnă documentarea, dar nici nu ştiu să vorbească corect limba română. Ei ajung să fie similari invitaţilor lor care şi ei au un deficit cultural evident. Distanţa între moderator şi invitat – adesea din personaje suburbane – este zero. Fac parte din aceeaşi categorie care se mişcă relaxat în subcultură“, subliniază Liiceanu.

Există însă şi câteva emisiuni TV, din ce în ce mai puţine, pentru cei care nu se regăsesc în peisajul colorat al mondenităţilor.

Voi ce emisiuni TV urmăriţi? Ce părere aveţi despre vedetele de carton ale României?

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!