Taxa pe “păcatul carnal” a intrat în dezbatere publică

O alianţă mondială de super şi hypermarketuri (printre care Walmart, Kroger, SuperTarget, Tesco, Kmart, Carrefour, Hipercor) care gestionează active în valoare de 4 trilioane de dolari  a avertizat zile trecute, printr-un comunicat ce avea la bază un studiu aprofundat, că lumea ar cam trebui să se pregătească pentru inevitabilul impozit de “păcat”, adică a cărnii. Şi nu, nu este vorba de acele plăceri carnale, ci despre carnea în sine. Carnea de animal pe care omenirea o devorează zilnic, în cantităţi din ce în ce mai mari.

Impozitarea alimentelor considerate nesănătoase sau dăunătoare mediului este o modalitate comună pentru guverne (în special cele din ţări de mâna întâi) de a strânge bani. Peste 180 de state impun un impozit mare pe tutun, mai mult de 60 de administraţii centrale obligă la plata taxei pentru emisiile de dioxid de carbon, iar în 25 de ţări civilizate sunt supra taxe pe consumul de zahăr.
Acum, se pare că, a venit rândul cărnii!

O nouă Cartă Albă a politicii din cadrul inițiativei privind riscul impus de sacrificarea animalelor de fermă (FAIRR) sugerează că produsele animaliere, în special carnea macră, va urma aceeaşi cale ca şi cea a tutunului, dioxidului de carbon sau a zahărului. Această performantă industrie ar trebui să se aștepte o taxă nouă impusă de multe guverne până în 2050.

Articolul, intitulat ” Prețul animalelor “, este un avertisment pentru investitori din această piaţă și, având în vedere că FAIRR este o rețea de investitori care gestionează mai mult de 4 trilioane de dolari în active, va fi luată cât mai în serios.

Taxele pe “păcatul carnal”, așa cum sunt ele numite, sunt folosite pentru a reduce nivelurile de consum dăunătoare și, atunci când vine vorba de carne, există o serie de motive pentru care acest lucru ar fi înțelept.

Consumul de carne, mai nociv decât consumul de carburant!

Producția globală de carne este responsabilă pentru 15% din emisiile de carbon (mai mult decât întregul sector de transport!). Este legată de despăduriri forestiere și de degradarea solului, de contaminarea și utilizarea excesivă a aprovizionării cu apă, de creșterea rezistenței la antibiotice și de rate mai mari ale diabetului de tip 2, obezității și cancerului. În timp ce carnea poate fi sănătoasă atunci când este consumată în cantități mici, de înaltă calitate, modul în care majoritatea este în prezent produsă și consumată nu este nici sănătoasă, nici durabilă.

Jeremy Coller, fondatorul inițiativei FAIRR, a declarat într-un comunicat de presă:

“Dacă factorii de decizie trebuie să acopere costurile reale ale epidemiilor cauzate de animale cum ar fi gripa aviară și epidemiile umane, cum ar fi obezitatea, diabetul și cancerul, abordând, de asemenea, provocările schimbărilor climatice și rezistența la antibiotice, atunci o trecere de la subvenționare la impozitarea industriei cărnii este inevitabilă. Investitorii cu clarviziune şi perspectivă de viitor ar trebui să se pregătească temeinic pentru această zi. ”

Maria Lettini, directorul Fairr, a declarat:

“În ceea ce privește progresele implementării acordului privind clima de la Paris, este foarte probabil să vedem acțiuni guvernamentale în vederea reducerii impactului asupra mediului al sectorului global al creșterii animalelor. Pe calea curentă, putem vedea că o formă de impozit pe carne apare în decurs de cinci până la zece ani”.

Vestea nu vine ca o surpriză totală. Taxele pentru carne au fost deja dezbătute în Danemarca, Suedia și Germania. Alte națiuni și-au schimbat opiniile cu privire la consumul de carne, în timp ce China a anunţat, anul trecut, că se intenţionează în următorul deceni de a se reduce consumul de carne cu aproape 45%.

Sursa: The Guardian

Cum stă acest fapt în România, citiţi aici!

Şi dacă nu este de ajuns, vedeţi şi ce alte necazuri mai aduce consumul de carne. Aici!

 

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!