Tatuajele în România: de la henna la desene în tuș de 3.000 de euro

Cantaret roman tatuatVerticalNews începe o serie de articole dedicată artei tatuajelor. În următoarele zile veți afla cine sunt cei mai tatuați români, cât de tare doare să îți scoți un tatuaj sau cum a devenit Costi Azoiței unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din România.

La origine, tatuajele erau semnul apartenenței la o comunitate sau la un grup social care voia să se delimiteze de restul societății. Pe măsură ce s-au răspândit în societățile moderne, tatuajele au ajuns să reflecte gusturile proprietarilor și să stea sub semnul modei.

În spațiul românesc, primul om care a studiat serios tatuajele a fost medicul legist Nicolae Minovici, care în anul 1898 a susținut lucrarea de licență cu titlul „Tatuajele în România”. Teza sa conține informații interesante despre desenele în tuș pe care le purtau pe piele diferitele categorii de delincvenți: prostituate, criminali, hoți sau vagabonzi. Deși cele mai multe tatuaje erau făcute în libertate, incizia cu tuș se practica și în închisoare sau în armată.

Cum se tatuau pe vremuri romanceleMulte dintre tatuaje erau obscene pentru acele vremuri. Medicul Minovici a observat că un delincvent își tatuase nudul amantei sale alături de cadavrul fiului său. Un alt individ, Costache Ionescu, avea tatuate mai multe cruci pe care i le făcuse un călugăr. Iar o prostituată avea tatuat mesajul „Te iubesc, Leon”. Acum, cei mai mulţi îşi fac tatuaje pentru a ieşi în evidenţă, pentru a demonstra libertatea de care se bucură. Potrivit unor studii medicale, un sfert dintre tinerii între 16 şi 30 de ani au deja un tatuaj, proporţia urmând să crească. Dintre românii tatuaţi, 65 la sută sunt femei.

Prețuri: de la 100 de lei la 3.000 de euro

Potrivit medicului, cei care practicau arta tatuajelor la sfârșitul secolului al XIX-lea în București erau în cea mai mare parte străini: greci, unguri, turci, macedoneni, germani, bulgari, ruși, arnăuți, polonezi sau evrei. Din cei 66 de tatuatori în Capitală, 56 erau străini.

Romanca tatuataDacă în România comunistă pușcăriașii (cu celebrele cinci puncte pe mână, simbolizând omul închis între patru pereți) și marinarii (cu ancore, inimi și declarații de dragoste pe mușchiul brațului sau antebraţ) erau printre puținii care își făceau tatuaje, lucrurile s-au schimbat în prezent. Tatuajul în sine devine ceva tot mai comun, așa că singurul mod de a ieși în evidență este de a-ți face unul cât mai original.
În saloanele de la noi din țară, un tatuaj minim costă în jur de 100 de lei, în timp ce unul complex, ce acoperă tot spatele clientului și se realizează în mai multe ședințe, poate ajunge și la 3.000 de euro. Totuși, cele 3.000 de euro sunt o nimica toată pe lângă valoarea celui mai scump tatuaj din lume, de 924.000 de dolari (tatuajul este făcut din 612 diamante Shimansky).

Saloane de tatuaje din București

Chiar dacă Bucureștiul nu are la fel de multe saloane precum capitalele occidentale, cei interesați pot alege dintre:

  • Roxy Tattoo Design București efectuează tatuaje permanente, semipermanente, cover up (peste cele vechi) și piercing-uri. Programul este de luni până vineri între orele 14:00-20:00, iar sâmbăta între 10:00-16:00. Salonul este situat pe strada Sofia nr. 26, în zona Pieței Dorobanți. Prețuri: Tatuaj mic: 100 lei; Tatuaj black and grey: 3,5 lei/cmp; Tatuaj color: 4 lei/cmp; Tatuaj cover up (acoperire): 4,5 lei/cmp, Tatuaj semipermanent sub 40 cmp 250 lei; Tatuaj Semipermanent peste 40 cmp 7 lei/cmp; Tatuaje mari 180 lei/oră).
  • Next level Tattoos Costi. Adresa: Strada Marcu Mihaela-Ruxandra nr.3 bl.108, ap.1 (zona Orizont, Drumul Taberei). Program: luni – vineri 12:00 – 20:00; sâmbăta și duminica se lucrează doar programările stabilite din timp. Tatuaj color minim: 160 lei; Tatuaj alb – negru minim: 150 lei; Tatuaj alb – negru: 4 lei/cmp; Tatuaj color: 4,5 lei/cmp; Tatuaj Cover Up: 5 lei/cmp.
  • BLACK INK STUDIO REALIZEAZĂ TATUAJE ȘI BODY PIERCING-URI. PROGRAM: LUNI – SÂMBĂTĂ ÎNTRE 12:00 ȘI 19:00. ADRESA: BD. I.C. BRĂTIANU, NR. 27-29, BLOC A, SCARA A, ETAJ 2, AP. 6. PREȚURI: TATUAJ NEGRU: 3 LEI CM PĂTRAT; TATUAJ COLOR: 4 LEI CM PĂTRAT; TATUAJ COVER-UP (ACOPERIRE TATUAJ): 5 LEI CM PĂTRAT; TATUAJ FOTOREALISTIC (PORTRET, FOTOGRAFII): 200 LEI ORA.
  • FASHION TATTOO EXECUTĂ TATUAJE, PIERCING-URI ȘI MACHIAJ PERMANENT. ADRESA: STRADA FRUMOASA NR. 5 (PIAȚA VICTORIEI). PROGRAM: 12:00-24:00. PREȚUL DE PORNIRE AL UNUI TATUAJ ESTE DE 100 LEI ȘI CREȘTE ÎN FUNCȚIE DE MĂRIMEA, COMPLEXITATEA ȘI CULOAREA ACESTUIA. ÎN LUNILE AUGUST – SEPTEMBRIE SALONUL OFERĂ REDUCERI DE PÂNĂ LA 50%.
  • 2ndFace Tattoo. Adresa: Strada Sfânta Vineri Nr. 4. Program de funcţionare: luni – vineri: 12:00 – 20:00, sâmbăta: 11:00 – 16:00. Preţul tatuajului se calculează în funcţie de mărime şi de complexitatea modelului. Preţul minim de tatuaj este 100 lei (exemplu: fluturaș) şi poate ajunge până la 5000 lei (exemplu: full back tattoo).
  • Industrial Tattoo. Adresă: Strada Brezoianu Ion, Nr. 44, Ap.4, parter, București.

Cei care se tem de durere își pot face tatuaje temporare cu henna, deja celebre de-acum pe litoralul românesc. Originare din India, ele se aplică pe piele cu pensula și nu lasă urme definitive. Pasta henna se obține dintr-un amestec între planta henna și alte ingrediente naturale, dupa o rețetă indiană. La trei-patru ore după ce a fost aplicată pe corp, henna este spălată, lăsând pielea colorată în roșu sau maroniu închis în forma desenului dorit. Un tatuaj cu henna costă între 20 și 80 de lei (în funție de complexitatea modelului) și durează între 10 și 20 de zile.

Tu ţi-ai face un tatuaj?

Un comentariu la “Tatuajele în România: de la henna la desene în tuș de 3.000 de euro”

  1. andrei says:

    cum se numeste hartia care face contur la tatuaj cum se numeste

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!