STUDIU INS: Românii trăiesc ca să mănânce

Din păcate, aceasta este crunta realitate, o ştim cu toţii, dar de această dată o indică brutal şi cifrele (chiar uşor cosmetizate ale statisticienilor de la INS). Deşi criză, românii au cheltuit în 2011 mai mult ca oricând pe mâncare. Aproape jumătate din venituri! Şi asta este cu atât mai rău cu cât produsele achiziţionate nu au fost de calitate, dimpotrivă.

VerticalNews vă spune, începând de azi, povestea (care va avea mai multe episoade) despre cum au ajuns românii să trăiască doar pentru a mânca.

Scurtă introducere: Graba de la INS

Ca orice instituţie care se respectă şi în care tradiţia Sărbătorilor de iarnă e sfântă, şi Institutul Naţional de Statistică va închide taraba mai devreme, pe 23 decembrie. Asta şi pentru că angajaţii de acolo sunt bugetari şi au avut un an greu: un Recensământ haotic şi o rezolvare cât mai elegantă, într-un nou an dificil, a ecuaţiilor ce ţin de nivelul de trai al românilor, de coşul zilnic sau de cele ale venitului net pe familie sau individ. Asta, chit că apropierea Crăciunului ia împins la estimări mai largi sau presiunile politice au revenit ca-n vremea recensământului.
Intenţia noastră nu este însă de a-i blama pe directorii de la INS, ci doar să prezentăm acum ceea ce va fi oficial pe 5 sau 8 ianuarie. Şi nu vom afişa acum toate date care ne-au parvenit semi-oficial (pe e-mail), ci doar pe acelea care ne privesc direct: banii de care dispunem lunar şi pe ce-i cheltuim.

Venitul mediu pentru o familie de români: 600 de euro

Aşadar, datele ce vor fi raportate de INS indică o uşoară creştere faţă de cifrele anului 2010, deşi criza a fost cel puţin la fel, 2.600 de lei , faţă de 2.200 de lei suma înregistrată în ultimul trimestru al anului trecut. Semnificativ este faptul că această creştere a venitului s-a evidenţiat doar în cifrele dedicate consumului. În plus, cele 400 de lei „profit” au fost chiar insuficiente pentru a astâmpăra foamea românilor, astfel că suma dată lunar pe mâncare de o familie obişnuită de români (doi adulţi, doi copii) a ajuns la valoarea de 288 euro pe lună. Adică, procentul de 48 la sută din veniturile unei familii de români ajunge fix în buzunarul larg al comercianţilor de mâncare şi băuturi non-alcoolice. Mai trebuie să menţionăm că deşi în acest an românii s-au remarcat prin acumularea unor mari restanţe la bănci sau neplata altor datorii, aproape 15 la sută din venitul lunar se topeşte în mâinile creditorilor (multinaţionale, operatori de telefonie/cablu TV, Provident sau alţi cămătari*).

Cât câştigă un român. Reluăm calculele

 • Venitul mediu lunar al unei familii în 2011 a fost de 2.600 de lei, adică 601 euro. Un român a avut un venit mediu de 858 de lei pe lună.
 • Cea mai importantă sursă de venituri a românilor a fost reprezentată de salarii, mai mult de jumătate din banii câştigaţi în fiecare lună. Veniturile din prestaţiile sociale, adică pensii şi indemnizaţii, au însemnat aproape 25% (27 la sută anul trecut). Pentru că Dumnezeu şi natura a ţinut cu noi, faţă de anul trecut, veniturile din agricultură au crescut, de la 3,5%, la 5,1 la sută.
 • Peste 90% din veniturile unei familii de români se duc pe cheltuielile curente. Pentru a se întreţine, un român cheltuie lunar mai bine de 800 de lei. Fără să punem la socoteală banii datoraţi (credite, diverse datorii*). Cei mai mulţi bani sunt daţi pe mâncare, 48% din venitul lunar înseamnă bani cheltuiţi pe alimente, apă plată şi sucuri.

Iată pe ce au cheltuit românii banii în 2011:

– 48% alimente şi băuturi nealcoolice

– 15,9% întreţinere locuinţă şi combustibili

– 5,9% băuturi alcoolice, tutun

– 5,3% sănătate

– 4,7% recreere şi cultură

– 4,5% îmbrăcăminte şi încălţăminte

– 0,9% educaţie

– 14,8* datorii

Iată cum au cheltuit românii banii în 2010:

41% alimente şi băuturi nealcoolice

– 15,7% întreţinere locuinţă şi combustibili

– 7,8% băuturi alcoolice, tutun

– 5,3% îmbrăcăminte şi încălţăminte

– 5% recreere şi cultură

– 4,8% sănătate

– 0,5% educaţie

– 19,1* datorii.

Ce urmează: românii mănâncă prost.

Dan Micu

 

12 Comentarii la “STUDIU INS: Românii trăiesc ca să mănânce”

 1. focsa mica says:

  Romanii platesc cea mai scumpa mancare, nu consuma cel mai mult. La noi totul e scump, pentru ca producem mai nimic.

 2. traian buciu says:

  Romani nemancati, sa-i vedeti acum cum umplu cosurile la carrefour.

 3. mik.com says:

  La tutun si alcool a scazut suma “prevezuta” pentru ca e in floare piata neagra. As spune chiar ca in anul asta tot mai multi romanii si-au inecat amarul in tigati si bautura

 4. a says:

  impertinentilor, ce ati vrea sa fim milionari cu 800 de lei pe luna? Ce poti face? Supravietuiesti…

 5. primata says:

  Daca s-a facut agricultura atunci se mai ieftineste mancarea, nu? Asa ar fi logic si frumos

 6. eda says:

  Asa e ne place sa ne dam mari, sa incarcam masa cu bunatati ca asta ne-a mai ramas. Mancam in nestire, fara cumpatare. Occidentalilor le pasa de viata lor, nu o strica cu mancaruri multe si proaste, sunt chibzuiti si pun de-o parte pentru vacante sau lucruri mai importante.

 7. sile says:

  Cam putini bani, 600 de euro pe familie…In germania, suma asta e castigat de un student care lucreaza doar 4 ore pe zi, excluiv weekendul

 8. noriega says:

  De sarbatori se imbuiga romanul cu sarmale si vin rosu. ce desfatare, ce fericire.

 9. Inno says:

  Cu toate ca dam cei mai multi bani pe mancare avem un procent foarte mic de obezitate comparand cu alte state. Deci macar nu mancam doar plastic.

 10. Ana says:

  Chiar daca s-au mai ajustat pe ici pe colo proportiile, in mare tot pe aceleasi chestii se duc banii. Dam pe mancare pentru ca altceva nu ne mai permitem. suntem prea saraci sa cheltuim banii pe altceva.

 11. americanu says:

  cum suna titlul asta: traiesc ca sa manance :))))))

 12. Horia Valrlan says:

  As spune ca partea cu E-urile este cea mai buna parte din aceste articole. Adica este extrem de utila. Brava!

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!