Stresul ucide legal. Povestea românilor care au muncit până la epuizare

 

În ultimii ani, numărul victimelor stresului a crescut alarmant. Fie că este vorba despre angajaţi care, sub presiunea şefilor, muncesc zile în şir, pe bani mai puţini, sau oameni care şi-au pierdut locul de muncă şi sunt îngroziţi de scadenţa facturilor, toţi resimt acut oboseala. Au fost mediatizate în presă adevărate tragedii, când tineri până în 40 de ani s-au stins în faţa calculatorului, cu dosare în poală, încercând să respecte termene limită şi să îşi rezolve sarcinile de serviciu. În România nu există o legislaţie care să recunoască stresul drept o boală profesională. Cu toate acestea, dintre 1.000 de sesizări lunare primite de Inspectoratul Teritorial de Muncă, între 5 şi 10 procente sunt pentru orele suplimentare.

Ce vă spune numele de Raluca Stroescu? Cazul tinerei în vârstă de 31 de ani, care a murit pe fondul epuizării la serviciu a fost primul semnal de alarmă publicîn legătură cu suprasolicitarea la locul de muncă. Raluca Stroescu, auditor la Ernst&Young, a fost găsită moartă în casă, cu dosarele de la serviciu în braţe. Raluca muncise câte 100 de ore pe săptămână, potrivit colegilor săi.  Slăbise 7 kilograme, ajungând la mai puţin de 40. Diagnosticul oficial a fost fibroză miocardică.

La scurt timp după tragedie, a circulat pe internet un e-mail trimis de aceasta cu un an înainte să moară. Raluca se plângea de oboseală încă de atunci şi întreba de o altă slujba, “oriunde, că o să mă descurc… mai greu ca aici nu există”.

 • Mă interesează orice, aici e super naşpa, au tot plecat oameni, nu mai avem manageri decât 3, coordonez mai multe echipe în acelaşi timp, clienţii mă caută, telefonul sună non stop. Noaptea fac OMF-uri şi IFRS-uri, inclusiv sâmbăta şi duminica. Oricum nu îţi poţi imagina… Săptămâna viitoare o să fiu în mai multe locuri în acelaşi timp. Nu mai vreau (…) Vreau orice serviciu numai să plec de aici, nu am mai dormit de nu ştiu câte săptămâni, maximum 5 ore pe noapte, inclusiv sâmbăta şi duminica.

La trei ani de la tragedie, singura măsură luată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă a fost amendarea compania Ernst & Young cu 20.000 de lei.

Un caz mai recent ne-a pus din nou pe gânduri. Carmen Ramona Cîciu, o tânără în vârstă de 34 de ani din Bucureşti, mamă a doi copii gemeni, a făcut stop cardio-respirator la birou şi, după mai multe zile de comă profundă, a murit. Ea muncea mai mult la firma Ipsos Interactive Services, unde era programator, pentru a-şi păstra locul de muncă.

„Era stresată, dar cine nu e în societatea de astăzi? Muncea mai mult, dar nu ştiam că se va ajunge aici. Au fost daţi oameni afară de la ea din companie şi era o perioadă mai grea. Ea îşi căuta altceva de muncă”, a povestit soţul ei, Marius Cîciu.

Şi colegii săi au vorbit, sub protecţia anonimatului, de zile de muncă la birou de peste 10 ore, proiecte terminate acasă şi multe ore suplimentare. Sindicaliştii au promis atunci un set de metode după modelul european care să reglementeze surmenajul la locul de muncă. Acest lucru se întâmplă de peste 30 de ani în ţări precum Belgia, Danemarca şi Marea Britanie.

Stresul nu este considerat boală profesională. Avem de-a face cu o nouă formă de sclavagism şi tot mai mulţi lucrători se supun. În Europa, angajaţii ies în stradă pentru drepturile lor iar orele suplimentare sunt plătite şi nu e nimeni obligat să stea peste program”, a spus Bogdan Hossu, preşedintele organizaţiei sindicale Cartel Alfa.

Cele două nume sunt două variabile într-o ecuaţie care se repetă. Alţi angajaţi ai unor companii au murit din cauza epuizării, însă, în lipsa unui cadru legal, nu au fost găsiţi responsabili şi nu a fost luatî nicio măsură.
Acum doi ani, o veste, incredibilă şi dureroasă, anunţa sinuciderea lui Sorin Dănilescu, manager al Intact Interactive, grupul format din site-urile aflate în proprietatea mogulului Dan Voiculescu. Potrivit unor informaţii, Sorin ar fi clacat din cauza stresului acumulat în noua funcţie.

Citeşte şi despre

Industria stresului în valoare de miliarde de dolari.

Anul Sabatic, soluţie antistres dacă ai bani.

14 Comentarii la “Stresul ucide legal. Povestea românilor care au muncit până la epuizare”

 1. gigelceluratzel says:

  Faptul ca se munceste asa in Romania este atat vina angajatorului cat si vina celor care muncesc atat. A fost si vina mea cand stateam 10-14 ore la serviciu si nu am avut zi libera vreme de 3 luni. Tot la fel de adevarat este ca nu am lesinat cu dosare in brate; faceam alte balarii. Acum ca am zburat in tarile calde pot sa va spun cum este normal aici: doua zile libere, program de lucru pana la ora 5 sau 6, ore suplimentare platite 50%, dublu sau triplu. (duminica se plateste 200%, spre exemplu). Este la fel de adevarat ca daca te pune pacatul sa nu ai permis de munca, sau vrei sa muncesti mai mult decat iti da voie permisul de student sa zicem… esti sclav si nu ai nici cui te plange.

  Diferenta ramane: aici statul forteaza angajatorul sa-si respecte angajatul. In Romania statul nu obliga pe nimeni la nimic, pentru ca este un stat impotent: nu poate aduna taxe, nu poate elimina/diminua coruptia, nu poate proteja cetatenii…

 2. tyty says:

  sa fim optimisti. cu noul cod al muncii vom fi condamnati la moarte prin munca silnica si neplatita.

 3. Nuti-Canada says:

  Dragii mei asa este capitaliamul Lucrez aici ca nurse de 12 ani ;a un nursing home de guvern, cu beneficii, cu tot bine pina aici. I-mi da 40,50 pe ora dar sint muncita de imi sar capacele, cu 42 de rezidenti, medicatie, tuburi GI si 3 Peritoneal dialize sa le pregatesc si sa le dau drumul seara. Munca in draci, taxe 25 la suta din salariu l;a fiecare cec, nu poti sa muncesti la negru decut pe nimic in rest cine munceste cu CEC gucernul stie tot si te taxeaza nu poti sa mergi pe burta si lasa taxele, nu se poate totul este pe computer. DAR IN ROMANIA, cind se aude sa platesti taxe iese lumea in strada si vor salarii mari. Pai de unde daca nu se platesc taxe, si mogulul si saracul dupa venit, DAR ne omorim intre noi si s-a ajuns sa se urasca oamenii intre ei ce nu am vazut. Base are dreptate cu multe lucruri . CE VRETI TOTI AM VRUT DEMOCRATIE, OCCIDENT, IL AVEM.

 4. geo says:

  Lumea-i proasta ca accepta jocul…Deh fara fraieri cum ar face seful ciomagul mare pin cine stie ce insule exotice…

 5. Sansezero says:

  Am preferat sa-mi dau demisia fiindca mi s-a facut rau la serviciu din cauza volumului mare de munca. Nu am gasit intelegere fiindca PILELE sunt mai importante decat un specialist.
  Din pacate, legislatia romaneasca nu iti da prea mult ajutor in demonstrarea faptului ca un management prost poate sa te distruga.
  In plus, notiunea de mobbing, caz in care unii stau si unul munceste, pentru ca stie ce are de facut, lucru valabil la multe firme, mai ales de stat, nici macar nu se cunoaste. In Franta, angajatorul face inchisoare pentru asta.
  Mai avem mult pana … departe…
  Multe succesuri!

 6. auto0101 says:

  Pai pe asta se bazeaza capitalismul , pe exploatare, iar cand capotezi, altul, ca este plin de someri la coada! Din pacate si prin alte parti asa zise dezvoltate este cam la fel! Nu stiu cum este in Franta , dar in USA te poate da afara de la o firma privata fara prea multe explicatii! M-a ferit Dumnezeu pana acum , dar sa stii ca trebuie sa ne obisnuim cu realitatile capitaliste!
  Toate cele bune!

 7. Veronica Mihoc says:

  Nu am mai auzit sa fie platite orele suplimentare. Mai stie cineva? Mai sunt de actualitate?

 8. cerasela says:

  Sigur nu este cazul milioanelor de bugetari, care plesnesc de lene si nesimtire.
  In vremurile astea trebuie sa dai spaga sa te angajezi ca bugetar si sa o domnesti.

 9. nicu says:

  @cerasela; Medici, politisti, profesori, pompieri, militari etc. toti sunt bugetari. Ia spune tu care din ei plesnesc de nesimtire si la care categorie din ei ai renunta. Fa un mic scenariu.

 10. tepes says:

  @ Nuti,
  Nuti, iti impartasesc opiniile in cea mai mare parte! Dar cu Base, nu prea sunt ,cand zice ca toti am vrut democratie! Eu ca si multi altii nici nu am contat, de fapt nici nu a contat!
  Au vrut democratie mai mult marile puteri, pentru ca sistemul comunist nu le dadea acces sa foloseasca oamenii, sa-i puna la treaba! vezi marile corporatii, sistemul financiar-bancar, etc. toti acestia sunt marii benefiaciari ai capitalismului, iar cei multi, perdanti….

 11. aaaaaaaaaaaw says:

  Pai in primul rand politistii plesnesc de nesimtire si nu fac nimic din ceea ce ar trebui sa faca in timpul serviciului. Apoi profesorii si medicii ( cel putin o parte dintre ei).

 12. oarecare says:

  Avem de-a face cu o nouă formă de sclavagism şi tot mai mulţi lucrători se supun.

  iar trompeta gainarului sef se supune si codul muncii legalizeaza sclavagismul .
  HAI SA TRAITI BINE , SCLAVILOR

 13. silviu says:

  astia sunt corporatistii despre care scriati saptamana trecuta. puterea e in noi! sunt cazuri dureroase, insa trebuie sa luam masuri, sa nu ne mai lasam coplesiti de munca.

 14. Olga Khan says:

  ca si in ultimul caz, al lui Sorin, stresul este vinovat.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!