Speculanţii din pieţe nu mai au frică de nimic. La nevoie, fac moarte de om

A fost odată un inspector la Protecţia Consumatorului care, cu fler şi ambiţie, s-a făcut rapid remarcat în România. Obez, dar agil, bugetarul Cristian Popescu a crezut în steaua lui şi n-a dat greş. Cel care odinioară speria speculanţii în pieţe, împrăştia detergent pe carnea şi brânza fără calitate şi documente valabile, este astăzi unul dintre cei mai cunoscuţi români. Celebritatea l-a ajutat chiar să devină unul dintre primarii de sector ai Bucureştiului, privit cu destulă simpatie de cetăţenii din Berceni, Olteniţei, Giurgiului, Brâncoveanu, Văcăreşti şi alte zone din Sectorul 4. La nume, fostul inspector a ataşat şi porecla, „Piedone”. Deşi a mai slăbit, iar acum nu mai face iureş prin pieţe, decât ca să dea pomeni electorale, Cristian Popescu-Piedone rămâne în istorie. De la el, nimeni nu se mai luptă cu mafia.
Povestea continuă nefericit. Inspectorul şi-a văzut sacii-n căruţă, iar speculanţii şi hoţii au revenit în pieţele din Bucureşti. Nimeni nu mai are curaj să facă legea. La Protecţia Consumatorului nu se mai dă voie „pe sticlă”, inspectorii sunt tot mai timoraţi de mafie.
Şi uite aşa, specula înfloreşte, marfa este tot mai slab calitativă, iar condiţiile de desfacere dubioase. În plus, speculanţii au devenit tot mai agresivi.
Profitând de lipsa de reacţie a autorităţilor, cei care vând produse contrafăcute (să nu uităm de cazul cărnii de cal) sau de-a dreptul gunoaie, au propria lege pe care dacă o încalci rişti mult. Înjurături, bătaie şi chiar omor.

Oborul mafiei violente

Cea mai expusă piaţă din România la practicile mârşave este Oborul. Odinioară mândria Capitalei, monument de patrimoniu, Piaţa Obor este astăzi fieful celor mai agresive găşti de speculanţi alimentari. Nimeni nu mişcă nimic fără aprobarea mafiei. Niciun producător nu intră în Obor, deoarece locurile sunt ocupate. Sunt astfel, „agricultori” pe care-i găsim mereu la aceeaşi tarabă şi care vând produse de sezon. Ai impresia că acel agricultor face şi mere, şi miere, şi cartofi, şi ceapă, şi castraveţi, şi kiwi, ori banane pe pământul lui. Primavara devreme vinde căpşune şi pomi fructiferi, iarna-nuci şi pere busuioace. La peşte, carne, mezeluri e la fel. Reţeua funcţionează fără reproş, marfa se vinde fără acte de provenienţă şi, bineînţeles, fără bon.
În plus, inventivii speculanţi fac şi pe trendsetterii. Scot la vânzare în vitrinele mizere iaurt, brânză şi mezeluri de proastă calitate şi pline de E-uri, denumind produse într-un mod care se vrea original şi de efect.
Astfel, în Hala Obor, inspectorii de la Protecţia Consumatorului intră rar acolo, poliţiştii doar pentru şpagă, ca şi oamenii primarului Neculai Onţanu. Zilnic, dar mai cu seamă înainte de diverse sărbători, mii de bucureşteni au luat cu asalt Oborul.
Ca să vedeţi de ce sunt în stare precupeţii din Obor vă prezentăm, varianta necenzurată, a unui film realizat de ProTV, echipa de filmare fiind însoţită de câţiva inspectori de la OPC.
Scenele, nedemne de o ţară civilizată, europeană, sunt şocante. Şi mai şocant este că nicio autoritate nu a luat vreo măsură.
Merită?
Dan Micu

12 Comentarii la “Speculanţii din pieţe nu mai au frică de nimic. La nevoie, fac moarte de om”

 1. melania says:

  Pe individul ala care injura ca un nenorocit l-as tine in bataie si puscarie peste 10 ani. Bataie si bataie. Doar asa s-ar civiliza. Nenorocitul!

 2. risipitorul says:

  Pentru asemenea isterici parsivi nu exista decat solutia glont in ceafa

 3. urgie says:

  Incredibil, nu credeam ca in Romania 2011 se mai poate intampla asa ceva. Fugiti, fratilor, de acolo, ca nu mai sunt sanse. Asa am sus si eu in 1991, acum imi este bine, in California, dar tot mai aveam “un ciu”. Reportajul vostru l-a scos. Nu mai imi este dor de Romania. Fugiti, fratilor de-acolo, fugiti!!!

 4. foris says:

  Sa mor daca am mai vazut ca militianul sa tina cu hotul in timp ce era filmat. Asta, numai in Romania se poate intampla.

 5. Mirceas says:

  Da, cel mai bine se închide piața , se da cu gaz, apoi se reia un comerț civilizat

 6. Willy says:

  Doamne, in ce tara trăim!

 7. Sandu says:

  Si când te gandesti ca acele animale istorice fac copii….

 8. Studenta says:

  Ce aveți fratilor cu Piața Obor? Nu-i alta-n lume ca ea si voi vreți s-o distrugeti. Acolo se vând mărfuri pentru toate buzunarele, dacă nu va convine, mergeți, nene, la Real sau Cora, sau Metro sa va fure aia acolo!

 9. dan says:

  Ce cocalari nenorociti! Incredibil! Incredibil!

 10. olimpia says:

  Primarul Ontanu este un borfas libidonos, care fura pentru Gabriel Oprea, mafiotul numarul unu din Romania.

 11. florint says:

  niste nenorociti. oamenii gresesc ca se duc si le cumpara marfa imputita. Am vazut si eu, se imbulzesc ca niste vite ca sa cumpere porcarii. Da, la supermarket este cel putin acelasi pret si parca un pic mai multa civilizatie.

 12. snt says:

  Noi suntem de vina ca se intampla asa. Noi am permis sa ne invadeze subcultura, sa fim necivilizati, sa nu mai trimitem copii la scoala, sa se educe, sa citeasca. E mai usor sa fii smecher, sa injuri, sa te bati, sa traiesti din “combinatii”, decat sa muncesti ca un sclav pe plantatiile multinationalelor. Noi suntem de vina si pentru ca ne complacem in starea asta de cocacarism.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!