Soții Valerii și Violeta Moraru-cei mai bogați moldoveni în România

În ultimul număr al Top 300 cei mai bogați români, editat de revista Capital, realizatorii ierarhiei au inclus și basarabeni. Liderul acestora nu este nici Nicolae Petrov sau Călin Fusu, așa cum v-ați fi imaginat, ci Valerii Moraru. Acesta ocupă locul 211 din Top, cu o avere estimată la 30 de milioane de euro.

Moraru, în vârstă de 51 de ani, are în portofoliu mai multe companii, printre care și Perla Covasnei, la aceasta fiind acționar majoritar alături de soția sa, Violeta.
Valerii Moraru și-a început afacerile la scară mare în Republica Moldova, cu mai bine de zece ani în urmă. Construise, oarecum de la zero, compania Larga-Vin, prin care controla fabrica Cereale-Chişinău, fabrica de sticlă Cristal-Flor din Floreşti, o fabrică de vinuri şi un hotel din Chişinău. După succesul venit rapid și cu mulți bani în conturi, soții Moraru au hotărât să-și mute afacerile în România. Astfel, au devenit remarcați, în 2009, când au vândut 70,7% din acțiunile producătorului Bere Azuga către Ursus Breweries pentru suma de 7,15 milioane de euro, asta fiind una dintre cele mai importante tranzacții din FMCG-ul românesc.

Având la dispoziție lichidități importante, la sfârșitul lunii ianuarie 2010, cei doi soți au intrat pe piața apelor minerale din România investind într-un nou brand: Azuga Waters, asta după ce în 2009 au devenit cei mai mari acționari ai producătorului Perla Covasnei. Deși mulți oameni de afaceri și-au diminuat afacerile în ultimii doi ani, Violeta Moraru spune că perioadele de criză sunt bune pentru investiții noi. Ea declară că a luat decizia de a inființa o nouă companie specializată în producția de ape minerale pe fondul existenței unor facilități de producție moderne și a unei rețele de distribuție, astfel încât preluarea unui jucător existent nu i-ar fi adus niciun avantaj suplimentar.
Deși au început investițiile în noul brand, Violeta Moraru a spus că va continua să dezvolte și brandul Perla Covasnei, cu care vizează o creştere peste ritmul pieţei de profil din România.
Planul de afaceri al celor doi nu se oprește aici. “Intenționez să mai investesc în imobiliare în zona montană. Deoarece băncile nu finanțează proiectele imobiliare, cred că în viitorii doi ani cererea va fi mai mare ca oferta”, anunța Violeta Moraru.
Familia Moraru s-a ocupat de mai multe afaceri în România, dar la unele a renunțat. În afară de fabrica de bere, a vândut şi producătorul de muştar AlenCom.
O altă firmă, controlată de Valerii Moraru, Rombas, activează în domeniul distribuţiei. Pe de altă parte, omul de afaceri are şi acţiuni de bursă în companii din sectorul financiar, evaluate la 15 milioane de euro, cât şi proprietăţi imobiliare în valoare de peste un milion de euro.

Deși încă există impresia că moldovenii doar iau bani de la statul român, în aceste cazuri vedem că lucrurile se pot întâmpla și invers.

3 Comentarii la “Soții Valerii și Violeta Moraru-cei mai bogați moldoveni în România”

  1. nic says:

    Valerii Moraru nu era mare jucator la bursa? Nu avea un pachet consisten de actiuni la diverse companii??

  2. gigi desteptu says:

    Da, asa e! Are vreo 10 mil de euro bagati pe bursa, dupa ce a vandut bere Azuga. Cica isi face hotel la Azuga. Mai cautati…

  3. veronica says:

    Imi place mult de Violeta Moraru. Ea este mana puternica in afacerile familiei. Am vazut-o de vreo 2 – 3 ori prin ziare si se vede ca stie cum sa faca bani.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!