Scandal la Cluj: Mihai Chiver, „Ţeparul Transilvaniei”, a distrus Festivalul de Modă

Începută ca un vis frumos în această primăvară, Săptămâna Modei de la Cluj (CFW) s-a încheiat brusc, astăzi, printr-un imens scandal.
Organizatorul evenimentului, controversatul om de afaceri clujean Mihai Chiver (foto-timbru), şi-a întărit reputaţia de „Ţeparul Transilvaniei” şi i-a păcălit, pentru a doua oară, atât pe designerii invitaţi, cât şi pe modele.

”La finalul prezentărilor de aseară ni s-a spus că vom fi anunţate prin sms cu privire la programul de astăzi. Eu, ştiind că urmează să prezentăm la Terminalul Aeroportului din Cluj, m-am dus acolo. Nu era nimeni – nici machiaj, nici coafură – doar sora domnului Chiver. El a fost sunat şi a spus că se amână tot festivalul, motivând că nu va mai fi lumină în aeroport. Ulterior am aflat că au fost daţi afară şi de la Hotel Han Fullton, pentru că nu plătiseră”, ne-a spus, prin telefon, modelul Amalia Cristina Oseaca (foto).

Designeri umiliţi

Mulţi din cei prezenţi la a doua ediţie a CFW, care iniţial rivaliza cu mari gale ale modei din Europa, şi-au arătat într-un fel sau altul nemulţumirea. Designerul clujean Călina Langa a catalogat a doua ediţie a CFW drept ”dubioasă”, exlicând astfel şi prezenţa extreme de redusă a designerilor români – numai 4.

Însă, cel mai penibil moment,  aşa cum a fost el catalogat de presa locală, a fost simţit de Kim Bakker, unul din cei mai bine cotaţi designeri ai Olandei şi fondatoarea unuia dintre cele mai tari branduri din Ţările de Jos, NON by Kim. încălţămintele create de ea pentru colecţia „Uncontacted”, care a fost prezentată şi la Amsterdam Fashion Week, nu au fost aduse de organizatori în backstage-ul festivalului. Potrivit lui Kim Bakker, pantofii colecţiei au ajuns la Cluj acum trei săptămâni, fiind responsabilitatea organizatorilor să se ocupe de aducerea lor la aeroport. În aceste condiţii, după o oră de plans, designerul s-a lăsat convins să îşi trimită modelele desculţe pe catwalk.

”Nu a ieşit nimic din ce era programat. Organizarea lipseşte total. Eu pentru clienţi am venit, dar abia sunt câteva zeci de persoane. Nu voi mai veni la Cluj”, s-a plâns şi designerul spaniol Sara Coleman, a cărei prezentare a întârziat mai bine de o oră. Aceasta a plecat aseară val-vârtej, la ora 15.30. Potrivit surselor, ea l-a sunat pe Chiver să îi ceară să îşi onoreze promisiunea financiară, iar acesta ar fi minţit-o că are banii în cont. Designerul tocmai verificase şi, pentru că în contul ei nu fuseseră livraţi banii, a plecat păcălită.

Povestea unui festival de o ediţie şi jumătate  

Seriozitatea evenimentului inclus, graţie criticului de modă Alin Gălăţescu, în calendarul oficial al festivalurilor de modă s-a spulberat în ultima zi a primei ediţii când, aproape 300 de oameni au aşteptat mai bine de 6 ore autocarele care ar fi trebuit să îi aducă acasă, în Capitală. Zvonurile circulau pe atunci că Mihai Chiver, unul dintre cei doi parteneri organizatori – alături de Gălăţescu, director artistic al festivalului  – nu plătise firma de transport. Din generozitatea unor designeri, problemele urgente s-au rezolvat. Au rămas însă pete de ruşine pe obrazul festivalului care iniţial nu părea să anunţe nimic din kitsch-ul evenimentului similar din Capitală, Bucureşti Fashion Week.

Mihai Chiver, cunoscut şi ca ”Ţeparul Transilvaniei”, nu a plătit nici până acum onorariile unor modele sau camerele de hotel în care au fost cazaţi invitaţii.  Însă, în urmă cu aproximativ o lună, anunţa pe şoptite, pe pagina de Facebook, la rândul ei plină de inadvertenţe, că va duce mai departe CFW, însă de unul singur şi în manieră proprie, fără ”idealistul” Alin Gălăţescu. ”Eu nu am de gând să descopăr talente, cu făcea Alin. Eu nu sunt bunul samaritean”, ne declara Chiver în urmă cu o lună. Fără comunicate de presă, fără o listă a designerilor invitaţi şi fără un program clar stabilit, Chiver a reuşit să păcălească şi presă, dar şi modele şi să organizeze a doua ediţie a CFW.

”Înseamnă că nu daţi mari şanse de reuşita CFW-ului fără Gălăţescu”, ne-a reproşat Chiver atunci când am cerut informaţii clare cu privire la eveniment.

Concluzia că omul de afaceri din Cluj s-a gândit strict la faima şi câştigul său a fost trasă după prima zi de festival, zi încheiată cu acuze, plânsete şi regrete. Potrivit presei locale, evenimentului îi lipseşte acel ”high life” care gravitează de obicei în jurul lui Alin Gălăţescu.

Dintr-un interviu-portret al modelului Amalia Cristina Oseaca, am aflat că preselecţia fetelor care urmau să prezinte colecţiilor celor 50 de designeri anunţaţi de Chiver, s-a făcut în acelaşi anonimat. ”Castingul general a avut loc ieri (miercuri – n.r.) la ora 17.00, la Hotel Fullton. Detaliile le-am gasit pe site-ul principal. La casting au participat doar 16 fete, dar s-au adunat, “ca printr-o minune” mai multe astăzi, de la agenţia domnului care a organizat, “Nana Fashion”.

Mărul discordiei  

“Nana Fashion”, agenţia de modele a lui Mihai Chiver, şi-a trimis şi ea reprezentantele, însă cele de mai multe dintre ele au rămas pe dinafară, pentru că nu s-au înscris în standardele de exigenţă ale lui Alin Gălăţescu. Acesta a fost de fapt motivul de nemulţumire al lui Chiver, divulgat încă de la prima ediţie de apropiaţi ai celor doi. Afaceristul s-a gândit să-l taxeze pe partenerul său, care simţea că ”îi ia faţa”.
Mulţi dintre jurnaliştii de modă prezenţi în sală la preselecţie i-au dat atunci dreptate lui Gălăţescu şi au spus că multe dintre fetele cu pretenţii de modele păreau mai degrabă nişte plasatoare.

Realitatea lui Chiver:

 • ”Nu e ruşinos să ai datorii, e ruşinos să nu recunoşti asta” (despre neonorarea plăţilor aferente primei ediţii)
 • ”La CFW2 o să fie o secţiune a invitaţilor , “Designeri cu avioane în cap” care să ia loc în primele rânduri şi să vadă modă adevarată” 
 • ”Alin Gălăţescu va fi binevenit la CFW în Front row dacă va solicita rezervare sau acreditare”
 • ”După fiecare sesiune , dacă se doreşte, va fi câte o conferintţă de presă la care designerii pot să vorbească cu presa”
 •  ”Eu am o altă viziune în ceea ce trebuie să fie CFW. În nici un caz un eveniment care descoperă tinere talente
 • “Unde să bag 50 de designeri?” ( referire la durata festivalului – 5 zile)
 • ”Dacă păstram structura CFW1 nu aveam nici o şansă”
 • ”Foarte mulţi şi foarte buni. Unii au prezentări la Paris. Alţii au prezentat la Milano sau Londra” (răspuns la întrebarea ”Cine sunt designerii participanţi la a doua ediţie a CFW?”)
 • ”Dacă ţi-aş da lista, (cu designerii participanţi – n.r.) crede-mă că nu ştiu dacă ai putea să excluzi pe cineva. În alte cazuri, fiecare nume ar fi un eveniment în sine”.

Nadina Dobrogeanu

3 Comentarii la “Scandal la Cluj: Mihai Chiver, „Ţeparul Transilvaniei”, a distrus Festivalul de Modă”

 1. marius says:

  Chiver – un nume care trebuie sa ajunga unde ii este locul: la lada de gunoi.
  Pana la aceasta ora n-am auzit sa se fii luat ABSOLUT NICIO MASURA de catre cei in masura fata de acest specimen. Observ numai o multime de oameni nemultumiti, frustrati, excrocati. Fiecare spera ca cineva, ca altcineva, sa faca ceva. Oamenii si-au pierdut total increderea in autoritati. Problemele create de acest individ sunt cu adevarat ingrijoratoare si profunde. Singurul care este linistit, ba mai mult: pozeaza in victima, este chiar Chiver. Asteapta sa se linisteasca apele pentru a o putea lua de la capat. Daca a reusit sa fraiereasca de doua ori aceleasi persoane de ce nu i-ar merge si a treia oara? Incredibil…

 2. olga p says:

  Chiver, un tepar notoiu

 3. cora says:

  Ce se mai stie de cele 14 dosare penale pe care acest excroc le are pe rol?
  Sau sunt si acestea ca multe alte faradelegi comise in tara asta musamalizate?

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!