Sănătatea românească, pe patul de spital

La finalul anului 1989, sistemul sanitar românesc era într-o stare de comă, spuneau analiştii. Acum, după 23 de ani, situaţia nu este foarte diferită. Sănătate a fost şi a rămas undeva la coada priorităţilor conducătorilor, multe spitale continuă să fie în paragină, insuficient dotate şi chiar închise – situaţie nemaiîntâlnită înainte de 1989. Copiii mor şi acum în spitale, din cauza numărului redus de personal medical sau a aparaturii învechite, iar femeile continuă să aibă viaţa pusă în pericol după o banală întrerupere de sarcină. Încă nu avem unde să ne îngrijim decent bolnavii de Alzheimer, boală care nu cruţă, indiferent de statutul social, dar pe care mulţi continuă să o califice drept ”boierească”.

Starea deplorabilă în care se zbate sistemul sanitar românesc de 20 de ani încoace nu a trecut neobservată nici de presa străină. Două dintre cele mai mari erori medicale comise în ultimii ani –  ”Cazul Cristian Grigore” (copilul de 9 ani internat la Slatina cu fractură de braţ şi mort în urma unei septicemii survenite amputării braţuluix) şi cazul sopranei Amelia Antoniu – au reprezentat pentru jurnaliştii de la BBC un punct de pornire a unei analize neiertătoare a ceea ce înseamnă sănătatea românească:

 • ”În toată România, spitale ca acesta (corespondetul BBC făcând referire la Spitalul de Urgenţe din Slatina, se luptă cu datorii grele. Uneori, abia dacă îşi permit să plătească o parte dintre medicamente sau alte consumabile medicale de strictă necesitate. Nu o dată rămân fără lucrurile de bază, cum ar fi, de exemplu, antibioticele sau pansamentele”
 • ”Citesc un poster al cadrelor sanitare afiliate sindicatului Sanitas pe care scrie: ”NU tăierilor salarilea cu 25%!”. În România, una dintre cele mai sărace ţări din UE, medicii debutanţi câştigă aproximativ 400 de dolari americani pe lună, iar asistentele nici măcar atât. În cadrul măsurilor de austeritate adoptate de guvern, aceste salarii de mizerie sunt tăiate cu un sfert.”

În condiţiile acestea, medicii, mai ales cei tineri, migrează în ţările care îi primesc cu braţele deschise şi care îi plătesc cum se cuvine. Şi, să  nu uităm de fenomenul şpăgii din spital, devenit aproape un brand de ţară.

Dincolo de aceste aspecte negative, sistemul de chirurgie cardiacă, cel de transplant, intervenţiile chirurgicale inclusiv la copii, numărul tot mai crescut al cazurilor de infarct miocardic acut rezolvate, reducerea mortalităţii infantile, îmbunătăţirea serviciilor de terapie intensivă care, deşi nu sunt la nivelul altor ţări europene, sunt vizibil mai bune decât în urmă cu 20 de ani, sunt numai câteva dintre câştigurile postrevoluţionare.

SMURD, un sistem de urgenţă la standarde occidentale

Unul dintre progresele unanim recunoscute în sistemul sanitar românesc al ultimelor două decenii este cel în domeniul serviciului de urgenţă. De la maşinile de salvare cărora practic le cădeau roţile sau în care pacienţii îngheţau în drum spre spital, am ajuns să avem un serviciu mobil de urgenţă al cărui model este acum copiat şi de multe alte ţări europene.

De aceeaşi vârstă cu libertatea românească, SMURD a fost înfiinţat în septembrie 90 la Târgu Mureş, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă şi din entuziasmului unui tânăr medic Palestinian, Raed Arafat. Proiectul este, de atunci, una dintre poveştile româneşti de succes, iar iniţiatorul lui a devenit unul dintre cei mai respectaţi oameni din sistemul sanitar românesc.

Cum vede Raed Arafat, acum secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, următorii 10 ani de sănătate în România, aflaţi din declaraţia făcută de către acesta pentru VerticalNews.

”Mi-aş dori ca, în primul rând, să poată fi asigurat accesul la serviciile sanitare al tuturor pacienţilor, indiferent de categoria socială din care aceştia fac parte, pentru asistenţă medicală adecvată cazurilor lor şi, desigur, un sistem privat puternic, care să se bazeze însă pe propriile lor resurse.

Impactul lucrurilor bune care se fac în prezent se va vedea în următorii ani; efectele nu sunt imediate. Plafonarea numărului de paturi din unităţile sanitare reprezintă o măsură cu efecte de lungă durată. Dacă în sistemul public scade numărul de paturi, iar cei din sistemul privat îl cresc, este o situaţie de inechitate, iar dacă autorităţile nu au un plafon de cât finanţează, riscul este ca în continuare să subdimensionez sistemul public, iar el să crească pe partea celaltă (în sistemul privat – n.r.). Astfel, în perioada următoare, se impune plafonarea paturilor la comun, atât în sistemul public, cât şi în cel privat, iar tot ce este excedent, fie trebuie să găsescă o sursă de finanţare privată, fie trebuie să intre în competiţie pentru finanţare. Acesta este un pas care deja va avea un mare impact în viitor

”- Raed Arafat, medic specialist şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Nadina Dobrogeanu

4 Comentarii la “Sănătatea românească, pe patul de spital”

 1. Ar trebui ca sanatatea sa se faca dupa contribuitie. Cine plateste, primeste, cine nu… sa sufere.

 2. Popularul says:

  Sa reducem costurile cu tiganii asistati si social si sanitar.

 3. Emil says:

  Din 2004 pina in 2007 ar fi trebuit cate un spital pe rand sa fie demolat si terenul vandut dezvoltatorilor imobiliari creand posibilitatea construirii unor spitale noi moderne.Si acum s-ar putea folosi din constructiile noi acelasi lucru si atunci cazuri ca cele mentionate din cauza infectiilor nosocomiale nu s-ar mai repeta in plus constructiile noi sunt mai economice din punct de vedere energetic si ar fi mult mai usor de intretinut cu costuri mai mici.

 4. apa structurata says:

  Sarea este un “medicament” care a fost continuu folosit pentru vindecare de-a lungul secolelor. In anumite culturi, sarea valoreaza cat greutatea ei in aur si chiar este data la schimb cu aurul.
  Sarea are mai multe functii in organism pe langa cea de reglare a continutului de apa:
  – are un puternic efect anti-stres pentru organism
  – este vitala pentru rinichi, eliminand excesul de aciditate prin urina
  – este vitala pentru ………
  http://apastructurata.blogspot.ro/2014/11/sarea-si-efectele-benefice-pentru.html

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!