Sănătatea mintală, monitorizată de telefonul mobil

smartphone_verticalnews

Industria din jurul telefoniei mobile a început să cunoască o creștere și o dezvoltare care depășește chiar industia auto sau a celorlalte cercetări avansate. Recent, a fost dată publicității o fabuloasă panoplie a aplicațiilor medicale care s-au dezvoltat pentru smartphone. Așa aflăm că telefonul mobil  a devenit și o modalitate de a trata anxietatea, depresia, stresul, dependențele, insomnia sau dubla personalitate.

Asta doar pentru ca tehnologia din zilele noastre este foarte avansata si pentru ca smartphone-ul este accesibil, friendly, aproape, ajungi la el mai repede decat la un medic. Si pentru ca iti prescrie cel mai recomandat tratament in cazul celor mai frecvente boli mintale: iti pune la dispozitie interactiunea, comunicarea, retelele sociale. SMS-ul este terapeutic! Comunicarea pe retele sociale, suportul pe care il primesti in cadrul grupurilor formate online sunt, de asemenea, recomandarea medicului!

In prezent, aceste aplicatii acopera cele mai intalnite boli ale mintii vizate de acest secol, al vitezei si al lucrurilor pe graba: autism, dislexie, dementa, Alzheimer, Parkinson, dependentele de alcool, droguri si mancare, schizofrenie, personalitate dubla, depresie, anxietate, soc post-traumatic, panica, anorexie, bulimie, insomnie si stare de bine in general.

Aceste aplicatii nu au ca scop final vindecarea.

Smartphone-ul tau te ajuta sa iti pui un diagnostic, sa iti monitorizezi zilnic starile, iti tine istoria lor intr-un jurnal electronic si tine temporar locul medicului tau. La final, genereaza rapoarte care pot fi trimise apoi medicului curant, ingrijitorului, insotitorului sau familiei.

De ajutor la un smartphone este faptul ca poate fi conectat la surse hardware externe, cum suntsenzorii biofeedback. Acestia monitorizeaza o serie de factori ce iti cauzeaza stres sau alte nereguli de sanatate, cum ar fi durerea de cap, insomnia, durerile cronice, hipertensiunea. Inainte sa ajungi la medic, o aplicatie de mobil iti poate regla respiratia, calma starea de furie, reduce din teama  sau salva vieti.

Psihiatrii prelucreaza rezultatele acestor monitorizari. Decat sa lupte impotriva aplicatiilor, acestia au ales sa le foloseasca impreuna cu pacientii lor. Astfel, au un minim control asupra utilizarii aplicatiilor, se pot folosi de beneficii si pot sa previna efectele negative.

VerticalNews vă prezintă cele mai revoluționare aplicații pentru smartphone ce monitorizează sănătatea mintală

Code Blue
O aplicatie de prim ajutor pentru adolescentii anxiosi, cu probleme de adaptare la scoala. Ei isi formeaza astfel un grup de suport pe care, la doar cateva atingeri de ecran, il poate chema in ajutor si care il poate suna sau localiza.

Breathe to relax
Te invata tehnici de calmare a respiratiei care sa te ajute sa reduci din intensitatea unei furii sau a unei stari de teama de moment.

Lantern
Aplicatia este un derivat al site-ului cu acelasi nume. Te pune in contact cu un specialist care iti este alocat in urma unui proces de diagnosticare. Inainte sa beneficiezi de tratamentul acestuia, iti vei afla punctele slabe sau forte privind: corpul, nivelul de stres/anxietate, starile, somnul si viata ta sociala. Specialistul iti va raspunde apoi la intrebari si iti va da un feedback in functie de diagnosticul final.

PTSD Coach
Recomandat militarilor de cariera, veteranilor cu soc post-traumatic. Ii ajuta sa identifice efectele meseriei asupra mentalului acestora de-a lungul timpului.

Optimism
Numele aplicatiei zice totul! Dar tu vei face totul, pentru ca te vei monitoriza zilnic cu ajutorul ei pana  iti vei identifica propriul model de comportament. Vei sti cand te paste o depresie, care sunt momentele care te intristeaza de obicei si cum sa treci peste ele.

Talkspace
Este aplicatia de “messaging”care te pune in contact cu peste 200 de terapeuti licentiati carora sa le adresezi intrebari in legatura cu tine, starile sau dificultatile tale. Acestia sunt antrenati sa detecteze cazurile serioase care necesita o vizita urgenta la medic.

Big White Wall
Este o comunitate care incurajeaza persoanele cu boli mintale sa se exprime, sa impartaseasca experiente si sa puna o “caramida” formata din imagini cu si despre ei, pana la umplerea unui mare perete alb.

IntelliCare
Pune la dispozitia utilizatorilor mini aplicatii: Worry Knot (cu tehnici care sa iti reduca din ingrijorare), Thought Challenger (iti pune mintea la contributie, sa alungi gandurile negative) si Icope (cu mesaje inspirationale si ajutatoare).

Equanimity
Este un instrument de meditare, un “timer” care te ajuta sa te concentrezi si iti tine evidenta minutelor in care te desprinzi de realitate si meditezi.

Belly Bio
Combina sunete de cascada, valuri ale marii cu ritmul respiratiei tale resimtit in abdomen. Te vei legana la propriu!

Operation Reach Out
Aplicatie dezvoltata de mediul militar si considerata o adevarata “lifesaving app” la care sa apelezi cand ai indoieli daca sa duci sau nu la capat ganduri suicidale.

Deep Sleep witth Andrew Johnson
Adormi cu o voce calda si calma care te conduce treptat prin toate etapele relaxarii muschilor pana la somnul adanc.

Aplicatii utile sau inutile?

Aceste aplicatii sunt gratis dar si cu tarife, in functie de dificultatea serviciilor oferite si a specialistilor pusi la dispozitia ta prin intermediul unui smartphone.

Multe dintre acestea nu sunt testate din punct de vedere stiintific. Ele pot fi benefice sau de niciun ajutor, usurele sau cu efecte adverse.

De aceea, cu ajutorul medicilor specialisti, se incearca trierea lor si chiar imbunatatirea acestora. Atunci cand o aplicatie ajunge sa fie recomandarea medicului, aceasta trebuie sa respecte reguli precum:

– datele colectate sa aiba in final, valoare medicala, sa poata fi luate in vedere la stabilirea unui diagnostic sau la recomandarea unui tratament;
– datele personale si informatiile medicale sa fie securizate, in caz de pierdere sau furt a telefonului;
– sa fie profesionale, incluzand standarde etice si legale privind confidentialitatea informatiilor de sanatate;
– sa fie adaptabile pentru ca, desi boala este aceeasi, manifestarile sunt diverse;
– sa fie transparente, bazate pe rezultate reale si sa nu promita vindecare totala.

Cine are deja propriul medic in buzunar sau in poseta?

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!