Românii, printre cei mai stresaţi europeni

“Dacă ar fi să rugăm 12 oameni să definească stresul sau să explice cauzele sau modul în care îi afectează, am obţine 12 răspunsuri diferite. Nu există o definiţie a stresului unanim acceptată- ce este stresant pentru o persoană poate fi plăcut pentru alta.”
Institutul american al Stresului rezumă prin aceaste cuvinte caracterul vast şi subiectiv al “bolii secolului XXI”- stresul.

În urmă cu un secol, nici măcar nu exista un termen care să ilustreze această condiţie. Medicul de origine austriacă Hans Selye a fost cel care a folosit termenul pentru prima dată, în 1936, referindu-se la reacţiile de adaptare a individului la agresiunea mediului. De aici, şi concluzia medicului: “Important este nu ceea ce ţi se întâmplă, ci felul în care reacţionezi”.

Sindromul general de adaptare la care se referea Selye se caracterizează printr-o evoluţie în trei etape: de alarmă, de rezistenţă şi de epuizare.

Potrivit studiilor de specialitate, stresul profesional se află pe locul doi în ierarhia problemelor de sănătate profesională în UE. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, anual se pierd aproximativ 20 de miliarde de euro din cauza consecinţelor profesionale ale stresului. În acelaşi document se arată că românii se numără printre cei mai surmenaţi angajaţi din Uniunea Europeană. Şapte din zece români se simt stresaţi la muncă şi lucrează săptămânal mai mult de 48 de ore. Mai stresaţi decât românii sunt doar angajaţii lituanieni.

Industrie de miliarde de dolari

În secolul vitezei, unde lucrurile evoluează fulminant, iar oamenii abia pot ţine pasul cu cerinţele şi schimbările societăţii, stresul a devenit un adevărat fenomen, o boală în sine sau un factor de declanşare a altor boli: de inimă, de nutriţie, migrene, insomnii, probleme respiratorii şi chiar cancer.

În jurul obsesiei pentru stres s-a construit o industrie în valoare de sute de miliarde de dolari. Nu există un remediu universal, tocmai pentru că stresul ia tot atâtea forme câţi oameni afectează, şi nici medicamente care alungă garantat anxietatea sau oboseala cronică- elemente ale stresului. Au fost create însă remedii provizorii, care, utilizate pe termen lung, ajută la îmbunătăţirea stării “omului modern”: produse de îngrijire, mingi antistres, şedinte şi programe de terapie, aromaterapie, acupunctură, serii de filme, muzică sau jocuri, o bibliografie de specialitate care ne ajută în lupta cu “duşmanul secolului”. Adică produse comercializate în masă, care aduc profituri uriaşe. De exemplu, numai americanii cheltuiesc 15 miliarde de dolari anual în lupta cu stresul.

Pentru a afla mai multe despre stres și combaterea acestei boli, consultați DoctoriOnline.

 

6 Comentarii la “Românii, printre cei mai stresaţi europeni”

 1. bucuresteanul says:

  la noi nu se poate an sabatic. alecu a plecat de la mcdonalds din alte motive, iar anul sabatic este sinonim cu o concediere mai eleganta.

 2. coca says:

  eu nu mai am niciun stres

 3. De ce sunt angajatii romani stresati? Pentru ca au sefi prosti. In Romania se ajunge la conducere prin pile si prietenii, intamplator, iar cei buni trebuie sa stea si sa suporte tampeniile debitate de sefii tampiti. Aoleo, vai de noi!

 4. Camil says:

  Romanii au trecut cu brio de primele doua etape ale stresului. Au ajuns la final, la epuizare. Sa vedem acum pe unde scot camasa.

 5. Elena says:

  Asta chiar este ingrijorator pentru ca stresul poate duce rapid spre anxietati sau depresii pe care doar cu ajutorulu medicului psihiatru le mai poti controla. am gasit o platforma de informare pe aceste trei subiecte, se numeste depresiv.ro si mi s-au parut foarte ok informatiile de acolo.

 6. Reka says:

  ar putea cineva sa-mi zica, cine a scris articolul!?

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!