Românii intră în pădure cu specialiştii silvici

padure_bucovina

În România, să faci un anumit lucru bun este privit cu răutate. Silvicultura, ca domeniu de mare importanţă naţională, nu face excepţie. Majoritatea membrilor acestei caste de slujitori ai pădurii este socotit mai degrabă un “grup infracţional”, decât o breaslă aducătoare de bine.
Cu scopul de a schimba această nebenefică, ineficientă şi, de cele mai multe ori, nedreaptă imagine cu care se confruntă acum silvicul din România, respectabila publicaţie de profil Bucovina Forestieră a iniţiat o rubrică – Interviu – prin care opiniei publice îi sunt prezentate lucrurile aşa cum sunt ele de fapt. Astfel, avem şansa, noi profanii, să vizităm pădurea românească şi însoţiţi de specialişti care răspund, fără interes ascuns sau viclenie, la cele mai diverse şi grabnic lămuritoare întrebări despre silvicultura românească. În ultimul număr al revistei editate de Facultatea de Silvicultură din Suceava puteţi citi un amplu interviu realizat de Laurenţiu Ciornei cu Gabriel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România.
Redăm câteva dintre ideile expuse de Gabriel Stanciu.

Cum este să fii lider al unei asociații care administrează păduri în România, în vara anului 2017? Care ar fi sursele de împlinire profesională, dar și cele mai acute probleme cu care se confruntă un administrator de pădure privată din România?
Este, poate, cea mai grea perioadă din istoria silviculturii româneşti, o silvicultură încărcată până peste poate de proceduri extrem de multe, de mesaje cumva false, promovate pe toate canalele media şi, în aceste condiţii silvicultorul român trebuie să-şi facă datoria. Trebuie să asigure servicii pentru toţi proprietarii de păduri indiferent de probleme. Administratorul este legat ombilical de proprietarul de pădure, iar acesta din urmă este cel care dă direcţia în ceea ce priveşte administrarea pădurii sau a serviciilor silvice pentru că el asigură fondurile necesare. Bineînţeles că există legi care obligă proprietarul să execute lucrări silvice, dar în lipsa banilor acestea nu se fac la nivelul optim, mai ales pe partea de servicii.

Ocol de stat, ocol privat: om sărac sau om bogat? Există o concurență din ce în ce mai vizibilă între cele două prestatoare de servicii. Cum se împacă acestea în teritoriu? Și, să zicem pur speculativ, cum credeți că va fi peste alți 27 de ani?
Ocoalele de stat au dreptul, prin lege, să încheie contracte de prestări servicii şi cu proprietari de păduri private, dar ocoalele de regim nu pot administra păduri ale statului. Asta, deşi sunt situaţii, de exemplu la Bistriţa, unde pădurile statului sunt nesemnificative ca pondere. Cu toate acestea se menţine o Direcţie silvică, ocoale, deşi consider că se poate ca întreg fondul forestier să fie administrat de către ocoalele de regim. Referitor la tariful de administrare, Regia Naţională îşi permite, de multe ori, să practice tarife minimale, mult sub nivelul pieţei, pe considerentul că va compensa din altă parte. Adică ei administrează trei sferturi pădure de stat şi un sfert pădure privată şi îşi permit să piardă la pădurea privată, deoarece compensează de dincolo. Nu-i trage nimeni la răspundere, că-i pădure de stat. La ocoalele de regim acest lucru este imposibil. Practic, la noi, preţul pe care-l cerem este minim, de supravieţuire.

Cum le-ați răspunde celor care critică pădurarii din România susținând că ”se plâng că au salarii de mizerie, dar se duc la serviciu cu mașini de 50.000 de euro”?
Cred că sunt cazuri care trebuie tratate punctual. Vă pot da foarte multe exemple de personal silvic care îşi face datoria exemplar, exemple de personal silvic care şi-a dat viaţa pentru a apăra pădurea. Aş mai scoate în evidenţă că munca la pădure nu este deloc uşoară. Se lucrează în aer liber, pe orice condiţii, într-o gestiune deschisă de foarte multe milioane de lei, unde orice lipsă se sancţionează aspru. În aceste condiţii, personalul silvic iese la pensie tot la 65 de ani, mulţi suferind de boli profesionale.

Care dintre expresiile ”Codrul, frate cu românul” și ”Crești pădure și te-ndeasă, ca să îmi mai fac o casă!” credeți că este mai relevantă pentru situația actuală?
Da..Cea de-a doua expresie a contribuit, probabil, foarte mult la modul în care este privit silvicultorul român. Aceste glume propagate prin media au indus ideea că silvicultorul poate să taie pădurea cum vrea el şi să se îmbogăţească peste noapte. Lucru total greşit! În silvicultură nu se câştigă bine, suntem probabil, ca salarii, sub media naţională. Cea mai mare parte a silvicultorilor români işi face treaba onest şi foarte bine.

Când și cum ar putea intra aceste servicii ale administratorilor de păduri într-o normalitate similară unor țări care au grijă față de pădurile lor din Uniunea Europeană? Aveți/cum ar arăta un plan de îmbunătățirii imaginii administratorilor de păduri private din România?
În ultimii ani, noi, ca asociaţie, am crescut foarte mult. Am participat la toate proiectele legislative şi cred că am avut un aport foarte bun la elaborarea actelor. Bineînţeles, nu întotdeanuna a ieşit cum am dorit, dar suntem mulţumiţi de ceea ce am făcut în ultima vreme. Referitor la media şi la modul cum este promovată silvicultura vreau să vă spun că este extrem de greu. Noi am încercat să semnalăm, să promovăm toate faptele bune ale silviculorilor noştri, începând cu plantaţii, de îngrijire a pădurii, de diferite acţiuni în care am implicat şi societatea civilă, însă aceste fapte răzbat în media foarte greu. De ce? Pentru că o tăiere ilegală de nu ştiu unde reprezintă un subiect de presă, pe când plantatul a milioane de puieţi de arbori nu interesează pe nimeni. Multe dintre ONG-urile de mediu au contribuit şi ele negativ la imaginea silviculturii prin promovarea excesivă a unor elemente negative, în cele mai multe cazuri informaţiile fiind false. Un exemplu, o ştire preluată chiar de TVR1 indica o tăiere ilegală, undeva prin Vâlcea. Ei bine, acolo, pe vreo 30 de hectare, avusese loc un incendiu.

Citiţi întregul interviu în varianta apărută în Bucovina Forestieră.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!