România politică, la fel şi peste zece ani

„Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani”, a spus Silviu Brucan imediat după revoluţia din 1989. Au fost două decenii zbuciumate, trei preşedinţi (Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu), 9 premieri (Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu, Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu şi Emil Boc), partide care s-au scindat sau au fuzionat, moţiuni de cenzură, guverne în derivă şi scene de circ veritabil.  Înainte să începem punctarea unor momente cheie, trebuie să subliniem aderarea la NATO (2004) şi la Uniunea Europeană (2007).

Primul deceniu de democraţie a fost marcat aproape în totalitate de Ion Iliescu şi social-democraţi. Fostul Front al Salvării Naţionale (FSN), Partidul Social Democrat (PSD) de astăzi, este şi acum cel mai mare partid din România. Să nu uităm însă nici de mineriadele care au pus pe jar  România în acea perioadă. S-a vorbit atunci despre „democraţia bâtelor”.

Cheia nepotrivită

 A urmat dezamăgirea CDR, care, în ciuda încrederii acordate de români, n-a adus liniştea şi schimbarea mult aşteptată.

Emil Constantinescu a fost preşedintele care a primit cel mai mare capital de încredere la începutul mandatului. Imaginea acestuia a fost însă puternic afectată de crizele sociale şi politice. Principalele momente critice au fost ratarea aderării la NATO, tensiunile din timpul guvernărilor Victor Ciorbea şi Radu Vasile, mineriada din 1999 şi alte proteste sociale.

 În anul 2000, Ion Iliescu a revenit la Cotroceni după un tur secund cu tribunul Corneliu Vadim Tudor. Atunci s-a vorbit despre alegerea „răului mai mic” pe care aveau să o facă românii. Şi ei au ales reîntoarcerea la putere a Partidului Social Democrat (PSD). Între 2000-2004, România i-a avut pe Ion Iliescu preşedinte şi pe Adrian Năstase premier.

Scenariul nu s-a repetat la următoarele alegeri, căci Adrian Năstase a fost învins de Traian Băsescu, candidatul alianţei Dreptate şi Adevăr, iar România „roşie” s-a decolorat în portocaliu. Alianţa s-a clătinat puternic până s-a rupt, iar războiul dintre cele două Palate, cu Băsescu şi Tăriceanu în prim-plan, ne-a atras ironii usturătoare în străinătate.

Anul trecut, Traian Băsescu a fost reales într-o Românie aproape îngenuncheată de criză.

Verticalnews i-a cerut analistului politc Cristian Pîrvulescu să facă o predicţie şi să-şi imagineze cum va arăta România peste 10 ani. Iată ce-am aflat.

 “Imediat după încheierea Primului Război Mondial, P P Carp, un germanofil notoriu contrazis în predicţiile sale de evoluţia situaţie politice a României în 1918, spunea cu năduf că românii au atâta noroc încât nu mai au nevoie şi de politicieni. Deşi pierduse războiul său, România câştiga mai mult decât spera în 1916 când intra în război alături de Antanta. Dar, în realitate, P.P.Carp era nedrept, pentru că evoluţia războiului dăduse dreptate adversarilor săi politici. Şi asta pentru că aceştia, fracofilii, se aliaseră „bine”. De fapt, România avusese în 1916 politicieni care au evaluat corect riscul şi şansele de succes. Dar, imediat după ce conjunctura istorică a făcut imposibilul posibil, ca şi în 1859, lipsa politicienilor autentici s-a resimţit. Mai ales după moartea lui Ionel Brătianu în 1927 situaţia s-a deteriorat. Şi nu s-a mai putut redresa vreodată.

Într-un deceniu, dacă România rămâne un stat de drept în curs de democratizare, nu se pot produce schimbări importante la nivelul comportamentului clasei politice. Dar, pentru că întreaga clasa politică a anilor 1990 va fi ieşi complet din istorie, în 2020 ar fi posibilă o diferenţă de nuanţă. Poate de stil. Dar nu o transformare radicală!”

“Nici măcar cele mai autentice revoluţii nu reuşesc să transforme radical o ţară în 10 ani”- Cristian Pîrvulescu

Oana Neamţu

Cristina Nenu

 

4 Comentarii la “România politică, la fel şi peste zece ani”

  1. Popularul says:

    Romanii si norocul. Baba si mitraliera!

  2. Matei Bals says:

    Traian Basescu va ajunge in spatele gratiilor. Sa dea socoteala pentru faradelegile comise de el si gasca lui. Maria, sotia sa, se va marita cu Vadim!

  3. Zaharia Mik says:

    Sa revenim la Monarhie, ar fi singura solutie. Primenirea clasei politice nu se va face usor, va trebui eliminata si inlocuita cu Regele!

  4. Romania condusa de un strain, cea mai buna solutie. Romanii au vocatie de sluga, nu de conducator

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!