România, peste 10 ani: “Cultura noastră, ameninţată serios de cultul celebrităţii”

De la cenzura din perioada comunistă, după 1989 românii au profitat din plin de gustul libertăţii. Cultura adevărată, servită cu linguriţa sau pe ascuns, era de acum la îndemână. În cele două decenii care s-au scurs de la Revoluţie, talentul nu i-a părăsit pe români. Însă oamenii de succes, artiştii cu har răzbat cu greu la mase. Media promovează încă non-valorile, iar marii actori sunt subiect de ştire abia când trec în nefiinţă.

În cei 20 de ani de democraţie, cultura nu s-a bucurat nici de sprijinul autorităţilor şi a fost mereu codaşă la împărţinea bugetului. Banii sunt puţini şi nu ajung mereu unde trebuie. An după an, lipsa fondurilor dezvăluie fragilitatea unui domeniu înzestrat de Dumnezeu, dar ignorat de oameni.

„Ai carte, ai parte”

Dacă înainte te băteai pe cărţi şi stăteai la cozi să prinzi un titlu bun, în ziua de azi volumele se lăfăie în voie în librării sau pe la târgurile de profil sau, mai nou, se vând cu ziarele la colţ de stradă.

Când vorbim despre carte, cu toţii ne amintim că românii au traversat şi o perioadă zbucimată în anii ’90. Au fost romanele Sandrei Brown, literatura erotica care a înnebunit gospodinele. Ce citim, cum citim acum, ne spun statisticile.

Un român din trei (adică peste 7 milioane de locuitori) nu citeşte niciodată cărţi, în timp ce o a doua treime citeşte de vreo două ori pe an. Restul de o treime aplică celebra zicală: „ai carte, ai parte” şi citeşte cel puţin o dată pe lună, în funcţie de timpul disponibil, potrivit unui studiu GfK

 Cei trei T- teatru, film, TV

 Dacă nu citeşte, românul sigur se uită la televizor. Sunt zeci de televiziuni comerciale, de nişă sau de ştiri. Apariţia Pro TV-ului, acum 15 ani, le-a deschis românilor apetitul pentru privitul la micul ecran. Datele mai arată că în prima lună a anului 2010 românii s-au uitat la televizor 7 ore şi 15 minute pe zi.

Şi cum televiziunea oferă vizibilitatea cea mai mare, show-urile alimentate de audienţe halucinante au devenit fabrici de vedete şi false valori.

 Cu toate acestea, românii şi-au păstrat gustul pentru teatru, dovadă stau sălile pline de spectatori şi biletele ce se vând ca pâinea caldă. Actorii mari încă au priză la public în ciuda ignoranţei la care sunt supuşi de lumea media.

Dacă teatrul se joacă încă pe scene înguste şi prăfuite şi pe câţiva lei, filmul românesc a trecut la masa greilor din cinematografie. Tinerii regizori români au adunat distincţii importante, iar printre titlurile care au atras atenţia asupra României au fost  „Moartea domnului Lăzărescu” de Cristi Puiu, „A fost sau n-a fost”, regizat de Corneliu Porumboiu şi „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” de Cristian Mungiu.

 Aurora Liiceanu: „Tupeul a anulat discreţia”

Verticalnews a stat de vorbă cu psihologul şi scriitorul Aurora Liiceanu, despre situaţia culturii româneşti şi viitorul ei.

„În viaţa culturală din România se dezvoltă o „cultură a eu-lui”, în care frontiera dintre privat şi public se subţiază ameninţător, printr-o preferinţă pentru exterior, pentru apariţie, pentru ce se vede şi nu ce este. Raportul între conţinut şi expresie devine din ce în ce mai favorabil expresiei. Se observă un grad exagerat de dezinhibiţie, făcând să dispară acea „sfială” fericită pe care publicul poate ar dori-o.

Tupeul a anulat discreţia şi a alimentat acea dimensiune de atracţie pe care lumea o are către ceea ce este intim, personal. Cred că polarizarea între cei care nu se lasă devoraţi de patima faţă de intimism a publicului şi cei care răspund unui efect de turmă va creşte.

Confesiunile, destăinuirile, expunerea intimităţii va creşte, iar cei care nu se vor supune acestei tendinţe vor deveni minoritari. Cultul celebrităţii ameninţă serios cultura noastră generală, iar celebritate devine oricine care reuşeşte să fie „vizibil social”. Raportul între notorietate şi valoare este supus falsului prestigiu al notorietăţii. 

În următorii ani, în cultura noastră va avea loc o scindare mai severă a culturii de tip tradiţional de cea numită e-cultură, adică cea răspândită prin mijloacele tehnologiei moderne. Schimbul de idei, influenţa socială, socializarea prin ideaţie se va dezvolta mult, conturând un alt tip de mental colectiv.”

“Tupeul a anulat discreţia şi a alimentat acea dimensiune de atracţie pe care lumea o are către ceea ce este intim, personal”- Aurora Liiceanu, psiholog şi scriitor

Oana Neamţu

8 Comentarii la “România, peste 10 ani: “Cultura noastră, ameninţată serios de cultul celebrităţii””

 1. betivul says:

  din nefericire,sau invers, am fost condamnati sa citim numai carti de virf ale culturii universale….dupa ’89 a navalit peste noi sandra brown si alte matracuci de teapa ei..concluzia, negasind deznodamintul dupa 20 de pagini din /aleator/ la medeleni, vajnica noastra gospodina se indreapta spre ceva previzibil, cum ar fi sexul de doua ori pe saptamina…..iar la tv- cu cit mai mult sex,femei din ghena blocului,fabricate vedete, da un rating peste media…A,si sa nu uitam, generatia asta a crescut cu tv-ul si calculatorul, nu cu cartea in mina….

 2. Emil says:

  Nu sunt prea multe titluri noi prntre acele carti care se vand in librarii ci o multime de reeditari ale unor carti mai vechi.
  Tot in engleza trebuie sa citesc multe din romanele noi aparute in strainatate si care au recenzii bune in publicatii serioase.

 3. Popularul says:

  Teatru pe calculator, asta va fi. Vor disparea teatrele ca institutii. Scena va fi virtuala, iar spectacolul va rula pe platforme gen youtube

 4. Coana Rodika says:

  Haos, ca peste tot. Nu vor supraviatui lucrurile bune. Mergeti cu mintea in spate: aveam actori uriasi, muzicieni, artisti plastici, scriitori. Ce e acum, e jale. Unul doi actori, niciun pictor, compozitor, scriitor..nimic. JALE si haos.

 5. Libertate pentru toti says:

  Salvati anticariatele si librariile. In zece ani, daca nu pastram cartile, le vom mai vedea abia la muzee. Si alea din alte tari, nu aici in Romania

 6. Kemal Ataturk sustinea ca “o natie lipsita de arta si artisti nu poate avea o existenta”. Asa ca, in maximum 10 ani, Romania va disparea.

 7. LUPTATORUL says:

  CE SA VA SPUN? NU VEDEȚI? EU CRED IN DREPTUL SACRU AL FIECARUI OM LA CULTURA.EXISTA O RELIGIE CARE .IN ROMANIA VOIT SE DISTRUGE CULTURA PENTRU A DISTRUGE FIINTA SUVERANITATII PRIN INDOBITOCIRE.ESTE FALSA TEZA CA CE SE PREZINTA LA TELEVIZOR SI SE PUBLICA ,,SE CERE”.ASA S-AU EDUCAT MASELE CU INCULTURA MANELELOR SI A NONVALORILOR,ASA SE PROCEDEAZA SI IN INVATAMINT CU STUDIEREA ALTERATA A ISTORIEI SI LIPSA TOTALA DE VOCATIE EDUCATIONALA.REZULTATELE AU INCEPUT SA SE VADA. GENERATII CARE NU MAI SINT CAPABILE SA GINDEASCA,SA FACA O ANALIZA PERSONALA PRIVIND SITUATIA ECONOMICA,POLITICA,JURIDICA,CARE NU SINT CAPABILE SA ALEAGA IN FUNCTIE DE INTERESUL LOCAL SI NATIONAL.ABSOLVENTI CARE NU POT COMPUNE O ANALIZA LITERARA SAU NU CUNOSC TEOREMA LUI PITAGORA. ASTEAPTA SA LI SE SPUNA CE AU DE FACUT SI EVENTUAL SA FACA ALTCINEVA PENTRU EI.DACA NOI CARE AM BENEFICIAT DE O CULTURA ADEVARATA,ATIT CIT S-A PUTUT SI CARE MAI GINDIM NU GASIM REPEDE MODALITATI DE CONTRACARARE A ACESTEI SITUATII,VA FI SI MAI RAU CA ACUM.NE VOM LUPTA IN VIITOR CU MARII SACRIFICII PENTRU RESTABILIREA CULTURII NATIONALE.

 8. LUPTATORUL says:

  ADAUG TEXTUL LIPSA
  EXISTA O RELIGIE CARE .

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!