România îmbătrâneşte. Riscul demografic bate şi criza economică

În prag de recensământ naţional, datele demografice pentru România nu sunt deloc încurajatoare.

Potrivit statisticilor INS de luna trecută, populaţia a înregistrat un spor natural negativ, astfel încât în primele zece luni din 2010 numărul naşterilor a fost depăşit de cel al deceselor cu 4.630.

Continuă astfel declinul început în anii ’90. Dacă în urmă cu 20 de ani, populaţia României era de 23,2 milioane de locuitori, în prezent sunt aproximativ 21,5 milioane de români. Cele mai importante categorii etnice sunt următoarele:

 • Români: 19.399.597 – (89,47%)
 • Maghiari: 1.431.807- (6,60%)
 • Romi: 535.140  (2,46%)/muţi dintre romi nu îşi declină adevărata cetăţenie, considerându-se români

* ultimul recensământ, din 2002

Iar prognozele ONU şi Eurostat vorbesc despre noi diminuări până la jumătatea secolului, astfel încât în anul 2050 România va avea maximum 16 milioane. Acesta nu este însă cel mai pesimist scenariu. Specialiştii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vorbesc despre o populaţie de 13,3 milioane de locuitori în 2050.

Banca Mondială avertizează că România este unul dintre statele cu cel mai mare risc demografic din lume, iar consecinţele vor fi de 10 ori mai grave decât cele ale crizei financiare.

La un copil român, trei copii romi

Potrivit lui Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, citat de Gândul, o româncă naşte în medie 1,3 copii. Numărul pruncilor dintr-o familie variază semnificativ în funcţie de etnie, arată datele demografice. Astfel, o româncă de etnie romă naşte, în medie, 3 copii, în timp ce o româncă sau o conaţională de etnie maghiară are, în medie, 1,2-1,3 copii.

Cristina Nenu

Cum va arăta populaţia României peste câţiva ani?
 
 
 
 
 

 

 

5 Comentarii la “România îmbătrâneşte. Riscul demografic bate şi criza economică”

 1. Caterinca de Medici says:

  Ne vor invada tiganii si basarabenii. Iar noi vom pleca in pribegie prin Turcia si Arabia. In europa nu vom maia avea loc, deoacere acolo nu mai este voie cu “tigani”.

 2. Tiger Woods says:

  Romania imbatraneste urat? Voi nu stiti situatia din America. Aici e adevarata bomba demografica. Albii s-au imputinat, au devenit mai zgarciti (vad asta din banii pe care-i primesc), mai reticenti la viitor. Prospera acum indienii si pachistanezii, plus mexicanii. Noi, afro, si ei, albii, suntem la ananghie.

 3. madalina says:

  O sa fim o populatie de rromi pana in 2050!noi,romancele nu mai facem pana la 30 de ani, in schimb tigancile fac 3 pana la 20 de ani.

 4. Linda says:

  Din pacate datele demografice nu arata bine si ar trebui sa ne punem intrebari despre Romania anilor 2050. Multi vor emigra si acest lucrur se va simti peste 30 de ani. Si la americani s=a intamplat la fel cu negrii care vor deveni majoritari curand.

 5. Dan Vasile says:

  O sa intre peste noi in case, oameni. Tiganii ne vor invada teritoriile. Aveti grija!

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!