România, 20 de ani în derivă. Ce ne va aduce următorul deceniu?

La început de an, VerticalNews face un rezumat succint al celor mai importante momente care au marcat România în ultimii 20 de ani, în domenii-cheie: politică, sănătate, cultură, economie, învăţământ şi sport. Şi vă propunem un exerciţiu îndrăzneţ de imaginaţie: Cum va arăta România peste 10 ani? Specialiştii consultaţi de noi- Cristian Pîrvulescu, Aurora Liiceanu, Bogdan Baltazar, Andrei Marga, Raed Arafat şi Emeric Enei– au încercat să creioneze un traseu pentru România în următorul deceniu. Tabloul final are nuanţe întunecate şi aşteaptă replica timpului.

România politică. Silviu Brucan prorocea după revoluţia din 1989 că românii vor avea nevoie de 20 de ani „pentru a deprinde democraţia”. Au fost două decenii zbuciumate, trei preşedinţi, 9 premieri, partide care s-au scindat sau au fuzionat, moţiuni de cenzură, guverne în derivă şi scene de circ veritabil.

Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat, pentru Verticalnews, situaţia de pe scena politică românească şi a făcut câteva estimări pentru deceniul următor. În opinia sa, în următorii ani nu poate avea loc o transformare radicală deoarece „nici măcar cele mai autentice revoluţii nu reuşesc să transforme radical o ţară în 10 ani”.

„Dar, pentru că întreaga clasa politică a anilor 1990 va fi ieşit complet din istorie, în 2020 ar fi posibilă o diferenţă de nuanţă. Poate de stil”, consideră specialistul. Vezi ce ne vor aduce următorii 10 ani!

romania_dezamagita

România economică. În ceea ce priveşte economia românească, Bogdan Baltazar estimează că vom ieşi din criză în 2012. “Printre sectoarele care vor cunoaște un avânt economic aș spune energia. Avem posibilități enorme să nu mai importăm energie. Plus formele neconvenționale de energie – eoliană și solară- vor vedea un avânt”, consideră Baltazar. Analistul economic estimează că România are o şansă mare să fie recunoscută în străintătate prin automobilele Dacia, care în ultima perioadă au fost pe placul mai multor state europene. Vezi ce ne vor aduce următorii 10 ani!

Învăţământul românesc. În România ultimilor 20 de ani, educaţia a fost domeniul care a suferit cele mai multe transformări. Încercări de reformă nereuşite, miniştrii care s-au schimbat la interval de câteva luni, rezultate tot mai proaste la testele naţionale şi multe frustrări strânse atât la catedră, cât şi în bănci. Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei, a tras un semnal de alarmă în privinţa viitorului învăţământului românesc.

„În 1998-2000, România se afla la o jumătate de an în spatele Ungariei şi Poloniei din punct de vedere al educaţiei, iar astăzi se târăşte în urma Bosniei sau Muntenegrului”- Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei”, a subliniat Andrei Marga. Vezi ce ne vor aduce următorii 10 ani!

România culturală.  Nici cultura nu a avut o viaţă mai liniştită în ultimii ani. În cei 20 de ani de democraţie, cultura nu s-a bucurat nici de sprijinul autorităţilor şi a fost mereu codaşă la împărţinea bugetului. Banii şi nu ajung mereu unde trebuie. În plus, au fost promovate vedete de carton, în goana după audienţă, şi non-valori în detrimentul artiştilor adevăraţi şi a programelor de calitate.

“Tupeul a anulat discreţia şi a alimentat acea dimensiune de atracţie pe care lumea o are către ceea ce este intim, personal. Cred că polarizarea între cei care nu se lasă devoraţi de patima faţă de intimism a publicului şi cei care răspund unui efect de turmă va creşte”, spune psihologul şi scriitorul Aurora Liiceanu. Vezi ce ne vor aduce următorii 10 ani!

Sănătatea românească. Unul dintre cele mai controversate capitole în cartea numită „realitatea românească” este sistemul medical. Spitalele în paragină, lipsa de medicamente şi aparate performante, migraţia medicilor şi asistentelor spre state care îi apreciază au dus la tragedii care au cutremurat întreaga ţară. Despre sistemul de sănătate am discutat cu medical specialist Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, şi părintele sistemului de urgenţă SMURD. „Mi-aş dori ca, în primul rând, să poată fi asigurat accesul la serviciile sanitare al tuturor pacienţilor, indiferent de categoria socială din care aceştia fac parte, pentru asistenţă medicală adecvată cazurilor lor şi, desigur, un sistem privat puternic, care să se bazeze însă pe propriile lor resurse”, a spus Arafat. Vezi ce ne vor aduce următorii 10 ani!

România sportivă. Şi pentru că sănătatea merge mână în mână cu sportul, Verticalnews a scris şi despre reuşitele şi problemele din acest domeniu. Fără baze sportive şi cu antrenori care au luat drumul Occidentului – cele mai ilustrative exemple fiind handbalul şi gimnastica -,  singurele zvâcniri de glorie ale sportivilor tricolori au fost rezultatul unor eforturi individuale extraordinare. Canotajul, atletismul, nataţia, scrima sau boxul au adus bucurie românilor prin succesele obţinute la competiţiile de top.

Emeric Ienei, antrenorul care a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986, cu Steaua Bucureşti, consideră că sporturile de echipă au în prezent cele mai multe probleme.

„Este mai uşor, mai la îndemână, să faci sport singur. Totul depinde doar de tine. În sporturile de echipă, contează şi generaţia din care faci parte şi facilităţile şi valoarea antrenorilor şi valoarea coechipierilor”, a comentat Ienei, care nu vede o îmbunătăţire în următorii zece ani. Vezi ce ne vor aduce următorii 10 ani!

7 Comentarii la “România, 20 de ani în derivă. Ce ne va aduce următorul deceniu?”

 1. Popularul says:

  Frumos demers, doar ca indepartarea in timp ne face si mai sceptici.

 2. Matei Bals says:

  Peste 10 ani, Romania va disparea…ca forma de stat si cu aceasta organizare. Vom deveni o provincie, cei drept mai saraca, a marii Europa.

 3. Zaharia Mik says:

  Ce e criza? Romanii sunt invatati cu ea. Greu, la noi, este ca nu avem un orizont. Ceva concret spre care sa tindem. Nu stim nici ce sa muncim, nici cum sa ne comportam. Trebuie sa fim condusi, sa ni se traseze clar directiile, altfel criza se va prelungi sine die…

 4. catal says:

  peste 10 ani eu probabil voi fi deja plecat de aici ca de altfel ff multi tineri…in tot cazul romania atunci va fii formata mai mult din tigani si alte actuale minoritati care tind sa domine atit numeric cit si financiar ajutati binenteles de ‘dragii’ nostri conducatori

 5. Coana Rodika says:

  Ha,ha,ha! Sanatatea e in coma (ce-i drept indusa), sportul in groapa, economia praf si pulbere, politica-un rahat. La ce sa mai ramanem aici?

 6. Robert says:

  Ca sa-i crestem frumos pe tiganii care vor fi inapoiati de europeni. D-aia sa ramanem!

 7. mihai says:

  romania va fi un dezastru in urmatorul deceniu. prin 2012 vom iesi saraciti de criza, vor urma alegeri si schimbari, o tinem asa pana in 2014 si apoi o luam de la 0 cu tot. cand ne vom reobisnuim aderam la euro si iar ne prabusim. demential!

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!