Religiile vedetelor: cum s-a pocăit Bodo şi de ce crede Madonna în Cabala

Campania VerticalNews despre culte se încheie astăzi cu un episod dedicat vedetelor şi credinţei acestora. În ultima perioadă, starurile – din ţară şi din întreaga lume – sunt adevăraţi purtători de cuvânt ai mişcărilor religioase la care aderă, uneori după lungi perioade de gândire, alteori din instinct. Dacă în Statele Unite este la modă Scientologia, Budismul sau Cabala, în România, de curând, Bodo, solistul trupei Proconsul şi fostul ginere al preşedintelui Traian Băsescu, a devenit neoprotestant la insistenţele celei de-a doua soţii. Mai mult, formaţia lui ar putea lansa cât de curând un album de muzică creştină.
“Este adevărat, m-am pocăit şi botezat împreuna cu soţia mea Loredana şi Dida Dragan, în Biserica Râul Vieţii de către Pastorul Razvan Mihăilescu, un om ales. Dragoş – chitara – şi Robert – clape – împreună cu soţiile lor, s-au întors la Domnul acum 5 ani. Poate vă întrebaţi de ce nu am făcut-o şi eu tot atunci, dar sunt sigur că acesta a fost timpul meu, după cum ştim cu toţii, bunul Dumnezeu are plan cu fiecare şi dupa cum spune Cuvântul în Eclesiastul 3.11 “orice lucru Domnul îl face frumos la vremea lui”, spunea Bodo într-un interviu acordat în urmă cu câteva luni. 

Zoltan Andras, solistul formaţiei “Sarmalele Reci”, este coordonatorul secţiunii de tineret al Societăţii Antroposofice din România (gândirea umană ca şi centru al vieţii) şi considera că “tinerii sunt mai expuşi dependenţei de droguri pentru că au pierdut tradiţia şi codul moral al strămoşilor lor”. Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii TV, “Codul lui Oreste”, el susţine că “într-o societate industrială care tinde să şteargă trăsăturile individuale şi să devină un sat global, comunicarea are de suferit”. Antroposofia este o concepţie despre om şi lume fundamentată de Rudolf Steiner, la începutul secolului trecut, care susţine existenţa unor facultăţi de percepţie suprasensibilă în cazul tuturor oamenilor, prin dezvoltarea cărora se poate atinge perceperea nemijlocită a spiritualului.

Ioan Ovidiu Sabău, un component de marcă al “Generaţiei de Aur” a fotbalului românesc şi, în prezent, antrenorul formaţiei din Liga I FCM Târgu Mureş, este un devotat membru al Martorilor lui Iehova. Sabău, care a început fotbalul la Cluj, a luat prima oară contact cu religia „Martorilor lui Iehova”, în 1992, pe vremea când evolua la formaţia Feyenoord Rotterdam. El  a fost impresionat de misionarismul iehoviştilor şi, când a revenit în România, în 1998, a declarat că vrea să meargă din casă în casă pentru a împărţi materialele tipărite de fraţii săi întru credinţă.

Cel poreclit “Moţul” a ratat chiar şansa de o antrena pe Dinamo Bucureşti din cauza faptului că trebuia să participe de cinci ori pe săptămână la întrunirile cu ceilalţi “martori”, iar de trei ori pe an la congrese. Mai mult, în cadrul unui interviu acordat pentru “Prosport”, Sabău a declarat: “Pentru religie, renunţ la fotbal!”, dar şi că i s-a întâmplat ca oamenii să îi ceară autografe atunci când a intrat în casele lor pentru a propovădui.

Scientologia, un crez hollywoodian

În America, diversitatea religioasă este la ea acasă. Celebrul actor american Tom Cruise s-a alăturat, în anii ’80, Bisericii Scientologice, fondată de autorul de romane ştiinţifico-fantastice L. Ron Hubbard. Scientologia a luat naştere în 1953, iar în prezent are aproximativ opt milioane de membri în lume (jumătate dintre ei fiind în Statele Unite ale Americii). Adepţii acestui cult cred că oamenii moştenesc amintirile unor extratereştrii numiţi tetani, care au fost ucişi în urma cu milioane de ani de geniul malefic Xenu. Acesta din urmă i-a aruncat într-un vulcan şi i-a spulberat folosind arme nucleare.
În unele ţări, cultul este considerat o sectă, bazându-şi doctrina pe faptul că oamenii sunt urmaşii unei civilizaţii extraterestre străvechi. Tom Cruise, care a susţinut în trecut că scientologia l-a vindecat de dislexie, este unul dintre fondatorii Scientology Education and Literacy Project din Hollywood. Starul din “Top Gun” este unul dintre credincioşii scientologi care condamnă psihiatria. susţinând că toată medicamentaţia care tratează problemele de comportament este inutilă. Ca soluţie pentru depresie, Cruise propune dieta, exerciţiile fizice şi credinţa.
Biserica Scientologică a devenit secta de casă a Hollywood-ului. Kirstie Alley a descoperit “calea cea dreaptă” în timp ce era dependentă de cocaină, programul scientologic Narconon ajutând-o să depăşească acel moment dificil, în timp ce o altă actriţă – Erika Chrstensen – susţine că “scientologia o ajută să facă roluri mai reuşite”. Nici soţia lui Tom Cruise, Katie Holmes, nu se dă în lături de la a-i lăuda pe scientologi, renunţând la religia sa din copilărie (Biserica Romano Catolică). Alte vedete ale cinematografiei americane care fac parte din această mişcare sunt Jason Lee, Juliette Lewis, Lisa Marie Presley, Kelly Preston, Giovanni Ribisi, John Travolta sau Will Smith.

Madonna îşi trage prietenii spre Cabala

Un alt superstar cu credinţe cel puţin nonconformiste este Madonna. Regina pop este, din 2004, când a adoptat premumele evreiesc Esther, o adeptă a cultului Cabala. Madonna a participat la o ceremonie mistică de câteva zile în Israel, însă ea nu s-a convertit la iudaism. Cabala şi textul său principal, Cartea Splendorii (Zohar), a fost redactată în secolul XIII în Spania. Termenul „Cabala” derivă de la cuvântul ebraic kabbalah, care înseamnă primire. Studierea acestor texte este acordat doar bărbaţilor căsătoriţi de peste 40 de ani, care au studiat Talmudul o perioadă îndelungată. Madonna a ajuns la Cabala după o lungă călătorie spirituală, cu opriri în yoga, budism, taoism, şi perioade de studiu ale sanscritei şi gnosticismului.
Madonna nu este singurul superstar care caută răspunsuri în textele iudaice exclusiviste. Actriţa sud-africană Charlize Theron a început să participe la cursuri despre Cabala şi să poarte o brăţară roşie, ca simbol al credinţei sale. Demi Moore şi Jennfier Aniston sunt şi ele susţinătoare ale aceste mişcări.

Budismul, o altă religie simpatizată de staruri, este “susţinută” de nume precum Richard Gere sau Tina Turner, adepti cunoscuţi şi angajaţi ai învăţăturii îndepărtat-orientale. Bahaismul, un curent relativ nou, care vizează constituirea unei comunităţi mondiale fără clase, cu o limbă şi o conducere universală, l-a avut ca adept pe interpretul de jazz Dizzie Gillespie.

Alte vedete şi credinţele lor

Britney Spears – Vedeta pop a fost crescută în credinţa Baptistă, insistând de multe ori asupra faptului că nu a făcut dragoste înainte de a se căsători. Mai nou, Britney cochetează cu Cabala.

Venus şi Serena Williams – Surorile Williams, care şi-au măturat adversarele ani buni pe terenurile de tenis din întreaga lume, fac parte din cultul “Martorii lui Iehova”. Venus susţinea într-un interviu acordat “asapsports.com” că merge de trei ori pe săptămână la întâlniri, unde învaţă lucruri noi de fiecare dată. Venus a mai explicat că atunci când se va retrage din activitatea sportivă se gândeşte să se dedice şi mai mult credinţei sale.

Christopher Reeve – Actorul care l-a interpretat pe Superman s-a alăturat Bisericii Unitariene în 1950. Reeve, care şi-a petrecut o mare parte din viaţă într-un cărucior cu rotile în urma unui accident, credea că “Dumnezeul Unitarian nu este un Dumnezeu răzbunător – iar lucrul acesta este de apreciat”.

Ovidiu Adam

18 Comentarii la “Religiile vedetelor: cum s-a pocăit Bodo şi de ce crede Madonna în Cabala”

 1. Gratian says:

  Buhaitul ala de bautura Boda a vazut ca nu mai avea succes cu muzica lui la oamenii normali si s-a dus la pocaiti. Ca acolo sunt bani. Si chiar mai multi. Duca-se!

  • alin says:

   Invidios, ignorant, limitat….si as continua cu ajective la adresa unora ca tine care pune pe seama banilor alegerea voluntara facuta de o persoana. Pai tu nu ai nevoie de bani?….De ce nu te convertesti si tu?…Probabil asa s-a spus si despre unii dintre ucenicii lui Isus care au parasit iudaismul si au devenit crestini….

 2. Mircea Solcanu says:

  Chiar daca in urma unor probleme multi au luat-o pe cai gresite, cred ca intr-un final vor reveni la adevarata credinta.Bodo e, intr/adevar, ruinat de alcolism

 3. jorjel says:

  ha,nu-l stiam pe bodo asa convins. e o transformare uriasa.personal nu-mi place.

 4. geani says:

  ala de la cris tim parca e penticostal. oricum nu e ortodox. puteati sa-l treceti si pe el.

 5. horatiu says:

  nu stiu cat de serioase sunt vedele cand vine vorba d biserica. sa ne amintim ca ele beau, fumeaza, injura , fac sex cu n parteneri, ori mai toate aceste religii condamna acest stil de viata.insa suna mai bine sa fii diferit de restul lumii. chiar multi dintre adepti au fost atrasi doar pt ca vedeta a trecut la cultul respectiv. l-ati vazut pe Sabau din usa in usa cu martorii lui iehova? cred ca nu.

 6. alex says:

  Ma bucur sa aud asta.

 7. jon says:

  ba dumnezeu nu tine cont ca esti bogat sau sarac el ii iubeste pe toti daca si ei il iubesc pe iehova si in fata lui iehova la judecata de apoi nu conteaza ca esti bogat sau sarac toti sunt egali si vor fi judecati fiecare dupa faptele lui

 8. tz says:

  ” Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta si porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca ” Fapte 17:30

 9. marin says:

  El zicea: “S-a implinit vremea, si Imparatia lui Dumnezeu este aproape. Pocaiti-va si credeti in Evanghelie.” (Marc.1:15

  Pocaiti-va, dar, si intoarceti-va la Dumnezeu, pentru ca sa vi se stearga pacatele, ca sa vina de la Domnul vremurile de inviorare (Fapt.3:19)

  Santem inca in vremurile de har cand putem sa facem acest pas.
  Credeti-ma este singura modalitate de a ne apropia de Dumnezeu.
  fiti intelepti si nu mai priviti Pocainta ca si o secta ci priviti-o ca si o atitudine (singura)corecta fata de Dumnezeu

 10. Feri says:

  In urma problemelor exterioare si a conflictelor interioare cu care cineva se poate confrunta in viata la un moment dat , devine automat un “candidat” ideal pentru tot felul de grupari neoprotestante sau secte avide de racolarea noilor “contribuabili”.Indiferent de cum se numesc aceste grupari, ca sunt sau nu neoprotestanti,au tendinte “expansioniste” propovaduind ceea ce au fost “scoliti” sa propovaduiasca.In ultima perioada situandu-se oarecum in avantaj fata de biserica majoritara Ortodoxa, datorita multelor scandaluri care apar frecvent in sanul acesteia, fiind asfel un exemplu negativ. Catolicismul de asemenea se confrunta cu tot felul de abuzuri despre care suntem instiintati nu de “Sfintii” de serviciu ci de mass-media.Ca sa nu mai pomenim de contrazicerile existente intre membrii acestor Biserici traditionale fiecare acuzand-o pe cealalta si considerand despre ea insasi ca este “mostenitoarea si pastratoarea adevarului suprem”, aceste lucruri nefacand decat sa “ridice mingea” la fileul neoprotestantilor, a sectelor de tot felul ce se perinda mai cu seama dupa anii -90 pe plaiurile mioritice. Cu un arsenal tehnic dar mai cu seama TACTIC foarte bine pus la punct recurg la dezbinarea marii familii de crestini si atragerii tinerilor sau varstinicilor, vedetelor sau non vedetelor prin manipulari emotionale considerand ca fac o actiune demna de lauda si o numesc evanghelizare. Nestiind din pacate ca, crestinismul nu este “o religie a cartii” si ca adevarul nu poate fi segmentat. Alegerea in domeniul credintei religioase este o problema personala si de cele mai multe ori subiectiva, fiecare cautand ulterior sa-si “consolideze” pozitia prin tot felul de argumente, actiune ce se va chema “maturizare” in credinta. Cred ca ceea ce am vazut in ultimele zile ca sa putut petrece intr-o tara intreaga precum Corea de Nord (nu doar intr-o secta religioasa) poate fi un exemplu elocvent despre ce poate omul deveni in urma constrangerii fizice sau manipularii emotionale. Marele Goethe spunea – Nimeni nu este mai inrobit decat cel care crede in mod gresit ca este liber.

 11. caius says:

  Feri ticule ….bla bla bla.sant trecut prin viata asta si app de religi eu sant ortodox.dar nu.mi fac cruce sti de ce…pentru ca eu nu cred ca.i normal sa fac din mana semnul unui obiect de tortura folosit inaintea lui Iisus cu 100 de ani..Feri ticule…am dreptate sau nu?

 12. caius says:

  si in legatura cu vedetele astea..dale sau dai in biata lor ca nu mai stiu ce sa faca cu bani simplu..asa santem creati sa putem lua decizi singuri.daca unu e mai babalau vb pe romaneste asta e pana la urma urmei toti santem datori cu o moarte si cv tot se va intampla ganditiva la miliardele de oameni care au murit deja .ce sa intamplat cu ei ?cu sufletele lor? stim toti foarte bn chiar si Tom Cruise ca nu ramanem morti si atat cv se va intampla acuma na traim sa vedem ..ca noi numai atunci credem.mie sila de noi toti si mila in acelas timp stiu ca bn nu fac si nu facem..asta e multi cautam credinta adevarata …

 13. Marius says:

  Sincer sunte-ti obsedati de ce face altul. Eu sunt ORTODOX si am stat 4 luni intre “POCAITI” . Am vazut cum sta treaba. Ma FUTE grija (scuza-ti expresia ORTODOXA) DE CE FACE ALTUL, Ma feresc pe oriunde merg sa spun credinta mea etc… etc…
  DUMNEZEU EXISTA. CRED IN EL Dintre toti acestia care scrieti aici vreau sa stiu care L-ati intalnit drept in fata ??? Cred ca a-ti pacatuit mai rau ca altii si acum nu stiti cum sa o dati la intors. BIBLA scrisa de cornilescu ESTE GRESITA. Ave-ti PAPA ??? PAPA este urmasul lui MOISE. voua va este rusine CAND SUNTE-TI INTR-O ANUMITA ADUNARE sa va spune-ti RELIGIA VOASTRA. Voi atasa anumite CITATE si tot ce voi putea sa demonstrez OBSESIA VOASTRA. De aceea sunte-ti considerati o secta. Am fost in “BISERICA VOASTRA” si am vazut cum este. Ca pe timpul lui hitker. Va indroctineaza la greu. A vorbit cineva cu DUMNEZEU cu adevarat in ultimii 2000 de ani ??? La voi se spune “MERG LA PROROC” in ortodoxie fiind “GHICITOARE”. Exemplu….. Sotia suna “prorocul sau proroaca” si ii spune probleme din casa iar “GHICITOAREA” il suna pe celalat si ii spune ce “VIZIUNE” a avut. Terminati-va cu “PROSTIILE” voastre
  Astept RECLAMATII

  • ioana says:

   Ma da tu unde te-ai nascut ,un de ai crescut ,si unde te ai botezat de esti asa destept si a tot stiutor tu nu vezi ca vorbesti niste prostii mai mari de cat tine ,si de ce nu iti faci semnul cruci ? vezi ca printre pocaiti care umbli te-au tampit revinoti in fire

 14. iulian says:

  sincer cred ca nu ar treb noi sa jud pe altii eu nu ncred ca sunt in stare sa judec un om atata timp cat nu ma cun eu pe mn eu cred ca Iehova este dumnezeul adevarat singurul dumnezeu adevarat iar daca nu credeti asta luati leg cu un martor a lui Iehova si va veti demonstra voua insiva.judecati voi daca ce am zis eu este bn sau nu

 15. dorin says:

  daca pe eticheta borcanului scrie COMPOT DE CAISE si in interior gasesc CARTOFI DEGERATI STRICATI … putem sa ne punem etichete de SUPER CREDINCIOSI CRESTINI de care vreti voi = DEGEABA !!! daca in interior este PACAT INCURABIL = hoti , micinosi , curvari , nerespectuosi cu Dumnezeu sau cu semenii nostri … OK ? pe Dumnezeu nu il cumperi cape popa !

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!