Raw food-nou stil de viață explicat de celebra Ligia Pop

Am prezentat de multe ori exemple de mâncăruri și alimente pe care le cumpărăm din comerț și care nu prea ne fac bine, dimpotrivă. Aici aveți câteva exemple. Iată că trecem și de cealaltă parte a baricadei și prezentăm și stiluri de alimentație, de viață chiar, care pot avea efecte benefice asupra sănătății.
Începem așadar prezentările cu stilul vegan, mâncarea care se face fără foc și cu multă verdeață. Master chef  în această disciplină este o frumoasă doamnă, jumătate româncă-jumătate grecoaică, foarte șarmantă și cu un simț deosebit al artei culinare.

La 33 de ani, Ligia Pop este autoarea cărților de bucate: ”Rețete Vegane Fără Foc, Deserturi pentru Părinți și Copii Sănătoși” și ”Germeni și Vlăstari – Surse de Sănătate și Energie”. Este, de asemenea, raw food chef (bucătar specializat în bucătăria vegetală fără foc), suștine demonstrații culinare și organizează anual târguri raw vegane (a 5-a ediție va avea loc pe 7 octombrie la București, Rin Grand Hotel).
Este gazda show-ului TV online, Ligia’s Kitchen.
Însă dincolo de acestea, Ligia Pop este profesoara de pian (licențiată în muzică de către Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași) și autoarea metodei inovative de pian, ”Pași in Lumea Muzicii”* și câștigătoarea, alături de alți 15 bucătari din lume, a titlului internațional ”YouTube Next Chef”.

Pentru că este o ”rara avis” în domeniul culinar, atât de divers și fascinant, vă prezentăm un interviu cu Ligia Pop spre a afla care sunt secretele unui stil de viață foarte deosebit.


Cum se definește alimentația raw food?
Denumirea “raw vegan” înseamnă alimentația vegană fără foc (fără ingrediente de origine animală, ci doar vegetală), în care alimentele de bază sunt legumele, într-o varietate cât mai largă, germenii și vlăstarii, semințele și nucile, fructele și superalimentele, gen algele marine care reprezintă sursa cea mai complexa de minerale din lume și până la cacao raw și diverse prafuri vegetale bogate în nutrienți complexi. Cu toate aceste ingrediente se pot face variații și combinații corecte din punct de vedere
nutrițional, deosebite și pe gusturile gurmanzilor.
Stilul acesta de viață promovează consumarea unor cantități cât mai mari de mâncare în stare naturală și fiecare este liber să-și aleagă proporția de mâncare raw vegană și mâncare vegană/vegetariană gătită. Marea majoritate a raw foodiștilor consumă un procent de 60-80% crud și restul, până la 100%, mâncare gătită vegetariană/vegană, precum supe de legume, preparate făcute la slow cooker (aparat cu gătire lentă), la temperatura de 40˚C pe o perioadă mai lungă, la aburi, la cuptor în vase de lut sau
ceramică, într-un cuvânt cât mai natural.

Întotdeauna au existat oameni care au mâncat în felul acesta, dar doar în ultimul secol a devenit mai cunoscut acest stil de viață și de alimentație. Există foarte mulți raw vegani în lume care consumă 100% natural de ani de zile, unii chiar de 30-50 de ani, de la copii, femei însărcinate, bătrâni și oameni bolnavi care s-au vindecat prin ajutorul hranei naturale, prin consecvență și gândire pozitivă. Pentru ultima categorie, există institute de sănătate gen Hippocrates Health Institute din Florida sau Institutul Gerson din Europa și USA, care au experiență de peste 60 de ani în tratarea diverselor forme de boală prin tratamentele naturale, recomandând un regim 100% vegetal, lipsit de orice formă de zahăr, chiar și în forma cea naturală, din fructe.

Care sunt celebritățile care promovează un asemenea stil de viață?
În zilele noastre acest fel de alimentație este foarte apreciat în rândul celebrităților precum Demi Moore, Pierce Brosnan, Daryl Hannah, Susan Sarandon, Cher, Margaret Cho, Angela Bassett, Edward Norton, Donna Karan, Woody Harrelson, și toți sunt raw vegani, ori până la 100% sau într-un procent foarte mare.

Se poate slabi cu ajutorul acestei alimentații?
Lumea a fost zguduită în 2008 (mai puțin România unde ajung foarte rar și tărziu astfel de vești), când a apărut la CNN cazul Angelei Stokes, o tânăra obeză, care a slăbit 72,5 kg cu ajutorul dietei raw vegane.  link-ul de pe Youtube, de la CNN.

De asemenea, vă recomand filmul “Fat, Sick & Nearly Dead”, unde oameni obezi au slăbit câte 30-60 kg cu ajutorul curelor de 30-60 zile, numai prin intermediul sucurilor preparate din fructe și multe, multe legume frunzoase. Pe tot parcursul curei, medicii au ținut sub observație toate analizele care inițial erau devastatoare, iar pe parcurs se îimbunătățeau vizibil, de la zi la zi. Nivelul colesterolului scădea, inima și sistemul imunitar se întăreau, calciul și toate mineralele erau în ordine, proteinele la fel.

Care sunt persoanele “predispuse” unui asemenea stil de viață. Ce categorii sociale îmbrățisează mai rapid acest stil. Presupun că sunt oameni cu o cultură deosebită, o educație aleasă, bine informați și cu o stare financiară bună.
Toți cei interesați de un stil de viață sănătos pot să consume, pe lângă mâncarea gătită, un procent mare de hrană vie vegetală. Nu trebuie să ai un rang social înalt sau să ai o situație financiară excepțională pentru a te hrăni sănătos. Fraza “mâncarea sănătoasă e scumpă” e de obicei o scuză pentru cei care au încercat să mănânce sănătos câteva zile și s-au hrănit doar cu cele mai scumpe ingrediente, fără să fie informați că te poți hrăni sănătos pe un buget mai restrâns și chiar dacă ai vrea să mănânci prea mult nu poți, fiindcă toate preparatele sunt foarte sățioase. Oamenii care devin raw vegani convinși sunt cei bine informați și hotărâți de a respecta corpul lor și natura.

Cât de mult simplifică acest stil de alimentație viața unei gospodine. Sau nu? Este mai dificil să gătești preparate bune, sățioase, fără foc, sau e mai ușor?
Preparatele fără foc sunt foarte rapid de făcut și dacă ai la dispoziție un robot sau un blender, viața gospodinei se ușurează foarte mult. Doar ca exemplu, în câteva minute se poate face o supă de roșii.

Care sunt principalele reguli? Ce trebuie sa faci neapărat și ce nu.
Ca în orice alimentație, diversitatea este cheia. Dacă vei consuma doar morcovi sau doar mere, cu siguranță, vor fi carențe în corp, pe când dacă este diversitate și multă informație, totul va fi bine și efectele benefice se vor vedea limpede.

Care sunt efectele benefice pe care le-ai simțit trecând la alimentația raw? De ce ar trebui femeile să consume mai multe alimente crude?
Cantitățile mari de cruditățti ne mențin tineri la corp și ageri la minte, plini de armonie și pace interioară, și gata de a vedea viața în alte culori. A fost uimitor să urmăresc schimbările din corpul meu în funcție de proporția de crudități introdusă pe parcurs. Transformările mari se realizează atunci când procentul de crudități diversificate se apropie de 90% și mă refer aici la schimbări miraculoase realizate prin detoxifierea și curățarea organismului. Aceleași schimbări le-am observat și la mine: textura mai fină pielii, claritatea ochilor, dispariția celulitei. De asemenea, părul și unghiile devin mai sănătoase și strălucitoare. Am scăpat definitive de durerile de ficat și fiere care veneau ca bonus odată cu consumul preparatelor din carne, cât și de starea aceea de greutate și lipsă de energie, care au fost înlocuite cu o stare de bine și liniște sufletească.Există, cel mai probabil, și dezavantaje. Pot apărea carențe în organism ca urmare a acestei diete care este destul de strictă? Cum pot fi acestea prevenite?
În general, în toate alimentațiile, carențele nutriționale intervin în momentul în care procentul de hrană gătită este mult prea mare față de hrana de origine vegetală, sau în cazul când varietatea nu există. De exemplu, dacă un carnivor ar consuma doar carne de vită tot timpul, fără să introducă și alte feluri de mâncare, s-ar ivi destul de repede probleme de sănătate. În cazul nostru, soluția este simplă, încercați să adăugați în
alimentația zilnică nu doar o cantitate mare de fructe, ci o cantitate cât mai mare de legume  în stare crudă, în special rădăcinoasele și legume pline de clorofilă. În felul acesta, carențele și eventualele anemii sunt îndepărtate.
Atunci când cel care își doreste să facă mai mulți pași pentru o sănătate mai bună, trebuie să se informeze cât se poate de mult. Nu spun că trebuie să facă cursuri sau pregatire specială, însă pentru mulți dintre noi când spunem crudități ne referim doar la mere, portocale, banane, morcovi, salate, roșii și cam atât. Trebuie să realizăm că trebuie să includem o paletă vastă de crudități în care se includ semințele încolțite, germenii și vlăstarii din cereal, cât și leguminoase, acestea fiind adevarate surse de energie și vindecare, toate varietățile de nuci care le vom înmuia înainte pentru a le face mai ușor de digerat, leguminoase cu frunze de un verde intens care sunt adevărate surse de calciu, zinc, magneziu, fier, legume rădăcinoase care se pot mânca crude și lista poate continua.
Multe persoane care deja suferă de gastrite și ulcere au avut probleme deoarece au plecat la drum fără prea multe informații și și-au înrăutățit situația prin consum ridicat de alimente acide, contraindicate în cazul acestor boli. Contează foarte mult ca atunci când aduci un procent mai mare de crudități să știi să le combini corect, și să știi care sunt acide și care sunt bazice. Același lucru este valabil și în cazul mâncării gătite deoarece mâncarea combinată greșit rămâne blocată în intestin și provoacă apoi balonari, indigestii, constipațtii, dureri de cap și lipsă de energie.

Ce efecte/aspecte negative se ascund în spatele acestui stil, raw food. Dacă sunt. Care ar fi dezavantajele. Este în ordine să fie adoptat un regim bazat în mare parte pe raw food timp de o viață?
Printr-un astfel de alimentație, în corp se produce o detoxifiere, câteodată treptată sau alteori intensă, iar reacțiile pe care nu le putem numi efecte secundare, apar poate sub forma unor simptome pe care raw foodiștii le recunosc imediat. Ar putea fi ceva stări de amețeală sau moleșeală, sau pur și simplu nici un fel de reacție. Eu le-am încercat pe toate, și nu intru în panică atunci când apar, este ceva normal și sunt fericită că am un corp sănătos care luptă pentru îndepărtarea toxinelor.
Efectele secundare adevarate apar imediat după ce începi să consumi din nou în exclusivitate gătit și mai ales când începi să ignori cruditățile. Se simte imediat diferența fiindcă toate senzațiile de bine descrise de sus dispar, reinstalandu-se din nou senzația aceea de corp greoi sau de mâncare nedigerată, oboseală permanentă și lipsă de energie.
Există foarte multe persoane în SUA care au consumat hrana raw vegană timp de 30-40 ani, și mă refer aici la acel procent de 80% crud și 20% mâncare vegană simplă. Dacă i-ați vedea, nu le-ați da vârsta pe care o au, și la 68-70 de ani au un tonus și aspect fizic de oameni de 40-45 de ani. Aceștia mărturisesc că nu și-au văzut doctorul de familie decât când au vrut să-și facă analize, care mereu erau foarte în regulă.

Ce presupune, din punct de vedere financiar, stilul raw? Trebuiesc achiziționate diferite aparate casnice?
Cuțitul și tocătorul sunt cele mai importante pentru început, iar pentru cei care doresc să se hrănească așa pentru o viață, un robot și un blender bun ar fi de mare ajutor.

Cât costă o dieta raw pe săptămână? Este scump acest stil de viață sau mai ieftin?
Dacă ar fi să consumam doar crudități, atunci consturile sunt cam la fel cu o alimentație tradițională. Din mai și până în noiembrie costurile se pot cobora deoarece toate preparatele devin mai accesibile. Nu uitați ca îin timpul iernii nu se consumă în special legume din import de care dorim să stăm cât mai departe. Cu toții știm ce gust au și faptul cș sunt crescute în mare parte pe suport chimic și sunt lipsite de viață și de nutriențtii necesari corpului.

Care sunt cele mai bune rețete (pe care să le încerce și cititoarele noastre) din raw food?
Rețete de raw food sunt în mare parte gustoase și foarte hrănitoare, iar cititoarele pot alege din cele aproape 30 de episoade prezentate în cadrul show-ului Ligia’s Kitchen. Mai jos vă prezint cinci dintre ele.

Salata de avocado și varza roșie

Prăjitura de mere

Spaghetti din dovlecei

Zacuscă Raw

Tort de ciocolata și mentă

Pentru alte diete, reguli pentru o alimentație sănătoasă, mergeți la DoctoriOnline.

Nadina Dobrogeanu

2 Comentarii la “Raw food-nou stil de viață explicat de celebra Ligia Pop”

  1. ioana mares says:

    Ce sa spun..sunt adepta a mancarurilor vegetale, a naturismului, a respectului fata de tine, de corpul si mintea ta. La LIgia Pop insa se observa o usoara aplecare spre habotnicie. Parca este o iehovista care incearca sa te convinga ce lucruri minunate face secta ei si sa-i cumperi produsele. Asta e impresia mea.

  2. Dana says:

    Hai mai, terminati cu prostiile. E o dieta atat de aberanta care-si va dovedi ineficienta in ceva ani. Va intrebati de ce va imbolnaviti dupa.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!