Povestea Revelionului

Anul Nou reprezintă sărbătoarea ultimei zile a calendarului Gregorian, însă conceptul de Revelion adoptat de români își are originile în Franța, unde ”reveillon-ul” reprezintă o cină lungă, posibil o petrecere, ținută în serile următoare Crăciunului. Masa festivă este pregătită cu mâncăruri alese, delicatesuri fine, șampanie. Numele cinei are la bază verbul ”reveiler” (a se trezi n.red) deoarece participarea la această masă îi obligă pe oameni să nu adoarmă până după miezul nopții, poate chiar mai multe ore după. Stabilirea datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc în 1691 de către Papa Inocențiu al XII lea.
În timp, cina s-a transformat în Reveillon de Saint Sylvestre care sărbătorește venirea noului an. Spre deosebire de cina de Crăciun (Reveillon du Noel cum o numesc francezii) care se servește în compania familiei, masa de Revelion s-a transformat într-o petrecere cu prietenii. Francezii aleg uneorii cabaretul pentru sărbătorirea noapții dintre ani.
Românii au adoptat obiceiurile francezilor și sărbătoresc Anul Nou cu fast. Nu lipsesc nici petardele și artificiile (tradiția spune că zgomotul puternic alungă Răul), hainele noi și mesele festive. De obicei, de Revelion, românii petrec alături de prieteni, merg la petreceri și dansează până în zori.

La mulţi ani!

4 Comentarii la “Povestea Revelionului”

 1. Mihaela says:

  Si ies in piata Revolutiei sau COnstitutiei. Super petreceri ce sunt la Bucuresti in noaptea de Revelion. Mai frumos ca la Paris.

 2. eu says:

  Bai Michael, la spital ajungi tu! Noi mancam ponderat!

 3. vio says:

  Nu ne cazul sa va certati k o tineti asa tot anul. Cred ca anul asta, romanasii s-au mai potolit. nu stiu cati ati sesizat ca nu au mai circulat ca in alti ani mesajele cu “cumpana dintre ani sa va aduca…” si altele de genul. daca am depasit acest moment cred ca am depasit si partea cu imbuibatul.

 4. michael jackson says:

  Dc nu spuneti ca noi ne indopam de Revelion si apoi mergem la spital. Asa sarbatorim noi 🙂

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!