Nutriţionistul Mihaela Bilic ne spune ce, cât şi cum să mâncăm pentru a fi sănătoşi

În România, disciplina alimentară este aproape inexistentă. Mâncăm pe fugă sau în fața calculatorului, ne place”junk food -ul”, însă în același timp ne plângem că ne îngrășăm sau că devenim din ce în ce mai fragili în faţa E-urilor. Nu numai că greșim față de noi, însă nu acordăm o mare atenție nici alimentației copilului, poate de aceea s-a ajuns ca în ultimii opt ani, numărul copiilor obezi din România să se dubleze, ajungând în prezent la peste 12.000 de cazuri, după cum stau mărturie dosarele medicilor.  ”Este vorba de percepție. Nu ne dorim să avem copii slabi. La noi este o vorbă din popor că dacă copilul este dolofan, este și sănătos”, explică pentru VerticalNews nutriționistul Mihaela Bilic.

Ce-i drept, la alimentația deficitară a copilului contribuie și marketingul alimentar prost. De-a lungul timpului, reclamele de televiziune au targetat copiii și părinți acestora cu produse create chipurile pentru micuți. De la crenvurștii pentru copii, la margarină și salamuri, părinții urmează îndemnul vedetelor de la televizor (Nadia Comăneci- reclamă la margarină, Mihaela Rădulescu – la salam) și își hrănesc odraslele cu mezeluri procesate alimentar. ”Ce să caute crenvurștii în alimentația copilului? Că mănâncă o dată pe an este ok, dar zi de zi e jale”, mai spune nutriționistul.

Mâncaţi mai puţin

Nici adulții nu stau mai bine la capitolul greutate. Ne plângem că nu reușim să slăbim, ținem diete de tot felul însă fără rezultate, iar într-un final unii dintre noi se căpătuiesc cu ulcer sau altă boală digestivă. ”Mănânci mai puțin. Punct. Nu trebuie ținut un regim special. Dacă mâncăm cu 30% mai puțin decât de obicei, vom vedea rezultatele”, precizează Mihaela Bilic. Chiar și aceia dintre noi care preferăm hamburgerii sau alte minunății de la fast food, dacă în loc de trei mâncăm unul este un pas înainte. ”La români este o problemă de cantitate. Și până la mâncat sănătos, bio și alte trenduri din Vest, românii ar trebui să înceapă să mânânce mai puțin. Azi mănânci un hamburger în loc de trei și vei vrea după o vreme să treci pe alt tip de hrană”, susţine specialistul.

Ciorba face minuni. Nu fierbeţi prea mult legumele

Și dacă v-ați întrebat vreodată cât de bune sunt legumele congelate, Mihaela Bilic recomandă folosirea acestora, acestea fiind cel mai adesea mai proaspete decât legumele din supermarketuri, frumos prezentate. Același lucru este valabil și pentru conserve, nutriționistul recomandând produsele în suc propriu, nu în ulei care sunt mai bogate calorice.

În timp ce alte naționalități consumă mezeluri extrem de rar, pentru români aceste alimente sunt de bază, deși sunt de 3-4 ori mai calorice decât carnea în sine. Din cauza conținutului ridicat de grăsime şi aditivi este recomandat să se consume de 1-2 ori pe săptămână. Sunt de preferat mezelurile din comerțul modern decât cele de la așa-zișii producători tradiționali. ”Mezelurile din comerț sunt mai bine supravegheate. La producătorii tradiționali există riscuri din punctul de vedere al igienei sanitar-veterinare”, spune Mihaela Bilic, menționând că nu sunt mari diferențe între cele două produse, poate doar că acelea făcute de producători locali, care-și vând marfa prin târgurile de profil, nu au atât de mult adaos de conservanți.

Mulți dintre noi am uitat să ne facem cumpărăturile de la piață, mulțumindu-ne cu legumele și fructele arătoase de la hipermarketuri. Se recomandă o vizită la piață de două ori pe săptămână. De asemenea, trebuie încurajat gătitul. Supa sau ciorba nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. ”Ciorba este perfectă, plină de legume, nu are calorii multe”, spune Mihaela Bilic, menționând că românii nu mănâncă pește, un alt produs recomandat (exclus pane sau prăjit) și că fierbem legumele prea mult, până încep să-și piardă din vitamine.

Potrivit nutriționistului, săptămânal, o persoană trebuie să consume de 2-3 ori carne roșie, inclusiv carne de porc, măcar de 2 ori pește gras (somon, hering, macrou etc), 2-3 ouă și neapărat legume proaspete.

Ce recomandată doctor Mihaela Bilic

MIC DEJUN:

Varianta 1: un sandwitch cu 2 felii de pâine sau ¼ baghetă + carne slabă (pui, curcan, roast beef ) + legume proaspete (salată verde, roşie, morcov, ţelină) + 1 iaurt dietetic. Carnea poate fi înlocuită cu peşte afumat sau ton în conservă.

Varianta 2: două ouă sau omletă, o felie de pâine prăjită, 1 roșie și un castravete.

PRÂNZ

Varianta 1: o porţie paste (cât încap într-o farfurie de ciorbă) făcute pe bază de sos de roşii în care se pot adăuga: ciuperci, măsline, şuncă slabă, ton, ceapă, morcov, carne de vită, servite cu 2 linguri de parmezan ras.

Varianta 2: un sandwitch tip „shaorma” făcut cu lipie şi carne de pui (fără cartofi prăjiţi şi maioneză) + 1 salată asortată.

CINĂ

Varianta 1: o salată mare asortată + 1/2 piept de pui afumat (sau 3-4 felii de somon afumat), plus o lingură de parmezan ras și șase măsline.

Varianta 2: o bucată de muschi de porc sau 1/2 muschiuleț la grătar, 4-5 linguri de varză călită (în sos de roșii), plus ardei iute.

Doctorul Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuţi şi importanţi specialişti români în nutriţie la care apelează, de obicei, vedetele autohtone. De asemenea, cartea acesteia, “Trăiesc, deci mă abţin”, este un adevărat best-seller. Alte amănunte despre specialist aflaţi aici.

VEDEŢI ŞI:

Cum au ajuns să mănânce românii cancer pe pâine.
Cum ne otrăvim singuri cu mâncare

Maria Dumitran
Pentru mâine, am pregătit meniul recomandat de medicul pediatru pentru ca micuţii noştri să se dezvolte armonios

18 Comentarii la “Nutriţionistul Mihaela Bilic ne spune ce, cât şi cum să mâncăm pentru a fi sănătoşi”

  1. Helen says:

    Sint tare de preferat mezelurile din comertul modern facute din amestecuri de oase,tendoane macinate soia,grasimi,stabilizatori,nitriti,conservanti…..M-a intreb care este valoarea lor nutritionala tov nutitionist ?Sa nu mai punem in balanta si cum au fost crescute si alimentate animalele sacrificate.Dimpotriva trebuiesc incurajati prod traditionali care isi vind marfa prin magazine certificate si controlate,si care folosesc drept conservanti sarea si piperul.Mai trebuie adaugat rolul activitati motorii in dez armonioasa a copiilor,care este un factor la fel de important ca si alimentatia.

  2. Spagania says:

    Bilic de la Birlic.
    Obezitatea a fost intotdeauna fala saracului care mananca slanica cu pita si ceapa. Acum dupa democratizare mancare de la fastfood-uri care sunt atractive la gust si mai repede de servit.
    Dupa revolutie adica militarii au impuscat populatia, ea se preteaza la mancaruri tip occidental fara ca sa gandeasca de mananca desi sunt f scumpe adica 3,5 lei un sandwitch mai mult decat o paine si nimanui nu-i pasa.Au venti specialistii si-i implora sa nu manace din oras tot ce prinde la mana dar se pare ca vorbesc singuri.O viata are omul si pe asta o mananca cum vrea.

  3. ciubuc says:

    Ai uitat sa ne recomanzi niste margarina, doamna Bilic.

  4. mucea says:

    sa manince ea paste in fiecare zi si sa faca fundul cat casa si sa-i creasca glicemia pana la cer! de unde e asta mare nutritionista?

  5. Montignac says:

    Am fost la un discurs public cu asa zisa dr Bilic si am ramas incremenit sa aud pe nutritionista care recomanda doar alimente nesanatanoase- e drept fara caloriii cum ar fi cola light,, margarina, carne de porc, danone 0 % grasime etc in schimbul produselor naturale suc de fructe, unt, carne de pui…. Eu nu stiu daca chiar este medic fiindca ce recomanda ea te duce direct la groapa, slabanog e adevarat!

  6. Cir says:

    Povestea cu suc de fructe natural si celelalte e doar pentru impresie artistica, cati romani isi permit sa dea sucuri naturale copiilor si mai au timp sa le si prepare ?

  7. Ozz Bronson says:

    @Cir: Esti un prostan. Cola light, desi cu problemele ei (acid, gastrita, probleme dentare) chiar este mai sanatoasa decit orice suc natural. Sucul natural are ceva mai multe calorii ca un pahar de cola normala. Faci diabet si obezitate de nu te vezi. Carnea de porc poate fi mai sanatoasa decit cea de vita in anumite cazuri, pentru ca are colesterol mai putin, iar margarina nu cred sa o recomande vreun nutritionist, e intre cele mai toxice produse. Mai e iaurtul care evident ala fara grasime e mai sanatos. Romanii sint burtosi toti de la 28 de ani si fac infarctul la 50 ca gindesc ca tine. Daca stau sa ma gindesc, un prostan mai putin.

  8. eugen says:

    La cina – cu carne de porc?Majoritatea nutritionistilor nu recomanda carne la cina.Daca maninci zilnic paste fainoase vei ajunge ca Oprah.

  9. Titus says:

    Alegeti vegetarianismul, cel mai sanatos si simplu mod de alimentatie. Scapati de toate grijile.

    Titus.

  10. Ana says:

    I-am cumparat cartea dr bilic si mi-am schimbat modul de alimentatie. Explica foarte clar ce trebuie sa mananci, cum si in ce cantitate. Nu stiu ce tot comentati voi aici cu coca cola si altele. femeia nu a zis nimic de coca cola. iar traditionalistii intai sa-si faca ei magazine si apoi sa vanda marfa. nu e nicio diferenta intre ce au ei la stand si ce au hipermarketurile dar vand scump, deh sunt naturale. chestiile naturale rezista putin, tocmai pt ca nu au conservanti mult, insa hrana lor rezita la fel ca cea a lu cris tim.

  11. rodica says:

    n-ati auzit de dieta mediteraneana? italienii mananca asa, si nu sunt un popor mai gras decat noi. tot carbohidrati mananca si asiatici ca orez asta inseamna. si nu sunt grasi. insa noi nu mancam paste simple, noi punem si carnati peste.

  12. Horia Tecuceanu says:

    Bilic a facut-o “bine” si pe Teo Trandafir. Dieta ei a facut-o de sta prin spitale si nu cred ca o mai duce mult….

  13. Posh says:

    Pai dna dr Bilic zice de Mihaela Radulrescu cu care se mandrea ca pacienta, ca doar ea a ajutat o sa scape de cele 100 de kile in plus de dupa nastere… Si sa nu uitam d alta acienta celebra , dna deputata Teo Trandafir care acum trage sa moara de la dietele doamnei Bilic cu carne de porc, varza calita!!! cola light, pastile de slabit si ceaiuri, aaaa si iaurturile danone din fabrica lu doamna Teo!,,,,

  14. Posh says:

    Pai dna dr Bilic zice de Mihaela Radulrescu cu care se mandrea ca pacienta, ca doar ea a ajutat o sa scape de cele 100 de kile in plus de dupa nastere… Si sa nu uitam d alta acienta celebra , dna deputata Teo Trandafir care acum trage sa moara de la dietele doamnei Bilic cu carne de porc, varza calita!!! cola light, pastile de slabit si ceaiuri, aaaa si iaurturile danone din fabrica lu doamna Teo!,,,,

  15. delabucovina says:

    Solutia este destul de simpla: cumparati produse autentice!

  16. Mariana Dusa says:

    Concluzia :Cu cat mananci mai putin,cu atat este mai bine ! Mananca sa traiesti,nu traiesti sa mananci….

  17. alexandra says:

    de ce tot o acuzati pe d-na doctor?daca sunteti voi mai destepti de ce nu postati voi o dieta sau invatati voi oamenii cum sa manance sanatos.in afara de alimentatie sanatoasa trebuie sa faci si miscare,nu neaparat sa mergi la sala dar sa mergi mai mult pe jos.iar daca nu va convine recomandarea ei in legatura cu danonele,carnea de porc sau cola,nu le consumati.iar cu produsele AUTENTICE consumale tu DELA,ca stiu eu ce sunt alea,sunt mai scumpe de vreo 5 ori decat la magazin,dar poate mai nesanatoase.consumati legume fructe proaspete,iar preparatele din carne faceti-le voi.ce nu puteti trai fara mezeluri?gatiti carne de pui sau peste cum vreti.

  18. achitei adrian grigore says:

    Stimata Doamna Mihaela!
    As dori sa slabesc dar nu stiu cum .Imi puteti da adresa Dvs ca sa vin si sa discutam despre problema asta ?Va rog scapati-ma de obezitate .Am dicutat cu o alta persoana care mi-a oferit alimente la pretul de 124 lei dar eu nu le-am luat.Este prea mult pentru mine si am o pensie mica de 443 lei. Va multumesc Cu drag Achitei Adrian Grigore.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!