Nici mâncarea nu mai e ce a fost

Preocuparea românilor pentru un stil de viață mai sănătos (poate treziți la realitate de scăderea vârstei bolnavilor de cancer, ulcer și gastrită) devine mai vizibilă pe zi ce trece. Coșul de cumpărături s-a schimbat, fructele și legumele își găsesc din ce în ce mai mult loc în pungile românilor, iar mâncarea de tip fast food  este înlocuită cu o salată și o apă plată cu lămâie.

Însă, chiar și așa, specialiștii au arătat că multe dintre produsele din carne sau brânzeturi au un conținut îndoielnic, dăunător organismului, și care, consumat în exces poate contribui la accelerarea apariției unor boli periculoase, precum cancerul. Cele mai păguboase alimente pe care le cumpărăm sunt mezelurile. Fie că vorbim de crenvurști sau jambon de Serrano, acestea conțin ingrediente care favorizează apariția multor boli. În mai toate mezelurile se găsește caragenul (E-407), un agent de îngroșare a alimentelor care conține  factori co-cancerigeni. Coloranți sau diferite substanțe cu indecşi glicemici foarte ridicați  nu lipsesc, de asemenea, din compoziția mezelurilor. Celebrul specialist în alimentație profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi a explicat de curând pentru Libertatea rolul fiecărui ingredient în alimente, punctând efectele consumului respectivelor mezeluri. Mai multe detalii, aici.

Criza a contribuit și ea la prepararea alimentelor de către marii producători locali sau europeni, care-și importă produsele în România. Deși sunt mai multe produse disponibile pentru același tip de aliment, calitatea este din ce în ce mai slabă. Rar se găsesc în hipermarketuri și supermarketuri carne, fructe și legume 100% natural.

Codexul Alimentar, neimportant

Puțini dintre producătorii locali și internaționali țin cont de Codex-ul Alimentar (index ce cuprinde toate normele pentru toate produsele aliementare procesate, semiprocesate sau neprocesate destinate comercializării), la care România a aderat. Practic, un cod care reglementează factorii compoziției alimentelor, norme privind diferite substanțe prezente în mâncare, etichetarea și prezentarea alimentelor la raft, valoarea nutritivă a produselor etc.

Încă dăm bani mulţi pe produse care nici măcar în marile magazine nu au traduse etichetele și în limba română, deși legislația îi obligă pe comercianți să facă asta. Nu suntem surprinși nici când achiziționăm produse ale căror ingrediente nu sunt trecute pe ambalaj. Practica unei etichete incomplete s-a extins de la mâncare la medicamente, inclusiv cele destinate uzului veterinar. Toate aceste nereguli, ajung la consumator, care oricum nu are încă tendința de a se documenta despre produsul pe care-l cumpără, și trec neobservate, din păcate. Intenția românului de a cumpăra marfă mai de calitate este însă vizibilă, dacă luăm în calcul că segmentul ”produselor tradiționale” a avut un boom în acești ani de criză economică, numărul micilor comercianți tradiționali crescând vizibil. Din păcate, nici aceștia nu sunt departe de practica hipermarketurilor, iar produsele nu diferă cu mult față de cele comercializate la Carrefour sau la Cora. Mai mult, o mare parte din produsele achiziționate de la astfel de vânzători nu vin la pachet cu ingredientele folosite. Nicăieri nu este specificat conținutul alimentului, iar depozitarea acestora nu este, de cele mai multe ori, tocmai igienică. Însă, chiar și așa, continuăm să cumpărăm, să ne amăgim cu gândul că sunt naturale, dar mai ales sănătoase.

O altă greșeală mare pe care o facem în alimentație este hrănirea copiilor, încă de la vârste fragede, cu mezeluri, produse de tip fast food și alimente grase. Consumul unor anumite alimente este stimulat și de reclamele de la televizor, făcute uneori fără un cap-limpede. Companii precum Cris Tim și Fox și-au impus salamurile prin reclame făcute de către copii de câțiva ani (vă amintiți reclama la Salam Săsesc și la mezelurile Fox, ambele cu copii sâsâiți). Alți producători au apelat la vedete de nivel mondial, precum Nadia Comăneci, (reclamă la margarină, în care fosta mare campioană povestește cum își hrănește fiul cu acest produs deloc recomandabil copiilor) etc
.

VerticalNews a discutat cu medici pediatri și cei mai importanți nutriționiști din România pentru a vedea ce recomandă aceștia pentru cele trei mese principale ale zilei, plus gustările, atât adulților, cât și copiilor. Citiți mâine, continuarea.

Maria Dumitran

10 Comentarii la “Nici mâncarea nu mai e ce a fost”

 1. Darabont Mihai says:

  Codexul alimentar ar trebui refacut. Impune numeroase piedici producatorilor, dar si comerciantilor.

 2. Claudiu says:

  Romania, ceea mai saraca tara din UE

 3. silviu says:

  asa ne si prostesc sa cumparam mancare. cu reclamele de la televizor. vine nadia si face reclama la linco sau la ce face si noi cumparam ca doar nadia ii da lu fi-su.

 4. simona says:

  Mancam atat de prost incat intr-o buna zi ne trezim bolnavi si atunci dam din colt in colt sa ne tratam. am vrea sa dam timpul inapoi sa nu mai mancam kkturi. din pacate este ireversibil efectul alimentatiei proaste.

 5. Cheperin says:

  Pe vremea Comunismului se fura mult la Cantine si Restaurante, Macelarii si Alimentara dar ce mai ramanea… mancarea era sanatoasa si nici n-avea Industria bani sa bage intr-ansa toate adaosurile astea nesanatoase: E-uri si alte bazaconii de chimicale ce ne baga pe gat Capitalistii astia escroci. Carnatul si Sunca afumata n-avea fir de nitriti sau alti conservanti chimicali ca-n industrie acuma ca mori de cancer daca cumperi prea des….

 6. Ciupi says:

  pe vremea comunismului planeta avea vreo cinci-sase miliarde de guri. acum aproape ca s-a dublat, pamantul nu s-a umflat, mai degraba si-a pierdut din “vitalitate”, asa ca este normal sa incepem a ne obisnui cu papatul alimentelor facute din te miri ce gunoaie.

 7. atentie la margarina BECEL says:

  Cat de josnic si ahtiat dupa bani sa faci reclama la margarina BECEL. Sunt o multime de parinti si copii nedocumentati care baga in ei otrava aia. Ca cica are Omega 3. Ce mai conteaza cativa stropi de acizi grasi Omega 3 cand te alegi cu o arteroscleroza de toata frumusetea? E ca si cum ai pune 1 kg de otrava si o cantitate minuscula de antidot.
  Stau si ma intreb cum ii lasa CNA (alo se aude?), ministerul sanatatii sa faca remarci de astea mincinoase cum ca e de fapt buna pt inima si are grija de ea. La ce sume sunt in joc nu e prea greu.

 8. elodia says:

  am cumparat eu de la traditionalisti. nu e nicio diferenta fata de produsele de la matache macelaru. doar ca sunt mai scumpe si mai precar tinute. in schimb am cumparat din austria branzeturi traditionale, facute la stana. nu exista comparatie.

 9. Geo says:

  Acidoza este un termen medical care desemneaza o crestere a aciditatii sangelui, din cauza unor tulburari de ordin functional in organism. Acidoza se caracterizeaza prin coborarea pH-ului sanguin sub 7,35. Care sunt alimentele care induc ACIDITATE in organism?
  – TOATE alimentele de origine animala (dar mai ales LACTATELE)
  – bauturile carbogazoase
  – cerealele decorticate (faina alba, pastele fainoase din faină alba, cornuri…)
  – dulciurile concentrate (zahar, miere, bomboane, prajituri, ciocolata, tort, fursecuri…)
  – otetul, muraturile, borsul de putina
  – alcoolul (dar si tincturile)
  – alimentele alterate sau fermentate
  – fructele necoapte
  – sursele alimentare de acid oxali
  – TOATE alimentele acre sau acrisoare sau foarte dulci (fructele confiate…)
  – anumite procedee termice nefaste si nesanatoase de preparare termica a alimentelor: prajitul (+/- in ulei omega 6), frigerea (+/- in ulei omega 6).
  Pentru ca sa poata functiona bazic, corpul nostru va apela la rezervele sale de Calciu, luand Calciu din oase si din coloana vertebrala cu care va tampona acidul care a intrat in organism. Corpul va reveni astfel la pH-ul sau bazic, dar vom pierde azi Calciu, maine Calciu, decenii intregi Calciu si uite asa ajungem sa facem osteoporoza etc.
  Apa ZEN alcalina ionizata combate si elimina acidoza cauza bolilor metabolice si degenerative.
  Alimentele pe care le consumam induc aciditate in organism favorizand astfel aparitia bolilor.
  Apa ZEN “stinge” aciditatea prin reglarea pH-ului.
  http://apazen.blogspot.ro/2013/02/apa-zen-combate-si-elimina-acidoza.html

 10. amanda says:

  “produse ai căror ingredienți”??? cand o sa li se ceara jurnalistilor sa fi absolvit 8 clase inainte sa publice articole? gramatica, din cate stiu eu, se preda in clasa a 8-a. pacat de greselile gramaticale, in rest articolul e de actualitate si documentat.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!