Mormonii din România sunt sprijiniți cu bani de miliardarul Ion Țiriac

Cum sunt mormonii din RomaniaAm ajuns la biserica mormonă de pe Șoseaua Panduri din București într-o duminică dimineața, pe la ora 10:00. Eram curioasă dacă – așa cum erau bârfiți mormonii în anii ’90, imediat ce au ajuns în România – slujbele lor ascund de fapt niște orgii cu băutură și sex. Așa erau speriați atunci copiii, avertizați ca nu carecumva să se lase tentați de acei „sectanți” care vor încerca să îi ademenească cu prăjituri. Bineînțeles, nu am fost martora niciunui dezmăț. De fapt, mormonii nu pun gura pe niciun fel de băutură alcoolică, nici pe cafea și nici măcar pe ceai negru. Iar poligamia este istorie de mai bine de un secol.
Pe scurt, la Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă (SZU) din Sectorul 5 am descoperit o comunitate religioasă cât se poate de obișnuită.
Am traversat curtea acoperită de gazonul de un verde crud, tuns la linie, și am intrat în biserică. Tocmai începea adunarea de împărtășanie, adică un serviciu religios la care participă întreaga familie. În jur de 50 de persoane stăteau așezate pe băncile de lemn, fără să umple sala. Imediat mi-au apărut în cale două tinere misionare din Statele Unite și Australia, în vârstă de maximum 20 de ani, iar alți membri ai congregației au venit să dea noroc cu mine.

Eleganți și sobri în biserică

Îmbrăcate în fuste lungi până la pământ, fetele venite de pe alte continente mi-au oferit în doi timpi și trei mișcări „Cartea lui Mormon”, un volum de vreo 800 de pagini ce reprezintă textul sacru de căpătâi al acestei religii întemeiate prin 1820-1830 în Statele Unite. Deși tânăra din Australia era de numai un an și jumătate la noi în țară, vorbea limba română de zece ori mai bine decât micuțul Wilmark care se află pe meleaguri românești de mai bine de un deceniu.
În timpul imnurilor închinate lui Hristos mi-am aruncat privirea prin biserica austeră, fără podoabe, cu trei rânduri de bănci din lemn. Toți bărbații, fără excepție, purtau costum și cămașă albă. Mai toți aveau cravată. Cam jumătate dintre cei prezenți nu erau de origine română: mulți erau misionarii cu rucsac sau genți tip poștaș pe care îi tot vedem umblând pe stradă câte doi, cu ecusoane cu numele lor la piept, încercând să transmită mai departe cuvintele lui Joseph Smith, fondatorul mormonismului.
Predica, rugăciunile și imnurile se spun toate în limba română, iar doi misionari traduc la microfon pentru vorbitorii de limbă engleză, care poartă căști. Printre credincioși se afla și o familie mormonă tipică: tatăl, mama și patru copii – trei băieți și o fată. În mod normal, mormonii sunt încurajați să aibă cât mai mulți copii, rolul de mamă al femeilor fiind extrem de important în această religie.

Împărtășanie cu pâine și apă

După cântece, a urmat împărtășania propriu-zisă. Aceasta nu are aceeași semnificație ca la ortodocși, ci este doar un simbol al sacrificiului lui Hristos și o reînnoire a legămintelor pe care mormonii le-au făcut în momentul în care s-au botezat. Tinerii misionari trec pe la fiecare credincios ducând în mâini o tăviță cu bucățele de pâine. Apoi, aduc o tăviță cu păhărele din plastic, mici cât un degetar, pline cu apă.
În ultima parte a adunării, fiecare credincios trece prin fața microfonului din față și ține o scurtă cuvântare – actul se numește „mărturie”. Practic, este o mărturisire a credinței mormone (la noi, echivalentul ar fi Crezul). Doar că mormonii vorbesc liber. Ascultându-i, înțelegi rapid ce anume le oferă această religie: o comunitate bine închegată, nu foarte numeroasă, dar puternică, unde li se oferă susținerea de care au nevoie.
Bătrânii sunt ajutați și tratați cu respect. Am asistat la cel puțin două întâmplări care au demostrat acest lucru. La un moment dat, unui domn în vârstă i s-a făcut rău din cauza căldurii. Imediat, patru-cinci bărbați l-au înconjurat, i-au dat apă, l-au dus afară și au stat cu el până și-a revenit. Ulterior, un alt bătrân care voia să vorbească la microfon, dar se deplasa foarte greu, sprijinit în baston, a fost susținut de preotul mormon până când a străbătut sala. Toți cei prezenți au așteptat în tăcere, minute în șir, până când bătrânul a reușit să parcurgă drumul.

Internetul, strict interzis

După adunarea de împărtășanie, într-una din sălile complexului din Panduri se desfășoară școala de duminică, unde se comentează diferite versete din Biblie sau din Cartea lui Mormon. Ora se desfășoară ca la școală, cu întrebări din partea profesorului și răspunsuri ale învățăceilor. Ardoarea credincioșilor a fost încă o dată evidentă: în stânga mea, o tânără la vreo 25 de ani ținea pe genunchi o carte a lui Mormon cu paginile roase, cu fraze întregi subliniate cu creion roșu. Temele de discuție nu erau ieșite din comun: căsătoria, legămintele, botezul.
Am plecat totuși cu un gust amar. La final, tânăra misionară din Australia mi-a spus că nu poate să îmi trimită un e-mail deoarece cât timp este în misiune îi este interzis să folosească Internetul.

Mormonismul în România, adus de un maghiar

Începuturile mormonismului în România se leagă de numele lui Mischa Markow (1854-1934), primul misionar al Bisericii SZU care a predicat în România. Deși avea cetățenie maghiară, tatăl lui Markow era sârb, iar mama româncă. S-a botezat în religia mormonă în 1887, iar după o călătorie până în Utah, Statele Unite, a ajuns în iulie 1899 la Constanța. Aici el, și-a botezat tovarășul bulgar de misiune. Treptat, mai multe persoane au aderat la acest cult în București, formându-se o  congregație.
Mormonismul a luat un nou avânt în România după Revoluție. În iulie 1993, Biserica SZU a înființat Misiunea din București. Misionarii săi au ajuns în mai toate marile orașe ale României și s-au făcut cunoscuți mai ales prin invitațiile la cursuri gratuite de limba engleză pe care le ofereau pe stradă. Au avut multe de înfruntat: prin 2008, un preot din Pitești i-a gonit pe tinerii care împărțeau fluturași în apropierea bisericii sale.

Ion Tiriac, miliardarul mormonIon Țiriac, cel mai mândru mormon din România

În prezent, Biserica SZU are 2.905 membri la noi în țară și 17 case de cult: Alexandria, Arad, Bacău, Brașov, București (Mihai Bravu), București (Panduri), Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Sibiu, Timișoara. Nu există niciun templu pe meleagurile noastre (un templu este diferit de o biserică mormonă, fiind un lăcaș de cult de importanță sporită, unde au voie să intre numai cei mai merituoși dintre mormoni).
Ion Țiriac, cel mai bogat român conform Top 300 Capital, este mormon. Ţiriac a recunoscut public că este mormon într-un interviu acordat în 2008 jurnalistului Marius Tucă. Potrivit Capital, Țiriac deține o avere de 1,5-1,6 miliarde de euro.

Averea bisericii mormone: 30 de miliarde de dolari

La nivel mondial există 14 milioane de mormoni. Dintre acești, în jur de 50.000 sunt misionari împrăștiați în toate colțurile lumii. Toți tinerii necăsătoriți cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, care sunt suficient de sănătoși, sunt încurajați să se ofere voluntari pentru a desfășura acțiuni de prozelitism în diferite părți ale globului. Ei devin misionari timp de 18-24 de luni.
Cultul este strict ierarhizat, în fruntea sa aflându-se un profet. Mormonii cred că Isus este cel care conduce biserica, el dezvăluindu-i profetului dorințele sale.
Biserica SZU este o organizație extrem de bogată, averea sa fiind estimată la peste 30 miliarde de dolari. Principala sursă a bunăstării sale este zeciuiala: mormonii trebuie să doneze a zecea parte din venitul lor anual către biserică. De asemenea, biserica face profituri substanţiale din investiţii imobiliare şi din investiţii în afaceri.

O traducere miraculoasă scoasă ca un iepure din pălărie

Religia mormonilor a fost înființată de Joseph Smith în jurul anului 1820 ca un fel de creștinism primitiv. Numele „Mormon” vine de la „Cartea lui Mormon”, unul dintre textele sfinte ale acestei credințe. Mișcarea își are originea în vestul statului New York, SUA. Smith, fondatorul noii religii, a susținut că a avut o primă viziune a lui Dumnezeu-Tatăl și a lui Isus Hristos în primăvara anului 1820, ca răspuns la întrebarea sa referitoare la ce religie să adopte. Dumnezeu i-ar fi spus să nu se alăture niciuneia dintre bisericile existente deoarece toate erau false și că toate credințele din lume sunt odioase în ochii divinității. Smith a mai povestit că Dumnezeu i-a spus că îl va folosi pentru a restabili adevărat biserică creștină.
Într-o altă viziune, în 1823, lui Smith i s-ar fi arătat îngerul Moroni care i-a dezvăluit locul unde era îngropată o carte scrisă pe table de aur, dar și alte artefacte, printre care o pereche de ochelari de argint, ale căror lentile erau făcute din „pietre vizionare” (numite Urim și Thummim), care fuseseră ascunse într-un deal din apropierea casei sale. Conform poveștii lui Smith, Moroni însuși (acesta era fiul lui Mormon și totodată ultimul profet care contribuise la scrierea tăblițelor) le îngropase acolo în anul 421 d. Hr., iar acum se întorsese sub forma unui înger pentru a i le arăta lui Smith.
Smith a povestit că în următorii patru ani a făcut vizite regulate la deal și abia după patru ani, în 1827, îngerul i-a permis să ia plăcile de aur care ar fi conținut o istorie a nativilor americani scrisă într-un alfabet numit de Smtih „egiptean reformat”.
Smith a început să traducă plăcuțele din aur într-un mod cel puțin atipic: dicta traducerea textelor unui scrib în timp avea capul vârât într-un joben. Deoarece purta ochelarii cu pietrele magice, Smith susținea că Dumnezeu îi transmite traducerea textelor sfinte. Smith spunea că vedea cuvintele traduse atunci când se uita la pietrele din fundul pălăriei. După ce a terminat de tradus, Smith a spus că îngerul Moroni a luat înapoi tăblițele. Criticii spun că, de fapt, Cartea lui Mormon a fost pur și simplu inventată de Smith.

Ipoteze bizare: Isus apare în America, indienii sunt urmașii evreilor

Sub titlul „Cartea lui Mormon”, traducerea a fost publicată în anul 1830. După ce textul a fost publicat în engleză și tot mai mulți convertiți s-au botezat, Smith a organizat ramurile Bisericii lui Hristos, ai cărei membri au ajuns să fie numiți sfinții din zilele din urmă sau mormoni.
Însă ce conține, exact, această „Carte a lui Mormon”? Textul se dorește a fi o cronică a populațiilor indigene ale Americii (a amerindienilor), despre care se spune că erau israeliți la origine. Cartea ar fi fost scrisă de mai mulți profeți (ultimul fiind Moroni) de pe continentul american.
Așadar, conform poveștii din carte, în jurul anului 600 î.Hr., un israelit pe nume Lehi a plecat din Palestina la bordul unui vas, alături de familia sa, și a ajuns în America. Astfel, o parte din indienii americani ar fi urmașii unor triburi israelite. O altă credință de bază a Cărții lui Mormon este că Isus ar fi apărut în America la scurt timp după învierea sa și s-ar fi arătat oamenilor (prin anul 34-35 d.Hr.). Mormonii mai cred că Grădina Edenului este localizată în statul Missouri și că tot aici se va petrece și cea de-a două venire a lui Hristos.
Smith a predicat și că oamenii pot deveni zei și zeițe în viața de apoi prin evoluție spirituală. Familiile celor care ajung în acest stadiu se reunesc după moarte, iar soții pot avea copii spirituali în viața de apoi.

Poligamia, interzisă în 1890

După moartea lui Smith, în 1844, majoritatea mormonilor l-au acceptat pe Brigham Young ca nou profet și lider și au înființat în statul Utah Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă.
În vremea lui Young, mormonii au început să practice în mod deschis poligamia, ce fusese instituită de Smith. Însă Congresul Statelor Unite s-a opus acestei practici și a amenințat să desființeze biserica. Puși în fața acestei posibilități, mormonii au renunțat la poligamie. În manifestul său din 1890, președintele bisericii Wilford Woodruff a anunțat sfârșitul căsătoriilor multiple, deși practica a continuat (neoficial) până în prima parte a secolului XX.
Grupuri mici de mormoni, nemulțumite că s-a renunțat la poligamie, s-au separat de Biserică și au format diferite secte de fundamentalism mormon unde poligamia este în floare și în prezent. Fundamentaliștii sunt de părere că poligamia este o cerință, o condiție a salvării, care le va permite să trăiască precum zei și zeițe în viața de dincolo. Se pare că în Statele Unite există undeva între 20.000 și 60.000 de mormoni fundamentaliști (cifrele exacte nu se cunosc). În schimb, Biserica SZU a devenit o susținătoare a monogamiei: un membru despre care se află că este poligam este excomunicat imediat.

Citiți mâine, pe www.verticalnews.ro, mărturiile impresionante ale unor foști mormoni din Statele Unite.

59 Comentarii la “Mormonii din România sunt sprijiniți cu bani de miliardarul Ion Țiriac”

 1. lol says:

  Tiriac e mormon??? Sunteti siguri?

  • mihail says:

   Negarea dumnezeirii lui Hristos înseamnă cu alte cuvinte că moartea lui Iisus nu ar fi fost suficientă pentru plata păcatelor noastre.
   E vorba de “rebranduirea” unei erezii demult apuse- ARIANISMUL.
   Cele mai cunoscute două exemple de secte sunt Martorii lui Iehova şi Mormonii- varianta actuala a vechii erezii a lui Arius, invatand ca Iisus Hristos nu este Dumnezeu.
   Ambele grupări pretind a fi creştine, cu toate că amândouă neagă dumnezeirirea lui Hristos .
   Faptul că ei neagă divinitatea lui Hristos conduce la concluzia că acestea sunt secte. Mulţi martori ai lui Iehova, mormoni sau alţi sectanţi sunt “oameni buni” care par să Îl caute în mod sincer pe Dumnezeu şi tot atât de sincer cred despre ei înşişi că deţin adevărul.
   Biblia ne avertizeaza despre sectanti ca mormonii…
   “unii ca aceştia sunt APOSTOLI MINCINOSI , lucrători vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos. Nu este de mirare, deoarece însuşi satana se preface în înger al luminii. “(2 Cor.11,13-14)

 2. thai says:

  as vrea sa stiu ce impozite platesc astia statului roman. ca nu prea vad cat, dar in schimb au super sedii, lumea contribuie cu taxe anuale. care-i castigul romaniei ca-i toleram?

  • basescu, iubitorul de alcool says:

   Dar marea biserica ortodoxa româna ce impozite plăteste ?!?! Dar câştigul României dupa urma nepermis de fericitului daniel popo securistul care ar fi ??

 3. mormonu says:

  voi astia care nu intelegeti, nu mai cititi. fiti cu bun simt si nu mai cititi, nu va mai dati cu parerea.

  • slang says:

   ce sa nu intelegem stimate reprezentant al celei maimari secte din lume.

   oficial dupa legile statului sunteti culte,in ochii tuturor romanilor cu frica de Dumnezeu sunteti sectanti.SECTANTI pierduti ,dar Dumnezeu a lasat marele arbitru iar voi din necunoastere spirituala ati ales sa va duceti la lucifer .

 4. Di says:

  Biserica Mormona este un loc in care inveti sa fii un bun crestin.

  • rafa says:

   prietene in primul rand mormonismul nu face parte din crestinism… este o religie falsa… crestinismul are la baza sfanta scriptura nu cartea lui smith

   • basescu, iubitorul de alcool says:

    Bine ca e religia ta buna, schmekere ! Câte milioane de oameni au murit de a lungul istoriei din cauza “crestinismului”. ??..mai bine s ar numi cretinism !..macar mormoni ăstia nu au ars pe nimeni pe rug….chiar daca se feresc ei un pic de progres ;)….de$i in cazul lui nea Tiriac nu s ar zice !

  • Ciu says:

   Biserica Mormona este un loc in care inveti sa fii un bun crestin? Unde in Biblie scrii ca trebuie sa ai mai multe sotii? Dzeu i-a facut pe Adam si Eva, nu mai multe Eve!!!

 5. Titus says:

  Thai, de ce sa ii tolerezi? De ce nu, pur si simplul ii accepti? T.

 6. thai says:

  Titus, ii accept, dar in acelasi timp tolerez intalnirile lor, constructiile lor imense si afacerile lor de pe urma carora statul nu castiga nimic. ce aduc ei societatii?

 7. george says:

  Cum adica internetul interzis cat etse in misiune? nu este toata viata in misiune?

  • adrian says:

   se pare ca nu e chiar asa….cel putin asa reiese de pe pagina lor oficiala…;))
   citat:
   “Conferinţa Generală din 6-7 octombrie 2012

   Sfinţii din zilele din urmă continuă îndelungata tradiţie de a se aduna în cadrul conferinţelor generale

   Prima Preşedinţie

   Centrul de conferinţe

   Piaţa Templuluji
   Mii de membri ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă (mormonii) se vor aduna sâmbăta şi duminica următoare în Centrul de conferinţe din oraşul Salt Lake, Utah, S.U.A., pentru a participa la Conferinţa Generală. Alte milioane de membri din întreaga lume o vor urmări pe Internet sau prin intermediul transmisiunii prin satelit în peste 6.000 de clădiri ale Bisericii.”

   link: http://www.mormonii.ro/news/article-view/archive/2012/september/article/conferinta-generala-din-6-7-octombrie-2012.html

  • Willy Kruger says:

   Fara internet inseamna ca nu au acces la informaţii libere, deci sunt indoctrinati de sefii lor si facuti sa nu judece singuri!!!

 8. Moni says:

  Cica poligamia ar fi interzisa doar oficial! In realitate inca se practica1

 9. DV says:

  Dragii mei romani!
  Sunt un mormon fericit, botezat in urma cu 16 ani in Biserica lui Isus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma. Aceasta credinta mi-a transformat viata. M-am botezat deoarece am primit o revelatie personala de la Dumnezeu prin Duhul Sfant. Eram confuz cu privire la lucrurile religioase atat de neclare din lumea asta. Convertirea mea la aceasta Biserica mi-a transformat complet viata. Am o viziune clara asupra scopului vietii pricum si asupra intrebarilor existentiale : de unde venim , de ce suntem aici, unde mergem dupa viata aceasta. Noi suntem fiinte eterne iar cela mai mare adevar etern este ca Tatal Ceresc ne iubeste si se ingrijeste de nevoile noastre fizice si spiriuale, daca i-o cerem cu credinta. ( verificati in Biblie Amos 3:7,Matei 16:15-19, Iacov 1:5 Dumnezeu raspunde real la rugaciune sincera ). Cele mai mari minuni ale aceste Biserici sunt (1) marturia personala pe care o poti dobandi prin rugaciune, (2) Biserica este condusa de profeti vii si de doisprezece apostoli si (3)Templul este din nou prezent pe pamant ca o casa speciala si sfanta a lui Dumnezeu, pentru copiii Sai pretiosi. Va indemn sa cercetati aceasta credinta…nu aveti nimic de pierdut ci doar de castigat. cu drag . DV

  • mihail says:

   Brosura aia numita “Cartea lui Mormon” e o sfidare fara seaman la adresa Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
   Nu exista nici o comuniune spirituala cu cei ce nu-l au sau nu-l primesc ca Domn pe Iisus Hristos.
   Sub nici o forma nu e permis amestecul Scripturii cu alta “marturisire”.
   Galateni 1, 8 e cat se poate de lamuritor.
   “Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema! “(Galateni 1,8)
   Anatema e cat se poate de justificata.

  • Ciu says:

   Cate sotii aveti, domnule DV? Adam avea mai multe Eve?

 10. Ulisse says:

  Si chiar Tiriac ii sponsorizeaza??? La cat e omu de chitros ma cam indoiesc

 11. Walker says:

  Tiriac nu este Mormon. Recititi interviul din 2008. El glumea. Nici pe departe nu-i membru bisericii acesteia. Intai verificati, si apoi publicati.

 12. cristina says:

  pai cum sa fie mormon daca trebuie sa dea zeciuiala.
  imi pare rau pentru voi mormonilor dar sunteti eretici.
  intoarcetiva la ce a propovaduit cu adevarat Hristos, crestinismul.
  impartasitiva cu trupul si sangele lui Hristos.
  stiti ce a spus parintele Arsenie Papacioc, cu bibliile in mana veti merge in iad.
  da, noi restul nu intelegem nimic, trebuie sa vina americanii dupa anul 1800 sa ne crestineze pe noi romanii.
  AMERICANILOR; NOI ROMANII SUNTEM CRESTINATI DE PESTE 2000 DE ANI DE SFANTUL APOSTOL ANDREI.
  Stati acasa si nu mai trageti si pe altii dupa voi in erezie.

  • mormon 2 says:

   cristina…abtine te!voi toti care judecati mormonii sau pe altii,incetati!terminati cu cearta de vorbe!daca sunteti crestini,aduceti va aminte ca Isus ia iubit pe toti,in ioan 3:16 spune ca oricine crede in el sa nu moara ci sa traiasca vesnic..n vrb de mormoni,catolici,protestanti sau altii..cand esti crestin autentic iubesti si pe musulman si pe budist ..toti sunt fii ai lui Dzeu,cand judeci pe altii ca rup paine altfel,te judeci pe tine!e nonsens…viata este extrem de scurta si ne pierdem vremea cu lucruri de nimic..:(

   • Om, fiinta says:

    Acesta este cel mai bun raspuns. Toti suntem oameni. Toti credem in Dumnezeu. Important este sa avem credinta.

 13. cruzutu says:

  Si chiorul de Basescu e mormon ?

 14. CFP says:

  Sunt o membra a Bisericii Lui Isus Hristos a Sfintiilor din zilele din urma si va declar ca aceasta biserica este mult mai raspandita in afara Statelor Unite, deci nu o mai numiti biserica americana.
  Sunt foarte fericita si mandra ca apartin acestei biserici, am o marturie despre Dumnezeu si Isus Hristos cum ca ei ne iubesc nespus,chiar pe fiecare dintre noi.
  Cuvintele rele si ironia de care dau dovada unele persoane in comentariile lor nu ne afecteaza prea mult caci noi stim in cine ne-am pus increderea.
  Fac precizarea ca Ion Tiriac nu este membru al acestei biserici si ca nu el finanteaza biserica si membrii insisi fac acest lucru prin eforturile lor de a plati zeciuiala.
  Si sa raspund la una dintre intrebarile puse, ce beneficii aduce biserica statului Roman? Pe scurt precizez ca Biserica are un fond de bunastare al celor vevoiasi si ca nu de putine ori a fost prezenta in locurile afectate de saracie,inundatii etc. Au fost oameni care au declarat ca biserica ortodoxa le-a dat cruciulite,pe cand cea mormona le-a adus hrana,imbracaminte,paturi si alte lucruri folositoare supravietuirii.De asemenea avem un program larg de predicare a Evanghelieie prin misionari veniti din diferite parti ale globului,cursuri de limba engleza gratuite etc.

 15. mp says:

  Mormonii sunt oameni super de treaba,cine-i vorbeste de rau pe mormoni inseamna ca nu a cunoscut nici unul personal si nu-l cunoaste nici pe Dumnezeu.Caci noi toti suntem creati de El,fie evreu, crestin,musulman etc.Respect toti oamenii si credintele lor atat timp cat standardele lor morale sunt ridicate si dorintele lor de a face bine sunt nelimitate. Noi toti nu suntem mai presus sau mai prejos decat mormonii.
  Haideti mai bine sa ne vedem de treburile noastre si sa mergem la bisericile de care apartinem si sa ne rugam Tatalui Cresc sa ne ierte rautatea noastra si impietrirea inimilor noastre.Trebuie sa fim mai buni si mai toleranti.

 16. Amalia says:

  @Thai,
  1. Biserica Mormona nu are decat vreo 4 cladiri in toata tara, doua in Bucuresti, una in Ploiesti si una in Brasov. Restul locurilor de intalnire sunt inchiriate. Deci nu inteleg exact cu ce te deranjeaza. Cat despre fondurile cu care spui ca lumea contribuie, e vorba de zeciuiala platita de membrii, nu iti cere tie nimeni nici un ban. Insa parte din impozitele noastre merg inspre Biserica Ortodoxa. Sa inteleg ca asta nu te deranjeaza pentru ca e religia majoritara? Un caz trist de intoleranta si de manifestare a “tiraniei majoritatii”…

  2. Cultele sunt scutite de impozit. Cum poti sa ai pretentia ca religiile minoritare sa plateasca impozit atat timp cat religia majoritara (si implicit cea mai instarita la nivel national) nu plateste?

  @George
  Prin “misiune” reporterul se refera la perioada de un an jumate pentru fete si doi ani pentru baieti de “misune cu timp deplin”, perioada in care tinerii misionari sunt de cele mai multe ori departe de casa petrecandu-si aproape tot timpul discutand cu oamenii despre crezurile lor. In intervalul asta nu au acces la internet (decat o data pe saptamana pentru a scrie familiei) sau televizor pentru a se putea concentra mai bine pe misiune.
  In general insa, membrii bisericii nu au restrictii in a folosi mijloacele electronice de comunicare si informare.

  @ Moni
  Biserica lui Isus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma nu mai practica poligamia nici teoretic nici practic. Exista insa cateva grupari care cand biserica a decis sa elimine poligamia in 1980 nu au fost de acord si s-au rupt de biserica initiala, continuand practica. Ei sunt numiti de multe ori tot “mormoni” de aici confuzia. Cea mai mare grupare de acest fel e “The Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints” pentru care poligamia ramane intr-adevar si azi o practica curenta.

 17. Maria says:

  In sfarsit un reporter care nu trage concluzii din auzite (cu exceptie fazei cu internetul, care e cam ridicola; daca ar fi pus o simpla intrebare ar fi aflat ca aceasta regula se refera la tinerii misionari care isi dedica voluntar tot timpul prozelitismului), ci merge la fata locului si se informeaza. Trebuie sa recunosc ca efortul facut de autorul articolului este laudabil. Multi starnesc zvonuri false si aduc jigniri unei religii gare nu face altceva dacat sa propovaduiasca iubirea aproapelui si aspiratia spre perfectiunea divina. Mormonii sunt oameni cinstiti, muncitori, iubitori si toleranti. Ei isi administreaza fondurile prin eforturile proprii, platind zeciuiala si darul de post din veniturile proprii fara sa fie obligati, doar din Credinta. Ma intreb cati enorasi ar plati zece la suta din veniturile lor bisericii de stat daca li s-ar cere asta…
  Oameni bune, inainte sa aruncati cu pietre, informati-va, puneti intrebari, cititi, cultivati-va si trageti concluzii informate, nu bazate pe zvonuri false…

 18. Paula R says:

  Multi dintre voi vorbesc despre ceva ce nu stiu cu adevarat.Ce ar fi sa intrati intr-o duminica in Biserica lui Isus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma, o sa va convingeti singuri. Nu trebuie sa judecati nici o religie, Dumnezeu este peste tot. Intrati in Biserica.

 19. YNA says:

  Vi se pare ca in fata lui Dumnezeu conteaza ce religie ai ?
  Nu. El nu are nici o religie, dar fiecare este liber sa-si aleaga felul in care poate evolua spiritual.
  Daca te simti bine intr-o biserica, sau intr-o anumita religie , foarte bine ,urmeaz-o .
  Dar cel mai important este felul in care gandim , felul in care vorbim si felul in care actionam.
  Asa ca….fiecare isi alege modul de viata asa cum crede el ca este mai bine pentru evolutia sa .
  Nu ne obliga nimeni sa facem ceva vara voia noastra .

 20. CALM says:

  Sunt creştin-ortodox şi celor care nu pot tolera alte religii le spun urmatoarele:
  – orice religie este bună atât timp cât nu îndeamnă oamenii la a-şi face rău lor sau celor din jur;
  – dacă această biserică nu propovăduie astfel de ,,răutăţi” , este binevenită pentru că orice societate şi în special a noastră în ziua de azi, are nevoie de reguli de moralitate care să-i îndrume pe cei tineri – acesta ar putea fi unul dintre avantajele pe care le-ar primi România de la mormoni;
  – periculoase nu sunt neaparat religiile dar şi eu mă tem de ceea ce pot face conducătorii unor biserici cu banii credincioşilor;
  – şi încăodată subliniez, orice religie este bună atât timp cât propovăduieşte binele, nu îndeamnă la a face rău şi nu-şi transformă adepţii în sclavi, slujitori lipsiţi de stima de sine, libertatea de a gândi şi de a alege;
  – fiecare OM trebuie să gândească faptul că în el îsuşi există Divinitatea Supremă indiferent cum am numio şi aceasta este puterea de a face bine.

  Cu stimă pentru toţi cei care încearcă să facă totul bine,

  Dan

 21. nu conteaza says:

  Hei ce mai conteaza religia mormona cartea lor a fost scrisa dintr-un joben,daca in joben se afla un iepure poate ca ar fi trebuit sa interpreteze modul de viata al acestuia!!!!

 22. Ceausu Valeriu says:

  Valuca
  I-am cunoscut pe mormonii din Iasi.Am fost la ei in biserica, am fost si intr-o
  duminica, i-am vizitat de cateva ori, am stat la discutii cu ei despre credinta in
  Dumnezeu,in sacrificiul lui Cristos, despre noi, despre rostul nostru in viata. Desi raman ferm credincios ortodox (recunosc nu foarte practicant ) nu pot decat sa-i admir pe acei oameni care nu fac rau nimanui. Fiecare avem credinta ca modul in care credem si ne manifestam credinta este cel mai bun. Asa fac catolicii, ortodoxii, ortodoxii de rit vechi, greco catolicii, luteranii, evanghelicii (sasii din Ardeal). Principalul este ca trebuie sa ne acceptam unii pe altii si sa
  constientizam ca avand credinta in Trinitate suntem toti crestini. In discutiile cu
  mormonii din Iasi,fie ei americani sau ieseni, am ajuns la concluzia ca suntem prieteni fara sa insistam pe ideea ca celalalt trebuie sa fie de acelasi rit . Am de la ei Cartea lui Mormon si sincer din cand in cand mai citesc din ea. O fac pentru ca vreau sa-i cunosc mai bine. Neincrederea si respingerea vin din necunoas-
  tere. Omul nu accepta si se teme doar de ceea ce nu cunoaste. Putem convietui fara sa incercam sa convingem pe nimeni ca doar noi suntem cei mai buni, sa ne acceptam asa cum suntem cu partile noastre mai mult sau mai putin bune. Toate conflictele pornesc din lipsa de comunicare, din teama,din necunoastere, si exemple sunt destule inclusiv cele referitoare la etnii.

  • mihail says:

   Ca sa fie lucrurile clare, se neaga Divinitatea lui Hristos, e negata la pachet cu Trinitatea.
   Hristos dupa mintea lor e un profet ca multi altii.
   Tocmai ca mormonismul e ireconciliabil cu Crestinismul.
   Este negata Trinitatea si divinitatea lui Hristos, adica exact esenta Crestinismului.
   Mesia, pentru ei e un nume, ca si Gigel.
   Lectureaza “Cartea lui Mormon” , te vei convinge singur ca e in contradictie cu Biblia.

   • lidia says:

    Esti “curajos”, Mihail ! Nu te temi sa minti, sa denigrezi… Chiar n-ai citit Cartea lui Mormon! Daca o citeai aveai o mai mare certitudine ca Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, ca Divinitatea este : Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant, care sunt UNA in unitate si in armonie perfecte a scopului si a doctrinei. Mormonii cred in fiecere dintre Ei si in acelasi timp nu Ii separa. E cea mai crestina religie, daca pot spune asa, pentru ca se bazeaza pe invataturile Fiului lui Dumnezeu, Isus Hristos, al Carui nume sfant Il poarta chiar in denumirea Bisericii. El este Mesia. Nu este nicio contradictie cu Biblia.

 23. dumiploiesti says:

  multe vedete din Romania cat si din intreaga lume sunt mormoni chiar si in parlamentul americii sunt foarte multi mormoni …. la noi de ce nu ar fi ?! biserica in lume cat si in Romania incepe sa prinda radacini puternice…usile bisericii din intreaga lume sunt deschise pentru toti … eu sunt membru in aceasta biserica de 19 ani si ma simpt foarte bine avandu-l pe Dumnezeu alaturi d mine ….va asteptam sa participati in fiecare duminica la slujba … cautati misionarii din fiecare oras specificat mai sus si luati legatura cu ei … Dumnezeu sa ne binecuvanteze …..

 24. Christian says:

  sincer ii apreciez foarte mult pe mormoni,isi trimit misionari in toata lumea si fiecare misionar este voluntar,merge pe propria cheltuiala pentru a propovadui cuvantul lui dumnezeu.Am intalnit si eu 2 tineri din america de religie mormona si cand vorbeau de dumnezeu chipul lor se luminau de bucurie,am continuat sa ascult invataturile lor si nu sunt cum cred altii,

 25. Mihai says:

  Au niste fete frumoasa, am cunoscut o tipa de la ei si mi-a zis ca daca afla ai lor de la biserica ceva o dau afara si are probleme.Tipa nu era romanca, dar am fost prieteni 1 an. Faina tipa, dar era obligata sa faca misiune, avea niste parinti cu capul in colturi. Mai vb si acum cu ea pe net, este in America acum.

  • Daniel says:

   Merită să fi mormon? Sunt și aici la craiova. Dar nici o fată… 🙁 . Frate nu beau nu fumez nu ma droghez nu ma duk la curve nici atât dar mă distrez săptămânal și mi se pare normal să poți face sex cu o fată care ți-e iubită. Dar ei am înțeles k nu pot face sex decat dacă se căsătoresc. 🙁 Iar instinctul oltenesc îmi spune akum: fete nu, bani nu, vreun job bine platit pe la vreun mormon american sau vreo mormoniță nu, deci…. nu mă mai duk… Ce ciudat, la craiova n-au decât câțiva misionari deștia (băieți, nu fete :(, nu mai sunt la curent cu multe lucruri k n-au voie să intre pe internet iar români nu-s decât 2 bețâvani (după ani de zile de când au biserica) pe care nu vor să-i boteze pentru că bea și fumează 😀 Vorbesc ff bine engleză deci i-am descusut total. Nu văd vreun real folos pt mine. Iar religia și a noastră e îndobitocire mare (bullshit) dar a lor mai insistă și să spui ce revelații ai deci paranoia totală. Tu ai crezut k te ia in america o bunăciune deasta. Si io am visam la asa ceva (sincer mă gândeam și pussy și job șmecher) 😀 Tu ce părere ai Mihai?

   • lidia says:

    Daniel, inteleg foarte bine ce fel de viata vrei sa duci, dar te-ai gandit ce ramane DUPA ? Mai gandeste-te…

 26. Dan says:

  Doctrina mormona e de preferat comparativ cu “doctrinele” partidelor politice care sint tot un fel de “secte” lipsite de morala, etica, sau adevar.Sa nu mai vorbim de hotie,minciuna sau furt din bunul comun care bintuie politica de pe la noi.Macar mormonii sint niste oameni morali cu bun simt care nu-ti baga mina in buzunar sa-ti ia ultimul ban asa cum fac politicienii.

 27. Marius says:

  La voi ce e sa fi crestin?… Crezi ca daca saruti icoane si te rogi la statui cu chipul lui Isus esti crestin?…NU! Eu sunt mormon, si toate ce se spun si sau spus despre biserica si despre mormoni sunt minciuni! Crezi ca religiile care saruta icoane, care bea alcool, care saruta moastele sfintiilor este placut la dumnezeu? NU! Care e religia adevarata? Sa va vad daca stiti!

 28. bucifer says:

  cat cretinism… va contraziceti pe niste himere.
  pe un virus al mintii care nu va lasa sa vedeti si sa traiti adevarata viata… aroganta tipica speciei umane, care se crede importanta, cand de fapt e nimic… in imensiatea universului…
  zevzecilor…

  • vasile says:

   aceasta “imensitate” este o suma de imensitati ;universul nu poate exista fara nici unul dintre noi (aroganti sau umili) ,manifestarea va fi intotdeauna “si mai mult decat atat” : magica,paradoxala si misterioasa.
   te pup pe bot si pe compot!

 29. valy says:

  eu sunt mormon si sunt mandru de acest lucru..nimeni din biserica nu afirma ca Isus nu este Dumnezeu…tot ce scriu altii despre aceasta biserica,o fac in necunostinta de cauza sau din rautate..caci rautatea este radacina tuturor relelor pe acest pamant..studiati doctrina bisericii mormone si veti afla adevarul..nu va luati dupa vorbele mincinoase aruncate incolo si incoace…si atunci cand veti studia,rugati-va Domnului daca aceste scripturi sunt adevarate–numai duhul sfant va poate confirma sau infirma asta..si nimeni altul…

 30. gutanu says:

  dar daca nu accepta cineva sa plateasca zeciuiala mai este acceptat in biserica voastra saueste una din conditiile aderarii?de ce credeti ca un om nu poate face milostenie dupa bunul plac/chiar considerati adeptii atit de limitati incit trebuie sa hotarasca seful cum sa faca milostenie?unde i liberul arbitru si respectul pentru ceilalti?sau doar zeciuiala conteaza si controlul asupra celorlalti?

 31. filip says:

  eu pot marturisi ca dumnezeu exista si isus cristos este fiul lui si duhul sfant exista
  si biserica a sfintilor din ultimele zile este adevarata si va pot spune ca pe 17 .05.14. am avut botezul si este minunat

  • marcelino says:

   Esti retard la fel ca ceilalti va botezati pt bani….iudelor….sa va fie rusine baaa….. pupati-l pe tiriac in….. ca va da bani….hai faceti coada si daca sunteti cuminti va mai boteaza el o data…

 32. Mihaela says:

  Religiile sunt asemanate cu partidele politice. Multe religii cauta adepti pentru a cotiza.Crestinismul este cel care da valoare omului pe acest pamant. A fii crestin este foarte greu, dar trebuie sa ne straduim pentru a deveni buni crestini placuti lui Dumnezeu. Nu conteaza din ce religie faci parte, daca citesti Biblia, si respecti ceea ce-ti cere Domnul Iisus Hristos atunci esti un bun crestin. Daca esti ortodox nu pune pe primul loc traditia ci Cuvantul lui Dumnezeu. Daca citesti din Biblie Isaia capitolul 44, vei vedea cum ortodocsii se inchina la idoli. Studiati Biblia este Cartea de capatai a crestinului. Nu trebuie sa judecam pe nimeni dupa religia in care este. Fiecare dintre noi trebuie sa ne straduim a merge spre mantuire. Acolo ajungem prin iubirea pe care ne-a invatat Iisus Hristos sa o dam aproapelui. Trebuie sa ne acceptam unii pe altii, toti suntem fii si fiicele lui Dumnezeu. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 33. Tatarusanu Mihai says:

  Bai voi secta ortodoxa, sunteti cea mai mizerabila, va inchinati la kurve si golani!

 34. Adriana says:

  Sunt foarte interesata de aceasta religie!de unde pot Lua cartea sa ma documents Mai mult?eu sunt din medgidia nu prea am ocazia sa pot vixita o astfel de biserica!

  • DV says:

   Buna Adriana,
   Iti multumim pentru interesul tau de a studia Biserica lui Isus Hristos A sfintilor din Zilele din Urma. Gasesti foarte multe informatii pe internet pe pagina oficiala :
   http://www.mormon.org/ron sau http://www.mormonii.ro
   Cel mai aproape poti merge Duminica la ora 10 la biserica in Constanta.
   Daca ai alte intrebari ma poti suna : 0721853823 ( Vasile )

 35. Anca Emilia says:

  suntem ca niste oi rătăcite,prea putini raman in religia lor si prea multi se
  Convertesc in secte si in vorbe mincinoase !mormonii?!secta ,prezicători mincinoși ,antihriști,cu inițiativa de a da nastere unei noi “religii”Paralela cea creștinismului si Bibliei Sfinte !Mormonii?o secta plină de bani de pe urma statelor ,evrei ce conduc lumea in spatele tuturor !informati-va ce sunt ei ce dețin ei si daca este normal si daca in Biblie scrie asa ceva!!!europa a format America ,nu inteleg de ce o secta provenita de acolo sa acopere creștinismul Europei ,in lume!banul si vorbele
  Mincinoase in care se încrede omul duce spre pieire uitând de unde provine si religia
  Lui !Fuga spre mai
  Bine schimbând religia?alerga spre mai bine
  Prin rugăciunile creștine si apropierea de Cel de sus !nu prin vorbele profeților mincinoși proveniți din secte întemeiate din ideile lor !

 36. Hsbaba says:

  Vreau sami suga pula mormonii

 37. OrtodoxPanaLaMoarte !!! says:

  Ma pișș pe mormoni , baptisti si toate sectele din lume . Niste retardati . Religia nu are nici 200 de ani de cand s-a fornat si voi detineti adevarul . Falșilor , v-ati vandut ca Iuda , in iad veti merge si veti arde acolo pe veci !!!

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!