Moldovenii, pericol public!

Slova bine meşteşugită, blândeţea şi curtoazia s-au născut împreună, demult, în Moldova. De la vremurile de glorie impuse de Eminescu, Creangă, Alecsandri dulcele grai moldovenesc este din ce în ce mai  împleticit de alcool, iar lenea are acolo cea mai numeroasă armată. Celebra poveste a lui Creangă (Muieţi-s posmagii) a redevenit mai actual ca oricând în mirificul peisaj moldav. Din Vrancea până-n Botoşani, întâlneşti sate pustiite de lene. Cei rămaşi, prea leneşi să-şi mai facă de lucru, îşi duc zilele bând alcoolul prost şi cumpărat din banii ce le revin din ajutorul acordat de stat. Vaslui deţine tristele recorduri de bolnavi de ciroză hepatică, dar şi de judeţul campion la agresări sexuale, mai ales asupra minorilor.

Unul din doi ieşeni nu munceşte

Urmează Iaşiul. În ciuda unor oferte generoase pentru muncă, ieşenii preferă să stea acasă şi să încaseze ajutoarele sociale de la stat. Mai mult, asistaţii refuză până şi munca pe care ar trebui să o presteze în folosul comunităţii pentru banii încasaţi de la guvern. Într-o ultimă statistică efectuată la nivel naţional, în Iaşi au fost descoperite cele mai multe ilegalităţi săvârşite pe tărâmul asistenţei sociale. Controalele au evidenţiat şi un fapt incredibil: jumătate dintre locuitorii judeţului Iaşi primesc ajutoare de la stat! Astfel că unul din doi ieşeni stă acasă, fără să producă!
Peste 400.000 dintre cei 826.000 de locuitori ai judeţului Iaşi primesc ajutoare de la stat: pentru plata în­călzirii cu lemne sau cu gaze naturale, subvenţii pentru facturile la energia termică sau pentru transportul în comun, ca indemnizaţie pentru persoane cu handicap ori sub formă de venit minim garantat. Huzurul pe banii statului a durat ani întregi, iar atenţia inspectorilor s-a făcut remarcată abia acum, după ce mulţi ani s-au falsificat acte şi s-au acordat ajutoare chiar şi celor care munceau în străinatate. Potrivit ultimelor da­te centralizate, la Iaşi s-au descoperit 25 la sută din cele 26.000 de cazuri ilegale de asis­tenţă socială depistate la nivel naţional. Peste 6.000 de familii ieşene, re­prezentând un sfert din cele 26.000 de cazuri ilegale de asistenţă social depistate la nivel naţional, au avut ajutor de la stat fără a li se cuveni acest drept, aproximativ 1.000 dintre aceste persoane fiind beneficiare de venit minim garantat. De exemplu, într-o singură localitate ieşeană s-a plătit aproape un milion de lei pentru ajutoare sociale acordate nejustificat. Iar acesta este doar începutul, întrucât până acum au fost controlate doar 20 la sută dintre pri­mării. De remarcat şi faptul că în Iaşi au fost semnalate, în urma aceluiaşi control naţional, şi cele mai multe nereguli provocate de doctori în acordarea certificatelor de concediu medical!

4 Comentarii la “Moldovenii, pericol public!”

 1. moldoveanul says:

  ,,unul din doi ieşeni stă acasă, fără să producă”-si ce pusca si cureaua lata sa produca omul (eventual pe centura),daca nu sunt locuri de munca nicaieri,daca a initia o afacere privata nu este la indemana oricui, iar contextul economic nu permite, daca debuseul lucratului afara incet-incet se inchide?!Pai dumneata ai ceva cu moldovenii de te iei doar de ei in timp ce nu vezi metehne mai mari ale politicienilor, tiganilor, bucurestenilor s.a.Pai normal ca si eu as prefera sa iau 400 ron ajutor social si mai lucrez ceva la negru, sau pur si simplu ma odihnesc decat 600 salariu la un patron care scoate untul din mine 10 sau peste 10 ore pe zi. Decat sa muncesti degeaba mai bine stau degeaba, am gandit dintotdeauna. Trebuie ca omul sa aiba respect pentru propria persoana si nu sa accepte orice mizerie doar pentru ca asa este ,,corect politic”. De acord ca sunt multi pierde-vara in Moldova dar asta nu este o regula. Esti penibil, jurnalistule!

 2. Isul says:

  Citesti si te crucesti.Oare cine a scris aceasta aberatie?Oricum, observ ca este deranjat ca in Iasi sunt niste gainari,care nici nu stiu sa fure!Si pune aceasta nestiinta pe seama leneviei.Sunt moldovean si nu accept ca un icsulescu, un necunascator a expresiei de”pericol”,sa debiteze niste ineptii ca cel din articolul de mai sus.Cunosc orase unde sunt aciuati mii de hoti care au devalizat statul in prostie.Astia or fi harnicii autorului.Pot sa exemplific;Muntenia,Ardealul,Orasele unguresti,Banatul.Deci daca o iei asa toti sunt un pericol cu adevarat public,nu o regiune unde mai stiu ce jurnalist a avut o deceptie in dragoste sau mai stiu eu ce insucces.Si chiar asa a cui este vina neregulilor enumerate?Se cunoaste ca esti neumblat daca nu cunosti ospitalitatea moldoveneasca!

 3. oparitu says:

  V-a oparit adevarul, sholdovenilor? Nu ati citit ca-i vorba de un “studiu facut la nivel national”? Toata lumea e impotriva voastra si d-aia nu mai puteti voi sa stati degeaba, sa beti pana va crapa ficatul (si impanziti spitalele fara sa platiti un sfant), sa va violati copilele? De ce astea sunt mai dese la voi, in Moldova? adevarul trebuie sa va trezeasca, nu sa va infirbante si mai tare, sa gasiti noi prilejuri de a va ineca amarul in alcool.

 4. ieseanul says:

  sunt din Iasi si lucrez 10 ore pe zi la o firma, ca si secretara desi am studii superioare. Orice, numai sa nu stau acasa. am vecini si colegi de scoala carora nu le-a placut cartea care beau in fata blocului si traiesc din ajutorul social. nu se face asa. bine, nu suntem unicati. probabil ca si in alte zone e asa

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!