Mierea contrafăcută a invadat România. Cum recunoști falsurile

Medicament, răsfăț dulce și simbol al iubirii, mierea a fost descoperită încă din timpuri străvechi și folosită îndelung pentru pentru proprietățile ei miraculoase. Este poate cel mai complet, benefic și eficient aliment cunoscut până acum.

În forma sa naturală, mierea este bogată în minerale, vitamine, enzime, aminoacizi și carbohidrați. Preparată însă, prin fierbere, își pierde mulți dintre acești nutrienți, ei transformându-se în celule toxice, dăunatoare organismului uman. Așadar, mierea trebuie consumată exact așa cum este ”gătită” de albine, fără alte intervenții sau adaosuri.
Din nefericire, pe piața din România aproape jumătate din mierea aflată la vânzare este contrafăcută sau îmbunătățită cu alte adaosuri care provoacă destule neplăceri medicale consumatorilor. Piața din România este de 20.000 de tone de miere anual.
Un recent demers jurnalistic a scos la iveală că din 10 borcane cu miere – alese aleatoriu din mai multe supermarketuri – 10, adică toate, conțineau miere falsificată sau de o calitate mult inferioară celei normale, prezentate pe etichetă. În laboratorul de analize s-a descoperit că mierea de la supermarket conținea glucoza industrială, melasă de zahăr, praf de porumb, colorant și gelatină. Doar urme de polen, deși pe toate borcanele scria “miere natural” de tei, salcâm, polifloră, floarea soarelui.

Înșelătorie fără perdea

”Pentru certificatul de calitate, firmele duc la testare o singura probă. Evident, una perfectă”, au dezvăluit specialiștii laboratorului de analize. După ce primesc certificatul de calitate, comercianții scot pe piață zeci de mii de borcane al căror conținut nu mai este controlat de nimeni. În demersul pomenit, au fost controlați șapte producători mari din România. Producători de miere care obținuseră cu brio certificatul de calitate pentru produsele din portofoliu. ”Majoritatea probelor alese nu a corespuns testelor normale. Mierea este falsificată cu zahăr invertit și am identificat glucoză industrială”, au spus laboranții.

Cu alte cuvinte, mierea cumpărată din supermarketuri este un substitut periculos, un fel de sirop de zahăr, hidrolizat de porumb, coloranți și diferite arome prin care transformi o melasă în ”miere” de salcâm, tei, polifloră, floarea soarelui. Falsuri ordinare prin care anumiți mari producători își triplează cantitatea livrată magazinelor, iar conturile se rotunjesc vizibil.

Sănătatea în pericol, nu răspunde nimeni

Pentru copilul de peste un an, două lingurițe de miere naturală pe zi sunt, spun nutriționiștii, hrana vie. Ce înseamnă însă dacă îi dai din borcanul cumparat din magazin un amestec de glucoza industrială, sirop de zahăr, coloranți, amidon?

“În acest caz poți să-i provoci copilului un dezechilibru major. Mierea de calitate îi asigurp necesarul de zahăr și are darul de a reduce dezvoltarea gustului pentru dulce, prevenind astfel pericolul reprezentat de obezitate. Dacă, în schimb, mierea este contrafăcută efectul este exact invers, extrem de grav”, explică pediatrii.

În afară de copii, diabeticii se expun la pericole mari consumând o miere contrafăcută. Aceștia pot intra orcând în criză diabetică.
„Primul pericol este cel al zahărului pus în astfel de produse, iar excesul de zahăr nu face bine organismului. Apoi este disconfortul că mâncaţi altceva decât ceea ce aşteptaţi – un produs de o calitate inferioară. Dacă ţineţi regim, puteţi ajunge să aveţi probleme grave de sănătate, fără să ştiţi motivul”, avertizează Gheorghe Mencinicopschi, cunoscut specialist în alimentaţie

.

Nu doar în supermarket este miere contrafăcută

„Mulți dintre falsificatori sunt chiar producătorii care vor să vândă mai mult şi amestecă mierea pură cu diverse siropuri. Astfel, din trei kilograme obţin cel puţin cinci. O altă categorie de speculanţi sunt intermediarii, care cumpără de la mine cinci kilograme şi prin prelucrare scot chiar şi zece kilograme”. Așa că este bine să cunoașteți câteva dintre caracteristicile mierii bune și cum să vă feriți de ”apicultorii” șarlatani.

În primul rând, mierea naturală are o aromă specifică şi oferă o senzaţie fină când este înghiţită. De asemenea, prezintă impurităţi naturale: polen, microparticule de ceară şi uneori propolis. Are o textură fină, se prelinge şi nu face spumă.

În schimb, mierea contrafăcută are un miros greu sau nu prezintă nicio aromă. Poate fi separată în straturi şi este limpede – fără impurităţi. Se întinde uşor pe felia de pâine şi nu în ultimul rând, produsul fals face spumă. Falsificatorii au şi pretenţii la preţ. Apicultorii serioși vând în piețe un borcan de miere de 500 de grame cu 10-12 lei, iar mierea falsă se vinde şi cu 15 lei. Cei care o vând îi păcălesc pe cumpărători, spunându-le că mierea lor e cea naturală, dovada ar fi că este curată şi nu are impurităţi.

Cum să recunoști mierea contrafăcută

Dacă aveţi dubii că mierea cumpărată e falsă, iată câteva testele considerate sigure de specialişti.

 • Amestecaţi mierea în apă. Mierea naturală are densitatea de 1,4 ori mai mare decât apa și nu se dizolvă. Mierea ar trebui să cadă la fund și să nu se împrăștie rapid în apă. Cea contrafacută are o densitate mai mică și ar trebui să se dizolve.
 • Mierea ar trebui să aibă aroma plantelor din care este culeasă. De obicei, mierea falsificată este doar dulce, fără nici o aromă.
 • Introduceți o lingură în borcan, apoi ridicați-o și lăsați să curgă mierea. Dacă mierea curge continuu, fără să se desprindă în picături, atunci cel mai probabil mierea este naturală. Mierea de salcâm este putin mai fluidă decât cea de floarea soarelui sau polifloră. Cea de mană (muguri de brad) este cea mai densă.
 • Ţineţi un chibrit aprins deasupra unei linguriţe de miere. Dacă e naturală, mierea se va topi şi nu va începe să sfârâie imediat.
 • Încălziţi o bucată de sârmă inoxidabilă şi introduceţi-o în miere. Un produs de calitate se va lipi de metal şi nu se va prelinge înapoi în borcan când sârma e scoasă din miere.
 • Puneți o bucată de pâine veche în miere. După 10 minute ar trebui ca pâinea să fie în stare solidă, ci nu să se înmoaie.
 • Puneţi puţină miere pe o foaie de hârtie. Dacă pata umedă se răspândeşte pe suprafaţa hârtiei, atunci mierea este contrafăcută.
 • Mierea de floarea soarelui și cea polifloră cristalizează. Dacă ați cumpărat miere și după 2-3 luni nu are deloc mici cristale, e posibil ca aceasta să fi fost contrafacută. Mierea poate redeveni fluidă dacă este pusă în apă caldă, maximum 40 de grade. Dacă temperature apei este mai mare își pierde din proprietăți (de aceea nu este indicat să puneți miere în ceaiul fierbinte). De menționat că mierea de salcâm și cea de mană cristalizeaza foarte greu, dupa aproximativ un an.
 • Puneți miere într-o lingură apoi amestecați cu un creion chimic aproximativ un minut. Dacă mierea se colorează este posibil să nu fie naturală. În cazul în care culoarea nu i se modifică, este naturală.

      Nadina Dobrogeanu

46 Comentarii la “Mierea contrafăcută a invadat România. Cum recunoști falsurile”

 1. Gigi Talent says:

  Pai si organele de control din piețe ce fac? De ce nu se iau măsuri? România, tara de lot!

  • ionescu says:

   vinde unu apa cu zahar si zice ca e miere e fals politia ce face doarme il cheama rosioru doicu can brunet atentie e in zona piata rahova cu o femeie slaba roscata atentie trebuie prins datil pe mina politiei va rog e apa cu zahar colorat omoara lumea si copiii duceti la analiza ok

 2. Geo says:

  Dulciurile induc aciditatea in organism.
  Apa ZEN alcalina ionizata combate si elimina acidoza cauza bolilor metabolice si degenerative.
  Alimentele pe care le consumam induc aciditate in organism favorizand astfel aparitia bolilor.
  Apa ZEN “stinge” aciditatea prin reglarea ph-ului.
  http://apazen.blogspot.ro/2013/02/apa-zen-combate-si-elimina-acidoza.html

 3. nahir says:

  toate sfaturile de verificare a calitatii mierii sunt foarte bune dar, pt. ca exista si un “dar”, verificarea mierii cu aceste metode nu o putem face decat dupa achizitionarea ei. acasa.
  o metoda de verificare inainte de cumpararea mierii, aflata de la tv, daca mai tin bine minte la o emisiune gen viata satului de duminca, ar consta in rasturnarea borcanului cu miere.
  bula de aer care se formeaza trebuie sa se deplaseze foarte incet spre fundul borcanului unde mierea trebuie sa ramana totusi in contact cu acesta. chiar insa si cu aceasta metoda, ultimul borcan cumparat dintr-un hyper/super-market avea un gust cam diferit (ca sa nu zic ciudat) de cel de miere de salcam.
  cum procedam? cumparam mierea, o verificam (intai acasa si pe urma la laborator autorizat) si pe urma ne cerem banii de la magazin prin o.p.c.? mai simplu nu se poate?

 4. Florin says:

  Am cativa stupi si va spun ca ceea ce cititi aici este adevarat. Apicultorii adevarati nu se imbogatesc din miere si nici nu ajung sa vanda prin supermarketuri. Cumparati miere numai de la surse de incredere si nu de pe piata.

  • Cristi says:

   Florin, daca ai miere buna si poti vinde, as vrea si eu sa cumpar macar un borcan. Pentru detalii, scrie-mi pe e-mail… eventual si un numar de telefon la care sa te gasesc.

  • liliana says:

   Si unde sa gasim acele surse de incredere?

   • Adi says:

    Surse de incredere: apicultori din zona dumneavoastra sau recomandati de cunostinte care consuma produsele lor de mai mult timp si stiu ca sunt de calitate.

   • adrian says:

    sarut mana doamna,si scuze de deranj!am vazut ca sunteti consumatoare de miere,daca va intereseaza o miere 100% naturala,pe care o puteti duce la analize fara nici un fel de problema,va pot oferi cu mare placere!eu sunt din cornetu,jud ilfov.Va doresc o seara buna!

 5. delabucovina says:

  O miere deosebita, valoroasa si curata, puteti comanda aici.
  http://delabucovina.ro/
  Si nu numai miere!

 6. ion says:

  Eu cumpar de multi ani miere, fructe,legume si oua de la un fermier din constanta. L-am vizitat de multe ori la ferma si am vazut cum ingrijeste albinele, animalele si gradina. Este un om muncitor si m-a invatat multe lucruri pe care un orasean ca mine nu le cunoaste despre viata la tara. Am incredere absoluta in el si imi fac provizii regulat de la dumnealui. Copiii lui au facut un site pentru vanzarea mierii, face si niste sortimente delicioase cu seminte. Intrati pe site si putei ccomanda si borcane mari cu miere naturala, insa va sfatuiesc sa gustati si preparatele, sunt dementiale! Va recomand cu incredere http://www.proaspatsibun.ro

 7. Ioana Stanescu says:

  Sunt foarte bune sfaturile din articol. Cunosc de multi ani un domn din Constanta care are cativa stupi cu albine si le ingrijeste dupa metodele traditionale. Produce miere pentru familia sa si vinde ce este in plus, o dovada in plus ca nu “matraseste mierea”. Eu l-am vizitat de cateva ori la ferma si am fost placut impresionata. Are gradina mare, creste albine si animale. Am vazut cu ochii mei cum ingrijeste animalele, albinele si gradina, si ma bucur ca am invatat multe lucruri interesante de la dumnealui. Imi fac provizii cu lactate, carne, legume, fructe si miere de la dansul. Copiii i-au facut un site pentru miere unde vinde si niste amestecuri delicioase cu seminte.
  Livreaza si in Bucuresti, intrati pe site si cereti miere, si incercati neaparat si un sortiment, sunt absolut dementiale!
  Recomand cu incredere deplina http://www.proaspatsibun.ro

 8. Ioana Stanescu says:

  Am scris de doua ori un comentariu despre o sursa de miere naturala, si a fost stearsa de catre moderator, care este motivul?

 9. Cristian says:

  e foarte simplu! O lege care sa inchida definitiv o firma care inseala consumatorii , asta pe langa amenzi si puscarie. Nu exista patron care sa insele “din greseala”!

  • Fugigi says:

   Cristian spune: „e foarte simplu! O lege care sa inchida definitiv o firma care inseala consumatorii , asta pe langa amenzi si puscarie. Nu exista patron care sa insele “din greseala”!”

   Într-o ţară ca România, unde legile-s făcute astfel încît să-i apere tocmai pe politicieni, interlopi, mafioţi, borfaşi, răufăcători şi hoţi (legi care, apropo, sînt date tot de către ei, borfaşii şi corupţii aflaţi la putere) este foarte greu să aplici astfel de măsuri. Nu vă daţi seama că-n secunda 2 ar trebui închise toate mini- super-, hiper-marketurile din România? (Kaufland, Cora, Real, Auchan, Carrefour, Metro, Selgros, Penny, Profi, Lidl, Billa, Mega Image şi care-or mai fi ele?)
   Cînd se face vreo sesizare din partea OPC sau direct din partea cumpărătorilor, organele de control abilitate (adică toţi acei dulăi şi trepăduşi din Ministerul Alimentaţiei, Sanepid, ANAF, Ministerul Finanţelor, Garda Financiară) primesc telofon „de sus” (de la gangsterii din guvern) să nu se ducă-n control la supermarketuri, că apoi e jale, se lasă cu scandal şi demisii în lanţ.
   Toate aceste concerne vestice (din domeniul alimentar şi nu numai) care-au apărut la noi după ’90 plătesc TAXĂ DE PROTECŢIE partidelor şi politicienilor aflaţi la putere, spre a fi lăsate să-şi facă de cap în ţara asta, iar profiturile uriaşe pe care le obţin aici le exportă afară, către nişte firme fictive (chipurile, „firme de consultanţă juridică şi management”) aflate-n diverse offshore-uri (paradisuri fiscale) unde impozitul este f.f. mic, sub 1% (Insulele Cayman, Seychelle, Insulele Virgine Britanice sau în ţări precum Cipru, Malta şi Luxemburg), spre a nu mai plăti deloc –sau aproape deloc– impozit pe profit în România.

 10. Stana says:

  Este perfect adevarat: mierea de calitate nu are acces in supermarket-urile din Romania. Impreuna cu tatal meu, ing.agronom si apicultor care produce miere certificata BIO- Aron Stoica, am incercat sa patrundem pe piata din Romania acum 3-4 ani si …nici vorba. Sunt descurajati producatorii directi si incurajati marii procesatori ai rebuturilor sau a mierii din “invertin”. Nu-i nimic, daca romanii nu ne-au vrut bine ca ne-au vrut elvetienii fiindca am reusit sa vindem mierea noastra in reteaua magazinelor BIO din Elvetia sub un nume care ar trebui sa faca mandru orice roman “Miel de Transylvanie”/”Honig aus Siebenburgen” si elvetienii o apreciaza si in zi de azi. In cele din urma am reusit sa “patrundem”si pe piata din Romania intr-un lant de magazine avand capital austriac. Dar concurenta e NELOIALA, in sensul ca mierea noastra certificata BIO trebuie sa concureze ca pret cu miere produsa dupa cea mai “moderna” tehnologie:”zaharul invertit”. Tatal meu a ramas stupefiat cand la un targ apicol langa standul lui cu miere BIO erau niste comercianti de “invertin” si acesta a fost cel mai cautat produs, s-au vandut tone. Reflectati! Pofta buna si aveti grija ce mancati si ce dati copiilor sa manance!

  • sorin says:

   Ai dreptate, Stana! E de reflectat! Din pacate, nu trebuie sa reflectam prea mult pentru ca este absolut evident raspunsul, pretul face diferenta. Daca ai pune o miere BIO la un pret de miere contrafacuta, lumea ar ridica in slavi calitatile ei! Am avut ocazia sa intru in contact cu Sabadus, un apicultor din Satu Mare, care nu da mare importanta faptului ca nu nu poate sa vanda inca prea mult si asta nu pentru ca are surse adiacente de venit ci, pentru ca, pur si simplu, e cel mai incapatanat om pe care l-am intalnit (in sensul pozitiv in cazul de fata…). Pur si simplu refuza sa produca o cantitate mare de miere in detrimentul calitatii. Din povestile lui am aflat ca a intrat in contact cu lumea apicola in momentul in care a avut o situatie mai dificila de sanatate in care voia sa consume miere, dar o miere obligatoriu 100% naturala. Cred ca in momentul de fata…e nevoie de acest gen de constientizare pentru ca oamenii, desi asculta argumentatia folosirii unui produs apicol nefalsificat, se ghideaza inca dupa pret. Practic, clientii cer sa fie pacaliti! E o adevarata aventura in a-i convinge ca mierea cristalizata este o miere naturala si ca procesul de cristalizare este inevitabil in cazul mierii nefalsificate.
   Pot sa spun ca la Sabadus am intalnit o miere absolut extraordinara! Daca dati o cautare pe google o sa-i descoperiti site-ul si o sa vedeti ca are preturi ceva mai mari decat in magazine dar…. e timpul sa lasam lamentarile in ceea ce priveste pretul si sa intelegem ca, atunci cand vorbim despre un produs natural cu extraordinare calitati terapeutice, banii sunt ultimul argument care sa conteze in decizia de a achizitiona un astfel de produs!!!
   Daca dorim un produs pentru indulcit …cred ca e cazul sa ne limitam la zahar, este mult mai economic!
   Miere nu este pentru indulcit, mierea si produsele din stup sunt energie, sunt viata!
   Este absolut normal sa platim un pret mai mare daca dorim un produs de calitate.
   Parerea mea este ca nu trebuie sa dam vina pe producatori, procesatori etc. Daca cineva este cu adevarat vinovat, acela este consumatorul care nu se informeaza si accepta un produs slab, contrafacut doar pentru ca e mai ieftin! Tine de educatie pana la urma.

   • Luigi Giurgiu says:

    Stana! Sorine! cum credeti voi ca eu as cumpara miere de la voi cu 30lei/kg si nu de la celalalt cu 25lei/kg. Exact ce spui tu (ca e naturala, ca e bio, ca nu e “inmultita”, etc.) asa spune si celalalt. Daca ar fi un laborator in cadrul targului care sa ateste calitatea mierii atunci ai avea de castigat dar am impresia ca numai tu ai fi prezent la targ pentru ca ceilalti s-ar simti cu musca pe caciula si n-ar mai participa. Si eu caut miere de calitate si inca n-am gasit-o. Am ajuns pana acolo sa ma duc la producator sa-mi dea mierea exact cand a extras-o si tot nu-s multumit in sensul ca era prea lichida (nu cred ca era maturata suficient) sau au fost hranite albinele cu io stiu ce hrana care a facut-o asa de fluida. Degeaba zici Stana: “Pofta buna si aveti grija ce mancati si ce dati copiilor sa manance!”. Cum sa am grija daca n-am nici o certitudine ca mierea pe care o cumpar este naturala, fara adaosuri?! Sorin: “Parerea mea este ca nu trebuie sa dam vina pe producatori, procesatori” Ba pe ei trebuie data vina ca ne intoxica cu prostii. Eu ca consumator n-am de unde sa stiu ce baga ei in miere si nici n-am bani sa platesc analize de laborator ca sa vad daca am luat tzeapa sau nu. Concluzia e ca producatorii sa fie de buna credinta si-atunci totul ar fi perfect si cum nu se poate ca totul sa fie perfect nu ne ramane decat sa zicem “Doamne ajuta”. P.S. Inca caut miere de calitate si daca cineva stie de unde il rog sa ma anunte. Multumiri!

    • George says:

     Luigi, ai dreptate in privinta producatorilor, ei ar trebui sa fie de buna credinta: sa nu minta si insele increderea oamenilor/cumparatorilor. Te-ai astepta ca un om care lucreaza cu albinele sa fie cat de cat de calitate 🙂 eu cel putin asa gandesc, tatal meu e apicultor de multi multi ani si a mostenit pasiunea si stupina de la bunicul sau, deci e in familie de mai bine de 80 de ani.. niciodata nu au masluit mierea. Acum are mai putin de 50 de stupi/familii si sint ani cand nu ne ajunge noua, familiei, pentru consumul curent mierea produsa.. motivele sunt multe: seceta, pesticidele.. fiindca grija are mare de ele. Ar culege mult mai bine daca ar merge cu ele in pastorala, cum strabunicul meu mergea, in Baraga, in Delta.. dar pana acum nu a avut cum, fiind in campul muncii…sa vedem de acum incolo. Cea ma simpla cale de falsificare e indoparea albinelor cu turte de zahar; rezultatul e o miere de foarte slaba calitate. Iar recoltarea de miere nematurata e doar semn de ignoranta.
     Succes! Daca esti iubitor de miere apuca-te de stuparit! 🙂

    • adrian says:

     va salut domnul Luigi,daca va intereseaza miere de calitate,100% naturala,ma gasiti pe adresa de mail!va multumesc si va doresc o seara buna!

     • Gabriel says:

      Buna ziua,

      Ma intereseaza si pe mine niste miere naturala, “neaditivata”, nechimizata, din pacate nu stiu pe nimeni de incredere.
      Adrian spune ca ar avea miere care poate fi verificata la orice laborator, insa nu gasesc mail-ul lui sau un telefon de-al lui.
      Ma puteti ajuta ?

    • Fugigi says:

     Sînt total de acord cu ce spune d-l Luigi.
     Cînd eşti apicultor de profesie (sau chiar şi unul amator), e foare uşor să faci pe filozoful şi să-ţi dai cu părerea despre „cum ar trebui să fie mierea” sau să le urezi altora „poftă bună şi aveţi grijă ce mîncaţi voi şi copiii voştri!”. Sincer vorbind, pe ei îi doare-n c*r dacă tu, omul de rînd, te duci şi cumperi miere de-aia contrafăcută şi eşti păcălit de speculanţi.
     Nu, frate, pe ei îi interesează să-şi vîndă mierea cît mai scump posibil, spre a scoate un profit cît mai mare –mai întîi de pe urma albinelor, iar apoi de pe urma noastră (lucru pe care-l fac şi cei care botează mierea) – dovadă c-o vînd aproape pe toată afară, iar cea care mai rămîne, o dau pe ici, pe colo, la rude, amici şi cunoştinţe.
     În schimb, tot ei fac pe deştepţii şi-aruncă vina pe cumpărători, ca şi cum omul de pe stradă ar trebui să ştie toate detaliile meseriei de apicultor. Iar pe el, săracul, un pensionar amărît cu-n venit de 700 de lei/lună, l-a trimis nevastă-sa la Tîrgul Mierii să ia un borcan de miere că, „cine ştie, Nelule, poate acolo o găseşti mai ieftină, din moment ce-s atîţia producători!”. Şi, ce să vezi?! Acolo este cea mai scumpă miere de pe piaţă, iar 90% din ea este contrafăcută, fiindcă toţi producătorii vin la Tîrgul Mierii cu cantităţi mari de marfă deoarece ştiu că acolo este aflux de cumpărători şi mierea se va vinde repede.
     În primul rînd că atunci cînd te duci în piaţă să cumperi un borcan de miere de la cineva, te-aştepţi ca acel om să fie negustor cinstit, nu hoţ, premiză care-n cele mai multe cazuri se dovedeşte a fi falsă!
     Haideţi să vă spun o poveste care să confirme acest lucru.
     Vara trecută, cînd m-am dus să iau vreo 10-15 kile de miere la borcan de la Kaufland (să pun nişte cătină la macerat în ea), s-a nimerit să stau de vorbă cu-n apicultor amator care venise să vadă care mai era preţul la sortimentele miere, mai mult ca sigur ca să-şi facă o idee şi să ştie cu cît s-o vîndă şi el pe cea din producţia proprie.
     La-nceput, cînd l-am întrebat dacă are miere de vînzare, mi-a zis că are. Cînd l-am întrebat cu cît o dă, mi-a spus şi preţurile (la cea de rapiţă, salcîm, tei, floarea-soarelui, polifloră şi de-aia de mană), care erau, în general, cam cu 4-5 lei în plus pe kg. L-am întrebat dacă pune zahăr în ea şi mi-a zis că NU pune, „că el e om serios”.
     Apoi, după ce-am mai stat la discuţii vreo 10-15 minute (timp în care l-am tras de limbă cu tot felul de detalii tehnice despre miere, albine şi stupărit), i-am spus că există unii apicultori care pun sirop de apă cu zahăr ca să hrănească albinele. Nu ştiu cum naiba se face că l-a luat gura pe dinainte şi-a recunoscut că şi el procedează la fel.
     Cînd i-am amintit de ceea ce-a zis la-nceput (că nu pune), imediat a dat-o cotită, că hîr…, că mîr…, că „albina trebuie neapărat hrănită cu sirop de apă cu zahăr”… De ce, altfel moare? Nu moare, dar ca să vedeţi şi voi cît de zgîrciţi sînt unii! Şi, din păcate, majoritatea apicultorilor sînt aşa, pentru că atunci cînd dau cu mîna de bani nu se mai opresc, fac orice ca să scoată un profit şi mai mare, nu le-ajunge cît cîştigă aşa!
     În loc să le lase şi bietelor albine o părticică din mierea pe care– vorb-aia – tot ele au produs-o, ăştia se calicesc în asemenea hal încît nici măcar pe sărmanele producătoare nu le recompensează cum trebuie, hrănindu-le cu acelaşi surogat pe care ni-l vînd şi nouă la preţ de miere 100% naturală, adică MIERE + APĂ + ZAHĂR… Cînd vine vorba de bani şi de profit, toţi nu ştiu ce să facă mai repede ca să te-nşele. Te-nşeală la cîntar, te-nşeală la volum (că cică un borcan de 720 ml cu capac filetat are fix 1 kil, iar ei toarnă pe-ascuns apă-n miere ca s-o dilueze şi să-i scadă densitatea). În plus, te mai înşeală şi la compoziţie, băgînd în ea tot felul de chimicale şi îndulcitori artificiali.

     În momentul de faţă, ca să ai încredere deplină, singura soluţie este să te-apuci tu însuţi de stupărit (să-ţi faci o mică prisacă), pentru că, după cum spunea d-l Luigi ceva mai sus, nici dacă te duci să cumperi miere direct de la producător de-acasă, tot nu ştii dacă spune adevărul. De pildă, de unde ştii tu cu ce-a hrănit el albinele acum două săptămîni? Probabil că, atunci cînd a fost vorba de mîncare, le-a luat toată mierea naturală din stup şi le-a pus sirop de miere+apă+zahăr+alţi îndulcitori sintetici.
     Săracele albine!.. Nu este de-ajuns că muncesc ca sclavele de dimineaţă pînă seara ca să le ofere apicultorilor zeci (sau chiar sute) de tone de miere pe an, acum unii hoţi au mai găsit nişte metode prin care să stoarcă de la bietele fiinţe un profit şi mai mare. Cînd văd atîta calicie la unii, pur si simplu mi se face scîrbă. Pe vremea lui Ceauşescu, dacă te-apucai de stupărit, în maxim 2-3 ani îţi luai o Dacie 1300 (care costa la negru 100.000 de lei, cu tot cu şpagă 25.000 de lei), ca să nu mai stai la coadă s-aştepţi 5 ani pînă-ţi venea rîndul la maşină, başca anii de muncă pînă strîngeai toţi aceşti bani). Numai popii mai erau capabil de-o asemenea performanţă. Şi-acum la fel, nimic nu s-a schimbat!
     Observ că, mai nou, aşa cum există exploatatori de oameni, la fel de bine există şi exploatatori de albine. Tuturor pe planeta asta pe place să fim STĂPÎNI DE SCLAVI, s-avem neapărat pe cineva-n subordine. Iar atunci cînd se iveşte ocazia, îi ţepuim pe cît mai mulţi semeni de-ai noştri! Sau pe cei din alte specii necuvîntătoare, fie că se numesc porci, cai, vaci, oi sau albine…

   • Multumesc mult pt aprecierea produselor.

 11. delabucovina says:

  Solutia este destul de simpla: cumparati produse autentice!

  • Fugigi says:

   delabucovina spune:
   Solutia este destul de simpla: cumparati produse autentice!

   Cum?, că pînă n-o duci la laborator, n-ai altă posibilitate să verifici că ceea ce spune producătorul este adevărat. Iar după cîte ştiu, analizele nu ţi le face nimeni pe ochi frumoşi, mai costă şi-ale nişte bani… În plus, mierea nu este deloc ieftină. Sigur că la un borcan (1 kg) nu se cunoaşte, dar dacă iei de la 10 kile-n sus, începe să te ardă la buzunar.
   De exemplu, de unde ştii că înainte cu cîteva zile să te duci tu să cumperi, el n-a hrănit albinele cu sirop de apă cu zahăr?

 12. florin says:

  mirea de mana cristalizeaza cel mai repede chiar in stup

 13. AndreeaG says:

  Foarte bune testele si foarte folositoare informatiile si recomandarile comantatorilor de aici. Tocmai din acest motiv mi-am permis sa pun un link spre acest articol, pe blogul meu, pentru ca si noi producem miere (doar cantitati moderate, naturala, si fara fizte/preturi ridicate) si pentru ca am fost intrebata de multe ori cum poate fi testat daca mierea este 100% naturala. Acesta a fost unul din cele mai bune articole gasite, in limba romana.

 14. viorel says:

  salut ca ma credeti sau nu jumate din voi faceti reclama la cineva ca firma sau individ dar despre miere nu prea stiti asa multe florin doar mierea de rapita cristalizeaza asa cum spui tu am stupi de peste 10 ani si mam lovit de tot felul de clienti de la consatenii mei pina la colegi de munca cunostinte de naveta prieteni si necunoscuti si cam toti pun punct subiectului miere atunci cind vine vorba de pret si nici 9 din zece uneori nu stiu ca o miere naturala cristalizeaza si ca poate fi si de salcim daca este tinuta la frigider asa cum face romanul cristalizeaza in mai putin de 7 luni ca nu exista miere poliflora care in februarie sa fie lichida fara a fi fost incalzita intrun fel cu decristalizator sau in apa calda sau pe aragaz cum fac unii asa ca mare grija la detaliu o lingurita trei picaturi de miere incalzita cu bricheta si vedeti ce mincati daca caramelizeaza e imbunatatita sau artificiala cu totul daca nu caramelizeaza e ok si cu creionul chimic la fel daca lasa dira roito in alta parte ca nu e miere bafta la toti

 15. raus vasile says:

  Solutia pentru un consum de miere naturala este direct de la apicultor,mai greu este pentru cei de la oras ,dar la tara aproape in fiecare comuna exista unul sau mai multi apicultori,dar si cei de la oras au cunostinte la tara si asa se ajunge la apicultor , cumparind direct de la el se rupe lantul celor care pot falsifica mierea de la raft.Va doresc sa va gasiti fiecare apicultorul sau,eu sunt din oltenita si am 20 familii pentru detalii promexvasile@yahoo.com.

 16. Sorin says:

  De acord cu “testele” de depistare a falsurilor. Mai putin cu ultimul. De unde facem rost de un creion chimic. Cumva trebuie sa mergem eventual in Rusia ?

 17. Victor says:

  Bun articolul, Bravo

 18. liviu says:

  Regula =cererea dicteaza oferta:daca pe piata se cere miere ieftina,apicultorul iti va servi,,miere”ieftina,daca in societate sant suficienti bani si se cere calitate,apicultorul iti va servi marfa de calitate.restul sant aiureli si discutii fara rost,totul se reduce la BANI……

  • Fugigi says:

   Corect, domnu’ Liviu,
   Asta spuneam şi eu, că-n primul rînd este vorba de BANI, şi nicidecum faptul că „din vina clienţilor NEEDUCAŢI se-apucă producătorii intremediarii şi comercianţii să falsifice meirea”! (aşa cum spunea d-l Sorin)
   Din păcate, românul s-a născut hoţ şi trădător, fie că ne place s-o recunoaştem, fie că nu… Pentru bani, unii ar fi-n stare s-o vîndă şi pe mă-sa!

 19. robert says:

  Miere naturala gasiti la un om deosebit din Vaslui, trimite si prin posta.
  Scrieti pe facebook “producator miere de albine” si gasiti acolo pagina.
  Numarul de tel este 0746 066 697
  E un baiat de mare caracter.
  Nu luati din supermarketuri…..am luat si eu mereu din supermarketuri, ma atragea ca era asa clara si curata, dar nu e buna de nimic, nu beneficiaza de proprietatile mierii adevarate.

 20. ile grigore says:

  Sint apicultor şi eu sfătuiesc pe români să cumper direct de la sursă mierea originală nu ajunge in piaţa…….. Doar botezată asta e demoncratia 0726142404 acesta este numărul meu

 21. alex says:

  a trecut toate testele cu exceptia ca nu are aroma si este foarte limpede. nu mai stiu ce sa cred.

 22. pet says:

  Vand miere de salcam . Vand sirop de brad , pin , soc mai multe detali la tel 0747367807

 23. cristi says:

  De ce dezinformati,daca nu cunoasteti?Spuneti ca mierea naturala trebuie sa prezinte impuritati,polen,ceara ,propolis!FALS! Daca mierea este strecurata printr-o sita f fina,nu are nicio impuritate!Fiul meu este apicultor,vinde miere suta la suta naturala,care,fiind bine strecurata,nu are impuritati!Daca eu as fi clientul lui si as citi acest articol,nu as mai cumpara miere de la el!Va dati seama ce faceti cu astfel de afirmatii?

  • viorica says:

   o intrebare cu cat da-ti kg de miere poliflora?

  • Domnule Cristi, recititi va rog. Nu este vorba de acele impuritati care raman in sita la stoarcerea mierii. In miere trebuie sa regasim propolis si polen in cantitati mici (laborator) atunci cand miere nu este falsificata, deoarece albinele curata si dezinfecteaza fagurii inainte sa aduca nectarul. Cand albinele depoziteaza polenul (pastura), inevitabil un praf de polen ajunge si in mierea din faguri.
   Totusi oamenii care doresc CALITATE, dupa consumarea produselor trebuie sa urmareasca si rezultatele produselor apicole.
   Apicultorii care au produse de calitate, pot sa garanteze si unele rezultate in timp (5-90 zile ) dupa consumarea unor produse.

 24. Tania says:

  Luati cu voi la piata o bricheta si o coala de hartie din care veti face o palnie mica al carei varf il inmuiati in mierea care va intereseaza si careia ii dati foc.Daca hartia arde inaintea mierii atunci este falsificata.Clar!

 25. Puteti gasi miere si produse apicole naturale, romanesti la Gradina cu Stupi.

 26. Apicultor vinde miere din stupina proprie . Daca sunteti interesati,ne găsiți pe Facebook cu acest nume https://m.facebook.com/FratiiMocanuMiereNaturala/
  Mierea o puteti testa fara probleme,nu veți gasi nimic contrafacut!

 27. Traian says:

  Noi ne ocupam de albine de mai bine de 15 ani si de curand ne-am deschis si magazin online unde poti gasi sortimentele noastre de miere, miere naturala, fara adaosuri, fara intermediari. Avem miere complet cristalizata si putem facem livrari prin curier oriunde in tara. Toate sunt produse in exclusivitate de noi si le gasesti pe http://www.picaturadulce.ro

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!