Lista celor mai periculoşi aditivi alimentari, faimoasele E-uri

Pentru că VerticalNews face jurnalism cu gândul la oameni, vă prezentăm mai jos lista unora dintre cele mai periculoase E-uri, cu potenţial cancerigen, care se regăsesc în multe dintre produsele alimentare pe care le consumăm. Aceste liste au fost publicate în tratate de medicină sau în lucrări de specialitate şi sunt recunoscute ca atare de către specialiştii în nutriţie şi oncologie.

 • Adaosuri suspecte: E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477
 • Adaosuri periculoase: E 102, E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glandă tiroidă)
 • Adaosuri toxice:

– produc boli intestinale: E 220, E 221, E 222, E 223, E 224

– afectează tubul digestiv: E 338, E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E465, E 466

– produc boli de piele: E 230, E 231, E 232, E 233

– suprimă din organism vitamina B12: E 200

– cresc colesterolul: E 320, E 321 (antioxidanţi din margarină)

– atacă sistemul nervos: E 311, E 312

– produc boli ale aparatului bucal: E 330 (acidul citric sau sarea de lămâie – cel mai periculos adaos cancerigen)

Adaosuri cancerigene: E 123, E 131, E 142, E 211 (foarte nociv), E 213, E 214, E 215, E 217, E 230, E 631 (glutamatul de sodiu)

– E 122 (azorubina). Este un colorant roşu, obţinut din gudron, care se adaugă la dulciuri, marţipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reacţii adverse la persoanele astmatice şi la cele alergice la aspirină. Este interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria şi Norvegia, însă este permis în România.

– E 155 (brun HT). Este utilizat la ciocolată şi prăjituri. Poate produce reacţii adverse la persoanele alergice la aspirină şi la cele astmatice. Se cunoaşte, de asemenea, că poate produce o accentuată sensibilitate dermică. Este interzis în Danemarca, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia, dar este permis în România.

– E 123 (anaranthul). Este obţinut din planta cu acelaşi nume. Este folosit în amestecuri pentru prăjituri, umpluturi cu aromă de fructe, cristale pentru jeleuri. Poate provoca astm şi hiperaciditate. În testele pe animale a provocat afecţiuni la naşterea puilor sau chiar moartea.

– E 132 (indigotină). Este un colorant care se adaugă în tablete şi capsule, îngheţată, dulciuri, produse de patiserie, biscuiţi. Poate provocă greaţă, vomă, hipertensiune arterială, urticarie, probleme de respiraţie şi alte reacţii alergice.

– E 210 (acidul benzoic). Se adaugă la băuturi alcoolice, produse de brutărie, brânzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provocă crize de astm, în special la persoanele dependenţe de medicaţie, şi poate reacţiona provocând hiperaciditate la copii. În urma testării pe animale de laborator a fost asociat cu cancerul.

– E 211 (benzonatul de sodiu). Este folosit ca antiseptic, conservant alimentar şi pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă. Băuturile răcoritoare cu aromă de citrice conţin o cantitate mare de benzonat de sodiu (până la 25 mg/250 ml). Se mai adaugă în lapte şi produse din carne, produse de brutărie şi dulciuri şi este, de asemenea, prezent în multe medicamente. Se cunoaşte că provoacă urticarie şi agravează astmul.

*Lista prezentată mai sus este extrasă din Raportul Oficiului Consumatorilor din Piaţa Comună Europeană

Vedeţi aici şi care sunt cele mai periculoase mâncăruri

6 Comentarii la “Lista celor mai periculoşi aditivi alimentari, faimoasele E-uri”

 1. johnny says:

  Cate e-uri!trebuie sa mergem la cumparaturi cu lista dupa noi si sa verificam fiecare E in parte. sper sa nu ajungem k americanii, plini de Euri.

 2. intrebare says:

  Exista si E-uri bune? Aveti o lista cu asa ceva?

 3. newton says:

  totu-i relativ, deci mancati linistiti mezeluri si carnaraie.

 4. doctoru says:

  perfuziile cu glucoza au vreun E? ca ne putem hrani si asa.

 5. lavinia says:

  toate eurile sunt periculoase dar cel mai periculos dintre toate este EUL PERSONAL -MOARTE SIGURA

 6. Elena says:

  O prostie mai mare ca asta nici ca am mai vazut! :))) Litera “E” pusa in fata aditivilor alimentari vine de la EUROPA, nu de la moarte.:))) Este un acord la nivel european, din care face parte si Romania si de aceea, ne-am conformat si noi.
  In primul rand, E-urile sunt aditivi alimentari care se adauga in TOATE alimentele, in cantitati f mici, pt. a le reda culoare (colorantii: pt ca un aliment fara culoarea caracteristica, nu l-ar cumpara nimeni), aroma (aromatizantii: nu poti sa spui pe eticheta ca iaurtul e cu AROMA de capsuni si el sa aiba aroma de banane), pt. a le proteja de oxidare (antioxidantii), pt. a le conserva (conservantii: pt ca protejeaza alimentele de microorganisme patogene cu care se pot contamina) si multe altele. Exista mai multe clase de aditivi, numiti in mod generic E-uri (nu-i nimic foarte grav:)) )
  Intr-adevar unele E-uri sunt f periculoase si toxice pt. organismul uman, dar fara ele, produsele alimentare nu s-ar putea vinde. Asta e clar!
  Pt. a clarifica prostia din articol, cum ca acidul citric produce cancer, pai voi cand mancati o lamaie sau o portocala, credeti ca faceti cancer?:)))) In orice fruct se gaseste acid citric, in mod natural. E330=acid citric se produce insa si pe cale sintetica si acela este folosit ca aditiv in produsele alimentare, pt. ca nu ne permitem sa stam sa stoarcem lamai si sa punem zeama de lamaie.:)) Mai bine faci un praf=sare de lamaie, pt care il adaugi cu o mai mare usurinta si totul e ok. Deci sarea de lamaie nu e cancerigena.
  Si toate E-urile care se adauga in alimente sunt controlate, inspectate si foarte bine dozate. Exista dozele maxime admise, reglementate prin lege. Deci stati calmi!
  E-u este si clorofila, daca nu stiati, care este un colorant natural, care se gaseste in toata frunza si toata iarba. :))) Care e problema?

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!