Iulian Dascălu, Regele mall-urilor, “uns” cu ajutorul Prea Fericitului Daniel

Al doilea episod din serialul VerticalNews despre afacerile în care sunt implicați reprezentanții BOR spune povestea lui Iulian Dascălu, de 42 de ani, supranumit “regele mall-urilor”, care, potrivit Capital Top 300 , o avere de 400 de milioane de euro! Vânzările de legături strânse cu Înalții Prelați au declanșat controverse în 2007, când însuși Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei, acum Patriarh al României, a încălcat normele și sa dus în Italia să-l cununească. Numeroasele voci s-au ridicat atunci vorbind despre încălcările canoanelor Bisericii Ortodoxe, despre cum fac Biserica derogări pentru oamenii bogați, iar mirenii de rând trebuie să se nuntească în bisericile de cartier. Mulți au sesizat relațiile de afaceri dintre Dascălu și BOR. VerticalNews vă arată ițele acestei legături – cum a devenit Iulian Dascălu unul dintre cei mai prosperi români cu “blașul” Bisericii.

“Cenușăreasa” modernă

Provenind dintr-o familie de proletari – mama lucrătoare într-o fabrică de confecții, iar muncitorul de la o fabrică de mobilă, Iulian a fost învățat cu munca din vreme. Absolvent al Universității Liceului Economic din Capitala Moldovei, de profesie cofetar, tânărul sa remarcat atât cu savarinele, cât și cu pumnul – un practicat karate tradițional, având chiar o centură negră .
Tot de la karate și-a schimbat și orientarea profesională: din cofetar a devenit croitor de chimonouri pentru colegii sportivi și a început să câștige frumos bani. Într-un interviu acordat presei locale, omul de afaceri a mărturisit că Revoluția din 89 a prins cu 2.000 de dolari în buzunar.

Fără studii superioare și nici un fel de relații politice sau de afaceri, dar cu mult mai mult antreprenorial, un intrat în febra comerțului. Cu geanta de voiaj, aducea mărfuri din Turcia, pe care le vinde mai departe. A renunțat mai târziu, în căutarea unei investiții mai bune.

Cel mai mare împrumut din România, cu sprijinul BOR

În 1991, la 22 de ani, a fost înființat Grupul Iulius, în Iași. Așa apare primul Iulius, pe strada Anastasie Panu – în spațiul Cooperativa “Munca Invalizilor” – un magazin de pantofi de lux. A urmat un moment greu, afacerea i sa blocat. Și-a mutat activitățile comerciale în vestul țării, mai ales la Timișoara, unde au început să se contureze legăturile de afaceri.

Insulele Iulius Mall au fost inaugurate abia in anul 2000. A fost achizitionat in principal din banca de imprumut. Și nu orice fel de credit – cea mai mare din România acelor vremuri.

Cum a reușit? Iulian Dascălu a susținut întotdeauna activitățile ecumenice și a avut drept dreptul lui Dimitrios Fourlemadis, președintele Centrului Cultural Elen, un om cu influență amplă în sfera bisericească. Grecul, fost consilier al Mitropolitului Daniel , a sprijinit obținerea unui credit substanțial de la Banca Națională a Greciei.

În momentul negocierii împrumutului, banca nu avea nici măcar o reprezentanță în România. Prima sucursală a fost deschisă chiar la data semnării contractului!

“Binecuvântarea” Bisericii nu sa oprit aici. Patriarhul Daniel ar fi intermediat si sustinut atat obtinerea unor avize, cat si un credit care i-au permis lui Dascalu sa devina unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Romania. Ca o încununare a acestei legături de afaceri dintre cei doi, PS Daniel a ignorat cutuma și, în 2007, a plecat cu alai în Italia pentru al cununa religios pe “regele mall-urilor”.

În fața criticilor, explicația Bisericii, prin vocea consilierului Mitropoliei Moldovei, preotul Constantin Sturzu, a fost următoarea:

“Iulian Dascălu este un om de afaceri din România care a susținut în mod constant activitatea cultural-missionară și social-filantropică a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iașilor. Domnia sa a ajutat la construirea bisericii studenților din campusul “Tudor Vladimirescu” din Iași și a amenajat două capele în incinta mallurilor pe care le-a construit în Iași și în Timișoara. IPS Mitropolitul Daniel a apreciat în mod deosebit inițiativa mirilor de a se cununa într-o ortodoxă românească din Italia, având în vedere că Timișoara, orașul de origine al breslei, este localitatea cu cea mai mare parte a italienilor din țară (procentual vorbind) și că Iulian Dascalu are numeroase relații de prietenie și colaborare cu etnici italieni “.

Iulian Dascălu a anunțat, la mijlocul lunii septembrie, că se pregătește pentru deschiderea celui de-al cincilea centru comercial din rețeaua Iulius Group. În fiecare dimineață , însă, probabil după rugăciune, gândurile mă îndrept spre cursurile pe care trebuie să le achite lunar la băncile finanțatoare.

Deși a avut o competiție serioasă în ultimii ani – numai în București au fost deschise 12 astfel de centre comerciale, Iulian Dascălu rămâne, cu ajutorul lui Dumnezeu și al BOR, cel mai bogat proprietar de mall-uri din România.

“Afaceri finanțate de Dumnezeu”

Contactat de noi, Iulian Dascălu a râs atunci când i-am vorbit despre cum este asociat numele cu cel al Înaltului Prelat: “Da, afacerile mele au fost finanțate de Patriarhul Daniel și chiar de Dumnezeu” , a spus Dascălu, ascunzând-și iritarea prin ironie. Câteva zile mai târziu, la solicitarea verticalnews.ro , a sosit răspunsul oficial al omului de afaceri, pe care îl reproducem integral mai jos:

“Domnul Iulian Dascălu își rezervă dreptul de a nu face comentarii pe baza unor zvonuri care au circulat în mass-media”.

Interesant este mecanismul de comunicare din cadrul afacerilor conduse de ieșean. Ca și pentru orice informație solicitată a Bisericii Ortodoxe Române, pentru obținerea unei poziții oficiale a lui Iulian Dascălu, este necesar să trimiteți prin e-mail o solicitare scrisă, care, într-un caz și în celălalt, primește răspuns imediat.

REACȚIE

Am solicitat și BOR explicații despre cum au evoluat relațiile dintre afaceristul Iulian Dascălu și Prea Fericitul Daniel. Cum a ajuns un prelat superior al Bisericii Ortodoxe Române, (ca Mitropolitul Moldovei, era cel de-al doilea, la acea vreme, în ierarhia BOR) să gireze, fie moral, contractarea de împrumuturi bancare uriașe. Replica Patriarhiei, în acest caz, a venit promtă și tăioasă.

“Nu există nicio implicare a Părintelui Daniel.” NICIO intervenție – nici nu știu cum să o numesc, care va informa un vrut doar să se poată consuma și pe naivitate … că nu se acordă împrumuturi prin intervenții. zvon “, ne-a declarat preotul Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei.

SERIAL VERTICAL: Ce trebuie să faci pentru a te ajuta pe Dumnezeu

Nadina Dobrogeanu
Cristina Nenu
Oana Neamțu

În episodul de mâine veți afla cât de bune manageri sunt Înalții Prelați ai BOR, dar mai cu seamă Patriarhul Daniel și care este răspunsul oficial în acest caz.

24 Comentarii la “Iulian Dascălu, Regele mall-urilor, “uns” cu ajutorul Prea Fericitului Daniel”

 1. pop ioan says:

  Patriarhul Daniel este un barbat adevarat. Si destept, si bun om cu Iulian. Patriarhul cand era mitropolit a garantat investitia de la Palas cu toate padurile Mitropoliei Modovei si a Bucovinei iar acum “Tata Popilor” este rece dupa ce Curtea de Apel Oradea a anulat prin sentinta definitiva si irevocabila asocierea dintre Primaria Iasi si Palas pentru 120000 mp teren. Garantarea creditelor a fost semnata cu ocazia deplasarii in Italia la oficierea cununiei lui Iulian Dascalu ,la un notar din Italia.
  “Tata Popilor” a facut tot smenul si in favoarea primarului penal Nichita care de trei zile nu mai are somn deoarece cum atipeste viseaza numai catuse si aude zgomot de catuse. Nichita trebuie sa inapoieze actele de proprietate pentru cele patru apartamente care le-a “cumparat” de la Iulian Dascalu imediat dupa ce a semnat contractul de asociere dintre Primaria Iasi si Palas pentru 120000 mp teren.
  Doamne Ajuta!

 2. azoica says:

  BAGA BAGA MATANII SI FLOTARI,APRINDE LUMANARII SI DA POMANA (la popa,orikum ei fac burta mare)SI POA
  TE AI NOROKUL SA AJUNGI UN SMEKER DE POPA SI TU. BAAA RELIGIA E PAINEA SARACULUI,DA SUNTEM ROMANI NU??? MA PIS PE TOTI PREOTII AAAAAH HOTII PARDON

 3. nedumerit says:

  Voi probabil v-ati saturat sa traiti in democratie. V-ati plictisit de prea multa libertate.

  Se vede ca nu ati trait inainte de 89..

 4. cura says:

  Se pare ca D-zeu, daca va referiti la cel promovat de anumite religii, te ajuta si in cazul ca afacerile tale se refera la fotbal.
  L-am auzit pe patronul Stelei, la tv, sustinand ca in meciul cu Gloria Bistrita, D-zeu a fost de partea lui pt. ca el, nea Gigi ete ortodox in timp ce antrenorul echipei adverse este ,,sectant”. De aia, zice mnealui ca Hristos l-ar fi invins pe Jehova, alegand o metoda msi ciudata in vederea realizarii acestui scop: eliminarea de la echipa Bistritiei de catre arbitrul partidei a 3 jucatori (fapt ce s-a dovedit finalmente decisiv), in timp ce de la Steaua nu a fost eliminat decat un singur jucator. Si sa nu credeti ca e cam singurul ortodox care ar gandi oarecum in mod asemanator. Mai toti imbogatitii, parvenitii si impostoii Romaniei, isi fac cruci si-i multumesc lui D-zeu pt. ca i-a ajutat sa ajunga in situatiile respective (nu conteaza efectul lor asupra nivelului de trai al restului populaitiei, majoritar ortoxe, intr-ucat acestia, la randul lor, merg la procesiuni in scopul imbunarii lui D-zeu cel ortodox, si a continuarii supravietuirii lor de pe o zi pe alta).

 5. loredana says:

  Oricum biserica are f multi bani, si trebuie sa continue sa faca. Norocosul domn Dascalu

 6. KOKOROSKA says:

  Lasati un pic invidia si observati ca de bine de rau avem un iesean cu care ne putem mandri. E bogat, destept(motiv pentru care a ajuns bogat)si a ajutat la infrumusetatea pe alocuri a unor zone din iasi, si in curand chiar si zona centrala. Iar in ceea ce priveste relatia cu BOR…sa fim seriosi BOR e mai mult o institutie financiara(daca o ”cunosti”) decat ”lasati pe copii sa vina la mine”, movivul pt care BOR are succesul financiar pe care il are(masseratti, a6 , a8) este ca statul nu o impoziteaza(ceea ce mi se pare putin aberant :)).
  sper sasi revina dl Dascalu din impas si sa mai contribuie la imbunatatirea aspectului Iasului.

 7. ilinca tomorow says:

  Foarte tare! Incredibil ce fac relatiile, dar si norocul. Ma gandesc, daca aceste lucruri s-ar fi intamplat in Germania, oare ce s-ar fi inatmplat???

 8. magul says:

  Fiecare parohie isi chiverniseste cum dporeste banii. Nu vad ce-i de blamat in toata aceasta problema. ce ati descoperit apa calda??

 9. vasile nicolae says:

  Sunteti fie necredincioase, fie rauvoitoare. Rusine!

 10. demostene si platon says:

  De ce nea vasile sunt autoarele rauvoitoare? ca au descris niste fapte? Lucrurile aste erau cumva cunoscute, dar se vorbea pe la colturi. Bravo lor ca au gasit resurse si dorinta de a le face publice corect si fara ipocrizie.

 11. enoriasul says:

  Aveti probe?

 12. karatistu' says:

  jmeker de jmeker dascalu asta nene

 13. ion beluga says:

  Ce probe, domnule? Cum de a reusit omul ala sa ia credite, cum le plateste. Nu vezi ca-i poveste cusuta cu ata alba. Cine stie cati bani ajung in buzunarul larg al Bisericii si Inaltilor Prelati. Va aduceti aminte ca Daniel era blamat de proprii frati care sustineau ca ar fi luat pamintul lasat mostenire de parinti..?

 14. Crina says:

  Ati terminat de investigat toate smecheriile facute de politicieni si acum ati trecut la preoti? Astea sunt problemele societatii romanesti, acum? Dar de oamenii care mor de foame, nu au cu ce sa isi achite ratele sau nu au bani de mancare pentru copii nu va pasa? Probabil astea nu sunt subiecte care sa va aduca si niste “beneficii”. Se vede ca sunteti niste amatori care nu ati facut altceva decat sa publicati niste informatii vechi, si alea neargumentate cu dovezi clare. Nu ati venit cu nimic nou.Oauuuu, ce treaba grozava ati facut!

 15. mihaela crauss/timis says:

  Bravo! Site-ul este intradevar un loc deosebit. Aveti lucruri foarte interesante, faceti presa asa cum trebuie. Felicitari din Banat, de la Mihaela Crauss!

 16. Glaciatus says:

  Si care e faza?

  E ceva ilegal/imoral in toata chestia asta?

 17. Andrei says:

  cand dupa declaratia lui Dascalu se revine cu o precizare atat de puerila ma intreb ce fel de oameni are omul asta in echipa. Nu stiu daca are profesionisti care se ocupa de comunicare si imagine. Daca daca face asta dupa ureche, se cunoaste, daca are pr, cu atat mai rusinos!

 18. camil says:

  De ce oare o stire de asemenea importnata nu apare si la televiziuni? Sa stie lumea cu ce se ocupa domnii inalti prelati

 19. Glaciatus says:

  Vad ca cineva de mai sus iar a deviat de la subiect, cum a deviat pe forumul EVZ, si invarte niste neadevaruri pe net pentru ca are el ceva personal cu BOR.

  Pentru a contrabalansa prostiile spuse mai sus si pentru a oferi cititorilor intregul adevar, nu doar jumatati de adevar care in absenta celeilalte jumatati devin minciuni intregi, trebuie sa precizez ca;

  – impozitele venite de pe urma salariilor si a veniturilor BOR aduc mai multi bani la buget decat banii oferiti de stat pentru BOR.

  Sprijinul Statului pentru salariaţii Patriarhiei este de 452.962 lei unar, iar impozitul pe salarii plătit de Patriarhie către Stat este de 981.835 lei lunar, deci mai mult decât dublu! Ca atare, nu câştigă Biserica Ortodoxă Română, ci Statul român.

  – banii oferiti de catre stat BORului nu reprezinta un privilegiu ci un angajament pe care statul roman si l-a asumat in momentul in care a confiscat Bisericii toate bunurile, inclusiv 25% din suprafata arabila a tarii.

  Majoritatea statelor din Europa au instituit diferite forme de sprijin direct şi indirect către cultele recunoscute. Astfel, în constituţiile Danemarcei, Norvegiei şi Islandei este prevăzut faptul că Biserica de stat trebuie să fie sprijinită de către autorităţi. În Norvegia, sprijinul comunităţilor religioase înregistrate este asigurat în funcţie de numărul de credincioşi (principiul proporţionalităţii). În Grecia, Statul asigură în totalitate cheltuielile de administrare a Bisericii Ortodoxe, iar preoţii ortodocşi sunt funcţionari ai Ministerului Educaţiei. Constituţia Belgiei prevede sprijinul Statului pentru asigurarea salariilor şi pensiilor clerului cultelor recunoscute prin lege (6 culte), iar alte prevederi legale menţionează posibilitatea cultelor recunoscute de a primi sprijin de la Stat pentru construirea şi renovarea imobilelor.

  Cehia (21 culte), Slovacia (16 culte), Slovenia şi Luxemburg acordă un sprijin la salarizare personalului cultelor recunoscute, iar în Suedia (pentru 9 culte), Finlanda (2 culte), Italia (pentru 5 culte), Austria, Spania, Portugalia, Elveţia, Germania sprijinul se realizează prin colectarea de către Stat a unui impozit pentru cult. În Marea Britanie şi în Cipru nu a existat un fenomen al secularizării averilor bisericeşti, astfel că în aceste două ţări Bisericile deţin proprietăţi importante, fapt care le este suficient pentru a asigura venitul necesar acoperirii cheltuielilor.

  – salariile preotilor normali sunt de aproximativ 500 de lei la care se mai adauga banii stransi din donatii.

  Acestea fiind spuse, insist cititorii sa se informeze inainte sa atace BORul.

  • Ho glaciatus says:

   Cum poti sa minti in halul asta Glaciatus? Cum poate sa fie impozitul pe salarii mai mare decat salariul propriuzis? Impozitul reprezinta maxim 60 % din valoarea salariului brut, platit atat de angajator cat si de angajat. Tie ar trebui sa ti se ia un mare impozit pe prostie si minciuna.

  • raluca says:

   nu castiga bor-ul??? pe ce lume traiesti??? de ce nu da chitanta la fiecare lumanare, slujba, cruce, iconita, cazare la hotelul lor din parcul rezervatie naturala ceahlau pe care le incaseaza?? de ce vine la mine la usa sa ceara bani pt TERMOPANE, nu au din lumanari si alte enumerate anterior, de ce nu vine la usa si cere bani pt orfelinatul de langa ei …de ce ca nu e grija lor e grija statului..cum poata sa lase mortul sa putrezeasca in casa ca nu are bani sa-l ingroape??? vrei sa continui….sau de ce un anume preot din iasi a aruncat-o in strada pe matusa mea care stea in chirie la primarie dupa ce primaria sub conducerea lui nichita a retrocedat cladirea bisericii ca sa-si puna icoanele…..I-A DAT PE TOTI IN STRADA LA PROPRIU si nu am mai putut face nimic cu hainele si mobila ei pt ca a aruncat-o in strada in ploaie… aceastea cateva fiind spuse insist eu mai documenteaza-te TU inainte sa iei apararea bor-ului..

 20. Robert says:

  Pentru preoti, care vand iluzii, niciodata nu va fi greu

 21. cretu susana says:

  Patriarhul Daniel este un barbat adevarat. Si destept, si bun om.

 22. misu via evz says:

  Primul lucru care trebuie facut este impozitarea tuturor afacerilor bisericii,si anularea posibilitatii de a dona 2% din impozitul pe venit al populatiei.De asemeni ,statul nu mai trebuie sa mai contribuie cu nici un leu la salariile sau alte smecherii pe care le invarte biserica.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!