Interviu cu Marie Rose Mociorniţa: ”Sunt prea mulţi oameni care duc vieţi de împrumut”

Ar fi putut face parte dintr-un top al celor mai bogate românce – asta dacă statul i-ar fi făcut dreptate şi i-ar fi retrocedat toate proprietăţile şi bunurile pe care comuniştii i le-au luat familiei sale. Aşa a rămas doar discretă şi resemnată în faţa unei Românii unde “băieţii deştepţi” umblă liber şi nu stau în celule, acolo unde consideră ea că le este locul. Este nepoata industriaşului Dumitru Mociorniţă – bunicul ei a fost unul dintre marii întreprinzători români interbelici, în domeniul pielăriei şi al încălţămintei – care, alături de alte nume mari, precum cel al lui Nicolae Malaxa, se află înscris în cartea de aur a industriei româneşti. Marie Rose a pendulat mereu între două Românii – cea în care comuniştii i-au răpit copilăria, dar nu şi eleganţa şi rasarea unei familii hăituite de cei aflaţi la putere, şi o Românie actuală care nu mai asupreşte, dar care a pierdut mai mult din onoare. Pentru VerticalNews , Marie Rose a vorbit despre averi spirituale şi materiale, despre câte neplăceri i-a adus Fondul Proprietatea, dar şi despre decenţă şi discreţie.

Dacă ar trebui să vorbiţi despre dumneavoastră în faţa a câteva zeci de străini, ce le-aţi spune?
Cred că le-aş spune că eu însămi sunt mirată să văd cât de diferită sunt faţă de ce îmi imaginam că o să fiu înainte să am experienţele de viaţă pe care le-am avut. Înainte mă defineam prin nişte parametri creionaţi  de aşteptările celor din jur sau impresii superficiale despre mine bazate pe reacţiile pe care le aveam în diverse situaţii. Abia când am făcut faţă unor experienţe ieşite din tiparele aşteptărilor mele de viaţă  am început să mă cunosc cu adevărat şi să constat că ceea ce credeam că sunt era  foarte diferit de ceea ce aveam să devin, dar din fericire am avut norocul ca fundamental să fiu o persoană zic eu decentă cu o bază genetică bună şi acest lucru a rămas mereu constant în eul meu.

Ce înseamnă familia pentru dumneavoastră?
O familie bună înseamnă totul – echilibrul vital al unui om. O familie proastă, ani de zile de terapie sau traume psiholologice, dacă ramân netratate. În ambele însă, este nevoie de o conştientizare a relaţiei cu bune şi cu rele, căci în final suntem fiecare o expresie unică a vieţii şi este foarte important să cunoaştem această expresie în totalitatea ei. Şi aşa sunt prea mulţi oameni care duc vieţi de împrumut.

Care este cea mai mare avere spirituală pe care aţi moştenit-o?
Nu ştiu dacă aş putea spune cea mai mare, dar este o certitudine că există o Forţă ,  Dumnezeu, prezentă în momentele de frică umană gravă cu care mă confrunt periodic, ca toată lumea.

Dar cea materială?
Siguranţa materială şi confortul psihic şi fizic care derivă de aici.

În urma cotării la Bursă a Fondului Proprietatea, veţi beneficia şi dumneavoastră de despăgubiri similare cu cele primite de moştenitorii industriaşului Nicolae Malaxa? V-ar face ele mult mai bogată?
Eu nu am beneficiat si nu beneficiez de nimic din partea Fondului Proprietatea pentru că, în ciuda faptului că a fost creat pentru oameni ca mine care provin din familii deposedate abuziv de regimul comunist, ca măsură reparatorie, accesul îmi este blocat de cei care au creat fondul ca o metodă de îmbogăţire personală. Cred că este cea mai ruşinoasă metodă de despăgubire creată din ‘90 până acum. Şi într-o ţară normală, autorii şi profitorii acestei formule ar împărţi o cameră de celulă.

Care sunt cele mai dragi amintiri din copilărie?
Oamenii care numai sunt şi lipsa de griji.

Ce vă leagă de România?
Faptul că seară de seară aud şi văd la televizor numai minciuni, diversiuni şi oameni fără valoare mă exaspereză. Apoi vorbesc cu un om normal pe stradă sau cu cineva drag şi îmi dau seama că există o căldură sufletească în sufletul nostru, căldură pe care nu am mai întâlnit-o nicăieri şi mă rog să nu o pierdem în tot urâtul pe care îl trăim acum.

 Care este cea mai importantă lecţie de viaţă pe care aţi învăţat-o?
Mai devreme sau mai târziu totul se plăteşte în viaţă într-un fel sau altul. Poate nu reuşim să recunoaştem tributul sub forma lui, ceea ce poate fi o mare nelinişte sufletească a celuia care a acumulat pe durerea altuluia, dar, până la urmă, tot o durere este.

Care este cel mai important sfat pe care aţi fi dispusă să îl daţi chiar şi unui necunoscut?
Trăieşte ca şi cum acum ar fi ultima clipă din viaţă şi în următoarea trebuie să dai socoteală pentru ce ai făcut, pentru că aşa şi poate să fie.

Cât de importante sunt discreţia şi decenţa pentru o femeie?
Este foarte greu pentru o femeie să găsească echilibrul între discreţie şi afirmare, pentru că relaţiile sunt bazate pe modele masculine şi atunci forţa şi agresivitatea sunt emulate de femei ca monedă de validare. Aşa este construită lumea. Totuşi eşti mai puternic dacă poţi să adaptezi forţa într-o formă de expresie personală adică echilibrată, să ştii când să fii ferm şi cum. Cred că discreţia este o formă de clasă şi întodeauna spun că acest lucru vine din stofa interioară. Mă bucur totuşi să constat că totuşi există ceva instinctiv în oameni care recunoaşte valoarea şi o validează pentru că toţi avem nevoie de calitate ca şi  hrană sufletescă şi o protejăm în noi şi în alţii pe cât posibil. Dar, pentru că trăim vremuri ciudate, este important să fim alerţi în aşa fel încât discreţia şi buna creştere să nu fie interpretate drept prostie sau slăbiciune de către cei care nu le înţeleg sau nu le au. Deci trebuie să ştim să fim şi afirmativi atunci când este cazul.

Marie Rose Mociornita

Nadina Dobrogeanu

CITIŢI ŞI:

Cum arată românca de vis

Prima soţie a lui Nicu Ceauşescu face bani din PR

Mariana Mihuţ: “În România se joacă o tragedie. Am ajuns să nu mai avem pe cine ne baza!”

28 Comentarii la “Interviu cu Marie Rose Mociorniţa: ”Sunt prea mulţi oameni care duc vieţi de împrumut””

 1. Marius says:

  Prima fraza nu are niciun sens. ce cauta ‘desi’ ul acela acolo? adica… desi s-a intamplat asta, ce?

 2. Dumitru Iuga says:

  Daca ar fi sa fac un top al celor mai inteligente, educate, distinse si frumoase femei din Romania, doamna in cauza (ma jenez sa ii pronunt numele) s-ar situa acolo, in acel spatiu intangibil pentru toate muierile din Romania noastra contemporana. Punct. Dumitru Iuga. tiiu2001@yahoo.com

 3. Novac Luminita says:

  am vazut doua interviuri ale Marie Rose Mociornita si vreau sa spun ca primul a fost un soc !

  nu imi venea sa cred ca un om atat de clar in gandire si idei, spunea lucrurilor verde in fata. O mare Doamna. Sincer mi-as dori sa avem un asemenea Presedinte al Romaniei, ar trebui sa candideze.

 4. Laura says:

  Are dreptate Dumitru Iuga, este o adevarata Doamna, dar noi, romanii, nu suportam pe cineva mai destept, mai educat, mai stilat, mai frumos ca noi, ca este tipic neamului nostru de daci sau romano-daci, redusi mintal, sa nu acceptam decat prostia, incompetenta, suficienta.
  rusine neamului asta de hoti, care bagam mana in bunurile altuia,furam de rupem, dar urlam cand cineva vrea sa ne fure pe noi…
  vedeti parlamentarii, politicienii nostri de ieri si de azi…si pe toti din jurul nostru

 5. Unul says:

  Capitala a pierdut in ultimii cinci ani nu mai putin de patru unitati sanitare, din cauza retrocedarilor facute pe Legea 10/2001. Este vorba de Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice Prof .Dr. Scarlat Longhin din Calea Serban Voda nr. 216, jumatate din Spitalul Caritas, str.Traian nr.29, Sectia externa a Spitalului Sfantul Stefan din Soseaua Alexandriei nr.145 si Policlinica Batistei din strada Batistei nr. 27 A. Totul a inceput in 2003, cand Legea 10/2001 a fost modificata, permitand si retrocedarea obiectivelor de utilitate publica, printre care si spitalele.

  Spitalul de Boli Dermato-Venerice Dr. Scarlat Longhin

  Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice Prof. Dr. Scarlat Longhin a fost retrocedat in doua etape. Pe 16.11.2006 cateva corpuri din spital si terenul aferent a fost retrocedat mostenitorilor: Mociornita Maria Rosette Emilia, Mociornita Marie-Rose.
  La pachet cu spitalul a venit un teren de 10.000 mp. Conform informatiilor solicitate de HotNews Primariei Capitalei, proprietatea “se atribuie in folosinta speciala “.

 6. Mura says:

  „Până la punerea pietrei de temelie a primei fabrici care îi va purta numele, în 1923, în viaţa lui Dumitru Mociorniţa apare Margareta Alexandrescu, fiica lui Grigore Alexandrescu, UN MARE industriaş al perioadei antebelice. Acesta îl numeşte director peste una din fabricile sale de încălţăminte în 1909, iar la SCURT TIMP Mociorniţa îi devine GINERE. Tânărul Mociorniţa porneşte la drum cu un credit de 30 de milioane de lei (GIRAT DE SOCRU) şi cu un teren viran ( LUAT PE SPAGA) de 2 hectare la marginea Bucureştiului.
  Utilajele sunt cumpărate în leasing din Germania şi Marea Britanie. Fabrica sa avea să devină în scurt timp cel mai important producător de încălţăminte din România interbelică, FACIND EXCLUSIV AFACERI CU STATUL.
  Dumitru Mociorniţa a participat şi la viaţa politică fiind DEPUTAT şi apoi SENATOR de Ilfov.”

 7. Moshedayan says:

  mda….mai interesant este de imaginat un rege cu un prim ministru de talia doamnei Mociornita!!
  Cel putin 1 milion de pekinezi( a se citii ex-secu, ex-aprozaristi, ex-sefi de depozit, ex-bastonari) ar cere azil politic la Tirana!! Inca jumate de milion de curvestine Vuitton-Balta-Alba si detinatori de chilotzei Bote’-light-2011 ar disparea spre ‘Stanbul si Abu Dabi….in locul acestora s-ar intoarce “capsunarii” lustruiti profesional si psihic la standarde vestice….treptat s-ar intoarce si intelectualii si IT-istii de peste ocean….si-atunci da….n-as mai lacrima aiurea la auzul imnului – “Desteaptate romane”!!!

 8. Vio says:

  Am cunoscut pe unchiul acestei “FEMELE” dl. TITI MOCIORNITA ,ce locuia intrun subsol in Bucuresti, pe str. Principatele Unite , pe langa 11 Iunie. Acest om era fericit doar cu ce mai avea spunandu-mi ca nu poate sa ceara Romaniei averea ce o avusese pt.simplul fapt ca ce avusese era depasit iar guv. comunist investise enorm in fabrica lor ; dar nu stia ce sa se faca cu nepoata din Canada care nu se interesa deca de avere.

 9. Catalinn says:

  Si atunci si acum la fel: afacerile (adica furtul legal) de la stat au facut marile averi.

 10. Ilie M says:

  Incoerenta tante Mociornita si, din comentariile altor forumisti inteleg ca este si ipocrita, caci afirma ca n-ar fi beneficiat de retrocedari , desi , in realitate a beneficiat.Si mai ilogic este raspunsul formulat de cucoana, caci afirmatia ca minciunile o leaga de Ro este o dovada de incoerenta logica si, totodata, o afiramtie ipocrita, caci se intelege foarte clar ca pe ea dorinta de imbogatire o leaga de Ro , tara pe care o dispretuieste, egotismul sau insa este interpretat de unii exaltati { Iuga, Moshe etc.} drept …altruism.

 11. Eu says:

  Super femeie! Degeaba o contesta unii. Isi cere dreptul, intr-un mod foarte civilizat. Au mai fost oameni care si-au castigat drepturile pe la Curtile Europene, de exemplu IOn Diaconescu. Si multi altii, care prin metodele lor au facut rau Romaniei. Doamna MarieRose Mociornita ce rau face? Ca solicita, de 10 ani sa i se restituie niste amaratae de case? Ca o face intr-un mod civilizat? Da, e prea cumsecade, iar noi socotom ca e dusman! Sa fi fost Bianca Dragusanu, o sprijinea toata presa…
  Felicitari VerticalNews ca a adus zilele astea la lumina cateva Doamne adevarate din Romania!

 12. Ghita says:

  O Doamna intr-o cocina de porci !

 13. Gina Turcu says:

  CAND a aparut Marie Rose acum cativa ani,adoram emisiunile cu ea,sa o ascult cum vorbeste….AZI MA INTREB DE CE-SI PIERDE ACEASTA Doamna deminitata si timpul inr-o romanie mizera…cand ar putea sa-si vada de viata si profesie in Canada sau la Londra??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VA salut pe toti din Germania,unde oamenii stiu sa traiasca si sa munceasca,n sa apara la TV pentru averi …..(nu ar putea sa stea in Canada pana i se returneaza ce-i apartine?ce face ea in Romania???????????????)

 14. anca says:

  Doresc sa-i dau o replica celui care semneaza “Unul”, sigur daca familia dvs. ar fi detinut proprietati confiscate de catre comunisti “ati fi umblat cu un picior incaltat si cu altul descaltat” ca sa le recuperati, dar ce sa-i faci la o asa gandire ingusta.

 15. dumitru says:

  .Fabrica lui Mociornita din Bucuresti s-a denumit dupa 45 “Flacara rosie”,am lucrat in ea circa 7 ani dupa 1990 si va spun celor care cititi,am gasit f multe utilaje din tabacarie de pe vremea lui Mociornita,utilaje made in Germany fabricate in anii ’30 si care lucrau f bine.Chiar si centrala termica era din ’30.Utilajele din fabrica de incaltaminte erau fabricate dupa 1945-normal ,ca acestea se uzeaza mult mai repede.Cladirile erau in stare buna ,structura de rezistenta buna,doar zugraveala era deteriorata.Plus ca pe o straduta alaturata se afla casa lui Mociornita pe care “baietii” au dat-o tziganilor.

 16. cristina says:

  Eu personal nu am revendicat si nu voi revendica nimic din ceea ce comunistii au expropriat familiei mele.
  Mi se pare o mare nesimtire ca dupa 45 de ani de comunism sa vii cu pretentii.In special ca aceasta asa zisa doamna nu a trait in RO.Vine acum ,ca si altii,traiti prin strainataturi sa revendice ?
  Rusine ei si celor ce au dat aceasta lege.
  De fapt legea a fost data pentru mare parte din evreii plecati,ce au venit si si-au recuperat cu varf si indesat proprietatile.
  Eu am preferat sa plec la 5 ani dupa asa zisa revolutie si sa muncesc printre straini.Si multumita studiilor si competentei nu mai am nevoie, de mult, de cele furate de comunisti.

 17. serban says:

  sa nu uitam ca totusi are ascendent iudaic si asta spune mult .
  in ceea ce priveste retrocedare nada si un sut in … numai lui asta nu ii dadeam inapoi ceva . alta amarita care se crede mare doamna si fata desteapta

 18. domnisoara bulgary says:

  Mie imi place mult de acesta doamna rasata si culta. Daca un sfert dintre femeile din Romania ar fi ca ea, am fi fost mai sus decat Germania.

 19. florinel pustiu says:

  O mare doamna, o femeie speciala: frumoasa , finutza si deosebit de generoasa. Iar peste toate, destepta

 20. Toma says:

  Doamna Mociornita a spus lucrurilor pe nume dar din pacate vorbeste o limba care nu mai este inteleasa intr-o Romanie in care se cultiva vularitatea si talharia.
  In ceace priveste Fondul Proprietatea : este excrocheria secolului !
  Au mai fost diverse banci in anii trecuti care au fost furate sistematic pana cand s-au dizolvat, dar ceace se intampla cu Fondul Proprietatea intrece orice imaginatie.
  Din pacate asta este Romania de astazi !

 21. Toma says:

  Doamna Mociornita a spus lucrurilor pe nume dar din pacate vorbeste o limba care nu mai este inteleasa intr-o Romanie in care se cultiva vulgaritatea si talharia.
  In ceace priveste Fondul Proprietatea : este excrocheria secolului !
  Au mai fost diverse banci in anii trecuti care au fost furate sistematic pana cand s-au dizolvat, dar ceace se intampla cu Fondul Proprietatea intrece orice imaginatie.
  Din pacate asta este Romania de astazi !

 22. ioana says:

  Este de apreciat educatia si atitudinea d-nei Mociornita! Daca bunurile familiei Mociornita ar fi folosit beneficiului poporului roman,ma gandesc ca am fi putut sa gandim rau de d-na Mociornita dar, atata timp cat stim si noi ca daca nu le retrocedeaza familiei,le iau altii care n-au nici un drept,numai pentru atata lucru si mi se pare indreptatita sa lupte pentru mostenirea fammiliei ei!Toate greutatile pe care le intampina sunt din cauza ca altii ,neaveniti care vor sa parvina,tanjesc la bunurile altuia.Sa lasam patriotismul asta desuiet la o parte ca nu cere decat ceva ce ii apartine de drept ei si nu smecherilor analfabeti si pusi pe capatuiala.

 23. ROMANIA RATATA says:

  apreciez comentariile dvs,INSA AS VREA SA INTELEGETI CA PROPRIETATEA IN TOATE TARILE CIVILIZATE E RESPECTATA SI PROTEJATA PRIN LEGE,INSA LA NOI TICALOSII DIN POLITICA FAC LEGI DUPA BUNUL LOR PLAC,POPORUL E O SIMPLA MASA DE MANEVRA PE CARE EXCROCII O FOLOSESC ORI DE CATE ORI AU NEVOIE.AS VREA SA VA TREZUTI DIN SOMN ODATA

 24. Doina says:

  “Doamna” Mociornita a uitat sa spună ca, de exemplu, proprietatea pe care se afla Spitalul de Boli Dermatovenerice ” Scarlat Longhin ” a fost pierdut de stramosii săi prin ipoteca, înainte de venirea comunistilor la putere; ca a fost o hotărâre judecătorească prin care , din cauza mai sus mentionata, nu s-a aprobat retrocedarea acestei proprietăți si poate ar putea explica ” distinsa doamna” cum a reușit totuși, împotriva documentelor doveditoare si împotriva hotărârii judecatoresti, a reușit sa pună mana pe proprietate. Așa se scrie istoria. Apare o cucoana care vorbește pretios si se da persecutata si o grămadă de fraieri cad pe spate de admiratie, fără sa știe ce se ascunde in spatele ifoselor de mare doamna. Dacă ar fi fost o mare doamna, ar fi avut ca surse de trai venituri provenite din exercitarea propriei profesii si nu din cersirea unor averi făcute de stramosii săi, unele din ele pierdute datorită datoriilor si oricum, metodele de imbogatire a celor de atunci au fost la fel de necinstite ca a imbogatitilor de azi.

  • Ioan NIstrian says:

   D-na ( d-ra Doina) comentariul d-tale este o anali a sclipitoare, matura, profunda, patrun si perspicace. Dac-ar citi-o ,d-na Mociornita sigur si-ar schimba instrumentul si etalonul evaluarii romanilor : ar vedea ca mai sint printe noi si indivi i care nu ramin fara oxigen in fata unora care se vor rasati , supra dotati si de provinienta aleasa, princiara . In vorbire sa , dumneaei. aminteste de judecata lui Dumne eu. Dar Atotputernicul si Atotstiitorul Dumne eu este drept in toate judecatile Sale, nepartinitor si rasplateste fiecaruia dupa faptele sale. Dumne eu cunoaste mijloacele murdare prin care inaintasii dumneaei au dobindit uriasul capital : coruptie , influenta , mituire , exploatare crunta a celor care erau adevaratii producatori ai plus-valorii.
   Sint sigur ca daca 20de ani in urma ar fi dobindit tot ce-ar fi pretins, acum (2017) ar fi interpretat ode ptr. democratia si justitia din Romania.
   Inc-odata : felicitari ptr acuratetea si justetea anli ei dumneatale.

 25. Ioan NIstrian says:

  ps. acolo unde sint goluri in tiparire plasati ultima consoana a alfabetului nostru. Computerul , bata-l vina sa-l bata !

 26. Ioan NIstrian says:

  ptr a intelege , cau a aversiunii mele , va rog cercetati si comparati ascensiunea familiei Sherg, postavari sasi din Brasov , fondatorii binecunoscutei fabrici a carei nume comunistii i l-au schimbat in Carpatex cu ” miracolul” Mociornita. Este fascinanta si vrednica de respect epopeea ascensiunii bunastarii acestei familii de sasi si a fabricii lor.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!