În România, friptura de vânat este pui dopat. Ce păcat!

Dacă nebuna de criză ne-a cam tăiat elanul de a ne mai lăuda cu SH-urile de lux luate din Germania cu bani împrumutaţi de la bănci acum rele, ne-au rămas fiţele cu mâncarea. Nu mai plătim ratele la credite, dar cheltuim mai mult pe mâncare, care nu este neapărat bună, dimpotrivă. De apetenţa românilor pentru produse la modă, sofisticate, care să facă impresie, profită acum toţi şmecherii.
Lângă zecile de produse contrafăcute şi pline de E-uri stau acum bine şi “deosebitele” mezeluri pe a căror etichetă specială scrie că sunt fabricate din carne de vânat.

Cerbul, căprioara, mistreţul sau chiar ursul au devenit aproape la fel de banali (dacă stăm şi socotim multitudinea de sortimente) precum porcul, oaia, mielul sau viţelul.

Escrocherie la Poiana Braşov: pui dopat, vândut ca friptură din cocoş de munte

Aproape că nu mai există restaurant sau bodegă care se respectă să nu aibă în meniu o păstrămioară de căprioară, un cârnat afumat de mistreţ sau câte o fripturică de cerb. Şi pentru ca tacâmul snobimului să fie complet, recent a fost descoperită o cârciumă, în Poiana Braşov, care oferea în meniu o piperată friptură din cocoş de munte! Pasăre ocrotită de lege (faci puşcărie dacă o ucizi) şi care nu suportă captivitatea (se sinucide asemenea piţigoiului), cocoşul de munte este întâlnit din ce în ce mai rar în Carpaţi, dar iată, din ce în ce mai des, în meniul restaurantelor.  La fel şi cu cerbul, ursul sau mistreţul. Câte asemenea animale sălbatice ar trebui ucise zilnic pentru a satisface foamea de fiţe a românilor.
De la Ministerul Agriculturii, instituţie care ar trebui să facă ordine în acest inedit caz de sălbăticie, vine vestea că vor urma controale. Şi ni se mai spune, prin vocea specialistului Dumitru Nicolae, că nu sunt înregistrate ferme de cerbi sau mistreţi. Cel mai probabil, mistreţul este înlocuit cu un vier trecut de prima tinereţe, cerbul are gustul calului mort, iar ursul poate fi confundat, ca gust şi textura cărnii, cu pulpa unei vaci bătrăne. Vom reveni cu amănunte după controlul anunţat de cei de la Ministerul Agriculturii.

Cârnaţii de la “sibieni”, făcuţi de turci în Bulgaria

De la bulgari, iată nu vin doar brânzeturile din grăsime de balenă, ci şi alte produse pentru care românii se dau în vânt, mai ales că eticheta îi păcăleşte. Cârnaţii sunt lideri în topul păcălelii, toţi se vând ca pâinea caldă mai ales că sunt scoşi pe tarabă ca fiind “tradiţionali”, “ca casă”, “de la sibieni”, “de la bunica”.
Târgurile de Crăciun gem de produse care mai de care “tradiţionale”. Mai ales specialităţile din carne de porc.  Multe dintre acestea sunt achiziţionate însă, angro, de la Metro sau alţi producători autohtoni care respectă reţeta originală doar la prima serie, care-i trimisă la laborator pentru analize.

Iată aici un text care arată clar cine ne-a furat tradiţia de mesei Crăciun.

8 Comentarii la “În România, friptura de vânat este pui dopat. Ce păcat!”

 1. raducan says:

  Aveti perfecta dreptate!

 2. tepes says:

  Mai, astia care isala, care fura, care incearca sa pacaleasca romanul, ar trebui sufocat cu bani.

 3. dan says:

  Acei care nu respecta legile padurii sunt cei mai de jos oameni in scara valorii.Niste fa-meni

 4. Rus says:

  Restaurantul din Poiana este Taverna Sirbului. Unde este acționar si Marius Tuca

 5. Mirela Covaci says:

  Pana la urma, carnea de cal este chiar foarte buna. Sau cea de magar. In Italia se consuma cu predilectie, fiind socotita chiar delicatesa. Se face un bun ghiudem din aceasta carne.

 6. gropita says:

  Stiam de mult aceste aspecte pe care le deyvaluiti, am facut chiar o plangere la OPC, dar asa cum se intampla in Romania nu s-a luat nicio masura.

 7. Titus says:

  Ce-s alea “fiţe”? Scuze, dar nu gasesc cuvantul in dictionar. Iar “carpaţi” credeam ca se scrie cu majuscula… T.

 8. anonimus says:

  Cum se trezesc unii sa observe doar “paiul”…:(

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!