Iisus Hristos şi alte divinităţi care au arătat oamenilor minunea învierii

Miracolul Invierii realizat de Iisus Hristos este unicVerticalNews vă prezintă, în prima zi a celei mai importante sărbători creştine, câteva lucruri inedite şi mai puţin cunoscute despre Înviere.

În religia creştină, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a murit pe cruce pentru a ridica păcatele lumii, iar după trei zile a înviat.
Potrivit Bibliei, în acest interval, el a coborât în iad pentru a-i elibera pe cei drepţi de la Adam până atunci, înrobiţi din cauza păcatului originar.

 

De atunci, cei care au crezut în el sărbătoresc Învierea Sa în fiecare an, de Paşte.

Religia creştină nu este însă singura în care apare o divinitate care moare şi învie ulterior. De obicei, schema generală este următoarea: un zeu se naşte, moare sau trece printr-o experienţă asemănătoare morţii, ajunge de multe ori într-o lume subterană alături de cei morţi, iar apoi învie. Uneori, renaşterea este numai simbolică.

Cercetătorul James Frazer considera că miturile sunt ecouri ale unor ritualuri şi că cele în care apăreau divinităţi ce mureau şi renăşteau provin din ritualuri care încercau să reînnoiască fertilitatea pământului şi a recoltelor. Iar psihoanalistul Carl Jung susţinea că modelul „moarte-înviere” face parte din inconştientul colectiv.
De pe altă parte, scriitorul creştin C. S. Lewis spunea că, deşi învierea lui Hristos are structura unui astfel de mit, în cazul religiei creştine Iisus a înviat cu adevărat. Potrivit lui, nu este nicio problemă dacă Dumnezeu a ales să se arate printr-o serie de evenimente care au asemănări cu diferite mituri. Pur şi simplu, aşa a ales Dumnezeu.

Mormonii: Quetzalcoatl aztec, totuna cu Iisus Hristos

În mitologia aborigenilor din Australia, surorile Wawalag, ce trăiau într-un vârtej, au fost mâncate de şarpele de aramă Yurlungur, care mai târziu a fost forţat să le scoată afară. Surorile au revenit la viaţă.

Zeiţa babiloniană a fertilităţii, iubirii sexuale şi a războiului ajunge şi ea în lumea subpământeană. Într-unul din miturile sale, Ishtar se apropie de porţile lumii subterane şi îi cere paznicului să le deschidă. Paznicul o anunţă pe Ereshkigal, regina lumii subterane, care îi permite să intre, însă potrivit obiceiurilor: i se deschide câte o poartă pe rând, iar la fiecare dintre ele Ishtar trebuie să arunce o piesă de îmbrăcăminte. Când trece de a şaptea poartă, este complet dezbrăcată.
Mânioasă, ea se aruncă asupra reginei lumii subterane, dar aceasta o face prizonieră şi dezlănţuie asupra ei 60 de boli. Însă Ea, regele zeilor, creează o fiinţă pe nume Asu-shu-namir pe care o trimite la Ereshkigal. Asu-shu-namir îi spune că vine în numele marilor zei şi îi cere apa vieţii. Regina lumii subterane trebuie să se supună, iar Asu-shu-namir o stropeşte pe Ishtar cu această apă, readucând-o la viaţă.

Divinitatea Quetzalcoatl („Şarpele cu pene”) din spaţiul Americii Centrale şi de Sud este ispitit de un alt zeu, care îl îmbată şi îl face să se culce cu o preoteasă celibatară (în alte variante, cu sora lui). Împovărat de remuşcări, Quetzalcoatl îşi dă foc şi moare. Însă el se ridică la cer şi devine Luceafărul de Dimineaţă. Pe de altă parte, unii mormoni cred că Şarpele cu pene (care este  reprezentat şi ca un zeu alb bărbos care a venit din cer şi a promis că se va întoarce), este de fapt Iisus Hristos. Potrivit Cărţii lui Mormon, Iisus i-a vizitat pe nativii americani după învierea sa.

Moartea şi învierea, din India până în Egipt

Şi zeul egiptean Osiris, divinitate a regenerării şi a renaşterii, cunoaşte experienţa morţii. Într-unul din mituri, fratele său Set împreună cu regina Etiopiei au conspirat pentru a-l ucide. Set l-a păcălit pe Osiris şi l-a convins să intre într-o cutie, pe care a închis-o, a sigilat-o cu plumb şi a aruncat-o în Nil.
Isis, soţia lui Osiris, găseşte cutia, dar zeul murise deja. Aşa că ea foloseşte vrăjile învăţate de la tatăl său şi îl readuce la viaţă, însă numai pentru scurt timp. Apoi, îi ascunde trupul în deşert. După câteva luni, Set descoperă întâmplător trupul lui Osiris pe care, înfuriat, îl taie în 14 bucăţi pe care le împrăştie prin toată lumea. Isis le adună şi, impresionaţi de devotamentul ei, zeii îl învie pe Osiris care devine stăpânul lumii subterane.

De partea cealaltă a Mării Mediterane, în religia antică a grecilor, apar mai multe divinităţi care trec prin ciclul naştere-moarte-înviere. Una dintre ele este Dionysos, fiul lui Zeus cu o muritoare. Geloasă, Hera îi trimite pe titani să îl ucidă pe Dionysos, care este mâncat de aceştia. Numai inima rămâne, care este salvată de Athena. Zeus pune inima în coapsa lui şi îl regenerează astfel pe fiul său.

Şi religiile orientale cunosc personaje divine care mor. Krishna, o incarnare a zeului suprem Vishnu din hinduism, moare după ce un vânător îi confundă piciorul cu o căprioară şi trage o săgeată în direcţia lui. Sufletul său se urcă la cer, iar apoi Krishna învie.

Sărbători cu bine, linişte şi sănătate!

11 Comentarii la “Iisus Hristos şi alte divinităţi care au arătat oamenilor minunea învierii”

 1. Cornelia Szaks-Mihaly says:

  Sa fim uiniti si respectuosi!

 2. boogy-man says:

  Nici o asa-zisa zeitate nu se poate compara cu Domnul Iisus. El a fost un om deosebit, care a suferit pentru ca sa salveze lumea de rau. Hristos a inviat, oameni buni!

 3. ASd says:

  De fapt, asa de mult ai citit tu biblia ca poti sa citezi “potrivit bibliei” cand habar nu ai ce spune biblie. Hristosnu a murit ” pentru a-i elibera pe cei drepţi de la Adam până atunci, înrobiţi din cauza păcatului originar”, ci de fapt pentru a-i elibera pe TOTI OAMENII de ORICE PACAT, numa ca nu toti oamenii vor asta^^ mai intereseaza-te si tu inainte sa citezi. Si daca mai gasesti pe cineva care a facut ca si Hristos, posteaza pe site. Intotdeauna au existat falsuri si copii ieftine ale originalului^^

 4. Scleptzy says:

  Dacă te nășteai în hinduism, ziceai că nimic nu se compară cu Krishna… nu simpatizez fanaticii, extremiștii…

 5. Ovidiu says:

  Deci, inca nu am aflat cine a mai inviat ? Aici citesc doar despre fantasmagorii.
  Nicio alta zeitate sau mare guru spiritual nu s-a nascut din fecioara, nu a inviat si nici nu a facut minunile pe care le-a facut Mantuitorul.
  Cei ce n-au citit in viata lor o carte de teologie sau istorie a bisericii catalogheaza drept extremism orice exprimare a credintei.
  Asa e romanul stie tot despre fotbal, femei, agricultura, afaceri si credinta.

 6. Pavel says:

  Dar ce simpatizezi, laptopul si Apollo 13?

 7. Geo says:

  da, dar Adevarul e Unul singur si absolut – Isus. Chestia ca in zilele noastre adevarul e relativ e ilogic si nonsens, o minciuna a lui Satan ca sa ii tina pe oameni orbi sa nu-L vada pe Isus Hristos cel inviat, ca nu cunva sa se intoarca la El si sa fie salvati de la Iad.

 8. cercetasul says:

  Orice om trebuie sa se impace cu Dumnezeu daca nu vrea sa mearga in Iad, insa fara Isus Hristos nici un om nu poate ajunge la Dumnezeu. De aceea avem nevoie disperata sa credem in jertfa Lui de la cruce. Numai atunci vom fi mantuiti si vom avea viata eterna in Cer.

 9. Ileana Rollason says:

  Articolul e binevenit, dar incomplet.

  Cercetatorul despre care vorbeste e Sir James George Frazer, iar opera lui unica, în 16 voume initile, e una dintre cartile de referinta în antropologie.

  Articolul e INCOMPLET pentru ca, pe de o parte, OMITE sa faca precizari CAPITALE, pe care le-a facut V.I. PROPP, de altminteri, anume ca RELIGIA, EPOPEEA si BASMUL au ACELEASI ELEMENTE.

  Ca Biblia, asemeni, de altminteri, Iliadei sau Odiseii, nu-i decât o epopee literara. Ca, în absenta unor certitudini privind realitatea istorica a unui Isus Christos, eroul este, la fel unui Ghilgamesh, unui Odiseu, unui Eneas al lui Vergiliu si-al unui Vergiliu al lui Dante, un erou literar. Ca a fost precedat si de alte arhetipuri, între care Adonis, ori Attis (de care vorbeste si Sir James)

  Si, mai ales, ca TOTI, ABSOLUT TOTI EROII EPOPEILOR DE CARE-AM POMENIT, SE SACRIFICA PENTRU A CONSTRUI. Ca sângele, dintotdeauna, a semnificat fertilitatea.

  Ca-i voba de CICLURILE DE REGENERARE A NATURII, ca, la origine, era vorba de CULTUL NATURII, de RITUALUL PRIMAVERII pe care-l “încarneaza” inclusiv Isus Christos (în afara de faptul ca, dac-a existat, ar fi primul erou national al poporului evreu, rasculat împotriva dominatiei romanilor).

  Si, nu-n ultimul rând, NIMENI, dar ABSOLUT NIMENI, pâna acuma n-a observat ca litetatura populara româna are un arhetip FEMININ cu functie IDENTICA, este vorba de ANA LUI MANOLE, din BALADA MESTERULUI MANOLE, în care eroina e zidita (sacrificata) pentru ca opera (arhitectonica, în cazul de fata) sa reziste, sa dureze, sa obtina imortalitatea.

 10. Dragos B says:

  Aloooo ! -stop. Lumea intreaga traieste in intuneric frumos decorat si inzorzonat.
  Lingai,fraieri,slugarnici,excroci si handicapati aclama din rasputeri pe ilustrul Nimeni , si omenirea oricum isi urmeaza tacticos drumul spre nimic,spre autodistrugere,de violenta si singe impregnat pe toti metrii patrati de pamint. La naiba,totul e relativ,si nimeni nu mi s-a aratat cu certitudinea si mintuirea in portofoliu. Trist,dar adevarat- amagiri,ineptii,pierdere de timp si resurse,o lume bolnava si indobitocita,spalata la creier spre satisfactia si cistigul citorva lichele religioase. Mi-e sila !

 11. adib says:

  Voltaire – “Religia s-a nascut atunci cand primul ticalos l-a intanit pe primu prost.”

  Dupa 1989, in Romania au aparut aproape 4.000 de biserici noi, adica aproximativ 200 pe an sau o biserica noua la fiecare doua zile, arata un studiu APADOR Elvetia si Fundatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, citat de publicatia Le Courrier des Balkans. In comparatie, fata de 1990, avem de trei ori mai putine scoli, iar numarul paturilor din spitale aproape s-a injumatatit. In 19 ani, statistic, au disparut in medie 1.056 de scoli pe an, adica trei pe zi. Numarul paturilor din spitale a scazut cu o medie de 3.835 pe an, iar din 2000 pana in 2009 a disparut in medie un spital pe an.

  Balanta dintre biserici si scoli sau spitale inclina covarsitor in favoarea locurilor de rugaciune. In 2008, numai Biserica Ortodoxa Romana avea aproape 16.000 de lacasuri de cult, aproximativ 80% din bisericile nou-construite apartinand acestui cult. In schimb, fata de biserici, in anul scolar 2008-2009 a functionat un numar de doua ori mai mic de gradinite, scoli si universitati: 8.221. In 1990, in Romania existau 28.303 unitati de invatamant, ceea ce inseamna ca in 19 ani numarul lor s-a redus de peste trei ori. si sanatatea a pierdut meciul cu nevoia de rugaciune. Daca in 1990 Romania avea 207.000 paturi de spital, in 2008 numarul lor ajunsese la 137.984. Din 2000 pana in 2009, numarul spitalelor a scazut de la 442 la 431.

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/romania-in-plata-domnului-dispar-trei-scoli-pe-zi-apare-o-biserica-la-doua-zile-174887.html

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!