Harta religiilor din România

VerticalNews v-a prezentat săptămâna trecută cum sunt “amplasate”, la zi, cultele pe harta religiilor din România. Ţara noastră este una dintre cele mai credinicioase din Europa şi, cu toate că ortodocşii reprezintă aproximativ 86% dintre cei care cred într-o divinitate, în România minorităţile religioase sunt mult mai active.
Potrivit recensământului din 2002, în România sunt mai mult de un milion de romano-catolici (4,7% din populaţie). Adepţii religiilor protestante reprezintă aproximativ 3,2% din populaţia României (aproape 700.000 de oameni), majoritatea parohiilor fiind în Transilvania. Islamul este popular doar în cele două judeţe din Dobrogea (Tulcea şi Constanţa) şi are aproape 70.000 de adepţi. Penticostalii reprezintă aproximativ 1,5% din populaţie, în timp ce Adventiştii de Ziua a Şaptea, organizaţie care este cunoscută – printre altele – şi pentru accentul pus pe dietă şi sănătate, are peste 10.000 de credincioşi doar în Bucureşti.

În primul episod am aruncat o privire asupra mişcării adventiste din ţara noastră. Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea care, cu peste 100.000 de membri în România, este una dintre cele mai importante comunităţi religioase. Adepţii acestui cult cred cu ardoare în “revenirea în slavă a lui Isus Hristos”, dar şi “în promovarea unui stil de viaţă sănătos”.

“Martorii lui Iehova”, 100.000 sub Turnul de veghe

Campania VerticalNews despre culte a continuat cu o altă organizaţie importantă – “Martorii lui Iehova”. Dacă înaintea căderii comunismului, în România erau aproximativ 17.000 de martori, după Revoluţie numărul lor a crescut vertiginos, ajungând la aproximativ 100.000 astăzi.Martorii lui Iehova susţin că practicile lor reprezintă o întoarcere la obiceiurile creştine din secolul I d.Hr. Mişcarea a cunoscut un avânt important şi în urma unui proces rezolvat pe cale amiabilă cu statul român la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) în cazul a 14 martori care au refuzat să efectueze stadiul militar. Printre altele, Martorii lui Iehova nu acceptă nici transfuziile, nici îndeplinirea serviciului militar sau exprimarea dreptului de vot.
În episodul trei am prezentat două mărturii distincte: una a unui actual martor, care spune că a găsit fericirea odată cu aderarea la noul cult, iar a doua a unui fost martor, care a regretat timpul petrecut alături de Martorii lui Iehova.

Penticostalii sunt mulţi şi activi

Mişcarea penticostală, una dintre cele mai numeroase şi înfloritoare din ţara noastră, a făcut obiectul următorului episod. În România, potrivit recensământului realizat în urmă cu nouă ani, penticostalii reprezentau 1,5% din populaţie (aproximativ 330.000 de suflete). Cultul penticostal reprezintă a patra mişcare religioasă ca mărime din România. Majoritatea credincioşilor sunt în Transilvania şi în zona de nord a Moldovei. Cele mai importante comunităţi sunt cele din Suceava, Bistriţa-Năsăud, Arad şi Bihor. Din punct de vedere etnic, 85% dintre adepţii aceste mişcări sunt români, 10% sunt romi, în timp ce restul de 5% este o mixtură de unguri, ucraineni, germani sau slovaci.

Cum se pocăiesc vedetele

În ultimul episod al campaniei VerticalNews despre culte am trecut în revistă “purtătorii de cuvânt” al mişcărilor religioase mai mult sau mai puţin non-conformiste. În ultima perioadă, starurile – din ţară şi din întreaga lume – par să treacă printr-o perioadă de reorientare religioasă. Dacă în Statele Unite este la modă Scientologia, Budismul sau Cabala, în România, de curând, Bodo, solistul trupei Proconsul şi fostul ginere al preşedintelui Traian Băsescu, a devenit neoprotestant la insistenţele celei de-a doua soţii.

Mai jos prezentăm lista asociaţilor religioase din România – o nouă structură cu personalitate juridică, apărută legal în ţara noastră începând cu 2006. Asociaţia religioasă este o persoană juridică alcătuită din cel puţin 300 de membri, cetăţeni români cu domiciliul în România, care se asociază în vederea manifestării unei credinţe religioase.

 • Societatea Creştinilor Nouapostolici – România (S.C.N.A.R.) are sediul în Bucureşti.
 • Asociaţia Religioasă Nazarineană are sediul central în Arad.
 • Asociaţia “Adunările lui Dumnezeu din România” are sediul in Bucureşti.
 • Asociatia Biserica Ortodoxa de Stil Vechi din Romania are sediul la Mănăstirea Slătioara,com.Râsca,jud. Suceava.
 • Asociatia Adventistilor  de Ziua a Saptea-Miscarea de Reforma are sediul central în Făgăraş.
 • Centrul Creştin Aletheia are sediul in Timişoara
 • Asociaţia Centrul Creştin Metanoia are sediul în Timişoara.
 • Asociaţia Comunităţilor Credinţei din România are sediul în Târgu Mureş.
 • Asociaţia Creştină a Romilor “Betesda” are sediul în Târgu Mureş.
 • Asociaţia Religioasă Apostolică Filadelfia are sediul în localitatea Pâncota.
 • Asociaţia Religioasă ” Centrul Creştin Speranţa Vieţii  România” are sediul in Târgoviste.
 • Asociatia Religioasa Apostolica “Templul Lui Dumnezeu” are sediul in  Târnăveni.
 • Asociatia Religioasa “Centrul Crestin Timisoara” are sediul in Timisoara.
 • Asociatia Religioasa Crestina”Emanuel” are sediul in  com. Deda, jud. Mureş.
 • Asociatia Religioasa Biserica Crestina Penticostala”Evanghelia” are sediul in  Bucuresti.

MISA – sexul supune Universul

Chiar dacă nu reprezintă vreun cult religios, dar are dogme care se întrepătrund cu adularia divinităţii, VerticalNews şi-a îndreptat atenţia asupra unei Mişcări – unii o consideră sectă – care a avut un succes fantastic în România de după 89. MISA, şcoala de yoga a lui Gregorian Bivolaru, numără în prezent 30.000 de membri în România şi alţi 5.000 în centre din alte state. Integrarea spirituală în absolut pune mare preţ pe viaţa sexuală. Bogdan, membru MISA, a acceptat să vorbească pentru VerticalNews despre experienţa sa. A intrat în Mişcare la 19 ani. Refuză să ofere multe detalii despre acel moment. În schimb, descrie în amănunt momentul în care a făcut cunoştinţă cu “continenţa sexuală”.

Ovidiu Adam
Dan Micu

24 Comentarii la “Harta religiilor din România”

 1. Ovidiu Ar says:

  IN FINE,FIECARE CU CONCEPTIA LUI DESPRE LUME…………….

 2. Trutulescu says:

  Doua cuvinte: Jos Iliescu!

 3. alin says:

  Tot nu ziceti nimic de masoni??? Le luati apararea deci!

 4. Andrei says:

  Asta a fost toata harta? Parca in Romania erau vreo 13 culte recunoscute oficial. Ce sa intelegem, ca MISA si Martorii lui Iehova sunt cele mai reprezentative?

 5. yahve 2.0 says:

  Felicitari Romania!

  Conform acestui studiu de 2 lei, rezulta ca nu mai e nici un evreu in romania, iar sinagogile sunt niste hale goale!!

  Halal articol.

 6. Nicu says:

  incomplet, superficial, statistici de acum 9 ani.

  • laurentiu says:

   ANUNT IMPORTANT !!!
   in fiecare sambata dimineata la ora 9 si duminica la ora 12 in reluare pa canalul de televiziune ,, NASUL TV

 7. Marcel Bufi says:

  Fetelor de la Vertical, va iubesc!

 8. cititor says:

  Citez: “Ţara noastră este una dintre cele mai credinicioase din Europa”! De unde ati scos aberatia? Sa va dau cateva date: Romania 2009 – Locul 3 la numarul de avorturi comise. Romania 2010 – Locul 1 la numarul de fete minore necasatorite ramase insarcinate. Romania 2010 – Locul 1, impreuna cu Bulgaria, la coruptie in UE. CUM SA FIE ROMANIA PRINTRE CELE MAI CREDINCIOASE TARI DIN EUROPA??? La asta adaugam afacerile facute de ierarhii BOR (fonduri europene, firme de partid etc.), coruptia si superstitiile care bantuie Biserica. Mah, credeam ca e ceva de capul vostru, dar incep sa cred ca nu e…

 9. Inginer says:

  @cititor dar toate sondajele arată că 99% din populaţia ţării crede într-un dumnezeu, faţă de 40% de exemplu în Cehia.

 10. Felicia Filip says:

  Ati dat lovitura cu serialul asta. Este cel mai echilibrat, echidistant si util din toata presa romana. Bravo!

 11. Veveritza portocalie says:

  Mie imi place MISA. fac treaba, spre deosebire de alte culte unde te pune sa faci matanii sau sa stai nemiscat ore-ntregi ca sa asculti niste basme. La MISA se lucreaza, e distractie.

 12. prostilor says:

  ba deajaba credeti in dumnezeu daca nul iubiti luati comentariul cel spune cititor e ff adevarat suntem o tara de cacat unde fac toti ce vreau de la mafioti pina la diferite culte religioase

 13. florinel pustiu says:

  Mie imi plac baptistii, dar sunt prea lacomi si uzurpatori.

 14. david says:

  E diferenţă între religie şi credinţă. Toţi românii sunt înregimentaţi religios până la urmă şi într-un anume fel. Încă nu am auzit de vreunul să fi murit şi să fi fost îngropat fără ceremonie religioasă deoarece nu a avut religie. Problema este alta: Câţi dintre cei înscrişi într-o religie sunt credincioşi adevăraţi ?! De câţi şi cine ştie şi Dumnezeu că sunt credincioşi şi fac voia Sa ?
  Oare eu sunt ? Tu eşti ?
  Ce rost are să vorbim de alţii. În caz contrar ne pierdem timpul pentru a ne preocupa de noi înşine.

 15. david says:

  Cred că la această oră, sunt mult mai mulţi penticostali în România. Stratistica respectivă este veche.

 16. Dan says:

  Da , si eu mi-am cumparat cizme bordo cu shpitzul ascutit . Si am sa trag apa la closet .

 17. laurentiu says:

  Doresc sa folosesc aceasta ocazie ,pentru a lansa un mesaj; vad ca lumea este preocupata de statistica ,si anume ; cati penticostali, sau baptisti, sau orodocsi, etc,sunt .dar ce are a face aceasta cu Biserica lui Isus Hristos care este doar o turma mica. Dumnezeu nu are nevoie de membri de biserica , El doreste sa aiba fii si fiice nascuti din nou, nascuti din Cuvantul si Duhul Lui, iar aceasta nu se face ,oricum ,ci numai in randuiala lui Dumnezeu. Vreau sa spun ca in fiecare timp Dumnezeu , a avut de implinit fagaduinte pe care le-a fagaduit mai inainte prin Scripturi, la fel este si acum, si anume ca inainte de revenirea lui Hristos ,si a veni ziua Domnului cea mare si infricosata ,Dumnezeu a spus ca va aseza din nou toate lucrurile. Maleahi 4 vers.5,6 ; Matei17 vers 11 ; Fapte Ap. 3 vers.19-21, aceasta este lucrarea prezenta a lui Dumnezeu, iar cine vrea sa-L gaseasca pe Hristos ,acela trebuie sa IL caute acolo unde El isi implineste fagaduintele ptr timpul prezent,,numai asa ne putem lasa incadrati in planul Lui,, altfel se trece pe langa.
  Sunt multe de spus in privinta asta ,dar ma opresc aici deocamdata, si lansaez acest mesaj cu speranta ca se va gasi cineva care sa-l citeasca si sa fie interesat, si dispus sa vorbeasca despre aceasta. Dumnezeu sa dea har.

 18. marcu says:

  LAURENTIU: Ce spune apostolul Pavel? SA NU PARASITI ADUNAREA ! Asadar…despre ce vorbesti ? Crestinii din sec.I activau in ADUNARI sau BISERICI,sau CONGREGATII. Nu-i gaseai la nazarineni,la iudaizanti sau intre macabei…ci IN BISERICILE LOR !! Din Ierusalim,Efes,Smirna,Laodicea,Roma,Tesalonic,Atena,etc…

 19. laurentiu says:

  nu inteleg nimic din ce ai vrut sa spui

 20. laurentiu says:

  ANUNT IMPORTANT!!! in fiecare sambata dimineata la ora 9 si duminica la ora 12 pe canalul de televiziune ,,Nasul TV,, se difuzeaza SLUJBA BIBLICA APOSTOLICA SI PROFETICA cu misionarul Ewald Frank. Tema emisiunii are ca scop vestirea mesajului biblic a tim;pului de sfarsit inaintea celei de a doua veniri a lui ISUS HRISTOS, Nu ratati aceasta unica ocazie , va multumim in Numele Domnului Isus Hristos.

 21. aurelian says:

  hai la MISA, cu veveritza portocalie, s-o belim

 22. Gugu says:

  Edy Constantinescu știe căutăm pe net

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!