Faţa nevăzută şi urâtă a cartierului bucureştean Berceni

Imagine dintr-o zona urata a Bucurestiului, cartierul BerceniVerticalNews vă arată de ce Bucureştiul este cea mai urâtă şi nedezvoltată capitală a Uniunii Europene. Sunt numai câteva exemple, recente. Zilele trecute, v-am prezentat câteva locuri din cartierele Rahova şi Ferentari, astăzi ne plimbăm prin Sectorul 4.

Pe strada Grigore Vodă, din cartierul Giurgiului, oamenii încă aşteaptă să meargă pe asfalt şi să aibă apă la robinet. „Mai ales când e gheţuş, e groaznic. Cu maşina nu mai vorbesc”, spune doamna Petra Grunea, care stă la numărul 11. „Piedone ne-a trecut în gazeta lui, la index. Şi până acum n-a făcut”, completează ea.

Locuitorii de pe Grigore Vodă sunt nemulţumiţi că strada lor este în continuare un drum din pământ şi bolovani, deşi Primăria Sectorului 4 a asfaltat multe alte străzi din împrejurimi. „Străzile alea erau ulicioare. Toate s-au făcut. Singură strada noastră a rămas”, îmi explică Margareta Călin, de 78 de ani.

„E ca o uliţă de ţară. Ţi-e şi ruşine”

„La noi când vine cineva aicea ţi-e şi ruşine. Fata mea îl opreşete pe şofer pe Dumbrăveni (o altă stradă din zonă – n.n.). Ce o zice omul ăsta? Că şade doamna ingineră pe o stradă de abia intri”, povesteşte bătrâna. „A ajuns lumea să-şi vândă casele. Chiar doamna de vizavi vrea să vândă că strada asta e plină de noroi. E ca o uliţă de ţară”, completează ea.

Mai demult, strada era pietruită şi avea flori pe margine, puse de oamenii din zonă. Însă după ce s-au băgat gaze, muncitorii au lăsat-o aşa cum e acum, adică un amestec neregulat de pământ şi pietre. „Au fărâmat tot”, zice doamna Călin.

Aduce apă din deal, de la cişmea

Deoarece pe stradă nu există reţea de apă, femeia şi-a montat un hidrofor care îi scoate apa din fântâna adâncă de 45 de metri şi i-o aduce la robinet. Vecina sa însă, Eugenia Lazăr, nu se bucură de acelaşi confort. Nu are fântână în curte, aşa că o dată la câteva zile îşi ia căruţul şi se duce la cişmeaua de pe Dumbrăveni. „În deal”, cum spune femeia de 61 de ani. Se întoarce trăgând după ea bidoanele de apă. În total, cam 15-16 kilograme.

În ciuda greutăţilor, doamnele spun că au încredere în primarul lor deoarece de când Piedone e şef în sectorul lor lucrurile s-au schimbat în bine. „A făcut părculeţe, curăţenie. Suntem foarte mulţumiţi de el. Noi l-am votat pe Piedone. Şi îmi place acest om”, e de părere doamna Călin. Ea are şi o explicaţie pentru faptul că strada pe care stă nu a fost asfaltată până acum: „Aici au fost bani alocaţi dar primarul care a fost înaintea lui Piedone (Adrian Inimăroiu – n.n.) şi-a înfipt mâna în bani”.

„Suntem ca în perioada anilor ‘40-’50, ca după război”

Locuitorii de pe strada Grigore Vodă nu şi-au pierdut speranţa. Însă pe cei de pe străzile Drumul Dealu Babii sau Odei nu pare să îi audă nimeni. Pe domnul Aurel Popa, care a postat pe 15 noiembrie 2009 un protest pe forumul petitieonline.ro, cu siguranţă nu l-a auzit nimeni. Dovada? După un an şi jumătate, strada pe care locuieşte arată la fel.

Iată ce spunea domnul Popa la acea dată: „Suntem la 200 de metri de bulevardul C-tin Brâncoveanu pe strada Drumul Dealul Babii şi suntem ca în perioada anilor ‘40-‘50 ca după război. Nu avem apă potabilă, canalizare, ca să nu mai vorbim de asfalt. Drumul cu maşina este o adevarată încercare, ca să nu mai vorbim de mersul pe jos (noroios). Cât mai trebuie să trăim în aceste condiţii într-o capitală europeană? Unde se duc fondurile europene????”.

Din păcate, cetăţeanul furios nu a exagerat deloc. Străzile Dealu Babii şi Odei se află la capătul cartierului Berceni, dincolo de un câmp înţesat de gunoaie şi de câini agresivi. Nu există nici canalizare, nici conductă de apă, după cum ne-a povestit Gabriel Mincu, un tânăr din zonă.

„Am mai pus noi pietriş, asfalt. Oamenii au pus mână de la mână şi au cumpărat. Erau nişte gropi aici de nu puteai să calci nici cu piciorul”, spune el. Dar asfaltul s-a măcinat în timp, iar acum străzile sunt pur şi simplu din pământ. În loc de trotuare, pe margine creşte iarbă, iar trecătorii gonesc câinii cu pietre.

Drumul Creţeştilor, un fel de Zăbrăuţi

Constantin Popescu-Piedone, primarul sectorului 4 din BucurestiLa câteva staţii distanţă se află cartierul Apărătorii Patriei. În aprilie 2008, Piedone îşi lansa candidatura la funcţia de primar al Sectorului 4 pe strada Drumul Creţeştilor. „De azi însă, este oficial. Contracandidaţi, feriţi-vă că vin! 🙂 S-a întâmplat pe strada Drumul Creţeştilor. O stradă care arată, după cum îi spune şi numele, precum un drum comunal. Am hotărât să-mi fac lansarea acolo pentru a trage un semnal de alarmă faţa de indolenţa autorităţilor din acest sector. Nu se poate să fie atâta mizerie sub nasul Primăriei Sectorului 4 şi să se facă la nesfârşit că nu o vede”, scria Piedone în urmă cu doi ani pe blogul său.
În prezent, la capătul străzii Drumul Creţeştilor, tomberoanele sunt pline ochi, iar câinii dorm tolăniţi pe nişte maidane împânzite de PET-uri. Aici, strada nu e asfaltată, iar cartierul de blocuri sociale seamănă izbitor cu Zăbrăuţi. Oamenii duc acelaşi trai murdar în câteva blocuri insalubre. Cei mai amărâţi caută în gunoaie sau stau pe marginea drumului noroios, plin de bălţi, şi cerşesc.

Totuşi, în ultimii ani, multe străzi din cartierul Apărătorii Patriei au fost asfaltate şi racordate la reţeaua de canalizare şi la cea de apă curentă. După cum a mărturisit şi primarul general, înainte de aceste lucrări, oamenii trăiau ca în comuna primitivă. Numai că pentru unii dintre ei comună primitivă nu s-a încheiat.

13 Comentarii la “Faţa nevăzută şi urâtă a cartierului bucureştean Berceni”

 1. Virgil says:

  aiee aieee am calatorit destul dar adevarat ca Bucurestiul arata rau de tot ……

 2. sandra pralong says:

  Va felicit ptr aceasta serie excelenta de articole. Ele sunt foarte echilibrate si pozele ajuta mult sa intelegem situatia.

  Imi permit totusi sa va sugerez mai mult focus pe cei care chiar vor sa schimbe ceva, cum este exemplul pe care l’ati dat, al D-lui Aurel Popa, “care a postat pe 15 noiembrie 2009 un protest pe forumul petitieonline.ro”. Poate publicand pozele celor care se lupta sau care fac treaba in loc sa se complaca in mizerie, incurajati mai multi astfel de vectori de schimbare. Trebuie incurajati oamenii sa reactioneze, sa ia atitudine si sa inteleaga ca Primaria este acolo in serviciul lor si din banii lor sunt platiti functionarii publici…

  De asemenea, poate ca in aceste reportaje prezentati si cateva idei despre ce au facut cetatenii din alte orase ca sa atraga atentia edililor si sa ii faca pe acestia sa rezolve problemele semnalate. Filmul “Bogota Change” este exemplar in sensul acesta.

  Bref, un jurnalism ca al vostru este salutar prin diversitatea subiectelor abordate si seriozitatea cu care le acoperiti, dar ca sa fiti perceputi “cu gandul la oameni”, poate ca ar merita sa va aplecati si mai mult asupra solutiilor si sa aduceti si mai multe exemple de lucruri care au reusit in alte locuri/tari pentru a motiva oamenii sa fie mai exigenti cu demnitatea lor!

  Va multumesc si va felicit oricum inca o data pentru aceasta serie de reportaje.
  sandra pralong

  • Autor says:

   Buna ziua! Va multumim din nou pentru aprecieri si incurajari. Vom incerca sa tinem cont de sfaturile dumeavoastra.

 3. eugenb says:

  Deci atacul PDL continua : “Tinta” este obtinerea Primariei Capitalei (impreuna cu banii aferenti) si … desfiintarea Primarilor de Sector (care ar putea sa se opuna la “jocurile murdare” ale PSD -ului) !
  V-a urma … Sectorul 2, care are tot un Primar … ne-pedelist ! Daca se vroia sa se analizeze cu adevarat … “racilele” din Sectoarele Bucurestiului ar fi trebuit sa se plece cu exemplele … ori cu Sectorul 1 (a lui Chiliman – dar asta are de partea lui toti “maharii” Bucurestiului, … ori cu Sectorul 6 (a lui Poteras – baiat de casa al D-nei Udrea), asta ca sa fie respectata … “democratia”, dar nu cadea bine PDL -ului si atunci s-a plecat pe linia … “cine nu-i cu noi, inseamna ca este impotriva noastra”, stabilita de Sefii portocalii (cu prim-solista Udrea-Cocos … Sefa organizatiei locale a PDL -ului) !

  P.S. As fi curios sa aflu de care parte a … “baricadei” se gaseste userul “sandra pralong”, dar mie teama ca este … foarte “portocalie” si necrescuta/nelocuitoare in … Bucuresti si m-as obosi degeaba sa-i demonstrez ca are o parere prea … “partinica” – vezi ideea de baza a “portocaliilor” : “Cine nu-i cu noi, inseamna ca este impotriva noastra” (lozinca preluata de la … “Legionari”), asa ca ma opresc aici cu remarca mea. O astept sa-si expuna parerea si despre celelalte Sectoare ale Bucurestiului …

 4. eugenb says:

  Datorita ca dl. “Piedone” este de partea PDL -istilor (chiar daca se da … independent, “atacul” impoitriva lui este mai “redus”). Si aici este vorba de strazi aflate la … marginea orasului. Strazi care au aparut in urma … dezvoltarii edilitare a Sectoarelor. Mai stie cineva ca cele ce sunt acum … Cartiere, erau prin anii 1980 … comune suburbane ale Capitalei (Berceni sau Aparatorii Patriei) ! Ele au devenit Cartiere din cauza dezvoltarii Bucurestiului (in timpul comunistilor) pt a adaposti muncitorii adusi din toata tara la construirea … Canalului Dunare-Bucuresti, dar cine stie (sau vrea sa stie) acest lucru ! Este mai usor de “aruncat cu noroi” decat sa se cerceteze ADEVARUL pt PDL -istii lui Udrea (care fie vorba intre noi nu are decat un scop : “sotul (Cocos) sa aiba de lucru” (un lucru de stimat acest scop, dar pt Bucuresti este prea … “daunator” – binenteles, din punctul meu de vedere de Bucurestean “get-beget”).

 5. carmen says:

  Sugestia mea ar fi, ca la fiecare “dezväluire” catastrofalä (si sint multe, stiu. si necesare.), sä existe si una pozitivä. Spre exemplu rezultatul petitiei despre Piata Matache. Dacä neglijäm sä recunoastem eforturile si rezultatele pozitive, un pesimism generalizat amenintä sä sufoce orice initiativä firavä. Oamenii se vor simti covirsiti si lipsiti de sperantä si incredere. Si atfel sansele de a crea o ROmnanie modernä vor fi reduse la zero.
  Cu stimä pentru efortul celor de la Vertical News.
  Carmen

 6. vio says:

  Apropo de cartierul Brancoveanu. Este o zona absolut execrabila, la bulevard cea care da inspre Obi. Nu situ cum se cheama, ca nu locuiesc in zona, insa este un restaurant acolo, “La tata”. Strada aia e ingrozitoare si e la bulevard. Este foarte aproape de metrou Brancoveanu. Astept relatari din sectorul 6 si din sectorul 1 si 2. Apropo, mosilor? vechiul mosilor?

 7. eugenb says:

  Sunt de acord cu pozitia d-nei Carmen ! Are dreptate !

 8. sanziana says:

  Cu deosebita stima, carmen, prezentul chiar nu mai ofera nici o speranta pentru cetateni. Am facut contestatie la ps4 impotrive unei liste prin care se dau locuinte cu chirie unor oameni care nu merita. Degeaba, degeaba merit eu, daca nu am dat spaga raman fara. Astept prefectura, Ministerul Dezvoltarii mi-a dat dreptate, DNA nu face nimic cica a trimis dosarul dar dosarul e disparut. Alo, DNA, sa nu credeti ca ma las usor. Faceti-va treaba, sau ma rog Piedone nu trebuie anchetat? Domnule Piedone, promit ca voi scrie pe hartie si pe bloguri toata povestea, sa afle toata lumea ce fel de om (om e mult spus) esti.

 9. ely says:

  Ne aflam deja la sfirsit de martie 2012 , iar nu este prinsa str. Drumul Dealul Babii ,nu este prinsa in nici un proiect de asfaltare sau canalizare . Dupa muntii de cereri,petitii si reclamatii suntem total dezorientati .

  Astept un sfat de la dumneavoastra sau poate o indrumare .Primaria nu este o solutie .

 10. Dan says:

  Tocmai am citit un articol in Gazeta lui Piedone despre asfaltarea completa a inca doua strazi Str. Odei si Str.Postalionului,o parte din articol este adevarat pentru ca prima dintre strazi adica Odei este asfaltata complet DAR cu Postalionului cum ramane?S’au apucat au pus borduri,au facut trotuare,au pus stalpi de iluminat dar strada este inca jalnica,s’a turnat un strat subtire de griblura,nu bitum,si nici aia nu a fost nivelata cum trebuie,plus ca jumatate din ea a ramas cu un pic de pietris peste pamant… De ce le place sa minta oamenii care la’u votat,care au avut incredere ca o sa faca ceva bun pentru toti,nu numai parculete si palmieri la Brancoveanu ! Terminati ce incepeti,apropos am uitat sa specific,ca inceperea asfaltarii strazilor s’a efectuat exact in perioada inceperii campaniei de vot,acum ca s’a vazut tot acolo ne’a lasat balta…

 11. POPA ELENA says:

  Cineva a distribuit o informatie eronata;Str.ODEI nu este asfaltata in intregime,intrarea din Str.AUREL PERSU care se continua cu str.DRUMUL DEALU BABII NU A BENEFICIAT NICI MACAR DE COSMETIZARE TEMPORARA DE CANALIZARE SI ASFALT CE SA MAI VB?

 12. POPA ELENA says:

  Suntem la sfarsitul anului 2014 si doresc a prezenta situatia strazii DRUMUL DEALU BABII din sectorul 4:nu avem nici acum apa curenta,canalizare sau asfalt. Dupa sesizarile catre Primaria de sector am fost indrumata sa ma adresez Primariei Capitalei deoarece strada noastra se afla in administrarea Capitalei ; de la Primaria Capitalei am primit raspuns oficial ca strada se afla in administrarea primariei Sector 4 si ca aceasta nu a cuprins Str DRUMUL DEALU BABII Iin planul de sistematizare. Sunt 7 ani de cand locuiesc in aceasta frumoasa zona,cu accente de zona rurala autentica,mai exact,poteca de acces in Bulevardul Brancoveanu,lipsa apa curenta,lipsa canalizare,lipsa asfalt si mai nou,de un an lipsa partriala iluminat stradal,desi am facut sesizari la Luxten si primarie,fara sa le mai sgtiu numarul.Ce credeti,mai avem vreo speranta?!

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!