Emisiuni TV de elită într-o piață românească de coșmar

În România, posturile de televiziune sunt tot mai sufocate de așa-numitele emisiuni de divertisment sau de mondenități, show-uri în care este permis doar umorul grosolan, în care invitatul e musai necioplit, iar fetele aduse să întrețină atmosfera au pieptul invers proporțional cu numărul de cărți citite.
Pe scurt, suntem asaltați de producții tot mai proaste. La „Răi da’ buni” îl vedem pe Serghei Mizil tolănit pe canapea în timp ce asistenta Rodica dansează languros cu Mihai Morar, la „Un show păcătos” Sexy Brăileanca are abonament la dat jos sutienul, iar de amantlâcurile de la „Acces direct” ce să mai zicem. Aproape că au intrat în anonimat „Știrile de la ora 5”, arătate de multe ori cu degetul din cauza numeroaselor tragedii, violuri și crimele prezentate.
După cele mai proaste producții, după ce ați ales cei mai toxici români prezenți la TV sau după ce au fost desemnați cei mai agresivi moderatori, VerticalNews vă prezintă azi câteva dintre emisiunile de calitate, pentru care chiar merită să pui mâna pe telecomandă.

Cătălin Ștefănescu: „Am încercat să nu adormim în aceleași soluții”

Emisiunea culturală de succes „Garantat 100%”, al cărei realizator este Cătălin Ștefănescu, este una dintre cele mai longevive producții, fiind difuzată pentru prima dată în anul 1999.
Invitații „Garantat 100%” sunt aleși pe sprânceană, de regulă personalități de marcă în domeniile lor: soprana Sarah Brightman, actrița Vanessa Redgrave, Sandra Pralong, scriitorul Pascal Bruckner, regizorul Andrei Șerban, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu sau Dan Puric sunt doar câteva exemple. În fiecare ediție, invitatul aduce cu el în platoul de filmare un obiect ce i-a marcat viața, iar la sfârșit obiectul ajunge la cineva din public. Un rol important îl are trupa care asigură fundalul sonor: în funcție de preferințele muzicale ale invitatului său, prezentatorul îi roagă pe muzicieni să interpreteze diferite piese.
„Cred că am reușit să supraviețuim vreme de treisprezece ani pentru că ne-am “crescut” un public spre care am trimis, de fiecare dată, un semnal de seriozitate și de credință în ceea ce facem. Pe de altă parte, am fost și foarte atenți la modificările pe care acest public le-a cerut, mai mult sau mai puțin explicit, dar am și propus noi înșine modificări care să ne ferească de prăfuire, de îmbătrânire în aceleași formule”, a explicat Cătălin Ștefănescu pentru VerticalNews.

Deoarece fenomenul cultural este unul viu, emisiunea s-a schimbat și ea de-a lungul timpului, continuă prezentatorul: „Am încercat să nu adormim în aceleași soluții, chiar dacă unele s-au dovedit a fi bune, la un moment dat. Când am simțit nevoia de a schimba felul în care arătăm, felul în care ne adresăm celor care ne urmăresc, nu am ezitat să căutam altceva, care să fie atractiv pentru cei care au rămas alături de noi și interesant pentru cei care ne-au descoperit mai târziu”.


Pe unii, cu siguranță, îi plictisim cumplit”

Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care producția TVR reușește să nu plictisească, deși vedeta emisunii este tocmai cultura. „Pe unii, cu siguranță, îi plictisim cumplit. Și e normal să fie așa. Nu suntem făcuți cu toții ca pe banda de asamblare. Avem gusturi și convingeri diferite.  Problema e să reușim să-i păstrăm alături de noi pe cei care nu se plictisesc, și să reușim, măcar din cînd în cînd, să-i cîștigăm pe unii dintre cei pe care îi plictiseam. Însă felul nostru de a vedea cultura e unul foarte larg. Cultura nu înseamnă doar cărți, filme, spectacole, concerte și expoziții. Sănătatea spațiului public, grija față de mediu, respectul, decența, considerația față de minorități, mecanismele existenței comunitare, chiar igiena fizică, și nenumărate alte lucruri sunt probleme de cultură în sensul cel mai adevărat al cuvîntului”, explică Ștefănescu.

Potrivit realizatorului, lucrurile esențiale pe care se bazează emisunea sunt invitații, tinerii muzicieni din momentele dedicate muzicii de cameră, trupele tinere de jazz sau rock și pasiunea cu care lucrează echipa de la „Garantat 100%”.
Totuși, este „mult mai dificil” să captiveze publicul decât acum 10-12 ani: „Meseria asta se modifică în fiecare zi. Și e fascinant să cauți modalități diferite de a exprima lucruri care, în fond, sunt aceleași de cînd lumea. Pe de altă parte, jocul întrebărilor și al răspunsurilor e o sursă eternă de energie. Jocul ăsta nu se termină niciodată. Iar chipurile pe care le poate lua acest joc nu încap în nici un inventar de pe lumea asta”.
În ultimă instanță, scopul emisiunii este de a lumina puțin seara pe care telespectatorii au ales să o petreacă în fața televizorului: „Încercăm să le oferim celor care ne urmăresc niște întîlniri în urma cărora ne ducem la culcare cu ceva învățat. Cu ceva care merită ținut minte. Cu ceva care ne luminează și rămîne alături de noi, măcar o vreme. Nu în ultimul rînd, cu povești exemplare și cu muzici care ne luminează și ne ajută să descoperim fiecare zi ca pe o mare o mare bucurie, ca pe o mare ocazie de a mai descoperi ceva”, conchide Ștefănescu.

„O adevărată Barbara Walters a României, doar că mai cultivată”

La un an după apariția emisiunii „Garantat 100%”, TVR lansa o altă producție de succes: „Profesioniștii”, cu Eugenia Vodă. Difuzată de mai bine de zece ani, emisiunea a strâns numeroase premii, printre care „Premiul Clubului Român de Presă” pentru cel mai bun talk-show și „Premiul criticii” pentru cea mai bună emisiune de televiziune.
„Profesioniștii” este atât de iubită încât mai mulți telespectatori care îndrăgesc acest talk-show cultural i-au alcătuit o pagină neoficială pe Facebook, ce a ajuns la 1.700 de fani.
Iată ce spunea un admirator al Eugeniei Vodă într-o postare recentă: „Stimată Doamnă Eugenia Voda, sunteți o adevărată Barbara Walters a României, doar că mai cultivată și cu o replică mult mai rapidă. Interviurile cu MS Regina Ana, Cristian Tudor Popescu etc., sunt opere de artă ce trebuie păstrate și revăzute.Vă felicit! România are într-adevăr valori…doar trebuie să le punem în evidență. Aștept un interviu cu MS Regele Mihai I al României” .

O echipă cu „poftă de a spune povești extraordinare”

O altă emisiune foarte îndrăgită de public, deși este departe de a arăta numai lucrurile frumoase din jurul nostru, este „România, te iubesc” de la ProTV. De la lansarea emisiunii în toamna anului 2008, echipa de reporteri a adus, duminică de duminică, în atenția telespectatorilor câteva dintre cele mai copleșitoare teme sociale din România, fie că vorbim despre copiii abandonați de părinții plecați la muncă în străinătate sau despre produsele contrafăcute pe care le consumăm.
În unele seri, emisiunea a fost urmărită chiar și de trei milioane de telespectatori, în ciuda faptului că nu este un show de divertisment. „Suntem onorați și mândri că atât de mulți telespectatori aleg duminica „România, te iubesc!” și le mulțumim. Este o emisiune de elită a Știrilor ProTV, cu o echipa de corespondenți, operatori și editori de montaj foarte talentați, cu multă experiență și cu poftă de a spune povești extraordinare”, a explicat Cristian Leonte, prezentatorul emisiunii, pentru VerticalNews.
Din punctul său de vedere, printre punctele tari ale acestei producții se numără „subiectele puternice”, „tratarea lor spectaculoasă”, „seriozitatea și acuratețea informațiilor” și „pasiunea corespondenților”.

Emisiunea care schimbă lumea în care trăim

„Materialele „România, te iubesc!” vorbesc despre lucruri care ne dor sau care – dimpotrivă – ne  sunt foarte dragi. Fără ezitare, fără ocolișuri și fără să menajeze pe nimeni din cei responsabili de lucrurile greșite. În plus, fiecare reportaj este tratat cu stilul și personalitatea aparte a fiecărui corespondent. Adaugați și farmecul țării noastre și al oamenilor ce o locuiesc, lucrurile mereu uluitoare ce se petrec sau apar aici”, explică Leonte succesul producției.
Iar aducerea în prim-plan a unor povești dramatice poate duce chiar la schimbarea lumii în care trăim. „În platoul „România, te iubesc!”, și în urma unei campanii impresionante a corespondentului Știrilor ProTv, Paula Herlo, premierul Emil Boc a anunțat înființarea Registrului Național al Donatorilor de Celule Stem. Și tot acolo, deputatul Petru Calian și-a oferit mandatul în situația în care Legea privind protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate, lege inspirată de o altă campanie a Știrilor Pro TV, nu devine realitate. Sunt doar doua exemple în care schimbările au apărut, dar fiecare dintre materialele corespondenților îi poate inspira pe oameni să schimbe lucrurile în felul lor”, a mai arătat vedeta ProTV.

„Ora de business”, emisiunea care îți explică dedesubturile economiei

Deși economia poate părea foarte plicticoasă, una dintre cele mai bune emisiuni de acest gen, care reușește să explice pe înțelesul oamenilor cum funcționează piețele financiare și bursele sau ce este PIB-ul, este „Ora de business”, realizată de Moise Guran la TVR2. Până toamna trecută, jurnalistul realiza emisiunea „Biz Bazar” la postul Antena 3, dar ulterior s-a mutat la postul public de televiziune.
Guran vorbește fără patimă și fără teamă (TVR este totuși postul public, plătit de Guvern) despre opintelile și dezacordurile dintre realitate și unele măsuri economice ale demnitarilor conduși de Emil Boc. Fie că are foarte multe argumente, fie încă nu a fost descoperit, Moise Guran face treabă bună în fiecare seară, pe TVR2. Deocamdată.

Să nu iutăm de emisiunea ”În premieră”-coordonată de Carmen Avram, la Antena 3, o replică de bun simț a protevistei ”România, te iubesc”.

Care este emisiunea ta preferată?

Care este emisiunea pe care o preferaţi?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...

24 Comentarii la “Emisiuni TV de elită într-o piață românească de coșmar”

 1. Nicolae P says:

  Mie imi place tot ceea ce este acolo. Si le urmaresc, pe cat posibil, pe toate. Imi place mult Eugenia Voda. Este, probabil, unica in felul de a prezenta personalitatile. Intr-o emisiune de o ora, daca este prinsa in cadru mai mult de 3-5 secunde. Este o excelenta ascultatoare si stie cum sa starneasca invitatul astfel incat sa iasa o emisiune care se te unga pe suflet. Bravo!

 2. Baba Ana says:

  Frumos articol, jos palaria, intr-adevar acestea sunt printre emisiunile mele preferate. Cat despre realizatorii lor, toata stima.

  Dar… de ce articolul nu este semnat? Dupa cum este plasata fotografia lui Cătălin Ștefănescu, am crezut la inceput ca el este autorul.

 3. Ilie Meterich says:

  Doamna, domnilor-felicitari! Pentru emisiuni, pentru ca sunteti romani.

 4. Relu Preoteasa says:

  Superbisssssimo!

 5. john says:

  1. “Romania te iubesc” este senzationala, daca as ajunge sa conduc tara asta primul lucru care l-as face ar fi acela sa cer arhiva emisiunilor.
  2. “Ora de business” are un avantaj pentru ca este zilnica. As adauga-o la multe alte emisiuni bune pe care le are TVR 2, totul culminand cu “ora de stiri” care mi se pare cea mai buna emisiune de stiri din Romania.
  3. “Profesionistii” sper sa o mute la o ora mai accesibila pentru ca este intr-adevar de urmarit.
  4. Din pacate “garantat 100%” nu am mai urmarit-o de foarte mult timp.
  5. “In premiera” nu am urmarit-o niciodata. Sincer, nici nu prea am timp de televizor, sunt nevoit sa-mi filtrez emisiunile la care ma uit pentru a vedea ceva interesant in rarele ocazii cand apuc sa dau drumul la televizor….iar aceasta emisiune nu s-a intamplat sa o prind.

  O zi buna !

 6. Tudor Danilescu says:

  Da, Moise e cam nebunatic cand face anumite aprecieri despre piticul porno de la palatul victoria. Numai ca la cat de indolentii sunt cei din aparatul de stat, inclusiv la TVR, are sanse sa mai prinda un Revelion pe la Televiziunea de stat. Brava lui!

 7. Dunhill says:

  Da. Este foarte bine punctat aceste text. Multi prieteni din Nurenberg stiu ca vizioneaza aceste emisiuni. Sunt la TOP. Personal, urmaresc economie, deci Moise Guran. E bun

 8. mara ilie says:

  Doar atatea emisiuni de calitate sa se lupte cu penibilitatile celelalte. Cam ilegala lupta, nu vi se pare?

 9. Aleasa says:

  Si eu sun fan infocat al emisiunii de informatii economice prezentate de Moise Guran. Tipul e charismatic si isi cunoaste bine menirea/meseria. Pacat ca e scurta si pe un canal nu tocmai solicitat de romani.

 10. Ana says:

  @ John Ar trebui sa te uiti si la In premiera pentru ca are foarte multe reportaje dragute. Unele sunt slbute, dar altele fac tot banii. Plus ca abia a fost premiata in strainatate pentur un reportaj de la Turda. la astfel de emisiuni, precum cele mentionate in articol ar trebui sa ne uitam. Din pacate, publicul mare nu pare interesat de asa ceva 🙁
  Imi place sa mai citesc in presa si stiri despre lucruri interesante si bine facute. In consecinta imi place mult si verticalnews.

 11. Fina Coca says:

  Text frumos, idee minunata, emisiuni deosebite!

 12. Garfield Motanul says:

  Ar trebuit sa amintiti si de emisiunile care graviteaza in jurul stirilor de seara. Interviurile Jurnalului, de exemplu. Bun-gust si oarecare echidistanta. Cu asta se mai poate detasa TVR in comparatie cu restul televiziunilor din Romania. De aceea are succes si Moise, ca spune lucrurilor pe bune, nu cosmetizeaza ca-i platit de guvern.

 13. Dacul says:

  Nu stiu cum se face, dar majoritatea emisiunilor sunt pe TVR-uri! Ma bucur ca sunt altfel si sper sa ramana asa. Inca de dimineata, in weekend, ai “Sfinti si meserii”, “Universul credintei” (eu nefiind un bigot care face 3 cruci rapide pt ca in spatele blocului de la strada e o biserica), “Monumenta Romaniae” samd. Sunt mai multe decat pot urmari, pt nu pot sta toata ziua la TV. Din fericire unele sunt in reluare.
  Aleasa spunea”[…]Pacat ca e scurta si pe un canal nu tocmai solicitat de romani.” Are dreptate. Tocmai despre asta este vorba; majoritatea romanilor solicita “altfel” de canale! Am peste 100 de canale instalate si nu cred ca urmaresc mai mult de 20.

 14. domnisoara eva says:

  Rebuturile sunt multe, dar nu vor acapara tot micul ecran. Pentru ca inca mai sunt romani civilizati.

 15. radames says:

  Constat cu multa placere ca posturile publice au programe din ce in ce mai bune ! In afara de cele enumerate, pe care, zau ca mi-e greu sa le ierarhizez, mai sint destule emisiuni excelente ! Este o emisiune de calatorii, un baiat uritel dar deosebit de placut prezinta diverse locuri din lume, dar stie s-o faca intr-un fel in care nici nu copiaza pe altii, dar stie sa-ti arate lucrurile cele mai importante . Desi nu ma dau in vant dupa agricultura, fiind “copil de oras”, va recomand duminica dimineata ” Viata satului”, o emisiune ff interesanta !Imi place mult programul de stiri de pe TVR2, si imi place mult TVR Cultural, pt ca au avut minunata idee de a da pe post piese de teatru inregistrate cu 20-30 de ani inainte, cu marii nostri artisti . Si sa nu uitam ” Controversele istoriei”, si, daca stau sa mka gandesc, mai sint multe ! In topul preferintelor mele sta insa Moise Guran !

 16. vera says:

  Da, sunt toate la TVR pentru ca astia isi permit sa stea fara publicitate strong si cu un numar relativ redus de telespectatori. Nu si cine face bani. Emisiunea lui Moise este un bun exemplu. Au scos-o de pe Antena pt ca se uitau prea putini si deh, nu aducea audienta maxima. TVR oricum e pe banii nostri. Ca si in presa scrisa. De ce cei mai multi bani se duc la Libertatea, Click etc si nu la Ziarul Financiar, Business Magazin, Capital? Pentru ca cititorii sunt mai putin ca la tabloide. Calitatea nu mai conteaza, din pacate. Dar este frumos sa mai citesc si despre astfel de lucruri.

 17. eu says:

  @Garfield – du-te si te culca! Si la Moise s-a simtit influenta puterii in emisiune. Fin, delicat, asa cum se simtea si in sens invers si la Antene.

 18. Maria says:

  Chiar daca simpatizati cu “Puterea”, emisiunea “In premiera” de la Antena 3 merita mai mult de un rand si jumatate la final, asa, un fel de PS la articol… Carmen Avram si echipa ei chiar sunt profesionisti, iar subiectele tratate de ei merita atentie! O zi buna!

 19. Dacul says:

  @Maria: daca iti place “In premiera” trebuie sa trag concluzia ca simpatizezi “Opozitia”?! Te rog sa nu mai asociezi lucrurile astea, pt ca cel putin mie provoaca greata! Nu simpatizez pe nimeni. Dimpotriva! Puterea nu se ridica nici pe departe la nivelul emisiunilor TVR. As zice mai degraba ca nivelul “Puterii” se reflecta mai bine la KanalD sau alte mizerii de genul asta.
  E buna si “In premiera”, desigur, dar eu am zis ca MAJORITATEA sunt la TVR-uri.

 20. Traian Gomoescu says:

  Bravo, Moise, da-le-n gura la fraieri!

 21. Maria says:

  @Dacul: Remarca mea era adresata celor care au scris articolul, nu d-voastra si am facut-o pentru ca, in general, se scrie mai putin laudativ despre cei care au accente critice la adresa actualei “Puteri” (si stim cum sta Antena 3 la acest capitol). Observatia mea se bazeaza pe mai multe articole, nu doar pe acesta. In cazul de fata, spuneam ca emisiunea “In premiera” ar merita mai multa atentie. Ar fi bine sa fim mai obiectivi, nu credeti?

 22. michael jackson says:

  @ Maria din cate vad in material sunt 2 interviuri – Pro si TVr, iar asta nu inseamna ca se sustine puterea. Apoi, lumea trece cu vederea In premiera in conditiile in care este difuzata pe Antena 3 unde deeja nu ne mai putem uita. Eu personal, nu mai pot. Am prins si cateva emisiuni “In premiera”, sunt f bune. Insa am prins una legata de un primar PDL al unei localitati, si o alta care dadea tot in PDL. Asa ca ma intreb daca are legatura.

 23. hhhh says:

  Doar pt astfel de emisiuni mai am abonament la cablu. Mi-e sila de jegurile care se dau la tv.

 24. Cristi says:

  Faptul că Ora de business se alatura celorlalte titluri este frustrant de-a dreptul. Imi plac toate, dar ora de business este cea mai neprofesionista dintre ele. Este spoita, marketing intens, dar calitatea analizelor economice (si ma mai pricep) este manelista. Nu exista nimic in emisiune despre burse, piete financiare, etc. Guran spune ca publicul este prea prost si nu intelege aceste lucruri (desi de multe ori mi s-a parut ca nici el nu le prea intelege).

  In concluzie, bravo pentru aproape toti realizatorii din lista. Si senzatia anului trecut este emisiunea lui Carmen Avram.

  Desculta tara mai avem. Daca o emisiune premiata pentru calitate, Carmen Avram si echipa, ajunge sa fie in acelasi clasament cu o mediocritate – dar spusa frumos pe un ton oltenesc mucalit.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!