De ce nu mai pot românii să bea apă de la robinet? Răspunde Ion Iliescu

După ce am descoperit cât de nocivă a devenit mâncarea pentru români în ultimii ani, VerticalNews face azi analiza apei. Apa noastră potabilă, pe cât de banală, pe atât de vitală, a devenit şi foarte scumpă. Ultimele statistici, furnizate de instituţii care prezintă profiurile înregistrate de companiile producătoare, relevă faptul că o familie de români (doi, adulţi, doi copii) cheltuie, în medie, 1.600 de lei anual, doar pentru apa plată. Pe care o cumpără, de la magazin, gata îmbuteliată la PET.

Astfel, dintr-o ţară cu nenumărate izvoare limpezi şi cristaline, am ajuns asemenea statelor arabe, unde lichidul vital e considerat produs de lux.
Acum 20 de ani, singura apă îmbuteliată era fie gazoasă, fie minerală. Apa chioară, căreia azi i se spune plată, era băută direct de la robinet. Fără nicio reţinere. Azi, din cauza poluării, consumul direct al apei de la robinet este o acţiune cel puţin riscantă, asta din pricina bacililor, mâlurilor şi al substanţelor chimice extrem de dăunătoare care urcă pe ţevi împreună cu apa.

Lacurile bucureştene, pericol şi pentru peştii de porţelan

De ce s-a ajuns în această situaţie, greu de spus, uşor de anticipat. Cei mai mulţi (vorbim de autorităţi) susţin că de vină este activitatea intensă industrială şi cea agricolă, uitând însă ca aceste „îndeletniciri” au scăzut drastic în ultimii ani, iar în cazul marilor aglomerări urbane au dispărut complet.

VerticalNews a primit un verdict din partea lui Ion Iliescu, mare specialist în hidrologie, care, până să devină lider al României, a îndeplinit şi funcţia de şef (ministru comunist) al Apelor. Fostul dublu preşedinte al României se poate lăuda că pe vremea când răspunde de Gospodărirea Apelor, în râurile şi lacurile carpatine făceau valuri broasca, racul şi cu ştiuca. Azi, în valuri curg giardia, cryptosporidium şi escherichia coli, iar în lacuri, mai ales cele bucureştene, n-ar putea să mai trăiască bine nici măcar peştii de porţelan.

De ce s-a ajuns aici, domnule preşedinte Ion Iliescu?

Aţi fost,timp de 20 de ani, acolo, cu pâinea şi cuţitul în mâini. Ca specialist în apă, nu v-aţi gândit că trebuia pus un filtru? „Lucrări de investiţii mari nu s-au făcut. Există şi acum multe localităţi care nu au acces la apa potabilă, mai ales în mediul rural. Există o anumită ameliorare, dar ea nu se datorează măsurilor care s-au luat, ci mai ales dispariţiei industriei”, ne-a declarat, în modul arhicunoscut al limbii de lemn, Ion Iliescu.  În Capitală, de producţia şi distribuţia apei „potabile” se ocupă o firmă franceză. O companie multinaţională “de toată lauda”, mai ales că firma mamă, Veolia Environnement, a reuşit, în nici doi ani, să refacă structura reţelei de apă a Parisului (metropolă de cinci ori mai mare decât Bucureştiul), astfel că toată lumea poată bea apă de la robinet fără nicio teamă. La noi, la Bucureşti, de ce nu se poate face asta? Pentru că Micul Paris nu are nici măcar o staţie de epurare, şi că avem nevie, pe lângă voinţă politică, „de vreo 15 ani de investiţii de acum încolo care să ducă România la un nivel european”, mai estimează Ion Iliescu.

Suntem ceea ce bem şi facem reclame de milioane

Spre deosebire de alimente, în apa de la robinet nu găseşti o listă a substanţelor chimice de care să te fereşti şi nici vreo garanţie a calităţii. În ultimii 20 de ani, calitatea apei potabile din România a scăzut considerabil. Oamenii se plâng că nu pot folosi apa nici măcar pentru pregătirea mâncării, iar procesul de fierbere şi refierbere este o practică frecventă a gospodinelor din oraşe. Lista de bolilor ce pot fi cauzate de apa doar aparent potabilă este mai lungă decât beneficiile de care vorbesc din ce în ce mai multe campanii ce încurajează consumul a minimum doi litri de apă pe zi.

De nepotabilitatea apei de la robinet profită la maximum companii producătoare de apă, acestea câştigând anual milioane şi milioane de bani lichizi. Cele mai agresive (mai ales din punct de vedere al frecvenţei) sunt reclamele la apă chioară. Din astfel de clipuri aflăm că românii sunt printre cei mai favorizaţi pământeni pentru că trăiesc pe meleaguri de poveste unde tâşneşte Izvorul Minunilor, sau unde curge cea mai pură apă din lume, sau unde se mai află izvoare pe tărâmuri necălcate vreodată de oameni. În plus, cea mai scumpă reclamă făcută vreodată pentru români aparţie produsului La Dorna, clipul (inedit şi spectaculos) pentru promovarea apei chioare costând multinaţionala peste 600.000 de euro. Până şi berea, când e promovată, tot apa minunată e proslăvită!
Şi toate astea, pentru că românul e ceea ce bea.
De asemenea, apa care este consumată prin intermediul watercooler-elor câşigă un public semnificativ. Unul din cei mai importanţi distribuitori a avut vânzări de aproape 80 de milioane de litri în 2010 şi un profit net de 11 milioane de euro.

Puţină chimie şi gata

La un an de la primirea românilor între statele civilizate ale Bătrânului Continent, în 2008, Uniunea Europeană a adoptat Directiva privind apa potabilă care stabileşte anumiţi parametri pentru ca apa să fie curată şi sănătoasă. Prin această directivă se stabileşte şi modul de testare al apei potabile: direct de la robinet în clădiri private şi publice. În România, calitatea apei potabile este reglementată, pe hârtie, prin legea 458/2002 care impune ca apa să fie lipsită de microorganisme, paraziţi sau substanţe care pot dăuna în concentraţie mare.
În general, acestea provin din poluarea bazinelor hidrografice. Astfel, de exemplu, sunt nitraţii care se trasformă la nivelul organismului sau înainte de consum, în rezervoare şi ţevi, în nitriţi. Aceştia împiedică, în cazul unei intoxocaţii, transportul normal al oxigenului prin corp. Clorul este substanţa folosită pentru purificarea apei, însă, în combinaţie cu alţi poluanţi ai apei acesta poate deveni extrem de periculos. Astfel, clorul este considerat de unii specialişti responsabil pentru degradarea pielii, decalnşarea unor forme de cancer sau a altor boli incurabile. La fel de periculoase, în cantităţi mai mari decât limitele admise, sunt şi alte substanţe ca plumbul sau rugina prezente în apă din cauza instalaţiilor vechi.
Iată aşadar, de ce nu mai pot românii să bea apă de la robinet!

Maria Dumitran

15 Comentarii la “De ce nu mai pot românii să bea apă de la robinet? Răspunde Ion Iliescu”

 1. ioan muresan-cluj says:

  Foarte bun subiectul, bine realizat. Mi-a placut mai ales faza cu pestii de portelan. Minunat!

 2. Intrusul says:

  🙂

 3. LIANA says:

  Ion Iliescu sa raspunda pentru crimele pe care le-a facut acum 20 de ani, nu de ce nu avem apa. Si, ma rog, de ce nu a facut el investitiile de care spune? Doar a fost la putere mai mereu. A vandut tara, carpa kaghebista!

 4. marius says:

  pai aia de la apa nova nu s-au gandit sa schimbe tevile si d-aia vine apa care vine. o privatizare reusita a apa nova as zice.

 5. Claudia says:

  Romanii beau apa numai din sticle din cauza ca sint fitzosi si kkakanari. Am avut aici la New York in vizita romani care atunci cand le-am dat apa de la robinet au facut ochii mari si miau spus ca ei beau apa numai imbuteliata de parca mama lor iau facut cu apa de la sticla. Aici in NY apa de la robinet e cea mai pura apa de pe planeta, mai pura decat aia de la sticla, si romanii mei nici nu au vrut sa guste apa de la roabinet.
  Romanii, acum 10-15 ani habar nu aveau ce e aia apa plata la sticle iar astazi nu pot trai fara apa plata de bidon. Asa de prosti au ajuns romanii nostri ca se mirau la unele chestii zicindumi, “uite domle ca au si astia aici asa ceva” de parca Romania e buricul pamantului si de la ei a plecat frigiderul, masina de spalat, televizorul. Mai mari prosti si fitzosi ca romanii nu am vazut inca.

  • h.g.i.t says:

   BINE CA SUNT ALTI DESTEPTI. Se putea explica, nu da cu parul.

  • Roxana says:

   Vino in Bucuresti si incearca apa de la robinet (o sa te fascineze)…nu mai comenta aiurea daca nu stii cum se traieste aici.. 😉

  • dani says:

   banuiesc ca si tu esti romanca si imi place cu ce patos vorbesti despre romani…sau ori esti bozgoroaica de vorbesti asa frumos despre romani. Oricum bietii nu au de unde stii ca in alte orase mari, metropole ale lumii apa e o chestiune serioasa si altii investesc miliarde pentru purificarea ei pentru reteaua publica orase precum NY (cea mai pura apa de pe planeta ),dupa cum zici, mai sunt si alte capitale europene care s e mandresc cu sintagma asta.

 6. Ioan says:

  Nu pricep de ce acest paduche raios se baga in seama cu orice prilej. Sondeaza terenul sa stabileasca momentul in care lumea va uita crimele, genocidul si subminarea economiei nationale? Se inseala ca nu vor exista si oameni cinstiti care sa nu uite macelul comandat dupa fuga lui Ceausescu, aducerea minerilor, sau pradaciunea efectuata de cozile lui de topor instalate in fruntea intreprinderilor, fabricilor, combinatelor, primariilor si nu in ultimul rand in fruntea sindicatelor. Pentru inceput e bine sa-i dam cu “HUOOOOOO” ori de cate ori mai iese in public.

 7. Paul STF says:

  comunismul si mai apoi “democratia originala” pe ce conducte ti-au venit?lasa-ne nea nelu ca ne-ai nenorocit!mai bine nu ai avea idei,toate sunt foarte proaste!

 8. Rebecca says:

  Bravo, Vertical! Inca u subiect care va face cinste!

 9. Cristin says:

  Problema e mult mai complexa. Pentru ca apa de la robinet sa fie 100% potabila e nevoie de o retehnologizare la nivelul problemelor actuale.
  Au aparut probleme noi ale societatii secolului 21, cum ar fi nivelul si tipul de hormoni care se afla in apa si care a cresut enorm in ultimii ani datorita folosirii pe scara larga a anticonceptionalelor dar si a altor produse utilizate si care au la baza diverse tipuri de hormoni. Cantitatea de substante halucinogene si antibiotice aflata in apa e o alta problema deosebit de importanta. Ca si hormonii acestea ajung in retelele de apa prin urina si deversari.
  In tarile dezvoltate se calculeaza consumul de droguri prin analiza apei din marile orase… in Romania nici macar nu discutati despre asta.
  Romanii trebuie sa inteleaga ca singuri trebuie sa protejeze mediul pentru generatiile viitoare. Faptul ca sunt multe izvoare nu inseamna ca orice roman trebuie sa mearga zilnic sa bea apa gratis din Carpati, (dealtfel nici nu sunt asa de curate. Faptul ca cineva a investit sa aduca apa potabila in marile orase e OK, e logic sa coste bani si asa e peste tot. Traiti intr-o economie care trebuie sa se sustina si sa fie profitabila… cat despre reclame, uitati-le ar trebui ca romanii sa inteleaga ca sunt doar minciuni pentru a atrage clientii.
  Sunt multe de spus dar ma opresc aici.

 10. Carla says:

  Alt specialist mai comunist nu ati gasit?

 11. Yannis Jean Valvis says:

  Circula cineva la Net si semneaza ca fiind “Jean Valvis” cu niste cuvante si citate jignitoare si nepoliticoase pt toti cititori !!!

  Administratorul acestui site poate constata prin controlul adreselor de email cine uzurpeaza indentitatea si sa-s face datoria (sa sterge pe acest uzurpator)Intelegeti ca imi rezerv drepturile legale pt a lua mesurile care se impun !

  Intradevar AQUA Carpatica este UNICA la nivel mondial fiind singura apa minerala carbogazoasa fara Nitrati (NO3=0mr/L)

  Asta este un eveniment UNIC si nu are nicio relatia cu apele de Robinet !!! Si apa de robinet precum si multe ape minerale din Romania contin Nitrati…si asta este inadmisibil pt ambele categorii :((

  Doamna Maria Dumitran, nu era interesant sa faceti si o analiza de Nitrati la apa Bucurestului (?) ,la apele minerale bine vandute in Ro (?) si sa obtineti si niste constatari concrete ?!??

  Sa fiti sanatosi …si cu noroc !!!

 12. Bucur says:

  Nu mai stiu sigur, dar era o Lege care spunea ca apa de la robinet trebuie sa fie potabila.
  Are cineva detalii?

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!