Cum sunt apele minerale din România

Cum este apa minerala din RomaniaApele minerale nu trebuie considerate produse interzise și nici produse miraculoase. Avem o mare varietate de ape minerale naturale, însă acestea pot fi plate, carbogazoase sau gazificate prin adăugare ulterioară de dioxid de carbon. În unele cazuri, apele minerale sunt  chiar contraindicate, mai ales când mineralizarea excesivă riscă să accelereze evoluția unei boli sau să împiedice reușita unui tratament.

Mai jos câteva indicații și contraindicații ale apelor minerale de la noi:

 • Biborțeni – este o apă bicarbonată sodică, cu o concentrație importantă de calciu, magnzeiu și fluor. Este recomandată în afecțiuni hepato-biliare, litiaze biliare, dar contraindicată în regimurile fără sare.
 • Carpatina – are un conținut bogat în sulfat de calciu și magneziu. Este recomandată în afecțiuni hepato-biliare, litiaze biliare.
 • Dorna – este oligometalică, bicarbonatată, bogată în calciu și magneziu. Este indicată în regimurile fără sare și ca apă pentru biberon, în traterea edemelor, litiazei oxalice și fosfocalcice. Facilitează diureza.
 • Borsec – este bogată în sulfat de calciu și magneziu, dar este și puternic mineralizată.
 • Izvorul Minunilor – este puțin mineralizată.
 • Bucovina – este bicarbonată sodică, bogată în  calciu, sodiu și flour, fiind contraindicată în regimurile fără sare.
 • Poiana Negri – are un conținut semnificativ de calciu și este puțin mineralizată. Are indicații în hiperazotemie, negi și celulită.
  Iată şi care sunt alte valori minerale ale apelor noastre, în comparaţie cu apele franţuzeşti, socotite printre cele mai bune din lume. Click pe fiecare fotografie pentru a descoperi valorile, dar şi contraindicaţiile.

25 Comentarii la “Cum sunt apele minerale din România”

 1. Yuon says:

  Izvorul Minunilor e apa chioara imbuteliata (sau sifon imbuteliat, daca vreti…)

 2. Trebunika says:

  Dorna este buna, dar nu ca Borsec.

 3. Alina says:

  Dar cea mai noua marca de apa romaneasca , care a aparut pe toate posturile TV, ca e prima apa minerala din lume , dara nitrati … AQUA CARPATICA … cea din grupul VALVIS, cum este ?

  • Akaem says:

   O porcarie, iti spun!
   Ca si toata campania asta, postaci nesimtiti! Fuga la politica, postati acolo idei in care nu credeti pt 5 bani, sarantocilor!

  • adina says:

   Nimeni nu spune care este limita admisibila a concentratiei ionilor de azotat in apa
   (50 mg/l) si a nitritilor(0,5 mg/l).Este necesar a se face distinctie intre azotat si azotit.Multi considera o valoare de 5 mg/l azotat(NO3-) ca fiind mare dar nu o compara cu limita de 50 mg/l pana la care este cale lunga. Deci valoarea azotatului trebuie sa depaseasca 50 mg/l pentru a fi nociva in cazul utilizarii zilnice.

 4. Regret says:

  Regret vremurile lui Ceausescu cand fie nu stiam ce mancam, ce bem, cum si unde dormim, fie era mult mai bine si nu existau toate aceste necazuri.

 5. Yan Dolan says:

  Concentratia mare de calciu in apele minerale provoaca mari probleme renale. Asa ca atentie!

 6. fer says:

  dar Tusnad?

 7. Adrian says:

  Eeeeeeeeeee….
  Ne-ati lamurit bustean.
  De acum o sa bem doar Evian, Perrier si…Izvorul Minciunilor.

 8. eugenb says:

  Articolul initial a fost “comandat” de cei de la … “AQUA CARPATICA” ?! Daca te iei de “reclamele” si … “anti-reclama” care se face in mass-media poti sa mori linistitpt ca fiecare apa minerala are indicatii sau contra-indicatii. Apa minerala sau “plata” (acelasi lucru dar are mai putin … carbon) se poate bea numai cu … prescriptia medicului, daca nu locuiti in … zona de unde se extrage. Asa ca acest articol ma plictiseste prin … proasta informare (unde sunt precizarile date de “sfatul medicului” – ca sa stim pe cine dam vina cand … murim ?!).

 9. lascar remus says:

  Este interesant ca la Borsec nu sunt indicatii terapeutice cand stiu ca acolo era o statiune balnerara unde se faceau si cure interne de pe timpul austriecilor,aia veneau degeaba de la Viena la Borsec?

 10. bruthus says:

  Este foarte interesant ca la unele nu apar indicatii terapeutice cand se stie ca inca din trecut lumea mergea in statiuni sa se trateze de diferite boli

 11. Alina says:

  Trag concluzia ca voi vreti sa ne spuneti sa bem ape straine si nu romanesti…. Sa beti voi alea straine ca eu tot o sa le beau pe astea din tara… am vazut ca pentru apele straine sunteti foarte bine documentati fara contraindicatii pentru unele

 12. Maria says:

  Eu zic ca ar trebui sa mai intrebati si niste specialist nu de altceva dar sunteti pe din afara rau

 13. Iulia says:

  Daca cititi mai cu atentie etichetele, facand o analiza comparativa a concentratiei de sodiu intre toate apele minerale (carbogazoase sau plate), o sa vedeti ca Izvorul Alb si Bucovina (minerale plate) sunt printre cele mai sarace in sodiu din cate ape sunt pe piata in Romania. De aceea sunt si indicate pentru prepararea laptelui-formula pentru bebelusi – si asta ar trebui sa le indice si pentru cardiaci. Apele carbogazoase, in general, nu sunt indicate pentru cardiaci, cu atat mai mult cele bogate in sodiu.

 14. Iulia says:

  Erata: “apele carbogazoase, in general, nu sunt indicate pentru cardiaci, cu atat mai putin indicate fiind cele bogate in sodiu.” Graba strica treaba. 🙂

 15. Sikko says:

  Aqua Carpatica sunt doar o adunatura de mincinosi ce au inlocuit defapt mg/l cu procente,astfel avand 0 nitrati,dar apa imbuteliata fara nitrati nu exista,deoarece insusi containerul PET nu este „pur”.Autoritatile ar trebui totusi sa interzica acel tip de compartie facuta de Aqua Carpatica,acest tip de reclama fiind interzis in alte tari,deoarece acolo este recunoscut principiul de„Competitie Loiala”…

 16. Nelu says:

  Sikko…inainte de a vorbi de “mincinosi” intreaba pe tine inainte de ce cei da la AQUA au inscris 0,8 mg/l NO3 pe eticheta a sticlei de apa plata ? Cand toti alti producatori de apa ASCUND varorea de poluare a apelor respective ???
  Am citit aici ca BORSEC are 5mg/l si Dorna 6mr/l de nitrati.Cine este cu adevarat mincinos ? Si vorbesti de protectia consumatorului saracule !
  Personal cred pe cei care au forta de a fi transpareti.

 17. simona says:

  In ceea ce priveste apele minerale naturale, natural carbogazoase ,care se imbuteliaza actualmente in UE si in Romania, doar Aqua Carpatica se poate lauda cu un continut de nitrati de 0 mg/l.

  A.C. contine numai CO2 natural, din propriul izvor, ceea ce elimina posibilitatea gustului strain, neplacut. Caracterul ei magnezian recomanda aceasta apa pentru echilibrul sistemului neuromuscular, adresandu-se preferential sportivilor si celor ce depun un efort fizic deosebit. De asemenea este oligominerala, foarte buna pentru prepararea hranei bebelusilor datorita continutului minim de nitrati.

 18. mihai says:

  Or sugera astia dela Aqua crpatica articole de presa – da’vorba cantecului: “am cu ce, baaa”. Nici unul din concurentii lor nu a contestat valorile de nitrati. Doar au zis ca si ale lor sunt in limite legale. Si in Tokyo sunt radiatii in limitele legale. Da’au fugit toti strainii …

 19. DAN says:

  Ati dat numele apelor bogate in sodiu,reziduu,cu ph sub limita admisa.Ar trebui sa va “revizuiiti” tabelele!Eu unul tocmai de aceste ape ma feresc pt ca sunt bune doar pt spalat!

 20. E foarte bine sa fim informati despre cantitatea de nitrati, in alte tari e un lucru banal sa scrie cantitatea pe eticheta. Dar la noi limita de 50mg/l e prea mare cand medicii recomanda maxim 10mg/l. Campania cu legea-apei.ro mi se pare utila si de asemenea cred ca ape false sau daunatoare ca Izvorul Minunilor sau Roua Muntilor (22mg/l) ar trebui interzise.

 21. Cristian says:

  Păreri, vă rog, despre Apa Zizin. Mulțam.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!