Cum ne păcălesc bulgarii la mâncare

Ne-am bucurat, în vară, când am aflat că românii au început să evite din ce în ce mai mult mezelurile. Vestea bună, anunţată în august de INS, a fost confirmată şi de celebrul doctor Menci, nutriţionistul punând asta, în primul rând, pe seama conştientizării, adică oamenii mai deştepţi au grijă de sănătatea lor, evitând consumul de alimente ce conţin mulţi aditivi şi de proastă calitate. În subsidiar, directorul Institutului de Cercetări Alimentare admitea şi că scăderea consumului de carne şi mezeluri poate fi generată de sărăcie.

În replică la cele spuse de Gheorghe Mencinicopshi, dar şi la cifrele furnizate de INS, Sorin Minea, proprietarul companiei Angst și totodată preşedintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta), tuna şi fulgera împotriva pieţei negre, cea care s-a dezvoltat incredibil de mult în ultimii doi ani de criză. “Nu este nicio scădere, dimpotrivă. Consumul a crescut chiar, dar pe piaţa neagră!”, clama milionarul. Într-adevăr, consumul de carne şi mezeluri scăzuse în calculele statisticienilor, aceştia bazându-se doar pe raportări oficiale. Citiţi mai multe aici.

Mezelurile contrafăcute se vând în pieţele mari

Iată că rezultatele unui control desfăşurat în ultimele luni de inspectori ai Poliţiei şi Protecţiei Consumatorului dau perfectă dreptate lui Minea. În afara produselor cunoscute, care se comercializează în legalitate în alimentare sau supermarkeruri, au fost descoperite 73 de produse care nu corespundeau niciunui standard impus de legislaţia românească sau de celebrul şi contestatul Codex Alimentarius. Se vând aşadar, pe aşa-zisa piaţă neagră, salamuri “Sânzina”, “Uliu”, “Drumeţul”, slanină “Dobru” sau zeci de “parizer special ţărănesc”, fără acte, fără ca producătorul să respecte vreun reţetar anume. Acestea, fabricate prin hale sau garaje, în condiţii cel puţin insalubre, pun în mare pericol sănătatea celor care le consumă. În curând, vom prezenta întreaga listă a mezelurilor contrafăcute, plus aşa-zişii “producători”. Cei mai mulţi, îşi plasează marfa în magazinele din pieţele cunoscute, cea mai importantă zonă fiind Hala Obor. Pregătim şi un reportaj de la Obor, unde în septembrie se vindea “la greu” carne de cal.


Bulgarii ne vând untură de balenă pe post de brânză

În statisticile UE, România şi Bulgaria sunt la peroferie şi în ceea ce priveşte calitatea alimentelor consumate. Pieţele noastre sunt invadate cu fructe şi legume ce conţin îngrăşăminte şi aditivi peste limitele admise în UE, conservele şi uleiurile sunt şi ele de calitate slabă, iar etichetele falsificate. Cel mai mult însă ne luptăm cu mezelurile şi lactatele care sunt adevărate bombe alimentare. La acest capitol, românii stau chiar mult mai prost ca vecinii de peste Dunăre. De fapt, bulgarii îşi permit să ne trimită marfă pe care ei o falsifică şi o comercializează sub denumiri şi etichete false. Şi noi acceptăm. Peste 70 la sută dintre produsele alimentare care sunt «made in Bulgaria », ieftine şi arătoase, nu au nici în clin nici în mânecă cu ceea ce e trecut pe etichită. De pildă, renumita brânză Feta. Ajunge la noi sub diferite mărci, dar în realitate mai toată este fabricată din untură de balenă, telemeaua de oaie din ulei de palmier şi alte grăsimi, iar unutul nu are nicio urmă de lapte. Citiţi mai multe aici.

Ca să vedeţi când de gravă este situaţia, citiţi despre CANCERUL DIN FARFURIE , iar AICI puteţi afla care sunt cele mai periculoase E-uri şi în ce alimente se găsesc acestea cel mai des.

Dan Micu

10 Comentarii la “Cum ne păcălesc bulgarii la mâncare”

 1. vicu says:

  Din pacate, suntem atat de saraci ca nici mancare k lumea nu ne permitem sa cumparam. Ne-am obisnuit cu no name-uri, cu mezeluri umplute cu apa si sare, cu alimente paguboase. Cand ne vom schimba?

 2. cristi says:

  De curiozitate, ati citit etichetele produselor Angst? Se observa cumva cate E-uri au? Si atunci, de ce sa ne dea lectii Minea? Ati intreat intru-un magazin Angst?Legume, fructe, uscate si stricate, iar la mezeluri si branzeturi situatia nu arata f roz. Are potential dar face lucruri in stil romanesc 🙁 asa ca sa ne lase mai linistiti.

 3. lluana says:

  Romanii mananca mezeluri ieftine si proaste (cum altfel), pentru ca nu au nici cultura culinara, nici bani. Asa ca nu fac diferenta, iar dupa 45-50 de ani umplu spitalele…

 4. visarion says:

  Romanii mananc prost ca sa poata cumpara mult. au impresia ca daca mananc 3 felii de salam cu grasime muuulta se satura mai bine decat cu 2 felii de jambon serano. si le place sa se vada in frigider mancare multa si proasta ca daca au mult au impresia ca nu=i poate acuza nimeni de saracie.

 5. gropita says:

  Toate conservele si produsele ce stau sa expire prin magazinele din Occident sunt reetichetate si trimise la Romanika. Aici se vand, ca delicatese, la preturi duble. Ca romanul pana nu-i fudul, nu-i prost destul.

 6. io dixit says:

  Nu comentez ceea ce scrie in articol. Mai mult ca sigur ca nu iesde fum fara foc, dar am si eu o mica nelamurire: de unde au bulgarii slanina de balena? vineaza? parca numai norvegienii si japonezii nu au semnat memorandumul in care se obliga sa nu mai omoare balene si niste inuiti sau nu mai tin minte ce trib de prin nordul inghetat, dar care au primit aprobare pentru un foarte mic numar. Da’ bulgaru’? Norvegienii si japonezii maninca si unghiile la balena si nu cred ca mai au sa dea si la altii.

 7. dani alves says:

  Mancati, mancati, mancati. Numai rahati

 8. Am vazut ca de la voi s-a declansat o intrega isterie cu alimetele contrafacute si slab calitativ. Realitatea a tinut-o azi cu acest subiect. L-au sunat si pe Minea si pe Menci. Bravo, voua!

 9. ilici says:

  Bulgarii ne cam pacalesc de vreo 10 ani incoace. Inainte nici nu treceau prin fata noastra, iar acum ne cam fura cam tot ce-i bun din farfurie. Turismul il fac mai bine ca noi, sosele au mai bune, mancare, femei. Am ramas in urma si nu-i deloc bine. Plus ca gazele la ei sunt la sfert de pret fata de cat platim noi. Rusii ii ajuta ca au stiut cu sa tina coada in fata lor. Noi, strangem spaga (guvernantii) si amar (ceilalti prosti care muncesc si platesc darile la stat).

 10. Si nu inteleg de ce s-a facut atata tevatura pe tema carnii de cal vanduta in loc de vaca sau oaie. Carnea de cal are o calitate deosebita, fata de o carne de vaca imbatranita si care a trait toata viata intr-un padoc lipsit de aer si lumina.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!