Cum am ajuns să mâncăm cancer pe pâine. Nu avem autoritate

De nenumărate ori, VerticalNews a prezentat articole în care a militat pentru ca autorităţile să intervină pentru ca mâncarea românilor să fie conform cu standard impuse în orice ţară civilizată din lumea asta. Reacţia, palidă, nu a fost şi nu este susţinut însă de autorităţi, dar mici de alte asociaţii, cu atât mai puţin de o societate care s-a obişnuit să consume mult, scump şi fără pretenţii.

Recent, un înalt funcţionar al statului, ministrul Agriculturii, acuza faptul că laptele care se comercializează în România, mai cu seamă în supermarketuri, nu este deloc ceea ce dorim, fiind nenatural şi ”îmogăţit” peste măsură cu lapte praf. Anunţul lui Stelian Fuia a făcut valve de rigoare, care a ţinut fix 24 de ore, după care România s-a întors la cancanul de zi cu zi şi nesfârşitele lupte politice. Și, bineînţeles, vom continua să consumăm alimente contrafăcute şi, astfel, periculoase pentru sănătatea noastră şi mai ales a copiilor noştri. Nici un alt demnitar nu a susţinut demersul ministrului, ba mai mult, au fost şi voci care au pus la îndoială spusele lui Fuia. Constantin Lupescu, directorul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), adică principalul responsabil cu ceea ce se vinde pe piaţă, a spus că acest lucru se întîmpla acum câţiva ani. La rândul său, Dorin Cojocaru, liderul Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), l-a contrazis pe ministrul Agriculturii pe motiv că românii nu mai consumă lapte şi există supraproducţie.

Ei bine, nimeni nu a mai stat să verifice care este până la urmă adevărul în acest caz. Din datele pe care VerticalNews le-a mai prezentat aici rezultă însă că trebuie să ne temem. Că piaţa alimentară din România este un sat fără câini, că în supermarketuri se comercializează tot mai multe alimente procesate: pâine ce conţine bromură de potasiu (pentru conservare cât mai îndelungată), pui îndopaţi cu hormoni de creştere, carne de vită îmbibată cu estrogeni sintetici şi cele mai multe alimente pline de aditivi şi deja celebrele E-uri.

O altă problem nereglementată pe piaţa alimentară din România este punerea la vânzare a produselor falsificate, mincinoase. Ca să rămânem tot la lactate, reamintim că 99 la sută din brânza care se vinde în România este, în cea mai mare parte, făcută din lapte de vacă. Ne alintăm când cerem diverse sortimente ”veche de oaie” ” grasă de capră” sau ”de bivoliţă”, iar celebra Feta care vine de la bulgari este, de fapt, o emulsie din untură de balenă şi ulei de palmier. Pentru amănunte citiţi aici.

De asemenea, prin restaurante sau cârciumi mai selecte românii sunt vrajiţi să cheltuiască sute de lei pe fripturi ordinare, dar cu nume pompoase. Exemplificare, găsiţi aici.

Revenind la demersul nostru şi susţinem înfiinţarea unei autorităţi care să vegheze asupra tuturor neregulilor care sufocă piaţa noastră alimentară. Iar acea autoritate să aibă putere deplină, nu ca în cazul ANPC. Vedeţi aici ce nenorociri se întâmplă în Obor, fără ca vreo autoritate să intervină.

Dorim, de asemenea, ca societatea civilă să se implice în aceste cazuri.

Trimite şi tu nemulţumirile tale aici.

To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

Dan  Micu

Citiţi şi:

 

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!