Comparație imobiliare România-Moldova. Chiriile la Chișinău, aproape cât la București

Așa cum v-am explicat în primul episod, VerticalNews vă prezintă o serie de materiale dedicate celei mai mari comunități din România, cea a basarabenilor. Am făcut acest lucru în primul rând pentru a desființa anumite mituri care s-au creat de-a lungul timpului, dar și pentru a veni în ajutorul celor care caută informații punctuale fie despre procesul de acomodare în România și actele necesare pentru a munci legal, fie despre modul de trai sau prețuri.

Astăzi vă vom prezenta o analiză comparativă a prețurilor ce vizează domeniul imobiliar din România și Republica Moldova. Ne vom raporta la prețurile locuințelor din București și ale celor din Chișinău.

Evoluția pieței imobiliare în 2011. Comparație Chișinău – București

Criza nu a afectat sectorul imobiliar doar în țările europene, ci și la est de graniță, unde piața imobiliară a avut și ea de suferit. Deși în prima jumătate a acestui an piața a tins spre un echilibru ca spre un punct de plecare, în prezent aceasta a atins cel mai jos nivel. Totuși, prețurile la Chișinău nu au scăzut foarte mult, iar piața a intrat într-o fază de stabilitate relativă, potrivit unui raport realizat de secţia analitică a Bursei Imobiliare ,,LARA”. Preţurile medii la apartamentele din Chişinău s-au micşorat abia în luna octombrie 2011, după ce au rămas stabile pe parcursul ultimelor 6 luni. Astfel, preţul mediu al unui metru pătrat de spaţiu locativ a constituit în octombrie era de 604 euro, cu 6 euro mai puţin, comparativ cu aprilie-septembrie 2011. Potrivit Bursei Imobiliare „Lara”, în octombrie s-au ieftinit apartamentele cu 3 şi 4 camere în diferite sectoare ale capitalei moldovene. Cel mai scump rămîne un metru pătrat de spaţiu locativ în garsoniere, care sînt cele mai solicitate. 

Preţul la aceste locuințe, în octombrie, la Chișinău, s-a micşorat cu 5-8 euro pentru un metru pătrat. Astfel, preţul minim la un metru pătrat în garsoniere a variat de la 588 de euro pînă la 810, spre deosebire de București, unde preţurile medii pentru majoritatea garso­nie­re­lor vechi din cartierele periferice ale orașului se situează în intervalul 1.000-1.200 de euro/metrul pătrat, în timp ce la polul opus al preţurilor se află Dorobanţi-Floreasca, Unirii şi Decebal, zone bune în care preţul mediu al garsonierelor noi este situat între 53.000 şi 60.000 de euro (1.500 euro/mp). Acestea sunt și cele mai scumpe locuințe. De regulă, o garsonieră costă, la Chișinău, în jur de 18-20.000 de euro, un apartament cu două camere-până în 25.000, iar cele de trei și patru camere, 30-35.000 de euro. Vorbim aici de casele deja construite, mai vechi de zece ani.

În București, la fel ca și în Chișinău, garsonierele şi apartamentele cu două camere au cele mai mari preţuri pe metru pătrat, deoarece se tranzacţionează mai uşor datorită suprafeţelor mici.

Dacă la capitolul ,,tranzacții imobiliare” diferența de preț este semnificativă și o garsonieră sau un apartament în Chișinău poate fi achiziționat la aproape jumătate din prețul unuia din București, la chirii Chișinăul nu se lasă mai prejos de capitala României. Astfel, prețul unei garsoniere închiriate variază între 140 și 200 de euro pe lună, două odăi pot fi închiriate cel mai ieftin cu 150 de euro, dar prețurile urcă până la 220 de euro, iar chiria pentru un apartament cu trei odăi costă între 200 și 350 de euro. Practic, aici apare și paradoxul prețurilor dintr-o țară europeană comparativ cu o țară ce are un nivel de trai destul de scăzut.

Mai multe informații despre evoluția sectorului imobiliar în Republica Moldova pot fi găsite aici.

3 Comentarii la “Comparație imobiliare România-Moldova. Chiriile la Chișinău, aproape cât la București”

  1. eu says:

    Cine are bani sa mearga acum sa cumpere apartamente in Chisinau, asa cum faceau strainii in Romania in urma cu 10 ani. urmeaza si la ei o crestere a preturilor pe masura ce tara se dezvolta. Si uite asa dai un tun imobiliar.

  2. michael jackson says:

    Este absolut normal ca totul sa fie mai ieftin la Chisinau. Mai au mult pana departe.

  3. A.D. says:

    Viata la Chisinau e si ieftina, si mai relaxata fata de bucuresti.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!