Cine sunt moldovenii care ne (în)cântă

VerticalNews continuă săptămâna dedicată basarabenilor și vă prezintă câțiva artiști născuți pe celălalt mal al Prutului care s-au afirmat mai mult în România și care continuă să impresioneze publicul româno-moldovean prin talentul lor.

Anastasia de aur

Anastasia Lazariuc s-a născut la 6 iulie 1953, în satul Bacioi, situat la 10 km de Chișinău.
S-a lansat cu piesele lui Ion Aldea-Teodorovici “Până la lacrimi mi-e dragă viața”, “Seara albastră”, “Fuga, fuga”. A fost solista filarmonicii din Cernăuți timp de doi ani. Mai târziu a fost angajată ca solistă la RTV din Chișinău timp de 16 ani. Paralel, a colaborat cu televiziunile din țările fostei Uniuni Sovietice. A lansat mai multe albume cu muzică românească la casa de discuri “Melodia” din Moscova.
În 1982, a primit titlul de Artistă Emerită a Republicii Moldova. În 1985 pentru prima oara a efectuat un turneu de mare succes în România împreună cu formația sa “Amor”. Acesta a durat o lună, artista susținând câte trei spectacole pe zi.
În anul 1989, cu ocazia unui spectacol dedicat lui Eugen Doga de la Chișinău, Anastasia face cunoștință cu o echipă artistică din România și astfel se naște idea unor turnee comune. Din echipa respectivă făceau parte Alexandru Arșinel, Mihai Constantinescu, Anda Călugăreanu. Este momentul în care Anastasia Lazariuc începe colaborarea cu Mihai Constantinescu.
Publicul din România a cunoscut-o cu adevărat pe Anastasia Lazariuc în 1990 la festivalul de la Mamaia, unde a fost invitată să susțină un recital.
Artista a lansat mai multe albume, ultimul (“Sinceritate”), a apărut pe piață în 2007, acesta fiind realizat în colaborare cu Mihai Alexandru, Adrian Carajio și alții. Albumul s-a bucurat de mare success.
În afară de meritele artistice, Anastasia se mândrește cu cea mai mare realizare din viața sa, cei doi copii, Andrei și Ileana, care i-au adus și patru nepoți. Ileana, și ea o foarte cunoscută în România pentru talentul musical, dar și calitățile de model, s-a căsătorit cu Ion Alexandru Țiriac, moștenitorul lmperiului Țiriac-afacere cotată la peste un miliard de euro.
Revenind la Anastasia, spunem că azi ea încă mai realizează spectacole atât în țară, cât și peste hotare. Trăiește o agitată poveste de dragoste cu Leonard Iosefini, magician modest și pescar înrăit.
Anastasia ține și o strânsă legatură cu locurile natale și cu toți cei dragi, continuând să realizeze spectacole și piese cu compozitori și textieri din Republica Moldova.
Actualmente este solistă liber-profesionistă, o romantică incurabilă, de aceea cântă muzică de suflet, muzică sentimentală, dar și muzică de petrecere.

Natalia a prins în mreje un milionar

Natalia Barbu – este născută la Chișinău pe 22 august 1979. A studiat vioara încă din primii ani ai copilăriei și a absolvit Colegiul de Muzică din Chișinău. A început să cânte muzică ușoară încă de mică, apărând în diverse show-uri de televiziune. Primul succes al Nataliei în România a fost înregistrat la concursul ,,Mihaela Runceanu”, iar la scurt timp tânăra artistă a luat  premiul 1 la ,,Mamaia ’98”. Cântă atât muzică ușoară, cât și populară.

În 2001, Natalia a lansat primul album ,,Între ieri și azi”, iar doi ani mai târziu, în 2003, a scos pe piață un alt album ,,Zbor de dor”. În 2005, artista a semnat contract cu casa de discuri Cat Music București, devenind din ce în ce mai cunoscută în Româmia. În 2007 a participat la Concursul Eurovision clasându-se în primele 10 locuri (a reprezentat Republica Moldova). Doi ani mai târziu, basarabeanca a lansat un album de muzică populară ,,Sunt fată de măritat”, albumul intrând în Colecția de Aur. Tot în 2009, Natalia a lansat albumul Fight – Best of Natalia Barbu.  În 2010 artista a semnat un contract cu casa de discuri Media Pro București, iar acum câteva zile a lansat o nouă piesă ,,Tic Tac”. Natalia Barbu s-a căsătorit astă-vară cu milionarul Nicolae Sota (58 de ani), iar în prezent, deși este însărcinată aproape în luna a opta , mai merge la emisiuni, lansarea piesei ,,Tic Tac” având loc în studioul ,,Neatza cu Răzvan & Dani”.

Dan Bălan a lăsat Moldova pentru România și România pentru America

Este de aceeași vârstă cu Natalia Barbu. La fel,s-a născut la Chișinău. Artistul a făcut performanță în numeroase genuri muzicale încă de la o vârstă fragedă, iar în 1999 a avut un rol esențial în alcătuirea trupei O-Zone. Lansarea primului lor album a avut loc în anul 1999. În 2001 se muta în România și semnează cu Cat Music. O-Zone a atins succesul internațional cu o serie de single-uri, printre care se numără “Despre Tine” și “Dragostea Din Tei”. “Dragostea din Tei” a fost pe locul 1 în topuri în peste 30 de țări din întreaga lume, a obținut locul 3 în topul vânzărilor în clasamentul din Marea Britanie și a vândut peste 12.000.000 de exemplare în întreaga lume. Acesta a fost unul dintre cele mai vândute single-uri din întreaga Europă și Japonia în 2004 și 2005, și a fost preluat de peste 200 de artiști în 14 limbi diferite. Tot odată acesta a fost cel mai bine vândut album O-Zone – obținând multiple discuri de platină în 2004 – vândut în peste 3.5 milioane de exemplare și a avut un succes enorm în Japonia.

După succesul obținut cu O-Zone, Dan Bălan a urmat o carieră solo, mutându-se la Los Angeles. A lucrat cu producătorul Jack Joseph Puig, cu care au mai colaborat anterior și John Mayer, Sheryl Crow, No Doubt și The Rolling Stones. Deși în prezent artistul locuiește la New York, ultimul videoclip l-a filmat alături de fotomodelul român Ioana Raicu. Într-un interviu acordat unei publicații din România artistul a recunoscut că cele mai frumoase femei se găsesc în România şi cel mai probabil că aleasa inimii sale va fi la fel o româncă.

Formația ,,Millenium” , cântece de ascultat de Crăciun

Trupa s-a înființat prima dată în 1997 la Chișinău și cuprindea 7 copii cu vârste între 11 și 14 ani, asta până în 2003 când trupa și-a schimbat total componența. Formația a devenit celebră la scurt timp după lansare și a reprezentat Moldova la diverse concursuri internaționale, unul dintre ele fiind ,,Cerbul de Aur” de la Brașov, unde trupa a câștigat premiul trei, în 2002. La sfârșitul acelui an, împreună cu casa de discuri ,,Intercont-Music”, ,,Millenium” lansează un album cu colinde cu genericul ,,Creștini, Crăciunul a sosit”, care este apreciat ca o revoluție în muzica românească. În anul 2003, la București, are loc lansarea celui de-al doilea album ,,Fata sihastră”, de pe care sunt sustrase două single-uri pentru videoclipurile: ,,Fata sihastră” și ,,Culoarea dragostei”.
La sfârșitul anului 2003 ,,Millenium” și-a schimbă din nou componența, repertoriul formației fiind foarte variat: piese în stil rock și pop-rock, doine, balade și colinde. Vârsta celor din trupă este de 17-24 de ani, studenți la Academia de muzică din Chișinău. Cel mai recent album al trupei este ,,Colindăm Colinda” și a apărut pe piață în 2009. În același an formația a semnat un contract de management și impresariat exclusiv pe teritoriul României.

Huidu și Găinușă l-au făcut mare pe Pavel Stratan

Moldoveanul a fost una dintre revelațiile musicale anului 2004 în România. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 2002 a lansat (în Republica Moldova) primul său album “Amintiri din copilărie”, apărut și în România doi ani mai târziu cu același nume.
În România a devenit cunoscut odată cu trupa Planeta Moldova, melodiile sale fiind cântate în programul matinal de la KissFM de către Cârcotașii -Șerban Huidu și Mihai Găinușă – datorită vocabularului, specific moldovenesc și neobișnuit pentru români, utilizat în piese.
Cel mai recent album este cel de-al patrulea volum al seriei  ”Amintiri din copilărie”, iar realizarea sa a durat nu mai puțin de 5 ani. Odată cu lansarea ”Amintiri din copilărie – volumul 4”, ultimul album al seriei, artistul a demarat un turneu de promovare, care se va încheia în primăvara anului 2012.
După ce în septembrie artistul s-a mutat în București, spune că este împlinit pentru că se află alături de echipa de oameni cu care a colaborat de ani de zile, iar copii frecventează o şcoală şi o grădiniţă particulare „deosebite”.

Cleopatra Stratan – mina de aur a tatălui

Fiica lui Pavel s-a născut pe 6 octombrie 2002 la Chișinău și și este printre cei mai tineri cântăreți de succes din România, dar și din Republica Moldova. Primul ei album se intitulează „La vârsta de trei ani”, Cat Music fiind casa de discuri care a prezentat în premieră fenomenul ,,Cleopatra Stratan” în România.

Până în prezent artista  a fost înscrisă de 6 ori în Cartea Recordurilor: ”cel mai tânăr talent care are propriul său album”, „cel mai tânăr interpret care a avut un hit 6 săptămâni pe primul loc la nivel național”,  ”cel mai tânăr artist care a primit onorariu de 10.000 euro pentru o singură piesă”, „cel mai tânăr muzician care a primit 3 premii MTV”,  „cel mai tânăr cântăreț care a susținut un concert de douăore în fața unui public numerous” și ”cel mai tânăr artist de success”. Cleopatra Stratan, pe lângă toate aceste trofee, a mai primit pentru vânzări record două discuri de aur, și 3 discuri de diamant, trofeu acordat pentru prima dată în România. Melodiile copilei lui Pavel au deja mulți fani în întreaga lume, dar mai ales în Republica Moldova, România, Japonia, iar unele din ele au fost și traduse în limba engleză, spaniolă și rusă. Din 2006 până în 2009, Cleopatra Stratan a lansat 3 albume, 7 videoclipuri și o păpușă care-i poartă numele. Cea mai cunoscută piesă a Cleopatrei este ,,Ghiță.

După fulminantul succes înregistrat în frageda pruncie, Cleopatra a lăsat-o mai moale cu muzica şi s-a apucat serios de carte. În această vară ea a câştigat o bursă la o şcoală particulară din România, drept pentru care s-a mutat la București împreună cu părinții.

Cătălin Josan – s-a născut pe 4 martie 1987 în Chișinău. A devenit cunoscut în România după ce a câștigat prima ediție a emisiunii-concurs Megastar, difuzată de postul de televiziune Prima TV. Cătălin a studiat la liceul de muzică ,,Ciprian Porumbescu” din Chișinău, specialitatea pian și a învățat de unul singur să cânte la chitară. Între timp artistul a absolvit și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice ,,Gavriil Musicescu” din Chișinău.

Primul album l-a lansat în 2007, piesa de debut fiind ,,Big Brown Eyes”, interpretată împreună cu Maria Marinescu. Spre deosebire de alți artiști veniți din Moldova, Cătălin a fost primul care a semnat un contract cu cea mai mare casă de discuri ,,Universal Music România”. De când este în țară a colaborat cu mai mulți artiști și compozitori printre care se numără Marius Moga, Don Baxter sau Keo.
Moldoveanul a participat și la Eurosivion de mai multe ori, în 2009 debutând ca producător și compozitor cu piesa ,,Around Around”. S-a clasat cu melodia în primele 3 cele mai bune cântece din concurs.
Ultimul single este ,,Walking on Fire”. Acesta a fost lansat atât în România, cât și în Italia.
În prezent, Cătălin Josan se gândește serios să se mute în Italia. Artistul a declarat pentru Music Channel că piesa “Don’t Wanna Miss You” s-a vândut atât de bine pe iTunes, încât a primit Discul de Aur. Cătălin promovează și single-ul “Walking on Fire”, cu care pregătește terenul pentru lansarea celui de-al doilea album din carieră.

Dima Gheorghiță Trofim este cel mai nou basarabean care încearcă să-și facă o carieră muzicală în România. Este student la Conservator în Chişinău şi este gata să facă România să-l aplaude alături de ,,La-La-Band”. Dima spune că nu crede în eşec ci în lecţia învăţată şi îşi doreşte ca, alături de ceilalţi 19 colegi de trupă, să îi facă pe toţi să fredoneze ,,Stage of Joy”, prima piesă a trupei şi cel mai nou produs marca MediaPro. Pentru Dima, în vârstă de 22 de ani, muzica este mai mult decât o pasiune, este un mod de trai. Rămâne de văzut cum îl va primi publicul român.
De-a lungul anilor și alte vedete din Republica Moldova au încercat să-și creeze un nume în România, acestea însă sunt cele mai cunoscute sau cele mai urmărite la momentul actual.

8 Comentarii la “Cine sunt moldovenii care ne (în)cântă”

 1. anto says:

  De Zdop si Zdup? Nu scrieti nik? Si aia au avut si inca mai au succes in Romania…

 2. georgel babiuc says:

  Mai, ati scris de fatuca Natalia care si-a gasit bosorogul perfect si nu mai tre sa faca necuvenite. dar de Botgros si trupa lui de lautari vestiti? Aia nu-s moldoveni cu har, mai?

 3. gigel says:

  Zdob si Zdup sunt cei mai tari moldoveni. cu ei trebuia sa incepeti. anastasia lazariuc e zero barat pe langa ei. la fel si natalia x, cine o fi si aia.

 4. eda says:

  Ce tot o preamariti pe Anastasia? Nu a facut nimic special, ca sa parvina a facut multe rele. Nu li pomenesc aici ca se stiu eli

 5. marian says:

  Aoleu credeam ca am scapat de Anastasia Lazariuc si panarama de fi-sa. Vorbiti, fratilor, de oameni interesati care nu fac pe femeile perfect. Vad lumea ca mentioneaza de Zdop si Zdup. Astia da, fac muzica buna, iar Josan a castigat un concurs national, in vazul tuturor.

 6. anastasia says:

  Sunteti rautaciosi. AnastSIA ESTE O PREZENTA UNICA SI EXTRAORDINARA.

 7. Purice Claudiu says:

  Ar fi fost interesant sa gasiti artisti romani care au succes peste Prut. ei?

 8. paduche says:

  Bai, purice, orice roman ale carui piese sunt ascultate in strainatate sunt si in Moldova. Ba la aia mai repede ca in Spania si Italia. Deci, vrei un ,aterial despre toti romanii cantareti?du-te pe mtv.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!