Cei mai mari escroci din istorie

Au furat milioane, ba chiar miliarde de dolari profitând de naivitate, dar și de lăcomia oamenilor. Unii au fost prinși după câteva luni, alții după 30 de ani. Fie că se ocupă de inginerii financiari, de jocurile piramidale sau de falsificarea checurilor, cei mai mari scrupule din lume au ceva în comun: știu cum să le vorbească oamenilor și cum să câștige încrederea lor. VerticalNews vă prezintă astăzi lista celor mai cunoscuți escroci din istorie .

1. Charles Ponzi (1882-1949) a fost unul dintre cei mai mari finanțiari escroci din istoria Statelor Unite . Numele său, “Ponzi”, a ajuns ulterior să desemneze jocurile piramidale care le promite oamenilor sume fabuloase, dar care de fapt îi plătesc pe primii investitori din banii următorilor deponenți.
Ponzi și-a început ingineria în 1920. Mai pontaj în minciunni decât escrocii române care garantau multiplicarea sumelor de opt ori (vezi Ioan Stoica, “părintele” Caritas), Ponzi promite clienților săi un profit de 50% în primele 45 de zile sau de 100% după 90 de zile. În câteva luni el a reușit să strângă 174 milioane de dolari (în actuala bancă) de la oamenii care au decis să investească în afacerea sa.
Concret, Ponzi a declarat că profiturile imense provenind din tranzacționarea cupoanelor poștale din străinătate (un fel de vouchere care permite celui care primea o scrisoare să răspundă la ea fără să achite taxa poștală). Escrocul mai spunea că el cumpără astfel de valize din alte țări, unde are o valoare mai mică, și le aduce în SUA unde le poate schimba pe timbre, timbră pe care apoi le vindea cu profit.
La prăbușirea schemei, investitorii au pierdut aproximativ 20 de milioane de dolari (225 milioane în bani actuali). Ponzi a făcut 12 ani de închisoare, după care a fost deportat în Italia. Cu puțin timp înainte de a muri la Rio de Janeiro a acordat un ultim interviu în care declara cinic: “Am oferit americanilor cea mai mare spectacol de la debarcarea pelerinilor încoace”.

2. Cea mai bună dovadă că oamenii dau la o parte rația atunci când vine vorba de câștiguri este schema puse la cale de brokerul Bernie Madoff , arestat recent. Din nou, o schemă Ponzi. A câta oare din istorie? Totuși, escrocheria lui Madoff a fost frumos ambalată ca o afacere curată, așa că era mult mai greu pentru păcăliți să-și dea seama ce se întâmplă.
– Bernard L. Madoff Investment Securities – escrocul a înșelat în jurul a trei milioane de oameni timp de 30 de ani. El primește capitaluri pe care trebuia să le administreze și să le investească. De fapt, el depune banii într-un cont bancar fără un investi absolut nimic. Pentru rambursarea banilor vechilor deponenți se folosesc sumele depuse de noii investitori.
Dădea impresia unei performanțe excepționale, pe baza căreia atrageau din ce mai mulți investitori, dar cu fiecare an care trecea el delapida capitalul încredințat. Escrocheria a ieșit la iveală odată cu izbucnirea crizei: mai mulți deponenți au vrut să-și recupereze banii, toate odată, iar Madoff nu a reușit să returneze fondurile.
Schema lui Bernie Madoff a coborât în 2008 și a costat pe investitori aproximativ 65 de miliarde de dolari. Închis în același an, bătrânul Madoff ajuns acum la 73 de ani își ispusă pedeapsa la Complexul Federal de Corecție Butner, o închisoare de securitate medie din estul Carolinei de Nord. Nu va ieși prea curând deoarece a fost condamnat la 150 de ani de închisoare. Dar poate că cel mai aspră pedeapsă pentru Madoff a fost sufocarea uneia dintre fiii ei, care nu și-a mai revenit odată ce tatăl lui a ajuns la închisoare.

3. Kenneth Lay , fondatorul gigantului energetic Enron, a suferit o fraudă cu o singură companie de miliarde de dolari, ceea ce a condus la falimentul acesteia în 2001. Conducătorii companiei au umflau bilanțurile financiare în timp ce deturnau banii investitorilor.
Colosul energetic Enron a luat naștere în 1985 prin unirea unei a doua benzinării. De-a lungul a 15 ani, Kenneth Lay a facut din micuta companie din Houston cea de-a saptea companie de marime din SUA, cu o valoare de piata de peste 100 de miliarde de dolari. În 2001, compania a intrat în faliment după descoperirea unor nereguli în delarațiile financiare, lăsând pe drumul celor 4.000 de muncitori. De asemenea, au falimentat și ruinat mii de acționari și angajați care investiseră în acțiunile grupului. Compania a ajuns să aibă datorii de 31 de miliarde de dolari.
Lăsa un mort în urma unui atac de cord în 2006, pe când aștepta verdictul în procesul în care era acuzat de fraudă, declarațiile contabile false și alte infracțiuni. Risca o sentință de până la 165 de ani de închisoare.

4. La începutul anului 2008, Jerome Kerviel a zgâlțâit bine banca Societe Generale din Franța. Angajat ca broker la banca franceză, el și-a falsificat tranzacțiile pentru a ascunde o fraudă de cinci miliarde de euro, bani pe care le-a folosit în investiții riscante. Jerome Kerviel a fost condamnat în 2009 la cinci ani de închisoare, dintre care două ani cu suspendare, și la plata unei sume de 4,9 miliarde de euro, suma pe care banca a pierdut-o ca urmare a speculațiilor fostului broker.

Povestea escrocului inteligent

5. Frank Abagnale (născut în 1948) este nu numai unul dintre cei mai mari escroci ai tuturor timpurilor, ci un om incredibil de versatil și de ingenios. În anii ’60, tânărul Abagnale a efectuat o falsificare cu ajutorul cărora s-au scurs din bănci aproximativ cinci milioane de dolari. Însă nu a fost talentat doar la escrocherii financiare, ci și la actorie, reușind să joace roluri dintre cele mai diverse. Și nu pe micul ecran, ci în viața reală. Fără nicio pregătire de specialitate, Frank sa angajat ca pediatru la un spital din statul Georgia, unde a lucrat timp de 11 luni fără ca cineva să își dea seama că nu era medic. Apoi, recurgând la o diplomă falsă de absolvent al Universității Harvard, a primit un post chiar la oficiul procurorului general al statului Lousiana.
Prins într-un final, Abagnale a făcut patru ani de pușcărie. Însă, guvernul american și-a dat seama că un om cu astfel de talente trebuie folosit pentru prinderea altor infractori. Așa că acum este consilier pe probleme de fraudă financiară. Povestea vieții lui Frank a devenit subiectul filmului “Prinde-mă dacă poți”, rolul fostului escroc fiind interpretat de Leonardo DiCaprio.

6. Victor Lustig (1890-1947) a intrat în istorie drept omul care a reușit să vândă Turnul Eiffel. Și nu o dată, ci de două ori. În 1925, cehul sa aflat la Paris și a văzut într-un ziar că turnul sa deteriorat și că sunt necesare reparații. Lustig și-a confecționat imediat un document care prezintă drept adjunctul ministrului francez pentru Poștă și Telegraf, împuternicit să vândă Turnul Eiffel. O organizare a unei licitatii la un hotel de lux unde au venit mai multi oameni de afaceri. În cadrul licitației a vândut dreptul de folosire pentru a se întoarce unul dintre cei prezenți, după care a fugit la Viena cu o cutie plină cu bani.
Când și-a dat seama că a fost păcălit, de rușine, păgubitul nu a spus nimic autorităților astfel încât afacerea a rămas ascunsă. Asta ia permis lui Lustig să se întoarcă la Paris și să vândă o dată Turnul Eiffel, după același schemă. A reușit să scape de închisoare și de această dată, chiar dacă a doua victimă la pârât la poliție. Lustig nu sa cuminte și-a continuat ecrocheriile care, până la urmă, i-au adus o pedeapsă de 20 de ani la Alcatraz.

7. Peste ocean, în America, escrocherii similare făcând George C. Parker (1870-1936). El a vândut proprietăți celebre din New York, cum ar fi Statuia Libertății, Muzeul Metropolitan de Artă sau Podul Brooklyn. Toate acestea au fost vândute de cel puțin trei ori până când Parker a fost arestat și închis pe viață.

8. Gregor MacGregor (1786-1845). În secolul al XIX-lea, escrocul convinge foarte mulți britanici că este un prinț dintr-o țară numită ” Poyais “, aflată pe coasta Hondurasului. Statul invented de MacGregor avea, potrivit spuselor lui, 15.000 de kilometri pătrați de fertil de pământ, bogat totodată în metale prețioase. Sa apucat să vândă teren și exploatații pentru Poyais, iar investitorii creduli s-au găsit cu duiumul. MacGregor a strâns o sumă mare de bani la acea dată: 200.000 de lire sterline. Când treburile au început să scadă pe teritoriul britanic, sa mutat în Franța, unde schema a continuat la fel de bine. Deși a fost judecat într-un proces, MacGregor a reușit să scape fără să facă închisoare.

Cel mai mare escroc talentat

9. În lumea artei, poate cel mai mare escroc al tuturor timpurilor este Shaun Greenhalgh , un britanic în vârstă de 50 de ani. Pe parcursul a 17 ani, între 1989 și 2006, bărbatul a realizat un număr impresionant de falsuri după artiști celebri precum Constantin Brâncuși, Paul Gaugain, Man Ray , dar și statui sau alte lucrări pe care le vindea drept antichități. Lucrând împreună cu mai mulți membri ai familiei sale, Greenhalgh a reușit să vândă falsurile unor muzee, galerii și cumpărători privați și aproape un milion de lire sterline. În 2007, bărbatul a fost condamnat la patru ani și opt luni de închisoare.

10. Joseph Weil (1875 – 1976). Fin conștient al naturii umane, americanul american a fost furat de-a lungul vânzării “carierei” de peste opt milioane de dolari. La primul său loc de muncă, unde era angajat să colecteze taxe, a observat cum colegii își păstrează o parte din bani pentru ei. Simțind că e rost de bani, Weil le-a făcut generoasa oferă o reclama nu dacă i-ar fi dat un procent din bani. Alte afaceri de-ale sale s-au ocupat de curse aranaj, prostituate sau false investiții (ei păcălea pe oameni că este un om de afaceri important în căutarea de investitori).
Între 1940 și 1942, Weil a murit în 1976 la vârsta de 100 de ani. Nu, înainte de a-și scrie memoriile, în care povestește plin de umor: “Dorința de a lua ceva pe nimic a fost foarte costisitoare pentru mulți dintre oamenii care au avut de-a face cu mine sau cu alte stăpâni. Dar am descoperit că așa merg lucrurile. După estimările mele, omul obișnuit este 99% animal și 1% uman. Partea de animal declanșează foarte puține probleme. Dar acel 1% duce la toate calamitățile. Când oamenii vor învăța – deși mă îndoiesc – că nu pot câștiga ceva din nimic, infracționalitatea se va diminua și vom trăi cu toții într-o mare armonie “.

Să nu faci așa ceva acasă!

9 Comentarii la “Cei mai mari escroci din istorie”

 1. olga p says:

  Foarte interesant, dar cel mai mult mi-a placut indemnul de la final. Fabulos!

 2. Ana says:

  Murdoch nu poate fi considerat, la randu-i, unul dintre cei mai mari escroci din istorie? La urma urmei, banii pe care i-a facut prin ascultarea telefoanelor unor indivizi celebri pe care ulterior le publica in News of the World, nu se cheama tot escrocherie?

 3. evelina says:

  Si Soros? Pe acest speculant nu l-ati inclus desi a facut numai rele pe unde s-a implicat..:(

 4. Crinul says:

  Of, of mai-mai… ! Hai si eu… Dar ceva mai autohton – de pilda Nastase Adri… Acesta-i cel mai “talentat” de pe malul Dambovitei!

 5. dean rager says:

  si lista ar putea continua .. pentru ca mai sunt zeci sau sute de astfel de cazuri cand multi nu gandesc realist, si nu aplica morala :dacă ceva arată prea bine ca să fie adevărat, atunci sigur nu este!

 6. xxxx says:

  astia-s mici copii, daca stam bine sa ne gandim , pe langa excrocii din romania

 7. Romeo says:

  SORIN OVIDIU VANTU sau articolul e scris de publicatiile lui ???

 8. NASA says:

  Caraza dan constantin din bacau (danutz_dtz19) 22 de ani si lehadus gheorghita ZIS GEO tot din bacau 38 de ani sunt priceputi in toate ,sub umbrela sc carazaconstruct din galati si sc mega bloc medgidia se s-au pus pe capatuiala, din munca altora. ajutati de complici ,acestia pun la cale fraude de mii de euro. atentie la firmele escrocilor sc carazaconstruct din galati si sc mega bloc din medgidia SC AUTOTRANS SERVICE MIRCEA VODA SC GELAR SRL BACAU ,SC COS AND CONSTRUCT SRL MIRCEA VODA , acompaniaza cincu daniel ,BOHAN IULIAN ,DIACONESCU MARINEL SI DIACONESCU NICOLAE DIN MIRCEA VODA ,. lehadus gheorghita din bacau str infratirii 58 este atat de marsav incat si-a escrocat pana si prietenii apropiati cu sume importante de bani . caraza dan constantin este indeaproape sustinut de tatal sau caraza teofil din bacau str marasesti 159/a/37 ,cel care ar fi trebuit sa fie primul in a lua atitudine impotriva acestor comportamente infractionale

 9. Marin says:

  Sint milioane de escroci ca profita de naivitatea oamenilor amaraţi nici unul dintre cei care au facut milioane de euro sau dolari nu a ridicat un spital sau o biserica

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!