Ce viață există după moarte

Cu toţii ne-am pus cel puţin o dată întrebarea „ Există viaţă după moarte?” şi fiecare are răspunsul lui în funcţie de credinţele şi trăirile acestuia. De asemenea, ne este familiară sintagma „lumina de la capătul tunelului” şi clipa când toată viaţa ne trece prin faţa ochilor, amintindu-ne de toate momentele frumoase petrecute. Dar ce se întâmplă cu adevărat? Incertitudineaa în ceea ce priveşte existenţa vieţii de după moarte a produs multă confuzie, dar oamenii de ştiinţă ne aduc răspunsuri la întrebările noastre şi dovezi care arată lipsa vieţii după moartea trupească.

Medicii de la diferite universităţi şi spitale de prestigiu din întreaga lume, susţin că „experienţele din pragul morţii” nu sunt dovezi ale unei alte lumi în care mergem după ce murim şi că totul are o explicaţie.

Studiile efectuate pe mai mulţi pacienţi aflaţi în faza terminală au arătat că există o activitate electrică mai mare la nivelul creierului în momentele de dinaintea morţii. Lakhmir Chawla, specialist neurolog din cadrul Universităţii George Washington, este de părere că „experienţele din pragul morţii sunt cauzate de această descărcare electrică, din momentul în care creierul începe să rămână fără oxigen”.

“În mod normal, 20% din sângele pompat de inimă ajunge la creier. Dacă fluxul sangvin este redus şi ajunge la o treime din cantitatea obişnuită, creierul rămâne activ până la 10, maxim 20 de secunde, după care îşi pierde cunoştinţa. Creierul nu suferă leziuni, chiar dacă fluxul sângelui rămâne scăzut pentru ore întregi”, afirmă Kevin Nelson, profesor de neurologie la Universitatea din Kentucky, care a studiat timp de 30 de ani experienţele dintre viaţă şi moarte.

De asemenea, Sam Parnia, profesor în cadrul Universităţii din Southampton şi medic în cadrul Centrului Medical Cornwell din New York, susţine că „moartea nu se întâmplă într-un moment specific şi ar trebui să o vedem ca pe un proces natural. Sunt convins că experienţele din pragul morţii sunt trăite de mulţi dintre noi, dar, pur si simplu, nu ni le putem aminti.”

Medicii susţin că aceste simptome apar din cauza opririi funcţiilor creierului şi că aceste descoperiri nu sunt decât un prim pas în înţelegerea proceselor care au loc la nivelul creierului în timpul morţii.

Biserica este însă de altă părere. Moartea trupului nu face decât trecerea de la o etapă la alta. Atunci când trupul încetează să mai funcţioneze, sufletul trece în partea spirituală care este împărţită în două: Iadul şi Raiul, care sunt veşnice. Viaţa pe care o persoană a ales să o ducă pe pământ va determina locul unde va ajunge sufletul acesteia şi anume, în funcţie de faptele bune, de conştiinţa curată, de atitudinea faţa de celelalte persoane şi relaţia cu Dumnezeu. În această lume a spiritelor, sufletul va continua să înveţe şi să progreseze, iar amintirile şi cunoştinţele acumulate pe pământ nu se vor pierde.

Sufletul, după despărţirea sa de trup, rămâne încă două zile pe pământ şi în a treia zi se înalţă la Dumnezeu, pentru a I se închina; apoi trece în Rai pentru următoarele şase zile, urmând cele treizeci de zile în Iad. În a patruzecea zi, la Judecata cea de pe urmă, sufletele primesc hotărârea definitivă. Rudele şi Biserica se roagă continuu pentru sufletul celui mort în decursul a celor patruzeci de zile pentru iertarea păcatelor şi primirea în Rai.

Mie îmi place să cred că există viaţă după moarte și că nu se termină această călătorie minunată în momentul în care corpul nostru pierde bătălia cu timpul.
Voi ce părere aveți? 

Anca Lutia

3 Comentarii la “Ce viață există după moarte”

 1. OvidiusMD says:

  Eu cred că există viață după moarte (deși sună cam a paradox), dar nu cum crede ”Biserica”. Ce crede Biserica nu se prea potrivește cu ce spune Biblia (tot un paradox). E foarte interesant calculul zilelor pe care îl petrece sufletul în ”călătoria” lui. Doar niște analogii cu alte cifre din Biblie, deloc esența doctrinei Biblice despre moarte. În plus, teoria ”nemuririi sufletului” este contradictoriu Bibliei, deoarece acolo scrie clar că singurul care are nemurirea este Dumnezeu.

  În primul rând, nu există suflet ca și entitate separată de corp. Sufletul este definit în Biblie ca și suflare de viață, iar dacă o luăm științific, ”Psyche” (suflet) reprezintă creierul, iar moartea, incetarea activității creierului. Chiar și Biblia precizează că moartea este ca un somn, în care morții nu știu nimic. Atunci ce rost ar avea ”Judecata de Apoi” dacă primești ”răsplata” imediat după ce mori, răsplată care poate să fie viața veșnică (viața despre care spuneam la începutul comentariului) sau moartea veșnică (adică pentru totdeauna, nu chin veșnic).

  Înainte să mă contraziceți, vă rog citiți Biblia.

 2. Virgilius says:

  Pînă nu vom avea tehnologia să putem percepe prin mijloacele noastre tehnice conștiința care iese din corpul biologic,cei care vor crede vor fi prea puțini.Trebuie să poți înregistra video cea ce văd cei care trăiesc asemenea experiențe.Este clar că cei care au trăit asemenea experiențe nu au văzut tunelul și lumina cu ochii biologici.Trebuie să facem distincție clară într-e noi cei care plecăm din corpul biologic și corpul biologic.Ce tehnologie trebuie să avem pentru a reuși să facem o reîncarnare controlată dintr-un corp în altul.Mulțumesc.

 3. Geos Costan says:

  Viaţa are două capete: naşterea şi moartea. Ce se întâmplă după moarte nu e viaţă, ci altceva: o “reîncarnare” (dacă privim moartea ca un nou început, deci naştere) sau o metaforă pentru moştenirea noastră, ca fiinţe umane (familie, avere, activităţile cu impact pe termen lung ş.a.). Eul, din punctul meu de vedere, încetează din momentul în care închidem ochii şi ne pierdem cunoştinţa definitiv. Apoi, suntem energie, restul emanat de corpul intrat în stare de putrefacţie, adică sufletul. Acesta se integrează în mediul înconjurător şi nu moare niciodată, fiindcă în natură, nimic nu se câştigă, nimic nu se pierde. Raiul, iadul, Dumnezeu, Allah, Yahve ş.a. sunt metafore sau termeni-umbrelă pentru promovarea unui stil de viaţă bazat pe nişte principii morale.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!