Cartierul Ferentari, cel mai urat cartier din Bucuresti

Asa arata o artera importanta din Bucuresti, Calea FerentariDupă ce ieri VerticalNews v-a prezentat câteva poveşti ale locuitorilor din Rahova, astăzi ajungem în Ferentari, un alt cartier din sectorul 5 din Bucureşti, administrat de primarul Marian Vanghelie. Aici, maidanele cu gunoaie se întind în voie, spre dezgustul trecătorilor, chiar şi pe bulevardele principale, cum e Calea Ferentari. Pe aceeaşi arteră, la o intersecţie, un cetăţean şi-a amenajat un colţ de pământ împrejmuit cu sârmă unde creşte găini.

Mai întâi ne oprim în Zăbrăuţi, cartierul mărginaş în care nu poţi să intri fără o strângere de inimă. În urmă cu cinci ani, locuitorii din zonă s-au revoltat şi au ieşit în stradă strigând “Vrem lumină!”. Deoarece furau curent şi nu aveau contoare montate, Electrica le tăiase alimentarea şi îi lăsase pe întuneric. Megaloman şi în goană după imagine şi voturi, bogătaşul Gigi Becali a plătit atunci factura care însuma aproximativ 80.000 de euro. S-a făcut din nou lumină, dar de atunci, nimeni nu a mai plătit.

Fereastra, noua ghenă

Oamenii au aprins focuri în mijlocul străzilor, au huiduit, s-au împins cu poliţiştii şi cu jandarmii, au fost spulberaţi de furtunuri cu apă. Ca un mesia, Gigi Becali a apărut de nicăieri şi a vorbit mulţimii suit pe capota maşinii sale, un Maybach. „Mâine dimineaţă eu plătesc factura şi vă dă drumul la curent”, a anunţat el, în uralele generale.
Astăzi, ghetoul îşi arată aceeaşi faţă hidoasă: straturile de gunoaie înconjoară blocurile coşcovite pe toate laturile, ca o pătură groasă. Oamenii şi-au păstrat năravul de a arunca resturile domestice pe geam, iar copacii sunt împodobiţi de cârpe, pungi de plastic şi alte gunoaie. Sărăcia e peste tot, de la ferestrele sparte lipite cu scotch până la zidurile crăpate.

Câinii mişună prin containere sau dorm încolăciţi sub ferestrele cu grilaj de fier de la parter. Nimeni nu se mai sinchiseşte de ei. Copiii joacă fotbal cu sticle de bere, printre gunoaiele care, bătute de vânt, traversează strada dintr-o parte în alta. Creanga de copac înfiptă de vreun binevoitor într-o gură de canal descoperită apare ca o urmă de civilizaţie în toată mizeria din cartier.

„Canalizare ciuciu. Ca la ţară”

Ieşim din Zăbrăuţi şi ajungem la doamna Daniela Costache. Are 74 de ani şi locuieşte la numărul 104 A, în capătul străzii Prelungirea Ferentari. Când am întâlnit-o, tocmai terminase de spălat şi se opintea să care până la canal „o găleată cu lături”. Asta face de când stă în Bucureşti: „De 45 de ani suntem aici şi iacătă n-avem canalizare”, rezumă femeia simplu cum stă treaba.
Ea şi încă trei vecini au rămas singurii de pe stradă fără canalizare: „Patru case cărăm la canal lăturile”. După evenimentele din ‘89 s-a gândit că, în sfârşit, familia ei va avea parte de confortul unui W.C. civilizat. Nu s-a întâmplat aşa: „De la revoluţie avem apă şi canalizare ciuciu. Ca la ţară. Nu mai suntem la oraş. Nici în spate nu-l doare pe Vanghelie”.

„Îmi dă mie voie să intru la Vanghelie?

La un moment dat, un funcţionar de la primărie a trecut pe la ei, însă vizita nu a avut vreo urmare concretă. Vecinii de peste stradă au canalizare, însă pentru a trage ţevile până pe partea cealaltă ar avea nevoie de bani grei: „Eu nu am. Din şase milioane trebuie să şi mănânc, să şi dau datorii”.

Bătrâna are apă la robinet şi de fiecare dată când îi dă drumul, apa se strânge într-o groapă din grădină. De acolo, doamna Costache o scoate cu găleata şi o duce până la colţ, ca să o verse la gura de canal cea mai apropiată. Are şi cadă în baie, însă nu poate să o folosească: dacă s-ar spăla în cadă ar trebui apoi să care găleţi cu nemiluita. Aşa că e forţată să se îmbăieze în albie, fără să facă „abuz”: „Am cărat, am cărat până nu se mai poate. Abia mă târăsc”. Uneori, mai dă drumul apei în stradă, mărturiseşte bătrâna jenată. Bărbatul i-a murit de nouă ani şi, de atunci, locuieşte singură.
Doamna Costache nu mai crede că o să apuce să vadă „minunea” canalizării. Dar se gândeşte să îi facă o vizită lui Vanghelie într-un viitor apropiat: „Am zis că după Paşti să mă duc încet-încet la Vanghelie. Da’ îmi dă mie voie să intru la Vanghelie? Multă lume e aşa amărâtă şi ei nu se sinchiseşte de lume”.

„Luăm pietre de la alţii şi le batem pe stradă”

Într-un alt loc din Ferentari, pe strada Sergent Turturică, domnul Nicolae Roşoagă, de 56 de ani, are o mare nelămurire. Întrebarea omului e de o simplitate dezarmantă: de ce strada pe care stă el este asfaltată la dreapta de Calea Ferentari, iar în stânga, adică unde locuieşte el, e din pământ? Nimeni nu i-a dat un răspuns mulţumitor. Până una-alta, s-a adaptat: „Mai luăm pietre de la alţii unde se fac „restructurări” (construcţii-n.n.) şi le batem pe stradă ca să acoperim gropile”.

19 Comentarii la “Cartierul Ferentari, cel mai urat cartier din Bucuresti”

 1. Olga Khan says:

  Dupa cum vad doar cu cizma de cauciuc se intra acolo si masca pe nas!!!
  Inca n-a izbucnit Holera sau Malaria??? ce faceti daca se intimpla …
  Tineti clor in casa sa aveti cu ce dezinfecta si ceva?!?!?! sa tina tzintzarii departe, otzet si bande lipicioase traditionale pentru zburatoare mici.

 2. mihai says:

  Mizeria, ca mizeria. Dar infractorii? Acolo-s cei mai periculosi criminali si bandditi din Romania. UN om normal nu poate merge linistit pe strazile din Ferentari.

 3. Myth says:

  @mihai: mizeria atrage infractorii si infractorii atrag mizeria… vezi cercul? 🙂 asta e ferentariul, dar cam asta e si bucurestiul, cea mai praf capitala din europa…

 4. Anofel cel Mic says:

  Madamei Khan :
  Pentru incultura dumneavoastra generala malaria e boala aia care apare cand te inteapa tintarul ala mic care nu mai traieste demult in Ferentari iar cat despre holera – asta e iarasi o falsa problema deoarece atat in Ferentari cat si in intreaga Romanie se consuma suficient alcool(va reamintesc nemuritoarele versuri nescrise de Eminescu ,,Iupaidia iupaida schnaps ist gut fur cholera!,,
  In concluzie totul e perfect,avem ceea ce meritam.
  Multa stima.

 5. Ovidiu Ar says:

  “faptul ca tov primar a fost invitat tocmai la Washington,va va rezololva toate problemele de infrastuctura in cloaca pe care o pastoreste,precum in basmul”Cenusareasa”:-)acum in loc de baghuta magica are dopul de criatal primit drapt cadou de protocol.acum nu ii ramane decat sa frece pe dop precum Aladin si sa apara duhul din stcla sa ii rezolve problemele propagandisitice de duzina ci care i-a aburit pe cei din Ferentari,de i-au dat votul,ei nestiind ca de fapt au pariat la concusul hipic pe o martoga chiara,politic;-)))degeaba au un jocheu cu stagiu de perfectionare la Acadeamia Frunze!sac!pt cei neiatiti recomand a revedera comedia”Gogomanul @ tantalaul”;-)

 6. zugu says:

  Eu nu inteleg nedumerirea localnicilor. Nu ei il tot voteaza pe Vanghelie mandate la rand?

 7. eugenb says:

  Desi in textul articolului se precizeaza (corect) ca locuitorii (rromi) nu si-au platit Facturile pt prestatiile furnizate de cei de la Enel sau de la Apa Nova si de aceea traiesc in aceste conditii, totusi … in “marea umilinta” fata de “culoarea portocalie” a fost pus un “Titlu” prin care se ataca Primarul Sectorului 5 (desi au promis ca vor arata exemplele negative din tot Bucurestiul – deci si din Sectoarele conduse de Primari … “portocalii”, mai avem mult de asteptat), desi se stie foarte bine ca apa si curentul electric (precum si gazele sau transportul local) apartin de … Primaria Capitalei, nu de Primaria de Sector, asa cum se incearca deturnarea atentiei locuitorilor si cititorilor.
  Revin cu intrebarea (de la articolul precedent) : De ce folositi aceleasi imagini (cateva) “culese” de PDL la … Alegerile trecute din Sectorul 5 (aceleasi desi sunt ARTICOLE DIFERITE si ar trebui sa fie atunci si FOTOGRAFII DIFERITE, corespunzatoare strazilor respective despre care se vorbeste) ?
  Cat priveste intrebarea din finalul articolului raspunsul este simplu : Din cauza … Consilierilor PDL de la Primaria Capitalei (in principal, si cei din Primaria Sectorului 5 in secundar) care de doua sesiuni elective l-au “impiedicat” pe Primar sa obtina de la Buget banii necesari finalizarii acelor strazi. Mai stie cineva ca Bucurestiul s-a “extins” in zona Ferentari si Rahova doar de 30 de ani si ca era … “porumbiste” acolo unde se afla zona “Prelungirea Ferentari” sau zona “P-ta Rahova – Amurgului”, pt ca acolo Ceausescu a permis “cazarea” … rromilor si a celor care construiau … canalul Dunare-Bucuresti ? De ce oare ?!

 8. Geo says:

  Ma enerveaza la culme treaba asta cu tiganii care nu isi platesc electricitatea. Am locuit si eu in Rahova si la un moment dat nu am putut achita la timp factura de electricitate, drept urmare m-au debransat de la lumina dupa vreo luna. Am fost nevoita sa achit taxa de debransare si taxa de rebransare aditional la factura si penalizari.
  Nu sunt tiganca si nu am locuit in ghetou, dar mi se pare ca am fost discriminata. Pe mine nu m-a inteles nimeni ca am probleme cu banii, au taiat lumina si gata. Tiganii aia de ce au tratament preferential??!! De aia sunt hoti, fiindca li se permite, fiindca legea nu e aceeasi pentru toti, legea e pentru romani, pentru tigani nu e lege.Cand legea va fi aplicata in aceeasi masura si pentru tigani la fel ca pentru romani atunci o sa se termine cu toate hotiile si infractiunile, cand vor plati lumina, si apa, si impozitele, si vor ajunge la parnaie daca isi casatoresc copii mai mici de 16 ani.

 9. eugenb says:

  Sunt de acord cu d-na Geo ! Dar trebuie sa va ganditi d-na Geo ca … romanii (deci nu rromi vorbesc acum) sunt “favorizati” din cauza ca … este la moda sa nu “discriminezi” populatia etnica minoritata, chiar cu riscul ca sa discriminezi … populatia majoritara. Acesta este riscul … intrarii in UE ! De ex. pe vremea cand era Basescu Primar al Capitalei si promisese Bucurestiului ca va styarpi cainii vagabonzi a venit o reprezentamta a Asociatiei in sprijinul cxainilor fara de stapan si … Basescu a dat inapoi. Urmarea … a fost ca au murit oameni muscati de acesti caini vagabonzi. Asa si acum … rromii se plang ca sunt discriminati (uitand sa spuna ca ei sunt de vina ca “incultura” si “ilegalitatea” este sprijina de comunitatea lor) si imediat Autoritatile le “canta in struna”. De ce oare ?! Nu cumva, din cauza ca unele din acele Autoritati … au ceva de castigat din acest lucru ?! Nu cumva ca aceste Autoritati fac parte din acele Comunitati minoritare ?! Culmea este ca … Primarii se schimba (datorita “jocului politic” dar reprezentantii Autoritatii minoritari raman in Primarii, din simplu motiv ca nimeni nu vrea sa fie acuzat ca … discrimineaza o formatiune minoritara (sau nu vrea sa fie … atacat fizic de rromi) ! GTanditi-va la ce v-am aratat acum si daca am gresit cu ceva imi cer anticipat scuze ! Dar daca am spus adevarul … ce veti face in continuare ?!

 10. dana says:

  Fratilor, ce-l injurati pe Vanghelie? Are cel mai nasol cartier in [portofoiul, aia nu platesc nici de-ai dracului, insa vor toti drepturi egale cu restul. Locuiesc in Panduri de zece ani, e ok si s-a dezvoltat ok k zona si spatii verzi. Calea 13 spepembrie, inclusiv la prosper si in aceea zona a cinema Lira, s-a dezvoltat frumos. Ce sa poata face Vanghelie sau oricare altul in Ferentari. Sunt oamenii de asa maniera in cat nu pot fi inlaturati si curatata zona. Uitati-va la centrul istoric. Cum naiba arata centrul istoric cu tigania aia in mijloc. O strada aranjata una plina de tigani, una aranjata una cu tigani.

 11. Ovidiu Ar says:

  FIECARE PASARE MOARE DUPA CE-SI INCHEIE TRILUL SUMBRU DE CIOARA.vb aceea:”SPUNE-MI PE CINE REPREZINNTI SA-TI SPUN CINE ESTI”!sac!

 12. george says:

  stau in ferentari de 23 de ani…. stiu tot cartierul ca in palma si pot sa va zic ca cei mai mari infractori nu sunt din ferentari. In acest cartier sunt oameni care fura pentru ca nu au ce sa puna pe masa… cat despre vanghelie el este ales pentru ca in zilele alegerilor sunt oameni pusi de catre el la coltul scolilor sau centrelor de votare care sa distribuie bani oamenilor pentru al vota si aici nu vorbesc despre 10 lei sau 20 lei vorbsc despre sume de 100 lei 150 lei pe care ii primesti doar daca ai o fotografie cu biletul de votare stampilat unde trebuie… in legatura cu traficantii de droguri acestia se gasesc intr-un complex de blocuri in care sunt numai garsoniere si nu sunt multi, cei mai multi sunt situati in Piata Rahova care face parte din alt cartier.
  Am adus in cartier sa stea la mine timp de o saptamana cativa prieteni, dupa o saptamana nu au mai vrut sa plece pentru ca le-a placut foarte mult.
  Daca ajungi in acel cartier, trebuie sa stii o regula foarte imortanta, adica nu incepi sa te lauzi pentru ca atunci esti “mort”, daca tu nu ii deranjezi pe altii nici ei pe tine nu te vor deranja, si sa nu fii vreun turnator adica iti vezi de treaba ta chiar daca vezi vreo infractiune cum ar fii cumpararea de droguri pentru ca odata ce l-ai denuntat pe traficant, ai intrat pe lista neagra a complicilor si nu e bine…
  Pe scurt sunt mandru ca traiesc in acest cartier fiindca in fiecare zi e cate o lectie de viata.

 13. george says:

  si nu sunt tigan(rrom)

  • SS says:

   ESTI MANDRU PE P*** MEA CA STAI ACOLO. VAI DE MORTII TAI,DAR ACUM CE SA ZICI SI TU… AI PLECA DE ACOLO INVARTINDU-TE. AIA CU PRIETENII E TARE. CE SUNT? BOSCHETARI ADUNATI DIN CANALE? ALTFEL NU AVEA CUM SA LE PLACA. CANALELE DIN FERENTARI VREAU SA ZIC,DEOARECE MAI BINE DORMI IN CANAL LA PIATA VICTORIEI DECAT SA STAI IN FERENTEXAS. PUNETI MANA PE LOPETI JEGOSILOR SI FACETI CURAT. DACA ESTI SARAC NU INSEAMNA CA TREBUIE SA FII SI JEGOS SI SA ARUNCI MANCAREA PE GEAM. GUNOAIELOR

   • el lutte says:

    @SS – Sa ne sougi pe toti.Po-ponarule!

   • GreeN. says:

    Taci in gura matii de ratat…Nu stii cum e viata in cartier…Fac pariu ca daca te-as lasa la 10 m de iesirea din Ferentari tot nu ai iesi

 14. lulia says:

  Mai oameni buni, nu mai exagerati atat! Ferentari este un cartier ca oricare altul din Bucuresti. are si bune si rele.

 15. lulia says:

  Am fost si eu in Ferentari, chiar pe Aleea Livezilor si, sincer, nu este nimic de speriat. Este doar o zona mai saraca, cu oameni saraci. Mie nu-mi plac exagerarile. Si acolo sunt tot oameni. Pai nu e corect sa-i numim pe toti infractori, drogati si alte apelative de acest gen. Pur si simplu s-a creat o imagine falsa a acestui cartier. Intr-adevar sunt unele strazi mai murdare, dar de aici si pana la infloriturile care se creeaza, e cale lunga. Dar, ce sa mai, romanului ii place sa exagereze mizeria si impostura. Ce sa-i faci, asa e el!

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!