Care sunt vinurile cu care se otrăvesc românii

Laboratorul oficial de analize al Uniunii Europene a anunțat recent rezultatele unor teste pentru vinurile care se comercializează în UE. Așa cum probabil era de așteptat, controlul a evidențiat că în România se comercializează cele mai proaste și, totodată, cele mai periculoase vinuri. Peste 30 de sortimente de vin au fost descoperite ca având cantități de alcool, zahăr, conservanți și arome mult peste limita admisă. De fapt, vinurile ieftine românești sunt realizate din apă exogenă și alcool din trestie de zahăr sau porumb și zahăr.

Pentru că unele sortimente sunt deosebit de periculoase pentru sănătatea populației, au fost date publicității și numele companiilor și produsele acestora care trebuiesc evitate.  Majoritatea sunt din soiul alb/demisec.

Iată lista cu vinuri periculoase:

 • Babanu – produs de Murfatlar, cel mai vândut produs dintre cele periculoase. Este realizat dintr-un amestec de alcool etilic, coloranți, apă (60 la sută) și zahăr (40 la sută).
 • Buchet – produs Casa de Vinuri Zorești Buzău este un așa-zis vin de masă demisec alb sau roșu, ce conține proporții de peste 30 la sută zahăr, restul apă, alcool etilic și alte arome.
 • Strămoșesc și 9 poloboace – vinuri ieftine produse de Vinexport Focșani conțin zahăr în proporție de peste 30 la sută, plus apă, alcool etilic și alte arome.
 • Perla Dunării – produs de Vitcom Galați este periculos tot din cauza amestecului alcool etilic, zahăr-apă.
 • Alb Nobil – produs de Rom Cas Dâmbovița are o concentrație de peste 30 la sută zahăr, iar restul apă și alcool etilic.
 • Crăița Transilvaniei – produs de Jidvei.
 • Muscatel – vin de masă demidulce, produs de Vincon Vrancea.
 • Tămâioasă Românescă – Proles Pontica,  vin alb dulce produs de Vincon Vrancea.
 • Pinot Noir – Proles Pontica, vin roșu demidulce produs de Vincon Vrancea.
 • Busuioc de Pietroasa și Tămâios de Pietroasa, vinuri contrafăcute de Bachus Buzău.

În general, mai toate vinurile care se comercializează pe piață la un preț de sub 20 lei sticla de 750 ml sunt periculoase pentru sănătate.

”Consumul unor astfel de produse, mai ales dacă acesta este constant și în cantități de peste o 250 ml zilnic, provoacă un complex de afecțiuni care pot afecta definitiv și iremediabil unele organe precum pancreasul și ficatul. Afectat va fi și sistemul cardiovascular, creierul (consumul de ”alcool” rezultat și apă și zahăr alimentează demența), stomacul, dar și rinichii. De fapt, consumând aceste produse se provoacă inconșient o otrăvire lentă, dar foarte gravă a organismului”, precizează doctor Maria Mihai-Albu.

Ovidiu Gheorghe, șeful Patronatului Național al Vinului, susține că în această perioadă a crescut invazia vinurilor ieftine și periculoase pe piața românească. Așa zisul vin care costă în vrac sub șase-opt lei pe litru conține chimicale care dăunează grav sănătății. Asistăm la o adevărată invazie de asemenea produse, care nu toate sunt produse în România. Există pe piață și vinuri din Spania sau Italia care au un preț mic și o calitate îndoielnică.

Așadar, atenție ce beți!

Dan Micu

5 Comentarii la “Care sunt vinurile cu care se otrăvesc românii”

 1. Razvan says:

  De regula imi place sa mai stau pe terasa seara, mai ales in week-end si sa beau o sticla de vin impreuna cu sotia. Sambata asta am optat pentru un Cabernet Sauvignon 2012. demidulce de 1,5 l. Mare gresala! Un gust inecacios si gretos, acru. Mi-a fost rau doua zile dupa asta.

 2. Gigi Talent says:

  Niște escroci fără limite si buna credinta

 3. delabucovina says:

  Cumparati doar produse autentice.

 4. Daniel says:

  Ce criteriu interesant impun unii; deci, daca iau un vin cu 10 lei si il vand cu 25, inseamna ca e excelent?! :))) De ce doar pretul ne spune ce sa consumam, de snobi ce sunt unii?! Romania(si, probabil si alte state!)nu este o tara in care pretul sa reflecte calitatea produsului, ci fel de fel de inginerii financiare sau politici de preturi, asa ca acest criteriu, pretul, nu poate fi, de unul singur, demn de luat in considerare! Dar producatorii particulari, cu soiuri traditionale, de la care poti cumpara vin curat la 8-10 lei/litru, inseamna ca vand ceva plin de chimicale?! :)))

  • Danut, tata! Ideea este ca vin pe care-l gasesti in magazin are un pret de sub 25 de lei pe sticla inseamna ca este o otrava. Alyfel cum crezi ca ar fi putut ajunge in supermarket? Cei de la tara, care fac un vin cat de cat curat (au ajuns si aia care vand la poarta pe marginea drumului niste hoti), au un pret mic ca nu dau bani ca sa-l imbutelieze la ciob, nu fac etichete, nu platesc transport, nu dau spaga la managerul de magazin etc. Si asa iese mai ieftin. Nu stiu daca te-am convins, dar te sfatuiesc fereste-te de bautura ieftina si vei trai mai mult decat Dobrin!

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!