Ca să ştie Poteraş, în Giuleşti nu-i chiar oraş!

Lipsa de civilizatie in BucurestiÎn ultimul episod din serialul VerticalNews vă prezentăm câteva dintre cele mai urâte zone din Sectorul 6, în fruntea căruia se află primarul Cristian Poteraş. După Rahova, Ferentari, Berceni, Tei , Fundeni şi Dămăroaia, astăzi ajungem pe strada Intrarea Pătrarului din cartierul Giuleşti.

Este numai una dintre multele străzi neasfaltate din zona de case a cartierului. Însă locuitorilor de pe Intrarea Pătrarului nu le lipseşte numai un drum civilizat, ci şi apa curentă, canalizarea şi gazele. “Suntem haliţi! Acum e bine. Dar să vedeţi când e noroi. Îţi trebuie cizme de gumă”, spune doamna Elena Huian, de 56 de ani, aşezată pe un scăunel de lemn în faţa porţii, în timp ce vreo cinci copii se joacă în ţărâna din stradă.

„Toată strada cară apă de la cişmea”

Locuitorii nu au apă la robinet, iar cea din puţuri nu este potabilă: este foarte calcaroasă şi plină de nisip. Aşa că se duc să ia cu bidoanele de la o cişmea plasată la capătul străzii, acolo unde se termină conducta de apă ce vine dinspre Calea Giuleşti.
Femeia merge până la cişmea în fiecare zi pentru că are mereu nevoie de apă: “Să speli fructele, să pui la mâncare. Păi, oamenii sunt amărâţi, de unde să cumpere apă. Care e amărât, săracul, bea apă de la cişmea, ce să facă. Toată strada cară apă de la cişmea”. Aşa procedează şi nea Gicu, un bătrân de pe aceeaşi stradă. “Eu nu iau bidoanele fără mănuşi că îmi taie degetele”, zice el.

Maşinile de spălat, distruse de apa calcaroasă

Pentru spălat rufe, doamna Huian foloseşte apă din fântână, pe care o scoate cu ajutorul unui hidrofor. Însă deoarece apa e calcaroasă, trebuie să schimbe maşina de spălat o dată la doi ani: „Se cunoaşte şi la maşina de spălat. Unde punem dero rămâne piatră. În trei ani am schimbat trei hidrofoare că mai trage mizerie, nisip”.
Cum strada nu are nici canalizare, oamenii au fose şi WC-uri în fundul curţii, pe care le golesc o dată pe an. „Toată apa menajeră, de la spălat, se duce acolo. Când oi scoate cred că plătesc trei milioane. Că e foarte mare”, mai spune femeia.

Mizerie in GiulestiCu apa până la genunchi: „Câteva zile parcă eram nebuni”

„În 2005 am avut o inundaţie mare. Apa era până la genunchi. Câteva zile parcă eram nebuni. Am fost inundaţi toţi, din Giuleşti-Sârbi până în Chiajna. Eu am o verandă mare de fier că altfel cădea casa”, îşi aminteşte ea.
Doamna Huidan şi câţiva vecini s-au racordat la conducta de gaze când un inginer de pe stradă şi-a tras ţevile până la el. Atunci el a plătit tot, iar oamenii care au vrut şi au avut ceva bani s-au legat şi ei la conductă, dându-i banii în rate inginerului. Pentru instalaţia de gaze, ea a plătit 100 de milioane de lei vechi. Dar cei mai mulţi locuitori de pe Pătrarului au şi acum gaze la butelie: „Lumea e amărâtă aici. Aici unu-doi dacă lucrează. Restul sunt pensionari”. Primăria nu s-a implicat deloc în racordarea străzii la gaze, mai explică femeia: „Poate le-o fi ruşine şi or face ceva. Că nu fac nimic pentru populaţie”.

„Numai la alegeri se întâmplă să mai facă ceva”

Cum arata o strada din BucurestiIntrarea Craiovei, Intrarea Izvorani sau Intrarea Cicliştilor sunt alte străzi neasfaltate din cartierul Giuleşti. Prima dintre ele este, surprinzător, asfaltată doar pe un singur sens. Cea de-a doua era betonată în anii ’80, dar după ce s-a săpat să se bage gaze şi apă, strada a rămas neasfaltată. Acum e plină de bălţi noroioase.

„E de ani de zile aşa. E pe interese şi aici. Godeni şi Pinului s-au făcut. Înainte erau închise, dar acum au ieşire spre vile şi blocuri ANL. Am rămas noi şi Intrarea Cicliştilor. Ca la ţară. S-au făcut sesizări la primărie, da’ ce a interesat pe cineva? Numai la alegeri se întâmplă să mai facă ceva”, spune Marius Mierlea, de 33  de ani.

Gunoaiele din Bucureşti: „Mereu le ridică, mereu le aruncă”

Alee din BucurestiDrum de orasCeva mai la sud, în cartierul Militari, strada Intrarea Valea Cascadelor este plină de gunoaie, blocuri înnegrite şi haite de câini. Drumul e din pământ, peticit de oameni cu bolovani.

În acelaşi cartier se află şi strada Liniei, punctată din loc în loc de mormane de gunoaie.

„Mereu le ridică, mereu le aruncă. Noi trecem pe aici când mergem în Drumul Taberei. Cel mai tare mă deranjează câinii şi rahaţii de câini. Aleea pe care ies din bloc e veşnic plină de nevoile câinilor. La maşini, la fel: urinează câinii cu stăpâni. Ar trebui să fie cum e în străinătate, cu punga după ei. Cât ar face de ordine şi nu poate să pună nesimţiţii la punct”, spune doamna Elena Pravda, o locuitoare din cartierul Militari.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!