Bulgarii vând românilor mâncare cu grăsime de balenă și unt fără lapte

Pentru că legile românești sunt proaste sau aplicarea lor se face după ureche, scrumbia, calcanul și chefalul braconat în apele teritoriale ale României de către bulgari și turci, ajung tot la noi în supermarketuri precum Carrefour, Cora, Real sau Metro, pe acte mai mult sau mai puțin convingătoare.

Pe aceleași acte ajung și produsele lactate din Bulgaria, care concurează produsele românești la preț, însă când vine vorba de calitate, aceasta este una îndoielnică.  Analizele de laborator efectuate de reporterii Pro Tv au arătat că telemeaua de vacă de la bulgari conţine în proporţie de 80% soia şi ulei de palmier, iar  brânza de oaie are un bogat adaos de grăsimi de balenă. Iar în ceea ce priveşte untul, surpriza este şi mai mare: conţinutul de lapte din unt fiind de…0%.  Şi asta cu toate că pe etichetă scrie „oaie”, „vacă” şi „bivoliţă”. 

Biochimistii citaţi de Ştirile ProTV susţin că un procent important din cele 70 de produse ”made in Bulgaria” înseamnă ulei de nucă de cocos, palmier, soia şi rapiţă şi chiar grăsime de balenă. Pentru fabricanţi, toate aceste “ingrediente” sunt mai ieftine şi mai uşor de procesat faţă de lapte. Însă asemenea practici sunt interzise în toate ţările comunitare. “Se aseamănă ca formă, culoare şi chiar gust de produsele lactate. Consumatorul nu-şi poate da seama de diferenţa“, spune Anita Popa, comisar Protectia Consumatorului. Testele au aratat ca nici conţinutul declarat în lipide nu este cel real.

Și produsele românești ridică semne de întrebare

Într-un interviu acordat VerticalNews, Sorin Minea, președintele Romalimenta, a declarat că, și compoziția brânzeturilor românești tradiționale comercializate în târguri de profil este alta decât cea pe care comercianții o pretind.
”Toate pieţele sunt pline de brânză de capră şi de oaie. Nu avem atâta capră şi atâta oaie în România câtă brânză fac ăştia. Telemeaua de oaie este un produs care se obţine după un proces de maturare care durează trei luni.  Telemeaua de capră sau brânza de capră se fac, în exclusivitate, din brânză de capră. În urma analizelor, s-a constatat că, de fapt, în acest tip de brânză este vorba despre o parte lapte de capră şi cinci părţi lapte de vită. O oaie dă aproximativ 300-500 de mililitri de lapte pe zi, şi asta numai câteva luni pe an. În condiţiile astea, de unde le ies producătorilor sutele de kilograme de brânză de oaie? Câte sute de oi trebuie să aibă?”, a spus Minea. Acesta a tras un semnal de alarmă și în ceea ce privește compoziția mezelurilor, respectiv calitatea cărnii.

Maria Dumitran

Un comentariu la “Bulgarii vând românilor mâncare cu grăsime de balenă și unt fără lapte”

  1. celena says:

    Ingrozitor ce fac astia cu noi! E clar ca vor sa ne omoare …..

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!