Bucureşti cu mlaştina pe mijlocul străzii, în cartierul Fundeni

Mlastina din BucurestiDupă cum VerticalNews a arătat ieri, sute de bucureşteni locuiesc pe malul Lacului Plumbuita în condiţii mizerabile. Astăzi vom vedea că situaţia se repetă şi în cartierul Fundeni, în jurul lacului cu acelaşi nume.
Şi acest episod face parte din serialul menit să sensibilizeze autorităţile, dar şi opinia publică, pentru ca Bucureştiul să nu mai fie “cea mai urâtă  capitală europeană”.

Pe mijlocul străzii Bârzava, care se desprinde din Şoseaua Fundeni, s-a format un canal natural din pământ prin care curge alene, spre lac, o apă mâloasă şi verde. Pe marginea râpei creşte o vegetaţie ce s-ar potrivi mai degrabă cu gârlele de la ţară: ştevie şi brusturi alături de sticle din plastic de bere, colţuri de pâine, ziare sau saci de rafie azvârliţi la întâmplare. Nu e de mirare că în zonă miroase a mlaştină. Străzile vecine nu sunt nici ele asfaltate. Cu hârtoape în care te afunzi până la genunchi, Minerilor şi Saltului arată ca un teren proaspăt arat.

Cocioabe in BucurestiDeoarece toate aceste străzi se află mai în vale faţă de Şoseaua Fundeni, e limpede ce se întâmplă când plouă. „Toată apa de pe şosea se scurge pe Bârzava şi se duce direct în gârlă. Aici îţi trebuie cizme înalte, de cauciuc”, explică un locuitor. El e fericit că are măcar apă şi canalizare pe stradă.

„Totul se scurge în gârlă”

De partea cealaltă a Lacului Fundeni, în cartierul Electronicii, oamenii şi-au încropit dughene din tablă şi scânduri de lemn acoperite cu folii de plastic. În faţă şi-au scos la soare câteva fotolii prăfuite şi o masă. În jur zac saltele şi ligheane risipite, iar o ţeavă iese de sub dugheană şi aruncă în lac apa menajeră.

Marginea lacului a fost peticită cu saci umpluţi cu nisip şi cu cărămizi astfel încât apa să nu mai mănânce din mal, care oricum era „protejat” de un strat gros de gunoaie: cioburi de faianţă şi de gresie, saci de rafie, cârpe, sticle din plastic. Strada Intrarea Versului nu a fost asfaltată niciodată.

Nici strada Rodica, după cum spune Ion Ciocârlă, un tânăr de 21 de ani din zonă: „Da, a fost asfaltată. Acum 120 de ani. Aici nu face, face numai prin centru. Apă, canalizare este. Anul trecut au pus ţevi. Şi trebuiau să pună şi asfaltul după ce au terminat. Dar văd că până acuma nimic”.
Deşi pe stradă există canalizare, Ciocârlă spune că nu funcţionează: „Le-au pus degeaba canalele alea că sunt înfundate. Nu au terminat staţia de pompare. Probabil că se scurge în gârlă şi la ora actuală. Au băgat o ţeavă mai mare de se scurge în gârlă totul”.

 „Dacă lua foc vreo casă nu intrau pompierii”

Conditii mizere in BucurestiCeva mai la nord, în cartierul Ion Creangă din Colentina, strada Melodiei aşteaptă şi ea să fie asfaltată. La un moment dat au început lucrările la ea, dar au îngheţat. Au rămas munţi de pământ pe marginea drumului şi gropi pe mijloc.
„Are un an de zile de când e aşa. Nu vezi că le începe şi le lasă aşa? Uită-te în Voluntari. Pandele ăsta a asfaltat aproape tot. Şi la noi, cartier vechi…”, spune un locuitor din zonă.
„Astă-iarnă dacă lua foc vreo casă nu intrau pompierii. E pericol social. Hai, că salvarea o ia pe jos cu targa dacă se întâmplă ceva. Dar când văd că iese fum de undeva mi-e şi frică”, mai zice el. Unele porţiuni din stradă nu au nici canalizare sau conductă de apă.

Constantin Zamfir, în vârstă de 51 de ani, îşi aminteşte de o perioadă în care drumul arăta mai bine. El a copilărit aici, iar în 1970, strada Melodiei a fost prima pietruită din cartierul Ion Creangă şi totodată prima pe care s-a băgat telefon. „Circula pe aici autobuzul 109, în anii ‘82-‘83”, povesteşte el.

„Când vin ploile zici că a băgat tractorul”

În cartier mai sunt şi alte străzi neasfaltate: Moroeni, Zamfir Arbore, Dropiei, Tănase Dumitrescu sau Soldat Niţă. Doamna Lucia Mustaţă, de 71 de ani, locuieşte pe ultima dintre ele, la numărul 8: „Să vezi când vin ploile. Zici că a băgat tractorul. Până ieşi la şosea trebuie să ai alţi galoşi ca să îi schimbi. Parcă suntem blestemaţi: alte străzi s-au asfaltat în zonă”.

„În toamnă când s-a băgat apa a venit primarul general Sorin Oprescu şi a zis „Da doamnă, o fac. Pentru că eu nu mint ca ceilalţi”. Uite că a minţit şi el. Vin alegerile, iar promit şi nu mai fac nimic. Că şi Onţanu când a făcut canalizarea a zis „La anu’ asfaltez”. Şi canalizare avem de şase ani. Nu mai avem încredere în niciunul”, spune femeia.

2 Comentarii la “Bucureşti cu mlaştina pe mijlocul străzii, în cartierul Fundeni”

  1. ionut says:

    Eu locuiesc in primul front de Blocuri – pe Prelungirea Doamna Ghica – in apropiere de zona la care se face referire.
    Zilele trecute am fost si eu pe acolo sa vad ce e… m-am ingrozit ! am ramas consternat in ce mizerie si lipsa de utilitati traiesc oamenii aia… ba chiar inalta ceva casoaie mai socotite… (ma intreb de ce?)

    Ar trebui facut ceva !

  2. frica rea says:

    Pai, sa mergeti sa votati din nou p-aia care va tin in mlastina! Necredinciosilor si puturosilor care va vindeti pe o galeata si trei paini!

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!